ogórki z kolendrą - 533 przepisów (strona:28/36)

Buraczane burgery 169

porcji potrzebujemy: - 2 ugotowane, czerwone buraki - 1 puszkę soczewicy (400 g/240 g po odsączeniu) - 6 czubatych łyżek mąki - 3 łyżki prażonego słonecznika - po 1 łyżeczce mielonego czosnku oraz kolendry - szczyptę chili - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - olej do smażenia Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 2-3 łyżki gotowego bazyliowego pesto - 2 łyżki majonezu 1. Ugotowane i obrane buraki ścieramy(...)stopni piekarnika na 10 minut, aby "doszły" wewnątrz. 5. W tym czasie przygotowujemy bazyliowy sos i szykujemy dodatki do burgera. U mnie był to ser mozzarella, pomidorki koktajlowe, ogórek kiszony oraz kiełki rzodkiewki. Spróbujcie również burgerów  z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy . SMACZNEGO

Bez Cebuli
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 242

będzie miękka, czyli ok. 1,5 godziny. Następnego dnia dodać pokrojone śliwki, żurawinę, utartą na tarce marchew, koncentrat pomidorowy, miód, wino i kminek.  Następnie dodać majeranek, tymianek, cząber, kolendrę, paprykę.  Gotować ok. 2 godzin na małym ogniu, często mieszając. Jeśli zajdzie potrzeba, dodać gorącej wody, aby bigos nie przypalił się. Pod koniec gotowania przyprawić bigos solą, czarnym pieprzem(...)cieście piwnym  (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie marynowane w oleju lnianym Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka lwowska INNE POTRAWY WIGILIJNE I ŚWIĄTECZNE ( TUTAJ

Codziennik Kuchenny
Uzbekistan – przewodnik kulinarny 142

Uzbekistanie dostępność przypraw dziwi mnie, że miejscowa kuchnia nie jest bardziej pikantna i lepiej doprawiona. Za to korzysta z całkiem szerokiego repertuaru. W daniach uzbeckich wyczujemy kumin i kolendrę (zarówno ziarna jak i natkę), pieprz, mieloną paprykę, suszone pomidory, kurkumę. anyż, czarnuszkę, berberys i szafran. Jest też mnóstwo świeżych ziół i natek, które zwłaszcza na wiosnę stanowią dodatek do prawie(...)zupę lub miejscowy chłodnik mleczny, który przypomina ayran. w dużej miseczce Przystawki i sałatki to była moja ulubiona część każdego posiłku. Najczęściej trafia się sałatka ze świeżych pomidorów i ogórków, ale wariantów jest 1000. Od ujgurskiej sałatki z makaronem lan say, przez sałatkę z wędliną i majonezem, smażone warzywa a nawet surówkę z surowych ziemniaków, którą jadłam w Chiwie

Ugotowane pozamiatane
Pieczony udziec z indyka w musztardzie 155

Czosnek obrać, przekroić wzdłuż i robiąc nożem dziurki naszpikować nim mięso od strony, gdzie nie ma skóry. Udziec natrzeć z obu stron solą i pieprzem. Z musztardy, oliwy, papryki, kolendry, miodu i soku z cytryny rozmieszać marynatę i posmarować nią indyka. Brzegi udźca podwinąć pod spód, aby nadać mu kształt. Włożyć do brytfanki z pokrywką skórą do góry i odstawić(...)śmietaną 30% i gotować, aż odpowiednio się zredukuje. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą. Udziec świetnie smakuje podany na ciepło z ryżem i sałatką z kalafiora i ogórka lub schłodzony na kanapkach. Zobacz również: soczysty udziec z indyka

Kuchcik gotuje
Kurczak w sosie pomidorowym z curry 159

się, że udka są smaczniejsze i bardziej soczyste. Bardzo smaczne, dodatek curry powoduje, że smak pomidorów zostaje lekko przełamany orientalną nutą. Można pokusić się o dodanie odrobiny chili lub kolendry - to już kwesta gustu. Nam bardzo posmakował sos pomidorowy z curry. 4 udka z kurczaka Sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu 3 łyżki oleju 3 łyżeczki przyprawy curry(...)godz. w 180 stopniach. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą kuskus. Kurczak w sosie pomidorowym z curry zamarynowany, przed włożeniem do piekarnika Nasza propozycja podania - z ziemniakami i  ogórkami po żydowsku Pysznie podpieczona skórka i delikatny, rozpływający się w ustach środek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kurczak z pieczarkami i suszonymi pomidorami 196

