mojej dzisiejszej wersji Składniki: 8 mniejszych ziemniaków 6 jajek 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 2 cm pora (biała część) 2 większe ogórki kiszone około 2 średnie majonezy 2 jabłko 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka groszku około 1/2 selera (małego) sól do smaku – u mnie himalajska Skworcu pieprz czarny mielony Skworcu 1 czubata łyżeczka ziół Małgorzaty Skworcu (wspaniale wzbogacają(...)kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszki i seler obieramy, gotujemy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z jajkami. Następnie dodajemy pozostałe, ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa (ja używam sitka do warzyw). Do składników w misce dodajemy również pokrojone w kostkę ogórki kiszone, jedno obrane i pokrojone
Słodkie okruszkikonserwowego Kawałek selera 5-6 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Do przybrania: duże plastry wędliny, szczypiorek Warzywa: ziemniaki, marchewki, seler i pietruszkę gotujemy nie obierając w wodzie. Jajka również gotujemy na twardo. Do dużej miski wsypujemy odsączony groszek. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, dorzucamy do miski. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórki kiszone. Ugotowane
Kolizje Smakówwody włoszczyzna: korzeń pietruszki, mały seler, zielona część pora, 1 duża marchew pomidory w puszce 400 g kiełbasa owędzana - 150 g 1 duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml mleka kokosowego przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, kilka kulek ziela angielskiego, liść laurowy 4 nieduże ogórki kwaszone 250 ml wody od ogórków świeży(...)garnka dodać starte na grubych oczkach: marchew, seler, pietruszkę, czosnek oraz zieloną część pora. Pomidory zblendować na gładką konsystencję, dołożyć do garnka razem z koncentratem. Gotować 30 minut. Uzupełnić w razie konieczności przyprawy. W tym czasie kiełbasę, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu przez 10 minut, dołożyć starte na drobnych oczkach ogórki i jeszcze przez 10 minut smażyć
Poezja Smaków - blog kulinarnypostem Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Omlet z ogórkiem i pomidorem. II Śniadanie 10:30 Sok wyciśnięty z jabłka i selera naciowego. Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana z ciecierzycą. II Danie 16:00 Babciny obiadek. Schab, ziemniaki, surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka
lady-och-mistrzyni.blogspot.compostem Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Omlet z ogórkiem i pomidorem. II Śniadanie 10:30 Sok wyciśnięty z jabłka i selera naciowego. Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana z ciecierzycą. II Danie 16:00 Babciny obiadek. Schab, ziemniaki, surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka
lady-och-mistrzyni.blogspot.compokroić w plasterki. Wymieszać wszystko i zalać 4 szklankami wody z rozpuszczoną solą. Przykryć i zostawić na 4 godziny. Zlać cały płyn z ogórków. Odsączone warzywa włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć po gałązce selera i wsypać gorczycę. Zalewa – wszystkie składniki zalewy dodać do garnka i zagotować. Gorącą zalewą wlać do słoików. Gdyby zabrakło zalewy trzeba dorobić
Kuchnia Pokoleńktórych z okazji tak wysokiej temperatury jest w naszym organizmie co nie miara. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 1 duży zielony ogórek 1 duże zielone jabłko pęczek natki pietruszki (same liście) 2 łodygi selera naciowego mała garść liści szpinaku baby 1 kiwi sok z 1 limonki 3 pełne łyżeczki płynnego miodu 1/2 szklanki lodowatej wody kilka kostek lodu
