ogórki z selerem - 1000 przepisów (strona:47/67)

Kiszona kapusta po gruzińsku 166

przygotowania jest całe mnóstwo. Głownie dotyczą one dodawanych przypraw i warzyw, a także octu. Prawie wszystkie natomiast zawierają liście selera oraz ostrą papryczkę. Ogólnie na Kaukazie kiszone owoce i warzywa są bardzo popularne i nie ograniczają się jedynie do ogórków czy kapusty. Proces kiszenia polega na rozkładaniu się cukrów zawartych w owocach i warzywach i zamianie ich w kwas(...)witaminy C, a także magnez, potas, witaminy A, grupy B, K. Kapusta, szczególnie kiszona, u nas ma wzięcie, więc postanowiłam zrobić swoją kapustę po gruzińsku. Nie miałam świeżych liści selera, dorzuciłam więc gałązkę suszonego. Do tego czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i buraki. Niektórzy dodają do kapusty jeszcze kawałki marchwi albo korzenia selera. Moja kapusta wyszła chrupiąca, jeśli natomiast wolicie

Obiad gotowy
Sałatka z kaszą quinoa 192

Hej! Wczoraj robiłam sałatkę z kaszą quinoa. Wyszła bardzo, bardzo pyszna, więc dziś przepis. Potrzebujemy: Czytaj więcej »

Tylko pysznie
Sałatka jarzynowa 158

Mamy domowa, rodzinna, tradycyjna. Składniki: 4 duże ziemniaki 5 jajek 5 marchewek 1 duży por 4 pietruszki 1 cały seler puszka zielonego groszku (może być mrożony) puszka kukurydzy konserwowej (może być mrożona) 3 jabłka 4 ogórki kiszone majonez dobrej jakości 2 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz do smaku, łyżeczka drobnego cukru Przygotowanie: Warzywa obieramy, gotujemy do miękkości. Tylko

Zasmakuj Kuchni
Pestycydy w warzywach i owocach, czyli parszywa dwunastka i czysta piętnastka. 117

pochodzą z gospodarstw ekologicznych W 2016 roku   należą do nich: 1. Truskawki 2. Jabłka 3. Nektarynki 4. Brzoskwinie 5. Seler naciowy 6. Winogrona 7. Wiśnie 8. Szpinak 9. Pomidory 10. Papryka 11. Pomidorki koktajlowe 12. Ogórki Czysta piętnastka: - warzywa i owoce najmniej zanieczyszczone pestycydami - nie ma znaczenia, gdzie je kupujemy.  W 2016 roku są to: 1. Awokado

Gocha gotuje!
21 lat, Sokołów i gotowanie 143

grzance druga opcja II śniadania sałatka się robi i druga sałatka pierogi z nadzieniem z pasztetu i grzybów sałatka z selera naciowego, gruszki, orzechów i sera pleśniowego ze schabem sałatka z miksu sałat, z pomidorami i ogórkiem z golonką i dressingiem z musztarda francuską pierogi na szpinaku pure z ziemniaków , mus z jabłek i chrzanu i kawał pieczonego boczku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa ogórkowa na wędzonych nóżkach 104

wędzone nogi wieprzowe, marchewka, pietruszka, kawałek selera, 2-3 ząbki czosnku, cebula, 2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, 500 g ogórków kiszonych, Włoszczyznę umyć, obrać. Do garnka włożyć nogi, włoszczyznę i przyprawy. Zalać zimną wodą i gotować, aż mięso będzie miękkie. Wywar przecedzić, dodać do niego ogórki starte na średniej tarce. Zagotować. Można dodać do smaku

królestwo garów
Sałatka wiosenna. 167

przepis, który dostałam od rodziców mojego męża. Składniki: sałata, kalafior ( do wody, w której będzie gotowany potrzebne są : liście selera, pora, lubczyk i listek laurowy, ziarenko ziela, sól), 6 jaj na twardo, kilka małych świeżych ogórków, 3 duże pomidory, szczypiorek, śmietana 18% słodka, majonez. Przygotowanie: Ugotować kalafior i jajka na twardo.  Przygotować większy półmisek i składniki układać

W kuchni u Moniki
Botwinka z ziemniakami 183

Wasze maile lub komentarze, które powiedzą mi, czy chcecie, żebym pisała wstępy. Krótko: botwinka jest moim smakiem lata podobnie jak  ogórki małosolne . B otwinka porcja dla 2 osób: pęczek botwinki marchewka mała pietruszka mały por kawałek selera 2-3 ziemniaki sol 1-2 łyżki octu spirytusowego śmietana 18% 1 litr wody 1. Włoszczyznę obieramy i gotujemy

Perfect home life
Sałatka z kaszy jaglanej z marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą 151

marokańskim stylu;) Składniki: - 100g  kaszy jaglanej                            - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 ogórek gruntowy                              - ½ łyżeczki mięty - 1 marchewka(...)kuminu - 5 rzodkiewek                                        - ¼ łyżeczki płatków chili - 1 łodyga selera naciowego                 - sól  himalajska - kawałek awokado

