rosyjsku , przepis z broszury 100 potraw z jaj wydawnictwa Bluszcz z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Draczena to rodzaj omletu wywodzący się z Kresów Wschodnich, z terenów obecnej Białorusi. Masło utrzeć na śmietanę, dodać żółtka, sól, mąkę, mleko i dobrze utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę delikatnie wymieszać z ciastem. Naczynie do zapiekania rozgrzać, rozpuścić na nim łyżkę masła(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. „ Gdy się upiecze (powinno bardzo urosnąć), przekrajać na części i podać do szpinaku, lub zupy szczawiowej. Można też podać, jako omlet, z jakimkolwiek sosem.” Podałam z duszonymi grzybami. Omlet : 5 jajek, 50 g miękkiego masła, 1 łyżeczka od kawy soli, 80 g mąki pszennej, 370 ml mleka, do pieczenia : 1 łyżka
królestwo garówOmlet budyniowy zrobiłam na późne śniadanie dla Mamy. Omlet z budyniem w proszku wyszedł taki jak oczekiwałam – lekki, złocisty i puszysty, więc bez obaw mogłam go Jej zaserwować. Podałam go z robioną wcześniej frużeliną wiśniową oraz naturalnym jogurtem. Zgodnie z moimi oczekiwaniami takie śniadanie na słodko przypadło Mamie do gustu, co mnie cieszy, bo będę mogła robić kolejne budyniowe(...)łyżki mleka Dodatkowo: szczypta soli olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. W miseczce wymieszać żółtka z mlekiem oraz proszkiem budyniowym. Następnie partiami dodawać pianę z białek, za każdym razem delikatnie ją wmieszać. Na patelni rozprowadzić niewielką ilość oleju, rozgrzać
niecodziennikparyszczypta * mąka pszenna – 2 łyżki * masło – 1 płaska łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , a następnie na najmniejszych obrotach wlewamy roztrzepane żółtka – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i miksujemy ok. 10 sek. Na patelni roztapiamy masło, wylewamy omlet , zmniejszamy minimalnie ogień i smażymy bez przykrycia ok. 4-5 minut ( pilnujemy!!! ). Przewracamy
Ostra na SłodkoJaja mogą być spożywane na surowo (kogel-mogel) lub w formie przetworzonej. Można je przyrządzać na wiele sposobów – na miękko, omlet, na twardo, sadzone, smażone, w koszulce. Stanowią niezbędny składnik wielu potraw i wypieków. Przygotowuje się z nich omlety, jajecznicę, faszeruje się je, smaży z nich naleśniki, gotuje makarony, robi pasty do chleba, farsze i sałatki. Żółtka jaj są podstawowym(...)kuchni można również korzystać z jajek przepiórczych (w sprzedaży dostępne są jaja świeże i marynowane), kaczych, gęsich oraz strusich. Wartości odżywcze jaj Jajko stanowi najlepiej przyswajalne źródło pełnowartościowego białka. Naukowcy uznali je za wzorcowe, ponieważ zawiera ono wszystkie niezbędne aminokwasy i to w odpowiednich proporcjach (wśród nich znajdują się również te, których organizm nie potrafi sam wyprodukować
codojedzeniasobie zafundować na śniadanko , albo jako deser . Ze składników które podam wyjdą ok. 4-5 omletów smażonych na małej naleśnikowej patelni.( średnica 16 cm ) Składniki 3 jajka 25 g mąki masło do smażenia śmietana kremówka 30 % cukier waniliowy łyżka cukru pudru Białka ubić na sztywna masę. Żółtka utrzeć z łyżeczką cukru waniliowego, delikatnie połączyć z pianą(...)mąką. Na patelni rozgrzać masło i wylewać partiami ciasto. Smażyć do zarumienienia ( uważać aby masło się nie przypalało ) Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Schłodzony omlet wypełnić ubitą śmietaną i ozdobić pokrojoną brzoskwinką. I jedzonko mega - pyszne gotowe :) Smacznego
