Już na drugi dzień po przygotowaniu możemy zacząć szperać w słoiku w którym znajdziemy lekko słodkie, octowe ogórki z wyraźnym(...)posmakiem curry. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, obiadu lub na kanapkę. Przepis z bloga namiotle.pl po moich modyfikacjach. Składniki: (na 5 słoików po 450ml) 1,5 kg ogórków gruntowych 2 litry wody 1/2 szklanki soli morskiej
Pyry na GazJeśli chodzi o sałatkę warzywną mama robi jej dwa rodzaje to pierwsza z nich. Składniki: 5 kg ogórków 0,5 kg marchwi(...)czerwonej papryki 2 kg cebuli 0,5 główki czosnku 3 łyżki soli pieprz Zalewa: 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 2 szklanki oleju Przygotowanie: Ogórki kroimy w plastry (za nas robi to robot), cebulę kroimy w krążki, dodajemy sól i mieszamy. Całość zostawiamy na 1,5 godz. Po tym czasie odlewamy sok i dodajemy pozostałe składniki: paprykę
Lili w kuchniSkładniki: 2 kg ogórków gruntowych 1 litr wody 250 ml octu 10% 5 łyżeczek musztardy sarepskiej 1,5 szklanki(...)cukru 2 łyżki soli gorczyca, czosnek, ziele angielskie Sposób wykonania: Składniki zalewy, czyli : wodę, ocet, cukier, musztardę i sól mieszamy w garnku i podgrzewamy do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy w słoikach i dorzucamy do każdego po parę ziaren gorczycy, ziela angielskiego i po ząbku czosnku. Zalewamy wystudzoną zalewą, mocno zakręcamy
Qchnia po prostujuż druga odsłona chłodnika - tym razem postawiłam na orzeźwiającego ogórka i zadziorną rzodkiewkę :) Składniki na 4 porcje. Składniki: 400 g ogórków gruntowych 150 g rzodkiewek 200 g jogurtu naturalnego gęstego 250 g kefiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki tartych orzechów włoskich (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki suszonego chilli Sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy Przepis: Ogórki i rzodkiewki myjemy i ścieramy je na tarce na grubych oczkach. Następnie do miski z warzywami dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt, kefir i koperek (i ewentualnie tarte orzechy włoskie). Całość dokładnie mieszamy, następnie doprawiamy i dodajemy chili. Odpowiednio doprawiony chłodnik wkładamy do lodówki i chłodzimy go przynajmniej przez 30 minut
Emcia Pichcipodwójna, cebula 5 średnie, ogórek kiszony 4 nieduże, boczek wędzony 25 dag, cukinia 2 nieduże z podanych składników przygotować marynatę i włożyć do niej umytą, osuszoną pierś, dobrze zamoczyć i schować do lodówki najlepiej na całą noc pierś wyjąć z marynaty i pokroić na kawałeczki odpowiednie do szaszłyka, pokroić cukinię, cebule, boczek wędzony, ogórki kiszone na patyczki nadziewać pierś(...)cebule,boczek,ogórki, cukinie do wyczerpania składników szaszłyki ułożyć na srebrnej folii na blaszce z piekarnika, posmarować resztą marynaty dobrze, piekarnik ustawić na grill duża powierzchnia, 2 poziom, 230 C i grillować z 30-40 minut, można obrócić szaszłyki z 2 razy szaszłyki są tak smaczne, że w trakcie jedzenia chce się je jeść i jeść
W Mojej Kuchni LubięZiemniaki zastąpiłam ogórkami, a majonez oliwą i octem. Użyłam też więcej przypraw dla bardziej wyrazistego smaku. Składniki : kalafior ugotowany w osolonej wodzie puszka rozdrobnionego kalafiora czerwona papryka 3 ogórki ok. 20 czarnych oliwek natka pietruszki liście bazylii (u mnie czerwona i zielona) sól pieprz oliwa z oliwek ocet jabłkowy Kalafior rozdzielić na różyczki. Paprykę i obrany ogórek pokroić
Weekendy w domu i ogrodzieKolejny pomysł na... sałatkę każdego dnia ;) Składniki (dla 4 osób): - 1kg oskrobanych/obranych ziemniaków - 2 pomidory malinowe - 2 ogórki kiszone - kilkanaście czarnych oliwek - 2 średnie cebule - czubata łyżka majonezu - kilka ząbków czosnku(...)łyżka bazylii, sól, pieprz do smaku, kilka szczypt chili cayenne, szczypta curry Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie z kilkoma ząbkami czosnku. Ugotowane, ostudzone ziemniaki pokroić w kostkę. Pomidory, ogórki, cebulę, również pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w plasterki. Wszystko wymieszać w misce. Dodać majonez i przyprawy, wymieszać ponownie
Corner With RecipesMizeria z ogóreczków ..pyszny dodatek do obiadu. 2 długie ogórki 1 cebulka fioletowa 0,5 łyżeczki octu śmietana sól cebulowa pieprz cukier Ogórki obrać, pokroić w półplasterki, cebule w kostkę. Wymieszać , dodać śmietanę i doprawić do smaku
