kuchni indonezyjskiej). Jest szeroko stosowany w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Lubię soję w wielu wydaniach (np. tofu i parówki sojowe), ale tempeh nie przypadł mi do gustu. Ma lekko orzechowy posmak (co jest na plus), ale całość jakoś specjalnie mi nie smakowała. Mogę zjeść od czasu do czasu, ale bez euforii. Nie zmienia to jednak faktu, że jest ten produkt
Qlinarnie i QlinarnieWystarczy zblendować/zmiksować 2 banany, kilka łyżek masła orzechowego i słodkiego syropu/cukru, a otrzymamy puszyste i całkiem zdrowe lody wegańskie. Potem do zamrażarki na kilka godzin i gotowe. Przepis dodaję do akcji: Organizator: vegestrefa Kto w Rzeszowie jest w porze wiosenno-letniej, musi zaglądnąć do lodziarni U Myszki (przy deptaku na ul. 3 maja obok kina Zorza
Qlinarnie i Qlinarniefasoli 11. Smarowidło z czerwonej fasoli 12. Pasztet sojowy (pieczony) Wegańskie pasty na słodko (dodaję do nich miód, plasterki banana, jabłka, domowy dżem): 13. Domowe masło orzechowe 14. Domowa tahina - pasta sezamowa Wegetariańskie: 1. Twarożek ryżowy 2. Pasta twarogowo-jajeczna z suszoną miętą Oczywiście nie zawsze jest czas na gotowanie i pieczenie, więc wtedy
Qlinarnie i QlinarnieCiasto wystudzić . Krem : Herbatniki i orzechy zmielić w blenderze na drobny proszek. Zalać coca-colą . wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem , dodawać po łyżce masy herbatnikowo - orzechowej . Galaretka : Zagotować pół szklanki coca-coli . wsypać do niej żelatynę , mieszać aż do rozpuszczenia. Wlać pozostałe dwie szklanki coca-coli i odstawić aż galaretka zacznie tężeć. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty
Malinowa Kawiarenkajest lepszy i zdrowszy niż chipsy i orzeszki! A podany z aksamitną zupą-krem świetnie zastąpi groszek ptysiowy czy grzanki. Siłą dzisiejszej zupy jest różnorodne i niebanalne przybranie. Kwaśno-orzechowy sos tahini pięknie przełamuje słodkawą marchewkę, ciecierzyca dodaje treści i chrupkości, a natka pietruszki oraz za'atar bardzo ładnie dopełniają "a'la libańskiego" charakteru dania. Przyznam się, że mój Mąż
Chilli Czosnek i Oliwapiekłam niewiele - za dużo smakołyków przynosiłam ze sobą. Chciałabym się jednak podzielić przepisem na wyjątkowo pyszną szarlotkę, która umilała nam popołudnia jeszcze przed moimi praktykami. Połączyłam w niej słodkie, orzechowe ciasto z pyszną masą jabłkową z nutą mandarynki (można użyć soku z pomarańczy). Całość wyszła słodziutka i obłędnie pyszna, szczególnie podawana na ciepło z gałką ulubionych lodów. To taki idealny(...)spać, a tyle jest do zrobienia; albo po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego i pachnącego domem. Bazę do przepisu znalazłam u Doroty , ale sporo tam zmieniłam. Orzechowo-mandarynkowa szarlotka Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki kardamonu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu ½ szklanki bakalii/u mnie rodzynki i pokrojone figi/ kilka pełnoziarnistych herbatników 4 pełne łyżki orzechowej granoli owoce goji /do dekoracji/ Wykonanie: -Jabłka obrać ze skórki , pokroić w kostkę około 1 cm i przełożyć do rondelka. -Wycisnąć sok z cytryny, polać nim jabłka. -Dodać
