ogórki z kolendrą - 533 przepisów (strona:31/36)

Domowy burger wołowy 118

minut Składniki na domowe burgery wołowe: 1,2 kg sezonowanej wołowiny z zawartością co najmniej 20% tłuszczu (u mnie rozbratel) 4 ząbki czosnku żółtko 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka kolendry łyżeczka świeżo mielonego pieprzu sól łyżka smalcu lub kawałeczek dobrego boczku do natłuszczenia patelni  Jak zrobić domowe burgery wołowe? Mięso na burgery wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut(...)drugą stronę. Po usmażeniu burgery odłożyć na chwilę, aby mięso odpoczęło i wchłonęło sok. Burgery podawać z frytkami i warzywami lub w podgrzanej bułce z żółtym serem, cebulką, ogórkiem, sałatą, majonezem i ketchupem. U mnie opcja minimalistyczna, gdyż nie lubię smaku burgera ukrywać w bułce i wielu dodatkach. Podałam go tylko z czerwoną cebulą pokrojoną w pióra i oprószoną solą

Kuchcik gotuje
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 272

porcja na 6 osób) 1 kg mięsa wołowego np. antrykot 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka wieprzowa 3 łyżki stołowe musztardy dijon 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól(...)gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony sos. Na nim układamy wszystkie warzywa. Na środku

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 298

porcja na 6 osób) 1 kg mięsa wołowego np. antrykot 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka wieprzowa 3 łyżki stołowe musztardy dijon 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól(...)gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony sos. Na nim układamy wszystkie warzywa. Na środku

OstryKęs
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 193

całkowitego rozmrożenia. Kaffir (limonka kaffir) - liście i skórka Można zastąpić skórką z limonki lub  skórką z cytryny Kapary Można zastąpić marynowanymi nasionami nasturcji posiekanymi zielonymi oliwkami drobno posiekanymi ogórkami konserwowymi Zarówno kapary, jak i ich substytuty dodajemy do potraw w ostatniej chwili Kapusta chińska (bok choy) Kapusta chińska znana jest pod wieloma nazwami, co wielokrotnie utrudniało nam zakupy(...)Można zastąpić stosując kakao zgodnie z przelicznikiem - 2 łyżeczki sproszkowanego karobu to 1 łyżeczka kakao. Kiełki lucerny Można zastąpić kiełkami fasoli mung kiełkami rzodkiewki Kolendra świeża i suszona Można zastąpić bazylią natką pietruszki Koperek Można zastąpić świeżym lub suszonym estragonem. Kwiaty bananowca (serca bananowca) W sałatkach można zastąpić karczochami. Lubczyk Można zastąpić młodymi liśćmi selera (co dość często wykorzystujemy gotując

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kabsa (kepsa) - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej 205

nią, choć myślę, że w sklepach arabskich jest możliwa do kupienia. Można ją skomponować samemu z takich przypraw:  kurkuma, kardamon,cynamon, liść laurowy, kilka goździków, czarna suszona cytryna, kolendra - z proporcjami pewnie trzeba potrenować . Można też dodać odrobinę szafranu ) 2-3 łyżki stołowe rodzynek 1/2 ostrej papryki 2-3 łyżki stołowe oleju (nie oliwy) migdały bez skórki w płatkach(...)pokrywę. Ryż przekładamy np. na dużą tacę czy półmisek, wykładamy nań począstkowanego kurczaka i posypujemy sowicie migdałami. Z kepsą świetnie komponuje się jogurt naturalny i sałatka z pomidorów i ogórków skropiona sowicie cytryną i mniej sowicie oliwą, doprawiona solą i pieprzem. Potrawa najlepiej smakuje tak: na ryż kawałek kurczaka, na to trochę jogurtu, na to trochę sałatki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Keczup domowy 174

gotowania) 2 szczypty pieprzu garść świeżej bazylii łyżeczka oregano 2 łyżki oliwy 5-6 goździków kawałek (2 cm) świeżego imbiru 3-4 śliwki suszone łyżka rodzynek 2 szczypty mielonej kolendry Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Na miskę nałożyć sitko. Pomidory dzielić na kawałki nad sitkiem. W sitku zostawiamy wyjęte z pomidorów pestki z gniazdami nasiennymi. Właściwą część pomidora(...)ostatnio 4 słoiki po 320 g – ale to zależy od pomidorów.   Podobne przepisy pomidorowa fasolka z bankietówkami Makaron z owocami morza Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo

Pociąg Do Kuchni
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 266

zbożowych, stanowią podstawę diety śródziemnomorskiej i powinny znajdować się w praktycznie każdym posiłku . Jednak w żadnym razie nie zachęcam Was do tego, abyście zimą sięgali po świeże pomidory czy ogórki. Kierujcie się tu raczej regułą: kupuj produkty sezonowe i lokalne, ponieważ zawierają najwięcej składników odżywczych.   W końcu mieszkańcy Krety, na których odżywianiu oparto dietę śródziemnomorską, nie robili zakupów(...)sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie

Chilli Czosnek i Oliwa
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 307

wariant -seler naciowy od serca, nie bójmy się tej jędrnej zielonej lodygi z lekką czuprynką -kolorowa rzodkiewka – biała i różowa -marchewka -kapusta pekińska -ogórki gruntowe ze skórką, ale ma być więcej cukini baby ,aniżeli ogórka -ze dwie łychy oregano, ale jeśli nie lubicie bądz nie macie oregano orginalnego rodem z Sycylii, czyli takich większych kwatuszków ,to nie dajcie(...)liści laurowych - ja swoje obrywałam na Sycylii, suszyłam na słońcu, także 1 tamtejszy aromatyczny listek to jakby ze 3 tego z torebki, jest kolosalna różnica w zapachu, aromacie! Ziarno kolendry białej całej i gorczycy całej. Zużyłam ponad pół torebki z każdej.Gotować razem z cukrem, aż nabierze lekko brązowego koloru. Zalewać warzywa gorącą zalewą – odcedzając ją sitkiem- i mieszać sałatkę

Z Kuchni Do Kuchni
Sztrass Burger recenzja nowego menu 138

spróbowanie ich już po skomponowaniu. Zestawiłem je poniżej w formie małego rankingu. ElPasoburger wołowina / nachosy / rukola / sos mole poblano / grillowane jalapeño / pikantna salsa z mango pomidorów, czerwonej cebuli, kolendry i mięty Moja ocena: 3+ Zdawałoby się, że połączenie idealne. Doskonały sos mole o fantastycznym głębokim czekoladowym aromacie z optymalnie dostosowanym stopniem ostrości. Również salsa mango była jak najbardziej cudowna(...)coś musi nas zaskakiwać? Jeśli mamy ochotę na coś prostego i sprawdzonego to zdecydowanie polecam wybrać tego kowbojskiego burgera! Swenburger wołowina / rukola / chutney z  cebuli / rolada kozia / piklowany ogórek / amerykańska musztarda Moja ocena: 5+ Fenomenalny i najlepszy ze wszystkich! Kozia rolada prosto z Francji tworzy ze słodkim chutneyem kompozycję wprost idealną! Całość fajnie dopełniają pikle z ogórka. Na tego

Food Square
Gin malinowy – domowa owocowa infuzja 388

wódka – z mieszanki zbożowej – najczęściej z żyta, ale też z jęczmienia, pszenicy, kukurydzy. W kolejnym etapie, gdy zacier jest filtrowany, opary alkoholu krążą przez komorę z aromatami jałowca, kolendry, arcydzięgielu, kardamonu, anyżku, skórek cytrusowych co nadaje mu bardzo charakterystyczny smak.   Wymieszanie go w tym przepisie z wódką to już całkowicie moja fantazja – uznałam, że sam gin będzie za mocny(...)alkohol to wyjątkowo letni long drink – do wysokiej szklanki wsypujemy lód, wlewamy 50ml malinowego ginu, 100ml schłodzonego toniku i uzupełniamy 50ml mocno gazowanej wody sodowej. Ozdabiamy plasterkiem lub dwoma ogórka, gałązką mięty i kilkoma świeżymi albo mrożonymi owocami malin.   Sam też smakuje świetnie – wlejcie 50ml do niskiej szklanki typu old-fashioned/tumbler, uzupełnijcie 2-3 dużymi kostkami krystalicznie czystego

