całkowicie naturalnej! Bez dodatku glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników i bez aromatów. Złożona tylko i wyłącznie z warzyw, przypraw i morskiej soli. Składniki: przyprawy 49,7% (kurkuma 16,2%, kolendra 7,5%, kozieradka 6%, kminek, imbir 4%, cynamon, chili, czosnek, goździki), sól morska, suszone warzywa 8% (cebula, marchew, seler). Wypróbowałam ją niedawno w swoich kulinarnych podbojach i jestem zachwycona. Świetnie(...)indyjskiej, a także arabskiej, w której jak wiecie jestem totalnie zakochana. Świetnie pasuje do mięs i sałatek. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * filety śledziowe matjasy- 500 g * biała cebula – 2 szt * ogórki konserwowe – ok. 200 g * Vegeta Natur z curry Podravka – 2 łyżki * majonez – 5 łyżek * rodzynki ( namoczone wcześniej ) – 1 duża garść * świeżo mielony pieprz ZALEWA: * woda
Ostra na Słodkoprzepis pochodzący z książki autorki bloga jadłonomia.com . Receptury praktycznie nie zmieniałam, pominęłam jedynie sos sojowy. Kotlety można jeść w ciemnej bułce, z dodatkiem np. świeżej sałaty, pomidora, ogórka i cebuli. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu (dla wersji nievege) lub ketchup. Same burgery, jak i książka autorki są świetne - polecam :) Składniki (ok.10 burgerów) 2 szklanki startych na grubych(...)ząbki czosnku, drobno pokrojone 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczka chili sól, pieprz Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukać, następnie zagotować ok. 15 minut w 2 szklankach wody (wrzucamy na wrzątek). Przykryć i odstawić. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Pestki słonecznika
Powiedz dietom nieszabatową z rodziną i przyjaciółmi: chleb jajeczny, dip z oliwy i suszonego tymianku, oliwki w zalewie, morele gotowane w syropie z cukru podane z jogurtem, sałatka z ciecierzycy i ogórka, pilaw z kaszy bulgur, kurczak duszony z suszonymi morelami i figami. Kurczak duszony z suszonymi morelami i figami (dla 4 osób): 4 duże udka z kurczaka (bez podudzi) 1 łyżeczka(...)suszonych moreli 100 g suszonych fig (pominęłam) 1 szklanka wody 1/2 małej cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki gorczycy CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Udka nacieramy solą i pieprzem, posypujemy mąką. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i smażymy udka z obu stron
My Culinary Artsię cierpliwość i odczekać jeszcze te kilkanaście godzin. Właściwie to wtedy spałam więc jakość zleciało, a rano mieliśmy pyszną domową wędlinę na domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości 400 gram łopatki wieprzowej(...)łyżeczki żelatyny Przyprawy (zamiast poniższych przypraw można użyć kompleksowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy ; 0,3 kg na 10 kg farszu mięsnego): 2/3 łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry 4 duże ząbki czosnku 3/4 łyżki majeranku sól (około 2 płaskich łyżeczek, trzeba uważać by nie przesolić mięsa; jeśli ktoś chce by mielonka była różowa może dodać soli peklowanej zamiast soli
OstryKęssię cierpliwość i odczekać jeszcze te kilkanaście godzin. Właściwie to wtedy spałam więc jakość zleciało, a rano mieliśmy pyszną domową wędlinę na domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości 400 gram łopatki wieprzowej(...)łyżeczki żelatyny Przyprawy (zamiast poniższych przypraw można użyć kompleksowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy; 0,3 kg na 10 kg farszu mięsnego): 2/3 łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry 4 duże ząbki czosnku 3/4 łyżki majeranku sól (około 2 płaskich łyżeczek, trzeba uważać by nie przesolić mięsa; jeśli ktoś chce by mielonka była różowa może dodać soli peklowanej zamiast soli
OstryKęsłyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku kawałek startego imbiru - 1x1 cm 1 łyżkę kurkumy 1 łyżkę curry 1 łyżkę kardamonu 1 łyżeczkę kuminu 1/2 łyżeczkę zmielonej kolendry opcjonalnie możemy użyć mieszanki garam masala pieprz Przygotowanie: Tofu kroimy na mniejsze części - 3-4 cm plastry. Wrzucamy je do miski, dodajemy sos sojowy, oliwę, starty imbir(...)godziny. Zastosowanie: Do wszelakich dań kuchni indyjskiej, do samego ryżu lub curry. 3. Tofu w stylu włoskim (w ziołach) Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 2-3 łyżki wody po ogórkach kiszonych 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku łyżkę bazylii w proszku łyżkę oregano w proszku łyżeczkę tymianku opcjonalnie można dodać świeżą bazylię lub dodać mieszankę ziół prowansalskich sól
Bananowe Polesosu lub też wykorzystać do przygotowania kanapek. Wystarczy zdjąć keftę z wykałaczki i umieścić w podgrzanej picie w towarzystwie różnych warzyw. U mnie, oprócz typowej sałatki z pomidorów i ogórków, zobaczycie również pokrojone w plasterki buraczki, które zostały mi z pęczka botwinki. Uważam, że buraki genialnie komponują się z mięsem wołowym. Buraczki po prostu ugotowałam (można je też upiec(...)sztukna podstawie przepisu z książeczki Kuchnie świata Gazety WyborczejSkładniki: 500 g mięsa wołowego (np. łaty wołowej) lub jagnięciny 1 cebula 3-4 gałązki pietruszki 2-3 gałązki kolendry 1-2 gałązki mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki ras-el-hanout 1 łyżeczka mielonej papryki (u mnie ostrej) sól, pieprz sos miętowy: 2 łyżki drobno posiekanych listków mięty wymieszać
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczka soli 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki sody 1 pęczek natki pietruszki 500 ml olej do smażenia 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka kuminu 1/3 łyżeczki: mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ciecierzycę moczyć przez cała noc w misce z wodą. Odcedzoną ciecierzycę oraz cebulę, czosnek, sól i sodę mielimy w maszynce do mielenia. Kiedy nasza masa(...)utworzonej masy formujemy kuleczki 3 centymetrowe. Kuleczki smażymy na głębokim oleju z obu stron po 3 minuty. Możemy je podawać np. z sałatą i frytkami, hummusem, sosem czosnkowym, pitą, ogórkami kiszonymi. Smacznego
Dominacja smakułyżeczka soli 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki sody 1 pęczek natki pietruszki 500 ml olej do smażenia 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka kuminu 1/3 łyżeczki: mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ciecierzycę moczyć przez cała noc w misce z wodą. Odcedzoną ciecierzycę oraz cebulę, czosnek, sól i sodę mielimy w maszynce do mielenia. Kiedy nasza masa(...)utworzonej masy formujemy kuleczki 3 centymetrowe. Kuleczki smażymy na głębokim oleju z obu stron po 3 minuty. Możemy je podawać np. z sałatą i frytkami, hummusem, sosem czosnkowym, pitą, ogórkami kiszonymi. Smacznego
Dominacja smakukolendrowym dim-sum krewetkowo-wieprzowe z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i czosnku (18 zł) to delikatne pierożki gotowane na parze z pysznym i aromatycznym farszem. Do tego świeża kolendra i chili, żyć nie umierać! thai rolls z warzywami z makaronem ryżowym oraz omletem i czarnym sezamem (18 zł) to propozycja, która nie tylko cieszy nasze oko, są kolorowe(...)kiełbaski tajskie z trawą cytrynową i kafirem oraz aioli rybno-kolendrowym (22 zł) są robione tu na miejscu. Są soczyste, pełne orientalnych smaków i podawane z orzeźwiającą sałatką z ogórka i kiełków. Po pysznych przystawkach czas na drugie dania: bulion wieprzowo-ostrygowy z warzywami, makaronem sojowym i jajkiem z woka to przepyszna i bardzo esencjonalna zupa (16 zł) massaman
Kulinarne przygody Gatitymożna go przetrzymywać do 3 miesięcy i używać na kanapki,do hot-dogów,hamburgerów lub po prostu do obiadu -polecam Składniki na 1 litrowy słoik: 900g mieszanych warzyw – ogórki, papryka, młode patisony i cukinia, słodka i ostra papryka, cebula, szalotka, zielona fasolka, groszek cukrowy, drobne pieczarki, różyczki brokułu lub kalafiora, młoda marchew Na zalewę: 1 łyżka soli(...)75ml wody) 4 łyżki cukru (60g) 2 liście laurowe 1 łyżka ziaren gorczycy (u mnie czarna i biała) 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka płatków chili Przygotowanie: Warzywa umyć i pokroić w dosyć cienkie plasterki ,lub pół plasterki w zależności od wielkości warzywa,solimy lekko i odstawiamy na 2 godziny.W tym czasie