Różne smaki w kuchnisobie zafundowac na śniadanko , albo jako deser . Ze składników które podam wyjdą ok. 4-5 omletów smażonych na małej naleśnikowej patelni.( średnica 16 cm ) Składniki 3 jajka 25 g mąki masło do smażenia śmietana kremówka 30 % cukier waniliowy łyżka cukru pudru Białka ubic na sztywna masę. Żółtka utrzec z łyżeczką cukru waniliowego, delikatnie połączyc z pianą(...)mąką. Na patelni rozgrzac masło i wylewac partiami ciasto. Smażyc do zarumienienia ( uważac aby masło sie nie przypalało ) Ubic śmietanę z cukrem pudrem. Schłodzony omlet wypełnic ubitą śmietaną i ozdobic pokrojona dowolnie brzoskwinką. I jedzonko mega - pyszne gotowe
Słodkości i nie tylkoNajlepiej czekoladowy,puszysty z jogurtem I dużą ilością owoców.Proste marzenie łatwe do spełnienia.Zapraszam na omlet. Składniki :dla 2 osób 2 jajka ,temperatura pokojowa 1 łyżka, płaska cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z łyżką cukru.Dodać żółtka ubić do połączenia(...)się składników.Dodać wodę i olej i ubić krótko.Mąkę z kakao przesiać i wmieszać delikatnie łyżką do masy jajecznej, tak, aby piana nie opadła ,dzięki temu omlet będzie puszysty po upieczeniu.Masę przelewamy delikatnie na dobrze rozgrzaną patelnię z nieprzywierającym dnem i posmarowaną odrobiną oleju i łyżką rozprowadzamy po całej patelni ,nie naruszając puszystej struktury masy. Pieczemy około
Ladylaura.płynne - to nic :) ) 4. Do miseczki wrzuciłam plasterki ogórka, sałatkę i resztę pomidorków, skropiłam cytrynką i oprószyłam pieprzem. 5. Omlet delikatnie zsunęłam na talerz. Podałam z sałatką. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza*: 337 kcal 23,8 g białka 24,3 g tłuszczów (w tym 10,3 g tłuszczy nasyconych) 9,5 g węglowodanów ogółem
Vroblewska-fitlifegładkie ciasto, bez grudek. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smażymy omlet z obu stron na złocisty kolor. Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wbijamy jajko. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryczką chili oraz tymiankiem. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy aż białko się zetnie, a żółtko zgęstnieje. Czas smażenia zależy od tego jaką konsystencję żółtka preferujemy(...)mnie żółtko musi być ścięte 😉 Awokado obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i kroimy w cienkie słupki. Na środku usmażonego omletu układamy salami, na salami - słupki awokado, a na wierzchu jajko sadzone. Omlet składamy w kopertę i zapiekamy w grillu elektrycznym przez około
Kuchnia MagdaLenyOmlet idealny na lekkie śniadania ( z twarogiem,miodem i orzechami) Strasznie szybko przeleciał mi ten ostatni tydzień, że aż zapomniałem na chwilę o blogu. Nowy rok, nowy ja i biorę się poważnie za wszystko :) Życzę wszystkim żeby ten rok był dużo lepszy od poprzedniego :) A teraz napraszam na szybkie ale przepyszne śniadanko, bogate w białko :) Składniki: - 2 jajka(...)szczyptą soli. W oddzielnej miseczce łączymy mąkę, żółtka, mleko, cukier i olej. Następnie wlewamy to do białek i delikatnie łączymy. Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną kroplą oleju wlewamy masę i smażymy omleta z obu stron. (masy powinno wystarczeć na dwa omlety). 2. Miód mieszamy z twarogiem i olejkiem. Wykładamy na omleta i posypujemy orzechami. Przykrywamy drugim
Gotuj Z Muzykąsmakuje połączanie fety, boczku oraz szpinaku w jajecznicy. Dowiedz się jak usmażyć idealna jajecznicę. Czas potrzebny na przygotowanie: 5 minut. Wartość energetyczna : Kalorie: 380 kcal w 100g. tłuszcze: 35g białko: 20g węglowodany: 3g błonnik: 1g Składniki: 3 średnie jajka 100g słoniny 150g boczku 100g fety garść szpinaku Do smaku: szczypta soli szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu Sposób wykonania jajecznicy(...)pokrojone kawałki fety . Jajecznicę smażę (szczegóły techniki smażenia poniżej we wskazówkach). Wszystko dokładnie mieszam do czasu aż zetną się białka jajek. Należy uważać by feta nie rozpadła się podczas mieszania. Wersja II. Zamiast jajecznicy możesz oczywiści zrobić omlet . Po wlaniu jajek na patelnię z mięskiem i szpinakiem, odczekuję chwilę aż spód się zetnie, następnie wrzucam pokrojona fetę. Całość
Ania gotujeodwołać się wcześniej do lektury nt. węglowodanó w, bo to właśnie ich rodzaj (proste i złożone) ma tutaj znaczenie. Po treningu stawiamy na węglowodany proste, najlepiej w połączeniu z białkiem. Dlaczego? Za chwilkę się dowiecie Potreningowy chlebek bananowy Czym są węglowodany proste i dlaczego mamy na nie zielone światło po aktywności fizycznej? Normalnie, każdej osobie dbającej o zdrowie zalecam(...)samopoczucie i zmniejszyć zmęczenie. Aby maksymalnie odżywić organizm po treningu, warto, aby posiłek potreningowy był połączeniem węglowodanów prostych i białka aby wspierać regenerację mięśni, odbudowę glikogenu i zahamować katabolizm. Przykładowe połączenia posiłku potreningowego Kurczak + biały ryż + warzywa Omlet z bananem i masłem orzechowym Twaróg z miodem i owocami Odżywka białkowa + daktyle Jogurt grecki z granolą i owocami Przepis
Natka Pietruszkiinnych pyszności! Gotujmy, przyrządzajmy, dbajmy o siebie - nasz wygląd i zdrowie. Składniki na jeden omlet: 2 jajka (osobno żółtka i jajka) 2 łyżki mąki kokosowej Olej kokosowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel aromatu waniliowego Szczypta soli Przygotowanie: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, aromat i miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy(...)delikatnie mieszamy z pianą. Na rozgrzaną patelnie dodajemy olej kokosowy. Przelewamy masę i smażymy kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi owocami, bo w omlecie zrezygnowaliśmy z cukru. Omlet kokosowy z owocami
Czarnawisienkawsparcie dla twojego układu pokarmowego, ale także pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Składniki na 1 omlet: 2 jajka łyżka mąki żytniej łyżka płatków owsianych łyżeczka otrębów pszennych łyżeczka łuskanego słonecznika szczypta soli garść owoców leśnych (jeżyny, maliny, jagody, poziomki) Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie(...)słonecznik, wymieszać. Na koniec dodać owoce i delikatnie wmieszać je w ciasto. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Co jakiś czas sprawdzać czy nasz omlet się nie przypala, jęli potrzeba - zmniejszyć ogień. Smacznego :) PS - My preferujemy omlet bez dodatków, bo tak duża ilość owoców zapewnia idealny smak. Jednak każdy z was może udekorować go na swój
Banana SmilesSzybka propozycja na omlet z groszkiem - z braku świeżego zielonego groszku u mnie konserwowy. Też jest bardzo smacznie, smak konserwowego groszku mi nie przeszkadza lecz zdecydowanie lepszy jest ze świeżym :) Składniki: 1 całe jajko + 2 białka lub 2 całe jajka szczypta soli himalajskiej odrobina oleju kokosowego/masła/oliwy 2 łyżki ugotowanego groszku (u mnie konserwowy) 1 łyżka posiekanego(...)szczypiorku 2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki * Przygotowanie: Jajko i białka umieścić w miseczce i roztrzepać widelcem z odrobiną soli. Na patelni rozgrzać olej kokosowy/masło lub oliwę i wlać roztrzepane jajka, na wierzch wyłożyć groszek, nakryć pokrywką i na minimalnym ogniu smażyć omlet kilka minut aż wierzch się zetnie. Gotowy omlet posypać posiekanym szczypiorkiem. * gdy nie liczycie
Kocham..lubię..gotuję..