orzechy laskowe - 1190 przepisów (strona:41/80)

Orkiszowe ciasto marchewkowe z nadzieniem z serka ricotta 526

oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki kakao ok. 1 szkl. orzechów (orzechy laskowe, brazylisjkie, włoskie) 2 jaja (dałam 3) 3 łyżki oleju kukurydzianego (użyłam z pestek winogron) sok z 1 pomarańczy Krem 300 g sera ricotta (jeśli nie będziemy ciasta przekrajać(...)proszek do pieczenia, sodę, wszystkie przyprawy oraz startą marchewkę. W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka z olejem i sokiem z pomarańczy. Przelać do miski z mąką i wymieszać. Dodać posiekane orzechy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec ok 1h-1j 15 minut w temperaturze 180 C do suchego patyczka. Krem. Serek Ricotta wymieszać z cukrem pudrem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Drożdżowy warkocz z orzechami 173

łyżeczka zapachu waniliowego/śmietankowego skórka otarta z 1 cytryny 0,5 łyżeczki kardamonu szczypta soli Nadzienie orzechowe 150 g orzechów włoskich (dałam 100 g orzechów włoskich i 50 g orzechów laskowych) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki rumu lub innego aromatu 1/2 szklanki brązowego cukru Lukier 2 łyżki soku z cytryny 0,5 szkl. cuk ru pudru  Przygotowanie(...)oraz zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ~1,5h do podwojenia objętości.   W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy zmielić (ale nie na mąkę ) . Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Jak ciasto urośnie, uderzyć pięścią w celu odpowietrzenia. Ciasto podzielić na pól. Ciasto rozwałkować na 2 prostokąt y o bokach 30x20

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pani Walewska 148

łyżeczki proszku 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 łyżki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego pół szklanki posiekanych orzechów laskowych Masa: 3 szklanki mleka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 3 jajka cukier waniliowy 3/4 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 4 łyżki mąki Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do większej miski, dodać(...)Najlepiej podzielić białka, a na drugą cześć ciasta zmiksować je osobno, aby beza nie opadła). Jedną część ciasta rozprowadzić na blachę, na to połowę dżem, połowę bezy i połowę orzechów. Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta i resztą składników. Wystudzić, Masa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym, cukrem

Moje pyszne gotowanie
Mazurek z płatków owsianych 150

jajka 100 g cukru 2 łyżki mleka ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki esencji migdałowej Lukier czekoladowy: 100 g cukru 1 białko 30 g kakao sok z ½ cytryny Do przybrania: Orzechy laskowe, włoskie, Migdały, oraz inne suszone bakalie Sposób wykonania: Przygotować ciasto: Płatki zarumienić na patelni lub w piekarniku, ostudzić i wymieszać z mlekiem. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i połączyć(...)temperaturze 190 stopni C. Przygotować polewę: 1 białko ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej piany dodać sok z cytryny i kakao. Ostudzone ciasto polukrować i udekorować orzechami, migdałami, suszonymi owocami i pomarańczami. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Makowiec 152

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 5 łyżek cukru 100 g masła jajko szklanka mleka (ciepłego) 40 g drożdży szczypta soli płaska łyżeczka kurkumy Dodatkowo: gotowa masa makowa garść orzechów laskowych ok. 6 kostek mlecznej czekolady Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski. Do miseczki kruszymy drożdże, następnie dodajemy szklankę mąki, 3 łyżki cukru, oraz ciepłe mleko.  Dokładnie mieszamy.  Odstawiamy(...)ciasto podrosło, to przekładamy na naszą stolnicę i dzielimy na dwie (z mojego przepisu wyszły dwa duże makowce). Każdą część wałkujemy na cienkie prostokąty. Masę makową, wieszać z posiekanymi orzechami lakowymi i pokruszoną czekoladą. Następnie dzielimy na dwie części.  Na makowca kładziemy masę i dokładnie zawijamy.  Tak samo robimy s drugą częścią.  Wykładamy na blachę i znów

Moje pyszne gotowanie
Muffinki czekoladowe z orzechami i żurawiną 178

niejednego amatora czekoladowych wypieków. Składniki: 2 szklanki cukru 250 g masła 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść pokrojonych orzechów laskowych garść suszonej żurawiny (można zastąpić rodzynkami) odrobina aromatu waniliowego Dodatkowo: Forma do muffinek Wykonanie: Masło, mleko kakao i cukier podgrzewać w garnku tak aby wszystkie składniki się połączyły(...)wymieszać delikatnie łyżką (nie miksować!!) aby nie opadła (ja dodaję pianę w 2 lub 3 częściach wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo że opadnie i bardzo delikatnie mieszam). Na koniec dodać orzechy z żurawiną i wymieszać. Masę przełożyć do foremek na muffinki. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec muffinki 30-35 min (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są gotowe) Jak muffinki przestygną

IMPRESJA SMAKU
Szybkie ciasteczka owsiane z mnóstwem dobroci 129

czasu przed tv :) Chciałam aby to było słodkie, dobre i chrupało i znalazłam ciasteczka owsiane z mnóstwem dobroci w środku, a co jest ta dobrocią - orzechy nerkowca, orzeszki ziemne, orzechy laskowe, rodzynki, brązowy cukier i najważniejsze płatki owsiane. Ciasteczka te są doskonale zaspokajają nasz głód na słodkie, są zdrowe i nie zapychają w dodatku do ich zrobienia nie potrzebujemy miksera(...)dałam błyskawiczne ) 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. cukru brązowego 50 gr roztopionego masła proszek do pieczenia pominęłam dałam większe pół torebeczki " mieszanki studenckiej" w której były rożnego rodzaju orzechy oraz rodzynki na koniec dolałam jeszcze odrobinę mleka gdyż konsystencja była za gęsta 1. Wszystko możemy wymieszać łyżką, nie trzeba używać miksera ! W rondelku roztapiamy masło i zostawiamy do ostudzenia

