składniki* 60 dag wieprzowiny bez kości (lepszy jednak jest z wołowiny)* 20 dag selera* 2 średnie marchewki* 1 duża pietruszka* 1/2 puszki groszku* 30 dag pieczarek* 2 średnie cebule* 2 małe ogórki kiszone* 2 średnie papryki czerwone* 1/3 szklanki ostrego ketchupu* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego* pieprz cayenne* sól* 4 łyżki oliwySposób wykonaniaMięsko pokroić w paski.Selera, marchewkę i pietruszkę(...)słupki, cebulę, ogórki i paprykę w kostkę, pieczarki w plasterki.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić mięso i podsmażyć. Do mięsa wrzucić cebulkę, chwilę podsmażyć, następnie dodać marchewkę selera i pietruszkę i wszystko razem podsmażyć.Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wrzącej wody i dusić na delikatnym ogniu 40-60 min (w zależności z jakiego mięsa robimy).Pieczarki podsmażyć
Mix smakusałatką, która przeszła wiele metamorfoz. Jest na tyle uniwersalna, że może być bazą do której dodajemy ulubione smakołyki. Ja np. wolę kukurydzę zamiast groszku, ogórki z zalewy musztardowej, zamiast kiszonych. Nie dodaję pietruszki ani selera. No, chyba że są z rosołu. Wtedy dodaję odrobinę dla smaku. Ale podstawą zawsze są ziemniaki, jajka i marchewka. Tak więc przed Wami mój
Kuchnia u Krysiselera należy dokładnie oczyścić, obrać i drobno pokroić. Wrzucamy warzywa do rondla, rondel stawiamy na mały ogień, przykrywamy i zaczynamy gotowanie. Gdy naszykujemy resztę składników, wywar będzie już gotowy. Mięso oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, kroimy w małe kęsy, solimy i pieprzymy. Pieczarki kroimy w półplasterki, dość cienko. Frankfurterki kroimy w półcentymetrowe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Ogórki(...)łopatki lub szynki 200g mocno uwędzonych surowych frankfurterek 500g pieczarek 200g cebuli 2 garści suszonych leśnych grzybów (najlepsze będą podgrzybki) 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 mała marchew 1 mała pietruszka 1 gałązka selera naciowego 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 10-12 ziaren jałowca 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego kostka bulionowa – grzybowa 3 łyżki masła
Karo in the Kitchenogórkowa zyskała nowe oblicze, bo dodałam do niej kaszę jęczmienną. Dzieci prosiły o dokładkę :) Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 selera 1 mała pietruszka 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej 4 ogórki kiszone 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego koperku łyżeczka oregano Ogórki zetrzeć(...)wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 45 minut. Dodać przepłukaną kaszę. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Gotować aż wszystkie warzywa i kasza będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól
Czerwień i błękitpodana w porcelanie Bogucice Gina robi wrażenie. Składniki: 3-4 szt większej marchwi 1 większy korzeń pietruszki 1 mały seler (korzeń) 2 kwaśne jabłka 3-4 jajka ugotowane na twardo kilka szt ogórków kiszonych 3-4 ziemniaki puszka groszku cebula majonez sól, pieprz do smaku opcjonalnie musztarda Wykonanie: Warzywa dokładnie myjemy i wkładamy do większego garnka (nie obieramy(...)Osobiście staram się układać je tak, że ma dnie znajduje się seler i pietruszka, marchew i na górze ziemniaki. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy ok łyżki soli i gotujemy do miękkości, starając się nie przegotować warzyw. Kiedy są gotowe i wystudzone obieramy je i kroimy w kostkę. Można robić to tradycyjnie nożem lub specjalnym sitkiem. Osobiście
Malinowe PocałunkiKolejny zdrowotny napój na liście moich przepisów :) Był już oczyszczający napój ze świeżych ogórków oraz napój najlepszy przy problemach żołądkowych. Tym razem przedstawiam przepis na koktajl z selera naciowego, pomarańczy i kilku innych dodatków wspomagający odchudzanie oraz detoksykację organizmu.Składniki na 2-3 szklanki:3 łodygi selera naciowegosok z 1 pomarańczysok z 1/2 cytryny2 łyżeczki miodu2 cm imbiru1 szklanka
My Culinary Artziemniakami, zabielaną śmietaną. Składniki 400 g kości wieprzowych 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 3 ziemniaki 2 łyżki ryżu 500 g ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kości zalewamy woda(...)kości, rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Marchew, seler pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy i zalewamy mięsnym wywarem, dodajemy mięso. Gdy warzywa będą półtwarde dodajemy ryż, gotujemy dalej od czasu do czasu mieszając. Ogórki ścieramy na tarce o dużych
