orzechowe - 1003 przepisów (strona:43/67)

Zupa z fasolą borlotti 216

niższej cenie niż w Polsce. Ale oczywiście u nas też możecie ją dostać - suchą lub konserwową w puszce (widziałam na przykład w Almie). W smaku jest lekko orzechowa, w konsystencji trochę chrupiąca. Myślę, że warto jej spróbować, jeśli gdzieś ją zobaczycie. Jest tylko jeden szkopuł - w czasie gotowania (i już nawet moczenia), borlotti traci swoje śliczne różowe kropeczki i przybiera

Chilli Czosnek i Oliwa
Testowanie - Olej z awokado :) 151

oliwek - jest dobrym źródłem lecytyny. Olej z awokado ma szeroki zakres zastosowania, dzięki oryginalnemu smaku i najwyższej temperaturze rozkładu (225*C). Po otwarciu buteleczki wydobywa się piękny, delikatny orzechowy smak. Koloru oleju przez opakowanie nie dojrzymy, i bardzo dobrze! Dzięki ciemnej, szklanej butelce olej nie traci cennych właściwości odżywczych i jest zabezpieczony przed działaniem promieni słonecznych. Podczas użytkowania oleju, ukaże

Zdrowie na języku :P
Masło słonecznikowe :) 127

Masło orzechowe już jadłam, teraz przyszła kolej na słonecznikowe. Bazę stanowiła mieszanka ziaren od Ziarenkowa , dokładnie Cynamonowy Raj. Dodałam oleju słonecznikowego, ponieważ masło wychodziło zbyt suche. Pachniało pięknie, a to za sprawą przypraw korzennych zawartych w mieszance :) Masełko było na słodko, za sprawą miodku :) Pycha! Składniki: - 100 g mieszanki ziaren słonecznika (u mnie Cynamonowy Raj) - 1 łyżka miodu - 3 łyżki

Zdrowie na języku :P
Miodowo - waniliowa quinoa z truskawkami :) 156

należy najpierw wypłukać nasiona, aby pozbyć się naturalnie występującej substancji - saponiny , która nadaje gorzkiego smaku. Następnie nasiona warto uprażyć na suchej patelni, dzięki czemu quinoa wzbogaci się o słodko - orzechowy smak! Mniam :) Ciekawostka odnośnie saponiny , którą znalazłam w sklepie internetowym Coś dla zdrowia - " Saponina w kontakcie z wodą zamienia się w pianę, za pomocą której można wyprać ubrania lub umyć

Zdrowie na języku :P
Prosty sposób na dynię - hokkaido z koperkiem :) 176

beta karoten. Można ją wykorzystać na bardzo wiele sposobów: do smażenia, pieczenia, gotowania czy marynowania. Świetnie odnajduje się w daniach wytrawnych jak i słodkich. Hokkaido oznacza się słodkim, lekko orzechowym smakiem i łatwością w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba obierać jej ze skórki :) Niestety, mimo że posiada duże i pełne pestki to nie nadają się one do spożycia

Zdrowie na języku :P
Tahini 100% - tylko z nasion sezamu :) 123

Dał radę!!! :D Co prawda, troszkę się namęczyłam i trochę to trwało, ale efekt końcowy był zadowalający :D Powstała pasta ma delikatny, słodkawy, lekko orzechowy smak, przypominający chałwę :) Składniki: - nasiona sezamu Przygotowanie: Nasiona sezamu należy podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, tak aby lekko się przyrumieniły, co chwilę mieszając. Następnie zblendować/zmiksować na gładziutką, lejącą się masę :) Powiem

Zdrowie na języku :P
Amarantuski, czyli proteinowe placuszki :) 140

przepyszny efekt! Placuszki są niezwykle delikatne, mięciutkie, słodziutkie (dzięki białku), pięknie pachną wanilią, którą wyczujesz także podczas pałaszowania :D Amarantus ma to do siebie, że nadaje potrawom cudownego lekko orzechowego smaku :) Pycha! Składniki (6 placuszków): miarka odżywki białkowej waniliowej  2 czubate łyżki mąki amarantusowej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 duże jajko 1 łyżeczka oleju  dodatkowo: syrop klonowy, ziarenka

Zdrowie na języku :P
848. Piernikowe drożdżowe placki.. naleśniki? 195

Piernikowe drożdżowe naleśniki* z karmelizowanymi gruszkami (potem więcej gruszek i jeszcze jogurt) *na orzechowym mleku sojowym, z kakao, przyprawą do piernika, cynamonem, aromatem pomarańczowym Naleśniki..placki? nie ważne. Ważne, że dobre. Grubiutkie, mięciutkie.. nic dodać nic ująć na sobotnie leniwe śniadanie ;) A od dzisiaj możecie polubić More food, love ang dreams na facebook'u ;) Link (taak