Moje domowe kucharzeniełyżek soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej kolendry, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka oliwy extra vergine, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz cayenne. Do podania: mizeria z ogórków i rzodkiewek, sezam. Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska Przygotowanie: Soczewicę wypłukać, zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 minut (powinna wchłonąć wodę). Przestudzić(...)układać na papierze. Kotleciki posmarować z wierzchu oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec do zrumienienia ok. 20 minut. Podać z sosem tachini i plastrami ogórka i rzodkiewki, posypanymi sezamem
SzczyptaSmaQpodany z frytkami i rewelacyjnym sosem tatarskim. Do przygotowania dania użyłem: 300 gram żółtego sera morawskiego, 1 jajka, 2 łyżek mleka, 3 łyżek mąki pszennej, bułki tartej, 15 małych ogórków konserwowych, 15 pieczarek konserwowych, 6 łyżek majonezu, 1 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczki granulowanego czosnku, 1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, frytek, 250 ml oleju(...)też przygotowałem go odrobinę wcześniej. Przygotowanie tego sosu jest banalnie proste, ale stanowi on doskonały dodatek nie tylko do dzisiejszego dania, ale także do wszelkiego rodzaju mięs i kanapek. Ogórki konserwowe i pieczarki konserwowe pokroiłem w drobną kostkę - o boku około 3 milimetrów i umieściłem w miseczce. Dodałem do nich 6 łyżek majonezu i łyżkę jogurtu naturalnego. Przyprawiłem łyżeczką
Wyprawy kulinarnesłodkiej do zup i sosów Mięso kroimy w około 1 centymetrowe plastry, a następnie każdy kawałek cieniutko rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy i odkładamy. Jajka i ogórki kroimy na tyle części, ile mamy płatów mięsa. Cebulkę kroimy w piórka, a paprykę w paseczki. Na desce do krojenia układamy płat rozbitego mięsa, smarujemy musztardą (ja daję około(...)łyżeczki na każdy kawałek), następnie kładziemy kawałek jajka i ogórka, a na to kilka paseczków papryki i cebulki. Delikatnie (ale ciasno) zwijamy, końce spinamy wykałaczkami, lub związujemy bawełnianą nicią i już mamy gotową roladkę. W taki sposób postępujemy z każdym kawałkiem mięsa. Gdy wszystkie roladki są gotowe, w dużym rondlu lub garze rozgrzewamy tłuszcz. Na gorący olej
Rozpustne gotowaniechociaż "odchudzona". Podstawą jest ryż, do tego chuda polędwica drobiowa i chrupiący ogórek, wszystko to skąpane w delikatnym sosie na bazie jogurtu naturalnego. Jest sycąca, mało kaloryczna i przepyszna. Polecam :-) Składniki na sałatkę z polędwicy drobiowej z ryżem 100g ryżu (1 woreczek) 200g polędwicy drobiowej 300g ogórków zielonych 1 łyżka posiekanego koperku 150g jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku(...)sól pieprz Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy do miski. Polędwicę i obrane ogórki kroimy w kosteczkę, przekładamy do ryżu, dodajemy koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt naturalny. Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy i podajemy
Rozpustne gotowanieZapraszam na lekką sałatkę na bazie sałaty z dodatkiem kawałków tuńczyka. Do tego trochę ogórka, pomidora, oliwek i pyszna uczta gotowa. Przy okazji chcę zaprezentować piękna misę do sałatek, którą otrzymałam od sklepu czerwonamaszyna.pl . składniki: 400 g sałaty, u mnie mieszanka z warzywniaka 7 ogórków gruntowych 400 g pomidorków koktajlowych 3 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju(...)słoiczek czarnych oliwek olej rydzowy zioła włoskie Sałatę porwać i przełożyć do miski. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plasterki, dodać do sałaty. Pomidorki przekroić na połówki lub jak są większe to na ćwiartki. Do warzyw dodać kawałki tuńczyka z puszki i wszystko lekko wymieszać. Następnie dodać osączone oliwki, zioła włoskie do smaku. Całość skropić olejem i jeszcze
Monia miesza i gotujeUwielbiam przygotowywać sałatki. Tym razem sięgnęłam po buraczki ćwikłowe. To bardzo zdrowe i niedoceniane warzywo. Połączenie z ogórkiem konserwowym, groszkiem i majonezem dało wspaniały efekt końcowy. SKŁADNIKI: 3 średniej wielkości buraczki ćwikłowe, 1 puszka groszku konserwowego, 5 ogórków konserwowych, 1 cebula, 3 łyżki Majonezu Kieleckiego SPOŁEM sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraczki gotuję do miękkości. Wyjmuję, studzę, obieram i kroję(...)kostkę. Groszek odsączam z zalewy. Ogórki kroję w kostkę. Cebulę obieram i także kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem i wędliną. Do przygotowania sałatki użyłam Majonez Kielecki, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM . Majonez ma idealną kremową konsystencję i nie zawiera
Tradycyjna kuchnia Kasi