omlet z białek - 814 przepisów (strona:21/55)

PUSZYSTY OMLET NA SŁODKO Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI 184

zimno. Doskonale smakuje również podany z lodami :) Składniki na jeden omlet: * 2 jajka * szczypta soli * 2 łyżki mąki pszennej * szczypta proszku do pieczenia * opcjonalnie łyżka cukru * odrobina masła do wysmarowania patelni Składniki na jabłka karmelizowane: * 2 jabłka * 2 łyżki cukru * pół łyżeczki cynamonu Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli(...)żółtek dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Dodać przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać dosłownie chwilę, tak by składniki się połączyły. Na patelnię rozsmarować masło (chodzi tylko o to, by patelnia lekko się natłuściła). Patelnię rozgrzać, wylać ciasto na całą średnicę patelni. Zmniejszyć palnik do minimum i piec omlet około 2-3 minuty

Zrób to smacznie
Różany omlet 165

Omlet z płatkami róży jest delikatny i słodki. Pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Dla księżniczek i nie tylko ;) 2 białka ubite na sztywną pianę, dwa żółtka miarka odżywki białkowej (15 g) czubata łyżka płatków różanych utartych z cukrem Zamiast odżywki możecie dodać łyżkę dowolnej mąki. Smażymy jak zwykle, na przetartej tłuszczem patelni, pod przykryciem, na małym ogniu

Kucharzyca
Pieczony omlet z truskawkami 201

kakao i proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do masy mleczno żółtkowej. Wymieszać. Następnie stopniowo dodawać pianę z białek, delikatnie mieszać do połączenia składników.  Silikonową foremkę (u mnie 20x20cm) lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarować olejem (aby omlet nie przywarł), przelać do niej masę, a na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Piec 20 minut w 180 stopniach

Fabryka pomysłów
Omlet biszkoptowy z pomarańczą i miodem 108

dwóch składnikom jest bardzo wilgotny i przepyszny. niebo w gębie! Nie mogę się doczekać kolejnych odsłon omletu biszkoptowego! Omlet biszkoptowy z pomarańczą i miodem Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli 1 pomarańcza masło miód Przygotowanie: Białka odzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy zmieszane żółtka, miksujemy do połączenia się

Moja smaczna kuchnia
Omlet z pieczarkami 153

dodatkiem rukoli i pomidorów koktajlowych. Składniki na jeden duży omlet (o średnicy ok. 23 cm): 2 jajka szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka mąki pszennej tortowej 2 średnie pieczarki 1/2 małej cebuli 1 łyżka masła 1 łyżeczka startego parmezanu Dodatkowo: garść rukoli, kilka pomidorów koktajlowych Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania(...)dodać sól i pieprz. Do białek dodać żółtka i mąkę i ubijać jeszcze chwilę do czasu połączenia składników. Pieczarki pokroić na cienkie plastry. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Cebulę i pieczarki wrzucić na patelnię. Przesmażyć do zrumienienia. Następnie zalać masą jajeczną i przykryć pokrywką. Smażyć kilka minut, aż omlet się zetnie. Omleta przekręcić przy pomocy

Bullio
Puszysty omlet biszkoptowy z jagodami - pyszny 152

przygotowanych koniecznie sprobujcie.Ten prosty omlet Was zachwyci. Skladniki na 1-osobowy omlet na patelnie 20-22 cm 2 jajka 2 lyzki maki orkiszowej 630 (lub zwyklej pszennej) 2 lyzeczki domowego cukru waniliowego szczypta soli 2 garstki jagod lub borowki amerykanskiej 1 lyzka masla ghee Wykonanie: odzielic zoltka od bialek bialka ze szczypta soli ubic na sztywna piane zmniejszyc obroty miksera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faszerowane jajka w szynce 111

również samodzielnymi daniami typu jajecznica, omlety, sadzone, faszerowane, itd. Mnie zawsze smakowały w każdej postaci i mogłabym je jeść codziennie, bo w sumie runął mit, że podwyższają cholesterol. Smakowały… gdyż dwa miesiące temu dokładne badania alergiczne wykazały u mnie nietolerancję najwyższego stopnia na białko, żółtko i całe jajko, nie tylko(...)mojej kuchni ale ja ich niestety nie jadam, a domownicy robią sobie jajecznicę  po kryjomu, aby mnie nie drażnić. Najbardziej brakuje mi pysznych domowych ciast, omletów czy naleśników, bo jakby tego było mało, to wyszła mi również nietolerancja glutenu. W domu jajka i gluten omijam z daleka, ale gdy jestem gdzieś

To co kocham
Omlet z owocami 114

postacią dla mających ochotę na ciepłe śniadanie dla fanów omletów Składniki: 3 jajka łyżeczka cukru 2 łyżki mąki (może być pszenna lub kukurydziana) szklanka owoców (np. borówek, malin, truskawek, brzoskwiń lub innych) masło (do smażenia) jogurt lub śmietana do polania cukier puder do posypania  - opcjonalnie Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)koniec dodając łyżeczkę cukru. Gdy białka będą ubite dodajemy mąkę wraz z żółtkami i delikatnie mieszamy (nie ubijamy) tak by masa stała się jednolita. Na patelnię kładziemy kawałek masła i rozgrzewamy je (najlepiej zrobić to równocześnie na dwóch patelniach). Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę i smażymy kilka minut, następnie obracamy omlet na drugą stronę (najlepiej przełożyć

Mania Wypiekania
MALINOWY OMLET "GRZYBEK" 112

wieku. Polecam malinowy omlet "grzybek" na pierwsze śniadanie. SKŁADNIKI: 8 jajek 100g mąki tortowej + mąka do posypania formy 2 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania miękkie masło do posmarowania formy dodatkowo: dżem malinowy Łowicz sos waniliowy syrop malinowy maliny do dekoracji (mogą być mrożone) kilka listków mięty lub melisy cytrynowej PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Białka ubijamy wraz(...)ucieramy z jedną łyżką cukru pudru - dodajemy do piany z białek, wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Krok 3. Blaszkę smarujemy miękkim masłem, posypujemy mąką - wylewamy masę omletową, wygładzamy szpatułką - wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut. *omlet możemy upiec na papierze do pieczenia - łatwiej będzie go wyjąć

Moja Książka Kucharska
grzybek - omlet z dzieciństwa 386

babcia i mama, przed wyjściem do szkoły. Teraz taki omlet swojemu dziecku robię ja.... Składniki : 1 jajko 2 łyżki maki 4 łyżki mleka szczypta soli łyżka masła do smażenia Przygotowanie 1. Myjemy jajko i rozdzielamy go, do dwóch osobnych naczyń(np kubek i talerz lub miseczka) na żółtko i białko.  2. Do żółtka dodajemy mąkę i mleko(...)żółtkiem i mlekiem dodajemy ubite białka. Bardzo delikatnie mieszamy (by nie opadła nam piana) i  łączymy wszystko, w jedna masę.  5. Rozgrzewamy małą patelnie i rozpuszczamy na niej masło. Na rozgrzany tłuszcz wylewamy nasza masę. Przykręcamy ogień i smażymy na bardzo małym płomieniu.  6. Sprawdzamy jak się podsmażył nasz omlet. Jeżeli jego skorka się zbrązowiała

Kulinarnie z Polką na Kresach
OMLET JAGLANY Z BANANEM 159

drugą stronę, to radzę podzielić go na 4 części i każdą z osobna obrócić lub zsunąć omlet na talerzyk i obrócić na drugą stronę razem z nim. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* 1 porcji: 413 kcal 19,5 g białka 15,4 g tłuszczów (w tym 6,2  g tłuszczów nasyconych

Vroblewska-fitlife
OMLET JAGLANY Z BANANEM 187

drugą stronę, to radzę podzielić go na 4 części i każdą z osobna obrócić lub zsunąć omlet na talerzyk i obrócić na drugą stronę razem z nim. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* 1 porcji: 413 kcal 19,5 g białka 15,4 g tłuszczów (w tym 6,2  g tłuszczów nasyconych

Vroblewska-fitlife
OMLET KOKOSOWO JAGLANY Z OWOCAMI 164

Omlet nie musi być wyłącznie z samych jajek i warzyw, nie zapominajmy o jego drugiej słodkiej wersji 😁 Składniki 🥚 1 jajo 🥚 1 białko 🥚 30 g płatków jaglanych 🥚 1 banan 🥚 niecała łyżeczka oleju kokosowego (nierafinowany-zapachowy) 🥚 owoce,twaróg Przygotowanie: 1 Białka ubijamy (możemy ze słodzikiem) na sztywną pianę. 2 Dodać do niego roztrzepane żółtko, dosypać płatki (suche), odrobinkę oleju

Zdrowie i pysznie na talerzu
Omlet z grzybami i mozzarellą 172

małej patelni. Jajka mieszamy w kubku, przyprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na patelnię, oprószamy posiekaną bazylią. Gdy omlet lekko się zetnie posypujemy tartą mozzarellą i przykrywamy patelnię do całkowitego ścięcia. Od razu podajemy. Smacznego :)  1 porcja  - 294 kcal - białko - 23 g - tłuszcze - 19 g - węglowodany - 4,7 g - węglowodany - 2,4 g Zapraszam na  fanpage

Moje Kuchenne Rewelacje
Omlet biszkoptowy ze szparagami i serem wędzonym 169

żółtka od białek. Żółtka rozmieszać, posolić, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać ostrożnie z pianą, dodać przesianą mąkę (ja nie przesiewałam), wymieszać". Tu dodajemy szparagi, zostawiając kilka plasterków do przybrania, i wlewamy "na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażyć na niezbyt mocnym ogniu. Ścięty omlet można jeszcze włożyć na kilka minut do gorącego piekarnika

Gocha gotuje!