More food, love and dreams
Babeczki dyniowe - dynie halloween'owe 159

łyżeczka proszku do pieczenia 5 dkg gorzkiej czekolady5 dkg mlecznej czekoladyDo dekoracji5 dkg białej czekolady czerwony barwnikPRZYGOTOWANIEOkoło 2 kg dyni ( ja wybrałam hokkaido ze względu na lekko orzechowy posmak) obieram i czyszczę, następnie kroję w grubsze pasy i gotuje na parze do miękkości. Odstawiam do przestygnięcia a następnie miksuję na puree (nie odciskam z nadmiaru płynu odlewam jedynie

Magiczna kuchnia Darii
Orkiszowe naleśniki z jarmużem 188

pierwsze spotkanie z jarmużem nie należało do udanych,warto dać mu drugą szansę,bo jarmuż po prostu musi się pojawić w Twojej diecie.Moja propozycja naleśników z nadzieniem serowo-jarmużowo-orzechowym na pewno Cię nie zawiedzie.To najsmaczniejsze danie z udziałem jarmużu jakie udało mi się przygotować i przekona każdego kto uważa,ze jarmuż nie należy jednak do jego ulubionych warzyw.Polecam!Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MiniSerniczki z Oreo 145

dzieci. Rozkręcanie ciasteczek to nielada gratka, kusi maczanie ich w mleku i kontrast bieli z czernią, którego tradycyjne markizy nie mają.Osobiście, gdybym miała wybierać, to wolałabym zjeść kilka orzechowych markiz nyskich, a do tego wypić kubek zimnego mleka ;) Serniczki z Oreo to jednak zupełnie inna bajka, zwłaszcza dla tych, którzy uwielbiają serniki.Czytaj więcej

bistro mama
Piernikowe babeczki świąteczne (eksperymentalne) 215

fluor, bor) oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP, inozytolu, kwasu pantotenowego oraz foliowego) i witaminy E. - 70 g masła (ja użyłam dodatkowo łyżkę orzechowego)- 3-4 łyżki cukru (najlepiej brązowego)- łyżka przyprawy do piernika- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta sody-pół tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 74 %)Gorzka czekolada - poprawia nastrój, dodaje

Kuchnia Ellie
Prosty deser budyniowy a'la szarlotka 177

herbatników/ciasteczek zbożowych- 1/4 szklanki ciepłego mlekana budyniową masę- opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego- 0,5 l mleka- 1-2 łyżeczki żelatyny- 2 łyżki cukru- 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej crunchy)+ cynamon i prażone jabłka (ja użyłam domowych)Przygotowanie :Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do gotującego się mleka masło i żelatynę, na koniec doprawić cynamonem. Odstawić do wystudzenia

Kuchnia Ellie
Zrób to sam! Ghee - masło klarowane 144

krwi.Stymuluje pracę wątroby i poprawia pracę enzymów.Ma wyjątkowo wysoki punkt dymienia,aż 252 stopnie C.Dlatego świetnie nadaje się do głębokiego smażenia.W kuchni ma wszechstronne zastosowanie.Ghee ma niebiański orzechowy zapach i wspaniały smak,którym dzieli się ze smażonymi na nim potrawami.Ghee nie jełczeje.Bez dostępu powietrza i suchym pomieszczeniu może być przechowywane przez wiele lat.Ponadto jest bogatym źródłem witaminy(...)zostawiam,bo piana będzie powoli gęstnieć i tak sama opadnie na dno łącząc się z resztą szumowin.Po około 20-40 min masło zacznie robić się przejrzyste i będzie pięknie orzechowo pachnieć.Gdy resztki,które zbiorą się na dnie garnka  zaczną się złocić,masło wyłączyć.Na sitku położyć papierowy ręcznik i filtrując powoli przelać do naczynia,w którym będzie przechowywane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffiny Piernikowe 151

mąki (ok 350 g)1/2 łyżeczki proszku1/2 łyżeczki sody100 g cukru1/2 łyżeczki kardamonu i imbiru2 łyżeczki przyprawy korzennejszczypta pieprzułyżka mioduSposób przygotowania:Na początek mieszamy jajka z mlekiem i oliwą orzechową, następnie dodajemy miód i cukier - odstawiamy.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy zmielony kardamon, imbir, pieprz i przyprawę korzenną. Mieszamy.Następnie dosypujemy do płynnych składników

Słodkie Przyjemności