My Culinary ArtSkładniki: - w opisie sałatka jarzynowa, 20 plastrów szynka konserwowa, 20 sztuk małe chilli marynowaneSAŁATKA:ugotowane 6 ziemniaków, 3 marchwie, mały seler, 2 pietruszki, 4 jajka pokroić na kostkę - dodać pokrojone 3 większe ogórki kiszone, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z majonezem - schować do lodówki na godzinę aby smaki się przegryzły na plaster szynki konserwowej nałożyć czubatą łyżkę sałatki
W Mojej Kuchni LubięPost Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojemoczenia i od razu przystąpić do przetwarzania. Dzisiaj przedstawiam sprawdzony przepis na ogórki warszawskie. Polecam ! SKŁADNIKI: 6kg wymiarowych ogórków na 12 jedno-litrowych słoi z zamknięciem typu twist-off przyprawy: natka pietruszki, listki selera, kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy, duży ząbek czosnku, średniej grubości krążek cebuli, kawałek marchwi, mała laska
Moja Książka Kucharskakukurydzy 1jabłko (około 200 g) 5 jajek ugotowanych na twardo 1 cebula (około 100 g) 150 g ogórków kiszonych 4 marchewki (około 400 g) 2 pietruszki (około 200 g) 2 ziemniaki (około 300 g) kawałek korzenia selera (około 180 g) na sos: około 5 łyżek majonezu 2 łyżeczki musztardy ostrej do smaku sól, pieprz (biały lub czarny) (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)Przygotowanie: Przed przygotowaniem sałatki ugotuję warzywa: Dokładnie umyte, ale nie obrane warzywa: seler, ziemniaki, marchew, pietruszkę, wkładam do garnka zalewam wodą i gotuję około 30 minut. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie sałatki: Wystudzone warzywa obieram, kroję w kostkę i przekładam do miski. Ogórki kroję w drobną kostkę. Cebulę kroję w drobną kostkę. Jabłko obieram, usuwam gniazda
Uwaga Babcia Gotujeziaren ziela angielskiego 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 100 ml kwaśnej śmietany domowe magii sól,pieprz koperek sposób przygotowania Wieprzowinę kroimy na kawałki, selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w drobne plastry. Do garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie dodajemy selera, oraz mięso wieprzowe, przesmażamy całość przez(...)małym ogniu przez godzinę. Następnie do zupy dodajemy obrane i pokrojone w cząstki ziemniaki, gotując przez kolejne dziesięć minut. W tym czasie na tarce o dużych oczkach trzemy ogórki. Starte ogórki dokładamy do zupy, razem z zahartowaną kwaśną śmietaną. Zupę ponownie zagotowujemy, doprawiamy magii, solą ( jeżeli jest taka potrzeba) oraz pieprzem. Całość posypujemy drobno posiekanym koperkiem
Miód i pieprznajlepiej domowej roboty). Aromatyczna i niezwykle smaczna :) Czas przygotowania: około 1,5h Ilość porcji: Duży garnek Składniki: Porcja rosołowa Cztery ogórki kiszone (najlepiej domowe, mogą być z tego przepisu) Dwie marchewki Dwie pietruszki Dwa ziemniaki Cebula (można pominąć) Seler Por Sól, pieprz Porcje rosołową myjemy pod bieżącą woda i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i stawiamy(...)wodą i obieramy. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Seler i pietruszkę zostawiamy w całości. Cebule (w całości) opalamy nad ogniem. Po około 20 minutach dodajemy warzywa do zupy i gotujemy do momentu, aż ziemniak zacznie być odrobinę miękki. Wówczas dodajemy do zupy starte na tarce o grubych oczkach ogórki. Gotujemy jeszcze z 10 minut i gotowe
Kolizje Smakówlitr zakwasu* – 3-4 l wody – 3 marchewki – 1 niewielki seler – 1 por – 30 dkg wędzonki np. krotoszyńskiej – 50 dkg dobrej białej kiełbasy – 30-40 dkg boczku wędzonego surowego – 1 łyżka masła – 2 kiszone ogórki – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% – świeży i suszony majeranek – sól, pieprz, liść(...)boczku i kiełbasie. Por, kiełbasę, wędzonkę i boczek wrzucić z powrotem do żurku. Marchewkę i seler pokroić i dodać z powrotem. Dodać suszony majeranek (ile lubicie, ale nie za dużo bo żurek może stać się gorzki) i koniecznie kilka gałązek świeżego majeranku. Dodać pokrojone ogórki. Dodać zakwas (uwaga: niektórzy wolą go przecedzić, ja dodaję w całości, bo dodatkowo zagęszcza