końcu do jesieni pora też przystosować codzienne menu. Tym razem na obiad  kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i pieczarkami. Do tego ryż, kasza gryczana, kiszony ogórek... U mnie jedzą wszyscy, a taka zgoda nieczęsto panuje przy stole :)  Kurczak: 3 pojedyncze piersi kurczaka (mogą być również pałki, udka) 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki(...)stron, aż będą rumiane.   Sos: 200 g pieczarek 1 łyżka masła 8-10 szt. suszonych pomidorów  300 ml śmietanki 30 lub 36% świeża nać pietruszki lub kolendry do posypania   sól, pieprz, ulubione zioła (dodałam tymianek) Przygotowanie: Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Mniejsze kroimy na pół, większe na 3-4 części. Lekko podsmażamy na maśle. Do pieczarek dodajemy

bistro mama
Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski 177

zmielonego mięsa indyka (może być również inny rodzaj np. szynka wieprzowa) 1/2cebuli drobno posiekanej sól, pieprz 2 łyżki mieszanki garam masala (używam przyprawy Prymat Bombay Masala) 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 świeżej papryczki chili, olej Dodatki: ·         sałata lodowa ·         pomidor(...)instrukcją na opakowaniu. Ja smaruję je delikatnie woda i wkładam do piekarnika nadzianego do 200 stopni na 4-5 minut.  do środka pit włóż rozdrobnione kotlety, sałatę, pomidora, ogórka, cebulę i polej sosem jogurtowo-czosnkowym. Przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z resztą składników. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.  W razie potrzeby dodajemy trochę soku z cytryny. Odcinamy od jeszcze

Mania Gotowania
Recenzja książki "Kuchnia grecka" George'a Calombarisa + Linkowe Party 209

karteczkami "do wypróbowania". Szczególnie ślinka mi cieknie na myśl o sałatce z marchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym buraku z kasza perłową i orzechowym hummusem. Niestety niektóre receptury zawarte w książce wymagają wykorzystania trudno dostępnych oraz(...)książki bez wątpienia są piękne zdjęcia w surowej stylistyce , ukazujące piękno jedzenia bez zbędnych ozdobników. Fotografie są ciemne, nastrojowe, niektóre mają w sobie nawet coś niepokojącego, jak te powykręcane ogórki wetknięte w dip z sera feta, jogurtu i mięty. Książkę wyróżnia także oryginalna oprawa graficzna , w której odbija się osobowość autora równie mocno co w przepisach. Odważna, nowoczesna, utrzymana

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety z serem i bazylią pieczone w piekarniku 182

dużych kotletów wieprzowych faszerowanych serem topionym i świeżą bazylią . Polecam pyszne Pieczone kotlety z serem i bazylią. Składniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej 1 jajko, sól i pieprz młotkowany z kolendrą i gorczycą do smaku, 100 g serka topionego ok. 2 łyżki majeranku, ok. 6 łyżek siekanej bazylii, 1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta bułka tarta Jak przygotować pieczone kotlety(...)papierem do pieczenia, pieczemy ok. 20 minut w ok. 170 stopniach w piekarniku, odwracamy i pieczemy kolejne 20 minut. Podajemy pieczone kotlety z ugotowanymi ziemniakami i sałatką z rzodkiewki, ogórków i kwaśnej śmietany.   The post Kotlety z serem i bazylią pieczone w piekarniku appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Burgery z kaszy i botwinki 161

łyżki sosu sojowego     pół pęczka koperku, drobno posiekanego     1/2 łyżeczki imbiru         1/2łyżeczki kolendry     1/2 płatków chili     1 ząbek czosnku, drobno posiekany     sól i pieprz Wykonanie : 1. Wstaw garnek na gaz. Wsyp kaszę jaglaną. Przez kilka minut podprażaj ją (mieszając(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 9. Piecz 20 minut. Obróć je. Piecz kolejne 5-10 minut. Burgery podałam z bułkami posmarowanymi pesto z rzodkiewki, awokado,sałatą,pomidorami malinowymi, rzodkiewką, ogórkiem małosolnym lub zielonym. Jako sosu użyłam majonezu. Posypałam płatkami chili i pieprzem cytrynowym. Zapakowałam w torebki śniadaniowe i nakarmiłam chłopaka oraz przyjaciółkę.(oboje nadal żyją - sukces!)  SMACZNEGO! przepis zaczerpnięty

U Fiolki
Burgery z kaszy i botwinki 230

łyżki sosu sojowego     pół pęczka koperku, drobno posiekanego     1/2 łyżeczki imbiru         1/2łyżeczki kolendry     1/2 płatków chili     1 ząbek czosnku, drobno posiekany     sól i pieprz Wykonanie : 1. Wstaw garnek na gaz. Wsyp kaszę jaglaną. Przez kilka minut podprażaj ją (mieszając(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 9. Piecz 20 minut. Obróć je. Piecz kolejne 5-10 minut. Burgery podałam z bułkami posmarowanymi pesto z rzodkiewki, awokado,sałatą,pomidorami malinowymi, rzodkiewką, ogórkiem małosolnym lub zielonym. Jako sosu użyłam majonezu. Posypałam płatkami chili i pieprzem cytrynowym. Zapakowałam w torebki śniadaniowe i nakarmiłam chłopaka oraz przyjaciółkę.(oboje nadal żyją - sukces!)  SMACZNEGO! przepis zaczerpnięty

Fiolka w kuchni
Swojski smalczyk ze skwarkami 236

cebula 2 szt. duże -czosnek 1 główka -papryka chilli 3-4 szt. lub zwykła 1 szt. -sól morska -pieprz czarny -pieprz ziołowy białowieski (mieszanka przypraw:gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk,   papryka ostra i słodka, jałowiec) WYKONANIE Słoninę kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka najlepiej z grubym dnem i wytapiamy z niej tłuszcz do pojawienia się lekko brązowiejących skwarek(...)cebulka aby nie opadły na dno. Gdy smalczyk zacznie zastygać wkładamy do lodówki. PS. Jest to znakomita sprawa na przekąskę lub zakąskę do dobrej wódeczki. Do tego kiszony ogórek kawałek cebuli i nie ma nic lepszego :) SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pasztety i pasty kanapkowe - przegląd produktów wegańskich dostępnych w sklepach sieciowych 192

cukry: 0,7 g Białko 5,0 g Sól: 0,98 g Lunter Tatar pasta z papryką Dostępność: Tesco Składniki :  woda, nasiona soi, sterylizowane warzywa 20% (ogórki, papryka), przecier pomidorowy, muszrarda (nasiona gorczycy, cukier, ocet, przyprawy), olej rzepakowy, sos Worcester (sok jabłkowy, przyprawy), cukier, modyfikowana skrobia kukurydziana, sos sojowy, cebula, czosnek, papryka, sól, chilli, stabilizator: guma ksantanowa. Cena(...)cukry: 1,1 g Błonnik: 3,8 g Białko 9,6 g Sól: 0,9 g WellWell Pasta z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Dostępność: Auchan Składniki :  woda, ogórki konserwowe (ogórki, woda, ocet, cukier, sól), 25%, olej rzepakowy, pestki słonecznika 13%, białko sojowe, błonnik grochowy, skrobia ziemniaczana, sól, aromat, przyprawy (koper 0,4%, pieprz czarny). Cena

Zielona Kuchnia
Środa: Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera 167

jednym z ulubionych Eugeniusza – stawia go na równi z hamburgerami z wołowiny. Można go podać dokładnie w tak sam sposób jak wersję mięsną, czyli z wysmażonym boczkiem, cebulą, ogórkiem kiszonym i keczupem. Lepiej jednak smakuje w wersji wege:) Trzeba przyznać, że ten oryginalny kotlet jest niezwykle aromatyczny, konkretny w smaku i bardzo sycący. Polecamy wszystkim, którzy z dystansem patrzą(...)puszki 100 g koziego sera Jajko 3 – 4 łyżki mąki pszennej razowej lub bułki tartej Pietruszka korzeniowa Pół ząbka czosnku 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki ziaren kolendry Łyżeczka soli Łyżeczka grubo mielonego pieprzu Olej do smażenia 4 bułki z mąki pełnoziarnistej 1 mała cebula Kilka liści sałaty lub garści rukoli, lub poszatkowana kapusta biała albo czerwona, posiekana kalarepka

Niedzielny kucharz
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 214

najgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą. Kiszonki zawsze traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną milczenia(...)mieście, użyjmy mineralnej lub przegotowanej i ostudzonej) 5 łyżek soli 4 łyżeczki cukru 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny – lekko zakwaszamy wodę 2 łyżki ziaren kolendry 2 łyżki ziaren gorczycy 2 liście laurowe 2 łyżki pieprzu w ziarnach 1 suszone chilli 3 ziela angielskie. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Studzimy, zalewamy warzywa

ladykitchen