Gotowanie...to proste !
Babka w trzech smakach ^ 138

ciasto * 8 jajek * 1 i 1/4 szklanki cukru * 1 szklanka oleju   * 2 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych * 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych i włoskich * 3 i 1/2 łyżeczki kakao polewa * 3 łyżki masła lub margaryny * 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% * 4 łyżki cukru pudru * 2 łyżki kakao Sposób wykonania(...)części 1/2, 1/4 i 1/4. Do 1/2 części dodać migdały, wymieszać i wylać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, do 1/4 części dodać 1 łyżeczkę kakao i orzechy, wymieszać i wyłożyć nierównomiernie na jasne ciasto, do ostatniej części dodać 2 i 1/2 łyżeczki kakao i 1 łyżkę wody, wymieszać i wyłożyć również nierównomiernie. Całość lekko wyrównać po wierzchu

Mix smaku
Jajka sadzone na słodko 175

łyżeczki proszku do pieczenia 4  jajka (żółtka i białka osobno) 200 g cukru 2/3 szklanki oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 ml letniego mleka   3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych na  vanilia pudding:  1 lt mleka 3% 100  g cukru 100 g białej mączki kukurydzianej( jak nasza ziemniaczana), ja użyłam mączki ryżowej 1 cukier waniliowy(...)resztę mleka i mąki. Z białek i pozostałego cukru ubić puszystą pianę, dodać 1/4 do masy i dobrze wymieszać, resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masą, na koncu dodać orzechy.  Wyłożyć ciasto do foremki 35x25 cm. Piec około 25min. Ciasto wystudzić, przenieść na paterę, odwrócić, tak żeby spód był na górze. Z folii alumionowej przygotować obręcz i umocować wokół

Mia Cucina Sofieta
Beza Pavlova 154

łyżka maizeny (można zastąpić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej) szczypta cukru   400 ml śmietany 30 % 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1 -2  pomarańcze 1 kostka gorzkiej czekolady garść orzechów laskowych   Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli.  Powoli dodawać cukier cały czas ubijając.  Kiedy beza będzie już lśniła dodać ocet i maizenę i wymieszać (można robotem przez(...)przed podaniem. Śmietanę ubić na sztywno.  Pod koniec dodać cukier i przez chwilę razem ubijać.  Wyłożyć na ostudzoną bezę, w zagłębienie.    Posypać stratą czekoladą. Orzechy posiekać po posypać na wierzch.  Pomarańcze obrać (dokładnie usunąć albedo) i pokroić na plasterki.  Położyć na wierzchu

Sto kolorów kuchni
KIESZONKOWA OWSIANKA Z OWOCAMI, PŁATKAMI JAGLANYMI, ORZECHAMI... I CYNAMONEM 546

mnie jabłka i gruszka (łącznie dałam 390g) - 2 łyżki ksylitolu (lub cukru np.trzcinowego) - 2 łyżki syropu z buraka cukrowego lub miodu - 60-80g rozdrobnionych dowolnych orzechów, migdałów (dałam orzechy laskowe i migdały) - 1-2 łyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki małych rodzynek (nie trzeba, ale warto) Obrane, bez gniazd nasiennych owoce zmiksować (łącznie miałam390g), wymieszać z ksylitolem, syropem lub miodem(...)termoobieg ok.25 minut. Muszą się lekko przyrumienić.           wersja z rodzynkami Można zajadać jeszcze ciepłe, prosto z blaszki, takie są najlepsze. Gorąca owsianka, pachąca orzechami i cynamonem ... :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Kruchości miodowo-pomarańczowe 146

pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 280 ml oliwy z oliwek 6 dag cukru 140 ml brandy 4 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy 3 łyżki orzechów laskowych posiekanych 1 łyżeczka cynamonu Syrop. 4 łyżki miodu 2 łyżki cukru 4 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie. Wymieszać oliwę, cukier, brandy, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową(...)pieczemy w temp.180 stop. 20 minut. Przygotowujemy syrop. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i gotujemy szybko, aby syrop zgęstniał. Odstawiamy ,by przestygł. Upieczone, przestudzone ciastka zanurzamy w syropie, posypujemy orzechami i cynamonem. W Grecji robią je jako kruche bułeczki. A kruchość jest rzeczywiście krucha. Polecam, są łatwe i szybkie. W konsumpcji też

Kulinarny karnet Christophera
Devil's Food Cupcakes z kremem orzechowym z nutellą 158

łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku lub 1/3 szklanki espresso wiśnie lub śliwki z kompotu Krem: 250 g mascarpone 6-7 łyżek nutelli 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy(...)kontrolować. Może się okazać, że 7 łyżek nutelli to dla Was za mało bądź za dużo J Ja kosztuje krem podczas miksowania dodając nutelle partiami. Do kremu dodajemy zmielone orzech, zostawiając około 2 łyżki do dekoracji. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem i posypujemy resztą orzechów

Mania Gotowania