Karo in the Kitchen
Kolacja rodem z Bliskiego Wschodu 208

cienkie paski, posól i odstaw na 10 minut. Orzechy upraż na suchej patelni i drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem, orzechami i odciśniętym z nadmiaru wody ogórkiem. Dopraw solą, sumakiem i dodaj miętę. Podawaj schłodzony jako sos do mięsa, ryby itp. Sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki Składniki: Kasza bulgur – 60g Sok z 2 limonek Pęczek natki(...)przykryciem na kolejne 10 minut. Pieczone warzywa Składniki: Bakłażan – 1 sztuka Cukinia – 2 sztuki Papryka – 2 sztuki Cebula – 1 sztuka Pomidory – 2 sztuki Nasiona kopru włoskiego – 1 łyżeczka Kolendra mielona – 1 łyżeczka Oliwa z oliwek – 100g Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Warzywa umyj, pokrój w ćwiartki lub na mniejsze kawałki i przełóż na blachę do pieczenia. Skrop obficie oliwą

Kuchnia Bon Appetit
Restaurant Week 143

smakował dla mnie jak babka ziemniaczana), podany do mięsnej przystawki oraz mus chałwowy, podawany na deser. Lekkie ravioli z selera mogłabym jadać codziennie. Wędzona polędwiczka wieprzowa, aioli z kiszonego ogórka, marynowane rydze, palona szalotka, plastyczne żółtko Ravioli z kompresowanego w kokosie selera ze szparagami, szparagi białe i zielone, kawa z selera, veloute z cebuli Policzki z jelenia konfitowane w tłuszczu(...)bakłażana – grillowany bakłażan na sałatce z serem ricotta podawany z sosem słodko-ostrym Mauritius Dream – sałatka z zielonej papai z owocami morza z aromatycznym chesingiem z kolendry i mięty Ratatouille – makaron podawany z ratatouille z nutą truflową pod kołderką ze szpinaku i parmezanu Bass Roo Pan Kurczak – kurczak w aromatycznym sosie z tamaryndowca i bazylią, podawany

Kucharzyca
Menu na tydzień: Dania najlepsze na drugi dzień 121

ryżem, nie mówiąc o kaszach. To był pierwszy punkt odniesienia do poszukiwań. Drugi był taki, że Miłosz jest dość kapryśnym konsumentem jeśli chodzi o warzywa i z lubością zjada ogórki świeże i kiszone, ale na tym repertuar się kończy. Żeby dziecko jadło jakieś warzywa przemycamy je w różny sposób do jedzenia. I wreszcie trzeci trop, który pozwolił nam skompletować(...)Cebula dymka 2,5 Buraczki 500 g 5 Marchew 500 g 2 Pietruszka 300 g 1,5 Ziemniaki 2 kg 5 Seler 500 g 2,5 Bazylia 4,5 Kolendra 4,5 Pietruszka 1,5 Limonka 1 szt 1,3 Cytryna 1 szt 1,5 Nabiał Cheddar 9 Pecorino 12 Parmezan 12 Mleko 1 szklanka 1 Mąka

Niedzielny kucharz
Letni obiad z chłodnikiem, fasolką, szparagami i niemieckim winem 117

pestki Sok z cytryny ząbek czosnku duże opakowanie jogurtu greckiego litr maślanki sól, pieprz miód łyżka wasabi pęczek rzodkiewek – pokrojonych w cienkie paski obieraczką do warzyw 3 ogórki małosolne – pokrojone na plasterki, do dekoracji 2 łyżki oliwy opakowanie sera halloumi – kroimy w kostkę kiszony sok z buraka Przepis na zielony chłodnik z kapusty i kalarepy(...)pęczki zielonych szparagów – blanszowane w osolonej wodzie na chrupiąco 200 g orzeszków ziemnych solonych – posiekanych grubo Sok z 4 limonek 4 czubate łyżki uprażonego sezamu pęczek posiekanej kolendry   Przepis na kaszę gryczaną z wieprzowiną i szparagami Rozgrzewamy na dużej patelni 3 łyżki oleju, wrzucamy drobno pokrojoną dymkę razem ze szczypiorem, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania