plasterki pieczarki, a następnie podsmażamy je na łyżce oleju. Na drugiej patelni smażymy doprawione solą i pieprzem mięso mielone, bez użycia tłuszczu, gdyż wytopi się on z mięsa. Ogórki kiszone kroimy na plasterki, a ser ścieramy na tarce. Blachę obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy średniej wielkości koła (np. miseczką) i układamy je na blachę. Na wyłożone okrągłe pizzerinki(...)nakładamy sos pomidorowy (ewentualne ketchup), a następnie nakładamy na każdą składniki : plasterek szynki, mięso mielone, podsmażone warzywa, ogórek kiszony, posypujemy serem i doprawiamy oregano oraz ostrą papryką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut. Smacznego
Symfonia smakowaoczyścić i drobno pokroić (posiekać). Dodać oliwę, sos i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać (dłonią, a nie łyżką), uformować z mięsa lekko spłaszczoną kulę. Cebulę i ogórki drobniutko pokroić, ułożyć przy kuli z mięsa. Żółtko proponuję podać na małym talerzyku (nie każdy lubi tatar z surowym żółtkiem). Jajko przed wyjęciem żółtka sparzyć gorącą wodą. Porcja(...)osoby, jeść łącząc indywidualnie cebulę, ogórek i tatar. Schłodzić przed podaniem, powinien być zjedzony w dniu jego przygotowania
Kuchcik gotujesól, pieprz świeżo mielony, sok z cytryny, 1/2 cebuli, sardynka w oleju z puszki, 2 korniszony lub ogórek konserwowy, 1 łyżka grzybków w occie, 1 żółtko jajka przepiórczego, Mięso posiekać – nie mielić. Mięso wymieszać z żółtkiem, musztardą, 2 łyżkami oliwy. Cebulę, grzybki, ogórki posiekać. Na talerzu ułożyć mięso, na mięsie ułożyć surowe żółtko jajka przepiórki. Obok ułożyć posiekaną cebulę(...)grzybki, ogórki i sardynkę. Podać sok z cytryny, sól, pieprz. Każdy sam na talerzu doprawia mięso do smaku. Do tatara polecam Riesling Pettenthal trocken Domtalhof. Wyborny Riesling z pierwszorzędnej parceli Pettenthal w Rheinhessen. W bukiecie i smaku dojrzałe cytrusy i zielone jabłko z odrobiną wytrawnej moreli w tle. Esencjonalne wino o bardzo długim mineralnym finiszu. 65.00 brutto poleca
królestwo garówProsta surówka.. ogórki kiszone cebula olej lniany pieprz ziołowy Ogórki pokroić w cienkie plastry, a cebulę w drobną kostkę. Wymieszać z olejem i pieprzem
Moje domowe kucharzeniejuż wstawione i lada chwila czas podawać to pomysł idealny dla Was - pod warunkiem, że w swej kuchni znajdziecie pomidora i ogórka kiszonego. Składniki( dla 2-3 osób): 1-2 pomidory (w zalezności od wielkości) 3-4 niewielkie ogórki kiszone sól, pieprz świeżo mielony odrobina oliwy Przygotowanie : Pomidory kroimy w dość drobną kostkę. Ogórki trzemy na tarce
Kuchnia po mojemuSkładniki: 1/3 szklanki jogurtu naturalnego typu grecki 3 czubate łyżki ketchupu 4 czubate łyżki majonezu 5 ćwiartek ogórka konserwowego garść szczypiorku sól, pieprz, szczypta słodkiej czerwonej papryki Sposób przyrządzenia: Ogórki pokroić w bardzo malutką kosteczkę, która będzie kluczem do sukcesu. Majonez, ketchup, szczypiorek, jogurt wymieszać z ogórkami. Przyprawić
pieprzny smaczekdzięki temu miąższ nie ściemnieje. Składniki: 1 awokado 2 ogórki gruntowe 10 pomidorków koktajlowych 1/8 czerwonej cebuli pietruszka do przyzdobienia sól pieprz mielone chilli Sposób przygotowania: Jeden z ogórków obrać i pokroić wzdłuż w cienkie plastry - na nich ułożymy pozostałe składniki. Awokado i drugi ogórek obrać i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na połówki lub ćwiartki. Dodać drobno
W SMAKsałatka jarzynowa, obecna na polskich stołach od lat. Prosta w przygotowaniu, tania i zdrowa – same zalety Polecam! Składniki: 1 kg marchwi 0.5 kg pietruszki 1 mały seler 3 ogórki kiszone 1 puszka groszku konserwowego majonez sól, pieprz Przygotowanie: Marchew , pietruszkę i selera dokładnie umyć i ugotować. Ugotowane warzywa odcedzić(...)wystudzić. Kiedy będą już chłodne, obrać i pokroić w plasterki o grubości 0.5 cm, a następnie w kostkę, najlepiej za pomocą kółeczka do krojenia warzyw. W kostkę pokroić również ogórki , groszek odcedzić. Wszystkie składniki wymieszać z dodatkiem majonezu . Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Post Sałatka jarzynowa pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniSkładniki pasek bardzo chudych żeberek wędzonych - ok. 30 dag 0.5 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej. 3/4 szklanki soku z kiszonych ogórków 3 czubate łyżki stołowe mąki 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarenka ziel a angielskiego 1 łyżka majeranku 1 nieduży grzybek suszony około 2,5 litra wody sól(...)białej parzonej wystarczy ją pokroić. Mięso i ugotowane warzywa wyjąć z garnka. Pokrojoną biała kiełbasę oraz pokrojone mięso z żeberek dodać do wywaru. Dodać sok z ogórków i ponownie zagotować. Barszcz zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Przyprawi ć majerankiem, solą i pieprzem. Barszcz biały - autorka zdjęcia Magdalena Witek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszna wiosenna sałatka w sam raz na wielkanocne śniadanie! Bardzo łatwa i szybka, zachwyca świeżością. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo puszka kukurydzy 1 pomidor 5 rzodkiewek 2 długie ogórki szklarniowe(...)słoiczek marynowanych pieczarek 3 młode cebulki z bączkami majonez sól i pieprz Przygotowanie: Obieramy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z trzema łyżkami majonezu . Białka, pomidor , ogórki i pieczarki kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy, a rzodkiewkę kroimy w plasterki. Bączki z cebuli drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy masą z majonezu i żółtek (jeśli trzeba można dodać więcej
Za drzwiami kuchniogórków 250 ml kefiru 100 g sera typu feta 50 g uprażonych orzechów ziemnych (mogą być solone) kilkanaście listków mięty 1 ząbek czosnku szczypta soli* szczypta pieprzu Ogórki obrać, pokroić na kawałki, wrzucić do blendera / malaksera. Dodać pokruszony ser, kefir, orzechy i listki mięty (kilka odłożyć do dekoracji). Wszystko razem zmiksować. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Pełny talerzJeśli nie macie ochoty na tradycyjny żurek z jajkiem, ja proponuję coś zupełnie innego na świąteczny obiad. Krem ze świeżego ogórka Składniki: 1 duży ogórek ... 1 litr bulionu 1 serek topiony naturalny 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany 18% 1,5 łyżki mąki ryżowej lub zwykłej ser żółty gouda (malutki kawałek) sól,pieprz Do gotującego się(...)bulionu dodajemy serek topiony raz zmiksowany ogórek. Gotujemy chwilę i następnie dodajemy jogurt naturalny, śmietanę, mąkę ryżową, sól, pieprz. Miksujemy całość.Na koniec dodajemy 1/3 startego na tarce ogórka i gotujemy jeszcze przez moment. Gotowy krem wlewamy do miseczek i wrzucamy do zupy kilka kostek sera żółtego,a całość dekorujemy świeżym ogórkiem
noteskulinarnyfigazrobiłam dzisiaj pastę jajeczną. Będzie rewelacyjnym pomysłem na świąteczne śniadanie. Dodałam tylko ogórka konserwowego i odrobinę tymianku, efekt rewelacyjny. Proporcję są dla dwóch osób, przy wielkim stole świątecznym proponuję podwoić lub może nawet potroić proporcje. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 2 małe ogórki konserwowe 1 łyżka majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz(...)gałązka świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego sól, pieprz pęczek szczypiorku Sposób przyrządzenia: Jajka, ogórki , szczypiorek, tymianek (świeży) zmiksować ze sobą. Dodać majonez, musztardę, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać z pieczywem. Wesołego Alleluja
pieprzny smaczekkonserwowe, dlatego zachwyci każde nawet najbardziej wymagające podniebienie . składniki na 4 porcje słoiczek pieczarek marynowanych 250 g podwójny filet z piersi kurczaka 4 jajka kukurydza z puszki 4 małe ogórki konserwowe 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 2 łyżki oliwy z oliwek przepis Fileta z kurczaka kroimy na mniejsze cząstki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek(...)doprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy aż mięso się zrumieni. Usmażonego fileta odstawiamy z ognia , studzimy i wrzucamy do miski . Następnie w kostkę kroimy ogórka konserwowego, pieczarki przekrawamy na połówki , kukurydzą odsączamy z zalewy.Wszystkie składniki wrzucamy do miski z kurczakiem , dodajemy pokrojone w kostkę jajka a także majonez i całość dokładnie mieszamy
Smakowite Daniaporcje 3 bułki 30 dag mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 pomidor 1/3 ogórka zielonego 1/2 czerwonej papryki 1/2 cebuli czerwonej 6 liści sałaty 3 łyżki musztardy 3 łyżki keczupu pieprz sól przepis Przygotowanie hamburgerów zaczynamy od pokrojenia warzyw, cebulę kroimy w drobną kostkę, ogórki w niezbyt cienkie plastry a czerwoną cebulę w piórka, pomidora kroimy w plasterki(...)przekładamy do formy do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 5 minut. Ciepłe spody bułek smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch kładziemy liście sałaty, hamburgera, pomidora, ogórki, czerwoną cebulę oraz paprykę.Wierzch hamburgera przykrywamy drugą połową bułki
Smakowite Dania