Pociąg Do KuchniPrzepyszna i błyskawiczna sałatka. Idealna na śniadanie bądź kolację. Świetnie sprawdzi się jako przekąska w pracy. Polecam! Składniki : * 3-4 łodygi selera naciowego * pół puszki kukurydzy * 100g startej mozzarelli * pół czerwonej papryki * pół zielonego ogórka * 2 łyżki majonezu * sól, pieprz Przygotowanie : Wszystkie składniki sałatki pokroić. Dodać kukurydzę i majonez. Sałatkę przyprawić do smaku. Schłodzić. Podawać
Magiczne Życie Martyekspandowanym. Owsianka to taki poranny pewniak, który zawsze zostanie zjedzony. II Śniadanie 10:30 Melon galia, nasza ulubiona odmiana. Smakuje jak ogórek z miodem?! Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana Składniki cebula czosnek por ziemniaki seler naciowy natka pietruszki pietruszka masło klarowane woda przyprawy (pieprz, sól himalajska) Wykonanie Na maśle klarowanym podsmażyłam cebulkę, dodałam ząbek czosnku, seler naciowy, kawałek
lady-och-mistrzyni.blogspot.commozzarellą, pomidorami i pesto Zapiekany camembert Mozzarella z kiwi Skandynawska sałatka z buraczków i jabłka Pasta z buraczków Pieczone buraczki Sałatka z selera konserwowanego Mięsne: Mięso mielone na łódeczkach z sałaty Sałatka z indyka na ogórku Sałatka Olivier Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego Chrupiąca sałatka z black pudding Szaszłyki wieprzowe po tajsku Kebab drobiowy Lahmacun Dolma - papryka faszerowana Strogonow
Codzienne Gotowaniedobrze rozgrzewa :) Idealna po sobotniej nocy ;) Na garnek średniej wielkości potrzebne są: 2 podudzia z kurczaka 4 duże marchewki 3 piertuszki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 5 małych ziemniaków natka pietruszki koperek słoik kiszonych ogórków ( wraz z wodą ) 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól pieprz ( zawsze świeżo mielony ) szczypta cukru
Jemy Pijemycebulowe: cebula, por, czosnek, - krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż, - liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak, zioła, - dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek, melon, kawon, - psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan, - inne: fasolka szparagowa, groszek zielony, koper włoski, szparagi, - owoce świeże: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi(...)świeżo przygotowywanych, - surówek warzywnych i surowych zup warzywnych np. gazpacho, - warzyw gotowanych w małej ilości wody lub na parze i w postaci zup, - warzyw kiszonych : kapusta, ogórki, - wywarów z ziół , warzyw i owoców suszonych oraz świeżych, - kompotów z zalecanych owoców, - owoców surowych lub w postaci surówek: jabłka. grejpfruty, kiwi, suszone śliwki i morele
IzaGotujemyśl tej wąskiej doktryny zrobiłem sałatkę warzywną, z warzyw, które mi zostały po zrobieniu wywaru do tego risotta . Czego potrzebujemy? -ugotowane: marchew, seler, pietruszka -dwa jajka ugotowane na twardo i zalane zimną wodą -dwa obrane ogórki kiszone -majonez -pieprz biały -garść kiełków rzodkiewki -szczypiorek świeży Wszystkie składniki kroimy na nieregularne kostki, łączymy z majonezem i kiełkami, doprawiamy pieprzem
BaRepassposób. Wszyscy je bardzo lubimy i chyba nigdy nam się nie przeje;) Składniki: 1/2 kg pieczarek, 4 ogórki kiszone, 3 marchewki, 1/2 kg mięsa mielonego, puszka groszku, 3 cebule, kawałek selera i pora, 1/2 kg kiełbasy zwyczajnej, 1/2 czerwonej papryki, przecier pomidorowy, sól morska z pieprzem (użyłam Kamis
Z miłości do słodkości