Wegańska kuchnia orientalna
Zupa ogórkowa z cieciorką papryką i cukinią 160

marchewki • 1 papryka czerwona • biała część poru • 1 mała cebula • 1 słoik cieciorki • 2 ziemniaki • 4 ogórki kiszone • 1 szklanka śmietany 18% • 2 kawałki parówki grubej • 2-3 łyżki oliwy z oliwek • 1/2 łyżki masła • pęczek ziół pietruszka,seler,lubczyk •sól • pieprz Sposób przygotowania 1. Cukinię zetrzeć na grubej tarce marchewkę pokroić w plasterki  ziemniaki i paprykę(...)podsmażyć dodać  pokrojone warzywa i startą cukinię chwilę przesmażyć. Wlać ok 2,5 l wody gotować aż warzywa zmiękną.Dodać do zupy  odcedzoną z zalewy cieciorkę 3. Ogórki zetrzeć na grubej tarce podsmażyć na patelni z dodatkiem masła  aż odparuje woda dać do zupy. Dodać śmietanę i pokrojone w plasterki parówki gotować 5 minut wszystko

W królestwie smaków Beaty
Dni Otwarte Bejo Zaden – warzywne menu: zdrowo i smacznie 157

pokazowych. Na własne oczy mogliśmy zobaczyć, jak rośnie chociażby brukselka, jarmuż czy koper włoski. W takich chwilach jeszcze bardziej marzę o własnym domu z ogródkiem! Koktajle Koktajl 1 brzoskwinia seler naciowy szpinak sok jabłkowy Koktalj 2 botwinka maliny kolendra sok jabłkowy Koktalj 3 biała kapusta jabłko sok marchwiowy sok jabłkowy Składniki koktajli umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do powstania(...)sojowy oliwa pieprz i sól listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='brzoskwinia seler naciowy szpinak sok jabłkowy botwinka maliny kolendra sok jabłkowy biała kapusta jabłko sok marchwiowy sok jabłkowy ugotowany pęczak grillowany koper włoski pomidorki koktajlowe ser owczy (słony typu feta) świeże ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy

Kuchnia Bazylii
Dni Otwarte Bejo Zaden – warzywne menu: zdrowo i smacznie 116

pokazowych. Na własne oczy mogliśmy zobaczyć, jak rośnie chociażby brukselka, jarmuż czy koper włoski. W takich chwilach jeszcze bardziej marzę o własnym domu z ogródkiem! Koktajle Koktajl 1 brzoskwinia seler naciowy szpinak sok jabłkowy Koktalj 2 botwinka maliny kolendra sok jabłkowy Koktalj 3 biała kapusta jabłko sok marchwiowy sok jabłkowy Składniki koktajli umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do powstania(...)sojowy oliwa pieprz i sól listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='brzoskwinia seler naciowy szpinak sok jabłkowy botwinka maliny kolendra sok jabłkowy biała kapusta jabłko sok marchwiowy sok jabłkowy ugotowany pęczak grillowany koper włoski pomidorki koktajlowe ser owczy (słony typu feta) świeże ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy

Kuchnia Bazylii
Ogórkowa jak u babci :) 182

średnia cebula 1 por (liście) 2 ząbki czosnku 1/2 średniego selera 1 i 1/2 bulionu warzywnego w kostce majeranek, pieprz, sos sojowy, ostra papryka Nastawiamy garnek ok. 3 litrowy i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, niech się gotuje. W tym czasie obieramy selera, pietruszkę, marchewkę, cebulę, czosnek. Selera kroimy na większe kawałki, pietruszkę w grube słupki i dodajemy do ziemniaków(...)ostrej papryki. W garze również ląduje półtorej kostki bulionu warzywnego i odrobina sosu sojowego. Gotujemy do czasu kiedy ziemniaki i marchewka będą miękkie. Jeśli już są to czas na ogórki kiszone, które ścieramy na grubych oczkach tarki i dolewamy 1/4 szklanki soku z ogórków. Gotujemy jeszcze chwilę i zaprawiamy zupę jogurtem rozmieszanym z odrobiną mąki. Zagotowujemy i doprawiamy

vegetanie
Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych 142

porkawałek selera2 liście laurowe2 ziela angielskieszczypta soliszczypta pieprzu5 dużych ogórków kiszonych woda z ogórków 2 ziemniaki2 łyżki śmietany 18%koperek (ja nie dodaję)CZAS PRZYGOTOWANIA: 2,5 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Marchewkę, pietruszkę obieramy, wkładamy do dużego garnka razem z selerem, porem, kośćmi, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy dwoma litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień

My Culinary Art
Zupa ogórkowa nie tylko na zimę 133

indyka (mięso można też zastąpić żeberkami wieprzowymi, jak w Kapuśniaku , ale zupa będzie wtedy tłustsza) – 1 seler (ok. 180 g) – 1 korzeń pietruszki (ok. 130 g) – 1 por (ok. 100 g) – 6-7 ziemniaków – 6-8 ogórków kiszonych – 6 jajek na twardo – ok. 250 ml wody z ogórków kiszonych

Pociąg Do Kuchni