Swojskie jedzonkoposiekane pikle z majonezem, ketchupem lub sosem bbq – w takich samych proporcjach jak wyżej – żeby się elegancko wszystko ze sobą zlepiło. SKŁADNIKI NA 1 litrowy słoik 900g mieszanych warzyw – ogórki, papryka, młode patisony i cukinia, słodka i ostra papryka, cebula, szalotka, zielona fasolka, groszek cukrowy, drobne pieczarki, różyczki brokułu lub kalafiora, młoda marchew 1 łyżka soli (15g) 350ml filtrowanej(...)75ml wody) 4 łyżki białego cukru (60g) 2 liście laurowe 1 łyżka ziaren gorczycy (u mnie czarna i biała) 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka płatków chili
Karo in the Kitchenspring lub summer rolls. Zależnie jakie warzywka umieścimy w środku. Ja wybrałam zdrowy młody groszek i marchewkę, ale może to być papryka czerwona lub zielona pokrojona w słupki lub ogórek bez wodnistego środka. Często dodaje się też chrupkie kiełki soi lub miękkie awokado. Co kto ma i co kto lubi. Do tego lekki sos-dip na bazie słodkiego sosu chili(...)porcję: 350 Kcal 915 mg natrium SKŁADNIKI dla 4 osób: na dip-sos: 50 g solonych orzeszków ziemnych 1 mała czerwona cebula drobno posiekana garstka siekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki (ok. 15g) 100 ml tajskiego słodkiego sosu chili 1 duża limonka lub 1 mała cytryna 2 łyżki wody reszta składników: 80 g cienkiego makaronu ryżowego (mihoen) 25 g orzeszków
Sztuka gotowania w/g Samiryszklanki upieczonego lub ugotowanego mięsa z kurczaka, pokrojonego w kostkę lub rozdzielonego widelcem 4 szklanki posiekanej kapusty lub sałaty lodowej 2 marchewki, starte lub pokrojone w cienkie plasterki 1 ogórek, z usuniętymi pestkami i pokrojony w plasterki 2 dymki, pokrojone w cienkie plasterki wraz ze szczypiorkiem 1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni orzeszków ziemnych do podania Składniki na dressing(...)łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego 1 ząbek czosnku, posiekany 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 1 łyżeczka soli 1 szczypta płatków chilli 2 łyżki liści kolendry Przygotowanie: Do pojemnika blendera włóż wszystkie składniki dressingu i zmiksuj na kremowy i jednolity sos. W dużej misce umieść wszystkie składniki sałatki i wymieszaj z sosem bezpośrednio przed podaniem. Posyp
karmelowymarynatę: 1/4 szklanki cydru (może być także sok jabłkowy) dwóch łyżek miodu, ja wykorzystałam lipowy połowy łyżki przecieru pomidorowego połowy łyżki kurkumy mieszanki utartych ziół, była to odrobina gorczycy, kolendra, tymianek, rozmaryn i majeranek, około 2 łyżek 3/4 łyżki startego pieprzu połowy łyżki soli połowy łyżki tabasco, oczywiście ilość zależy od stopnia ostrości jaki chcecie uzyskać, moje były średnio ostre(...)minut, przekręcałam je co jakiś czas, za każdym razem polewając nieco marynatą. Mięsko było delikatne, samo odchodziło od kości. Wystarczy podać na przykład z kromką świeżego chleba i ogórkiem małosolnym- niczego więcej do szczęścia nie potrzeba, gdy te pyszne żeberka królują na talerzu
Pichceniomaniakiełbasę z wędzonym boczkiem i cebulą i pieczywem z węglem jadalnym parowaną kiełbasę wieprzową z dodatkiem złiół orientalnych i sosem sojowo sezamowym z sałatką z mango i ogórka grillowaną kiełbasę wieprzową dodatkiem wołowiny i trawy żubrowej z musem morelowym i zapiekaną gruszką z serem bryndza Na czas warsztatów zostaliśmy podzieleni na grupy i pod okiem(...)sztuki. Muszę przyznać, że podniebienia prawie wszystkich uczestników warsztatów podbiła kiełbasa, jak ją nazwaliśmy orientalna, z dodatkiem chili, słodkiej papryki, trawy cytrynowej, świeżego imbiru, galangalu, tajskiej bazylii i świeżej kolendry. Smakowała i pachniała wyśmienicie. Jeszcze raz chciałam bardzo serdecznie podziękować organizatorom warsztatów za tak trafny wybór tematu i oczywiście za zaproszenie. Atmosfera w trakcie ich trwania była super, kolorytu
Kulinarne przygody Gatity