Zakamarki mojej kuchnizapach sosnowy. Są to jedne z tłustszych orzeszków, przez co bardzo energetyczne. Ryż czerwony natomiast gościł pierwszy raz w mojej kuchni, można w nim się również doszukać lekko orzechowego posmaku. Ryż ten ponoć jest bogaty w witaminy i znacznie bogatszy w błonnik niż ryż biały. Dla mnie połączenie tego ryżu z orzeszkami piniowymi to strzał w dziesiątkę. Choć wiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDomowe Słodkości, a do niej dołączona była foremka. Wszystko za 5 zł, polecam. Tu więcej szczegółów . Pomyślałam sobie, że sama zwykła mleczna czekolada będzie nudna więc wzięłam orzechową. W przepisie pisze o 3 tabliczkach (300g), ja natomiast rozpuściłam 2 tabliczki po 90 g (180g) i jeszcze trochę mi jej zostało (myślę że przynajmniej na 2 serduszka). Przepis wydaje
W kuchni bez szafektagliatelle, którego już chwilę nie jadłem :) Poprzednio robiłem go z kurczakiem i warzywami . Tym razem wybrałem tylko kalafior romanesco i kiełki słonecznika. Zdradzę już wam, że romanesco ma wyczuwalny orzechowy smak i jest dużo lepszy od zwykłego kalafiora, a do tego ten ciekawy wygląd :) Składniki : ok 50g makaronu Tagliatelle z papryczką chilli kilka różyczek kalafiora romanesco
Parowar FacetaGrana Padano 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli Listki płuczę, osuszam i wrzucam do kielicha blendera. Obrane pistacje prażę na suchej patelni, aby zaczęły wydzielać intensywnie orzechowy zapach i lekko się zrumienią. Wrzucam do szałwii. Następnie ścieram na tarce ser i wraz z solą oraz pieprzem umieszczam w naczyniu, dolewając oliwy z oliwek. Miksuję wszystkie składniki
W kuchni Karmel-itkiteraz na placuszkach. Są bardzo delikatne, z wyraźnym, charakterystycznym posmakiem. Moim zdaniem pasuje do nich jogurt naturalny oraz banany, czyli smaki dość neutralne. Próbowałam jeść je z masłem orzechowym, ale składniki za bardzo się gryzą. Zachęcam do spróbowania :) Wartości odżywcze* placuszków bez miodu i dodatków Składniki: 3 łyżki mąki gryczanej (lub kaszy zmielonej na mąkę) 2 łyżki jogurtu naturalnego
Chocolate Muffin BlogZapraszam na pyszną i niecodzienną w zestawieniu smaków sałatkę. Orzechowa rucola, słodki groszek, truskawki i kwaśne liście boćwiny w polączeniu z miodowym winegretem. Jednym słowem...pycha. Składniki: 100 g rucoli 100 g groszku cukrowego garść liści boćwiny 100 g sera feta 100 g truskawek Sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnegp sól
Gosia gotujekocha Nutelli ? Niestety, jest bardzo kaloryczna i jedzenie jej w dużych ilościach dostarcza stanowczo za dużo niezdrowego cukru. Jedna łyżeczka to ok. 80 kcal. Wszyscy znają domową wersję masła orzechowego, ale czy pomyśleliście kiedyś o zrobieniu kremu czekoladowego? Krem składa się tylko z trzech składników, a jest niebiańsko pyszny. Nie bójcie się użycia awokado - po wymieszaniu z kakaem i miodem
Chocolate Muffin Blogstożków różyczek, które w kształcie przypominają wieżyczki minaretów. Poza nietypowym wyglądem rośliny te bogate są w składniki odżywcze. Mają atrakcyjny smak trochę przypominający brokuł. Są łagodniejsze, bardziej kremowe i orzechowe, i mniej gorzkie niż zwykły brokuł czy kalafior. Polecamy wypróbować to warzywko, jeśli jeszcze nie mieliście okazji, bo naprawdę warto. Zobaczcie co my z nim wymyśliliśmy. Rigatoni z romanesco, pieczarkami
vegetanie