orzechowe - 1003 przepisów (strona:44/67)

Torcik czekoladowy z cukierkami czekoladowymi 232

stworzyć dzisiejszy torcik czekoladowy. Wykorzystałam do jego przygotowania dobrej jakości kakao w proszku, śmietankę 36% z kartoniku i (co nadaje mu chyba najwięcej wdzięku) cukierki czekoladowe z masą karmelowo-orzechową. Muszę przyznać, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Na pewno bez problemu uda Wam się ten smak powtórzyć w domu, dlatego koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.Składniki:4 jajka100 g mąki2

Słodkie Przyjemności
Tort bezowy słodko - słony 203

orzechy laskowe. Mimo wszystko tort miał bardzo ciekawy i nietuzinkowy smak. Mi smakował najbardziej gdy beza trochę zmiękła pod wpływem kremu. Myślę, że bezowiec przypadnie do gustu wielbicielom masła orzechowego bo to podobne klimaty. Chętnie zrobię go jeszcze kiedyś ale muszę pamiętać by jeszcze zmniejszyć jego słodkość;)Oryginalny przepis można znaleźć na stronie Kuchni Lidla.Przepis z moimi modyfikacjami:Blaty bezowe

happycreatiff.blogspot.com
Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe 186

niego mieszankę budyniową. Gotuj chwilę ciągle mieszając. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj budyń z 100g miękkiego masła. Krok 35.Posiekaj orzechy. 6. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem orzechowym, rozsmaruj delikatnie 1/2masy budyniowej. Wyrównaną masę budyniową posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto. Krok 47.Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżki

CoolinarniePL
Omlet idealny na lekkie śniadanie. 293

Miód mieszamy z twarogiem i olejkiem. Wykładamy na omleta i posypujemy orzechami. Przykrywamy drugim omletem i wykładamy pozostały twaróg i znowu posypujemy orzechami. Ja posiadałem jeszcze jakiś syrop orzechowy i polałem odrobinę. Śniadanko gotowe :) A tu ode mnie świetny utworek :) MetronomyThe Look Pozdrowionka Michał

Gotuj Z Muzyką
Zupa z batatów, marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup 217

zmiksuj na jasny krem.Gdy warzywa są już miękkie, zmiksuj zupę blenderem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne po czym wyłóż na talerze wraz z kremem orzechowym, posyp kolendrą i podawaj.Smacznego!English versionSweet potato, carrot and pumpkin soup(10 servings)Ingredients:2 tbsp of oil4 cloves garlic, minced2 medium-sized onions, diced2 medium carrots, peeled and sliced2

karmelowy
MOJE WARIACJE NA TEMAT SAŁATKI GRECKIEJ 268

jeszcze wszystkie). Dzisiejsza jest również bez sałaty lodowej (która bywa najczęściej) jest na bazie rucoli i roszponki, z dodatkiem kolorowych papryk, olbrzymich greckich oliwek (te moje miały cudowny lekko orzechowy smak, nawet mój małżonek nie jadający oliwek tymi był zachwycony), pomidorów, prażonych ziaren słonecznika i prawdziwej owczej fety. Idealna jako dodatek do obiadu, grilla, na kolację (jako samodzielne danie

Smaczne Zdrowe
Ciasto miodowe z orzechami 245

niego z placki o średnicy 21 cm. Każdy placek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku ciasta rozsmarowujemy gorąca masę orzechową.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W trakcie pieczenia część masy może spłynąć, ale wtedy wystarczy tuż po wyjęciu ciasta