R'n'G Kitchenminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Solianka, mimo swojej nazwy, nie jest słona, a kwaśna (dzięki kiszonym ogórkom) z dużą zawartością różnych gatunków mięs. Tak podana zupa solianka jest niezwykle pożywna. Warto wiedzieć, że solianka, poplarna skądinąd również na Białorusi i Ukrainie, przyrządzana jest także w wersji(...)cebule 4 ząbki czosnki 1 pietruszka pół selera średni por (zielona część) 2 łyżki smalcu 4 kiszone ogórki szklanka zalewy z ogórków kiszonych 2 puszki pomidorów ziele angielskie
Bon Appetit Małgorzatylodówce. Idealna na zwykłą kolacje czy też imprezy okolicznościowe. Dodatek selera daje ciekawy smak :) Warto spróbować- Zapraszam! Sałatka z selerem Składniki: mały słoiczek selera konserwowego (ok 1 duża garść) 2 jajka na twardo 3 duże ogórki konserwowe 1 duża garść pokrojonego w kostkę sera żółtego 1 duża garść pokrojonej w kostkę szynki 1 mała puszka kukurydzy 3-4 łyżki(...)majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie duże składniki pokroić w średnią kostkę, seler i kukurydzę odsączyć. Wrzucić do miski i razem dokładnie wymieszać. Dodać majonez a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie wymieszać. Smacznego
Tagebuch po polskututaj . Składniki: około 70 dkg mięsa rosołowego (kurczak, indyk, wołowina lub mieszane) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/4 dużego pora 100g ryżu 1/2 szklanki śmietany 18% 2 liście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego 2 łyżki posiekanego koperku 4 większe ogórki kiszone wegeta (opcjonalnie) sól pieprz Mięso umyć i przełożyć do garnka. Zalać dwoma litrami wody i zagotować. Warzywa(...)oczyścić i umyć. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubej tarce, a pora drobno pokroić. Po zagotowaniu mięsa zdjąć szumowiny i dodać do wywaru warzywa, ziele angielskie, liście laurowe i ryż. Opcjonalnie można wsypać trochę wegety. Po 30-tu minutach gotowania dodać ogórki starte na grubej tarce, Gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, zalać rozmieszaną śmietaną
kuchnia doskifirmy ORZECH paczkę z produktami do testowania. Dziękuję:) W paczuszce znajdowały się następujące produkty: - ogórki konserwowe po żydowsku - pieczarki marynowane - sałatka rubinowa - kartuskie ogórki konserwowe - kapusta kwaszona z grzybami leśnymi - papryka marynowana - seler salatkowy - groszek konserwowy - kukurydza konserwowa - dżem wiśniowy Firma ORZECH to Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego, powstał w 1996 roku. P roducent przetworów ze świeżych
Kuchnia z widokiem na ogródzmieniłam i używam groszku świeżego lub mrożonego, bo ta papka, która wypada z puszki nie smakuje mi wcale. Poznajcie mój sposób na klasykę. Potrzebujemy: ½ selera korzeniowego 1 pietruszkę 4 marchewki 1 jabłko 5 ogórków kiszonych 3 jajka ugotowane na twardo szklankę zielonego groszku (mrożony, blanszowany w lekko słodzonej wodzie z solą) 2 ugotowane ziemniaki sałatkowe ½ szklanki kukurydzy ½ szklanki majonezu
ladykitchenlepszej ogórkowej niż ta mojej mamy. I taką Wam ją daje ;) ZUPA OGÓRKOWA Składniki: - 300 gram mięsa (według uznania) - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 4 ziemniaki - 1 cebula - pieprz - sól - słoik startych ogórków kiszonych + woda z ogórków (opcjonalnie) - 50 mililitrów śmietany 30% - 2 łyżeczki mąki Przygotowanie: Gotujemy wywar z mięsa (zdejmujemy szum). Dodajemy warzywa pokrojone
Życie zamknięte w smakuzrobiłam coś nie tak. Nie mniej jednak postanowiłam umieścić ten post bo wyszła genialna. Składniki: udo z indyka 2 średnie marchewki mały por mały seler korzeń pietruszki sól 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu ziemniaki ogórki kiszone wraz z wodą z kiszeni (ok. 500 g) 250 ml śmietany 30 % (ewentualnie 18%) 1 łyżeczka ziarenek smaku Sposób przygotowania: Udo wrzuć do zimnej
Wielki apetytmają to do siebie, że chłoną azot jak gąbka. Najwięcej kumulują szczypiorek, buraki czerwone, sałata, rzodkiewka, kapusta pekińska, szpinak oraz kalarepa. Nieco bezpieczniejsze są ogórki, młoda marchew, pomidory, cebula, ziemniaki, pieczarki, korzeń pietruszki, seler i brokuły. Czy to wszystko oznacza, że należy z nich całkowicie rezygnować? Nie, wystarczy zastosować się do następujących zasad: Wybieraj świeże warzywa, im dłużej przechowywane
Powiedz dietom nie