Jabłko 1 szt 0,5 zł Szczypior 1,9 zł Kolendra 4,9 zł Natka pietruszki 2 zł Pomidorki koktajlowe 250 g 2 zł 1 czerwona cebula 1 zł Główka czosnku 2,5 1 cytryna 1,5 zł 2 ogórki kiszone 1,5 zł Kasza/mąka/ ryż Kuskus pół szklanki 2 zł Ryż pół szklanki 1 zł Mąka
Niedzielny kucharzbiałej kapusty była dodatkiem do tradycyjnych kotletów schabowych z ziemniakami. Zazwyczaj podajemy mizerię z ogórków lub surówkę z marchewki, lecz tym razem chciałam podać całkowicie inną surówkę. Padło na miks czerwonej i białej kapusty, lecz tradycyjną surówkę z kapust urozmaiciłam nietypowym świeżym zielem – kolendrą. Zaciekawieni? Zapraszam do lektury i do... Więcej The post Surówka z czerwonej i białej
Magiczny Garnekmusi się w niej znaleźć solidna porcja drobno posiekanej pietruszki. Można też dodać miętę lub kolendrę, przyprawić kuminem i mielonym zielem angielskim. Ja tym razem ograniczyłam się do cynamonu i hojnie doprawiłam sokiem z cytryny. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 1 duży pomidor 1 ogórek 1 szalotka 1 ząbek czosnku pestki z owocu granatu (wg uznania) duży pęczek natki pietruszki
Smakowity Blog Kulinarnykminkiem! 1/2 łyżeczki kolendry szczypta soli kilka listków świeżo posiekanej bazylii 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki bułka tarta lub mąka ziemniaczana do sklejenia BUŁKI: Najlepsze są bułki, z tego przepisu (domowe bułki do burgerów) , ale świetnie komponują się też świeże grahamki lub bułki z nasionami dyni DODATKI: Wszystko warzywa, które lubimy, czyli np. sałata, pomidor, ogórek, cebula, można dorzucić(...)plastry żółtego sera, prażoną cebulkę, ogórki konserwowe czy ostre papryczki, również marynowane. SOSY: możemy dodać każdy ulubiony sos, kotlety z ciecierzycy, chociaż z dodatkiem aromatycznych przypraw mają to do siebie, że nie charakteryzują się wyrazistym smakiem. Dobrze w tym burgerze komponuje się musztarda, sam ketchup może być za mdły. Lepiej zastąpić go sosem barbecue. Można zrobić go samemu
Kuchnia od dwojgapowiem Wam, że Franek sałatki nie tknął. Kotlecika zjadł z grzanką i zielonym ogórkiem :) Składniki : 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 3/4 szklanki posiekanych orzechów (najlepiej włoskich, ale mogą być również dowolne) pół łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu pieprz, sól ew mąka do obtoczenia tłuszcz
bistro mamawielkości cebula Szklanka stouta 2 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki siekanej zieleniny (pietruszki lub kolendry) 1 płaska łyżeczka soli Pieprz Sól 1 łyżka oleju 1 łyżka masła do smażenia Dodatki: 4 bułki hamburgerowe 4 plastry miękkiego sera 1 duża czerwona cebula 2 pomidory 4 ogórki kiszone Sałata Na na frytki: 8 dużych ziemniaków 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka
Niedzielny kucharzobok siebie w dekoracyjne stosy. Wiele gospodyń kisi własne cytryny, tak jak my kisimy ogórki czy kapustę. Tradycja ich przygotowywania zrodziła się z prostej chęci dalszego cieszenia się ich smakiem, gdy sezon na cytryny dobiegał końca. Przyprawy wykorzystane w Djaj Mqualii - mielony imbir, szafran, kolendra i kmin (czasem dodaje się też Ras el Hanout) są równie klasyczne i powszechnie
Chilli Czosnek i Oliwabyła zdecydowanie za ostra i dawała za bardzo palące wrażenia. SKŁADNIKI 1 duży wężowy ogórek 1 duża czerwona papryka 1 puszka ciecierzycy 2 łyżki masła klarowanego po 1 łyżce przyprawy korma i garam masala 16 pomidorków koktajlowych ½ pęczka pietruszki ½ pęczka szczypioru kilka gałązek mięty i kolendry ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI SOSU 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżeczka skórki startej
Karo in the Kitchenmasłowej 100g czarnych oliwek 10 suszonych pomidorów 2 wędzone udka kurczaka 3 świeże ogórki gruntowe 2 czerwone cebule kulka mozzarelli sos: 4 łyżki oliwy z oliwek plus łyżka soku z cytryny, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, mieszanki ziół (bazylia, kolendra, prowansalskie) , szczypta chili- wymieszać 2 łyżki uprażonego słonecznika Robimy! Warzywa myjemy. Obieramy ogóreczki
Latosiowydomzalewy.Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę.Cebulę, paprykę i ogórki też pokroić w kostkę Wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Połączyć z majonezem i jogurtem , doprawić. Chmieli Suneli to tradycyjna przyprawa kuchni gruzińskiej.Jest to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą: sól, kolendra, pieprz czarny, koper włoski, goździki, imbir, gorczyca.Zioła w przyprawie Chmiel Suneli są mieszane
Moje domowe kucharzeniewystudzić – jeśli gęstnieje i zastyga – dodajemy chili i kolendrę, gotujemy jeszcze kilka minut na mniejszym ogniu. Konfiturę rozlewamy gorąca do słoików i natychmiast zamykamy. Podobne przepisy Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Makaron z owocami morza .yuzo_related_post img{width:180px !important(...)scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Konfitura z pomidorów z chili i kolendrą pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnimoże być podawana na ciepło lub zimno – posypana pokruszoną fetą i świeżą kolendrą, skropiona dobrą oliwą. I macie Grecję w domu :) Podobne przepisy Makaron z owocami morza Makaron z klopsikami w sosie włoskim Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo
Pociąg Do Kuchnigyros lub domowej mieszanki, zobacz jak ją zrobić poniżej – 1 czerwona cebula – 10-15 małych pomidorków – 1 czerwona papryka – 1 długi ogórek – 5-6 ogórków konserwowych (mogą być chilli) – 1/2 puszki kukurydzy – 1/2 główki sałaty lodowej – pół szklanki majonezu (jeśli robisz wersję fit, zastąp go greckim jogurtem) – 2 łyżki ketchupu(...)ząbki czosnku – 1 łyżeczka tabasco (opcjonalnie) – 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju Domowa przyprawa gyros: 1 łyżka soli, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka sproszkowanej gorczycy, 1 łyżeczka chilli, 1 łyżeczka kozieradki, 1/2 łyżeczki rozmarynu, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka pieprzu czarnego Pierś z kurczaka pokrój w małe kawałki i zamarynuj
nietylkopasta.plfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 2-3 filety z kurczaka 4-5 ogórki konserwowe średniej wielkości 1 puszka kukurydzy przyprawa kebab i gyros używam Kamis 1 kapusta pekińska średniej wielkości Majonez, ketchup pikantny ilości w/w uznania 1 duża czerwona cebula 1 saszetka(...)kurczaka pokroić w kosteczkę doprawić dużą ilością przypraw gyros i kebab ( używam Kamisa), w proporcji 1:1 a dlatego, że każda z nich ma inne przyprawy. Gyros, to kolendra, czosnek, chili, kozieradka, rozmaryn i kilka innych a kebab, wzbogacony jest o kmin rzymski, cynamon, imbir, goździk co w połączeniu jak dla mnie daje smak idealny. Doprawione mięso najlepiej odstawić
W garach u Gosi