Kulinarne przygody Gatity
Praliny Mozarta 218

czyli Austrię. Przyznam, że do tego przepisu powoli „dojrzewałam”, a dlaczego? Jego autorem jest Paul Fürst. „W 1890 roku wpadł na pomysł, by marzepanowo-pistacjowe nadzienie obtoczyć kremem orzechowym i przy pomocy cienkiego drewnianego patyczka zanurzyć w czekoladzie, nadając ostatecznie formę kulek”. Tak powstały Kule Mozarta, które są słodką wizytówką Austrii. Tylko cukiernia Fürst sprzedaje oryginalne czekoladki, wszystkie

mojewypiekiinietylko
Pieczone kasztany 157

podania. Można z nich przygotować desery, zupy, sosy… i nie tylko. Kupione, muszą być w krótkim czasie przygotowane, zostawione – wyschną lub spleśnieją. Upieczone są miękkie, mają słodki, lekko orzechowy smak. Można je zjeść same, z miodem, syropem klonowym, albo oprószone… solą – do wyboru. Nadają się zarówno do potraw słodkich (torty, ciasta), jak i wytrawnych (zupy, purée, różne farsze). Świetnie

mojewypiekiinietylko
Zupa z pieczonej ciecierzycy 135

jakiegoś czasu ciecierzyca (inaczej cieciorka lub groch włoski) wiedzie prym w mojej kuchni.  ”Jest skarbnicą białka i posiada bardzo wiele cennych właściwości. Ma słodkawy, delikatny smak z orzechową nutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami, z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek

mojewypiekiinietylko
Pierwsza rocznica bloga 232

Siedemnastego grudnia  2013 r. rozpoczęłam pierwszym wpisem prowadzenie bloga „Moje Wypieki I Nie Tylko”. Dodam, że tym wpisem była Orzechowa trufla z awokado. Właśnie dzisiaj mija rok od tamtej pamiętnej dla mnie chwili. Blog miał dawać radość i być spełnienieniem  moich pasji kulinarnych. Cóż, z tym pierwszym muszę przyznać bywało i bywa różnie. Czasem tą radość przyćmiewają ciemne chmury

mojewypiekiinietylko
Krem z zielonych szparagów na maśle czyli Zupowy Wtorek odc.19 183

wzięłam w swoje ręce po raz drugi w życiu szparagi. Wiecie ich zapach mnie odstrasza ale smak już nie. Dlatego też z radością jadłam ten pyszny krem delektując się orzechowym posmakiem. 14 zielonych szparagów500 ml bulionu warzywnegołyżka masła1 szalotka, posiekanasól, pieprzłyżka mascarpone

Dzieje kuchennej Wiewióry
Torcik piernikowy przekładany powidłami śliwkowymi w mlecznej polewie 243

Pierniczek wyszedł cudowny, a powidła dla mnie są najlepszym połączeniem z ciastem piernikowym.  Mięciutki i orzechowy idealny na świąteczny stół do herbatki lub kawy po wigilijnej kolacji i uciechy z prezentów.Składniki: (temperatura pokojowa)1 i 3/4 szklanki mąki tortowej1/2 szklanki cukru2/3 szklanki młynnego miodu1/2 kostki margaryny3 jajka3 łyżki śmietany 18%1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika1/2

Moje pyszne gotowanie
Przekładane wafle - wspomnienie dzieciństwa 174

najlepiej okrągłekrem do zrobienia w 5 minut z papierka - smak dowolnymleko i margaryna do kremunutellamarmolada albo dżem - smak dowolny ( u mnie truskawkowy)masło orzechoweWafelki smarujemy jeden po drugim: masłem orzechowym, nutellą, dżemem i kremem. Przyklejamy do siebie i gotowe. Czynność powtarzamy aż do wytracenia produktów. Wafle

Bon Appetit Małgorzaty
Na wielkanocnym stole 232

tortowe Ciasto baloweTiramisuJabłecznik Orzechowiec z pianką  Fale DunajuFale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową  Sernik szachownicaSernik z pomarańczową pianką Sernik z mlekiem i kokosemSernik z brzoskwiniamiSernik orzechowy z brzoskwiniami MarysieńkaCiasteczka orzechoweTorciki warszawskie Wafle kajmakoweWafle mleczneWafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynoweBabka kwitnący tulipanBabka kajmakowa Babeczki mini szarlotki  SałatkiSałatka świąteczna ISałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie

Kuchnia domowa Ani