kalafiora 2 łyżeczki płaskie kurkumy 10 małych ziemniaków ugotowanych 2 jajka 2 garście roszponki 5 pomidorków koktajlowych 4 ogórki małosolne 1 cebula czerwona papryczka chili sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz koper posiekany 2 ząbki czosnku Kalafiora dzielę na różyczki. Do garnka wlewam wodę, dodaję kurkumę i zagotowuję, dokładam kalafiora i gotuję trzy minuty(...)poprzedniego. Jajka gotuję na twardo. Pomidorki kroję na ćwiartki, ogórki na paski, cebule kroję w talarki cienkie, chili drobno. Na półmisku układam roszponkę, dodaję kalafiora, połówki ziemniaków, pomidorki, ogórki, cebulę, jajka. W miseczce mieszam jogurt, majonez, dodaję sól, pieprz, czosnek sprasowany, koper i mieszam. Sałatkę polewam sosem, posypuję koprem i chili
wesoła kuchniagrube plastry masła cebulowego lub czosnkowego Gałązki świeżego koperku Sól morska do smaku Zioła do ryb Salsa z małosolnych: 3 średnie ogórki małosolne ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju ½ papryczki chili marynowanej w oliwie 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu Sok z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek Szczypta mielonego imbiru Sposób przygotowania: Pstrągi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć(...)środek włożyc gałązki koperku oraz po dwa plastry cebulowego masła z lodówki. Odstawić na godzinę do lodówki. Przygotować salsę: Ogórki, paprykę chili, oraz osączone z zalewy suszone pomidory posiekać drobno, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, miodem i szczyptą mielonego imbiru , odstawić do lodówki. Ryby grillować na kratce do ryb około 15 minut
Wanilia i Kardamonzawiązkami nasion ząbek czosnku kawałek (ok. 3 cm) chrzanu kilkanaście ziaren białej gorczycy odrobina chili w proszku lub kawałek świeżej chili listek laurowy plaster imbiru Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Na dno słoika wsypać ziarna gorczycy i wcisnąć pozginany koper. Dorzucić czosnek (lekko nadkrojony), imbir, chili, liść laurowy i chrzan. Ogórki umyć i obrać
Weekendy w domu i ogrodzieogórków 4 łyżki soli Zalewa: 8 łyżek oleju 0,5 kg cukru 1,5 szklanki octu 2 łyżeczki chili (pieprz cayenne), chyba, że ktoś woli mega pikantne to 3 przyprawy tylko z Prymata bądź Kamisa 4 ząbki czosnku 1 . Ogórki pokroić w paski, zasypać solą i odstawić na 6 h. 2 . Po 6h odlać wodę dodać przeciśnięty czosnek
Moje Słodkie Piekiełkoproszku) 2 główki czosnku 8 łyżek oleju Przygotowanie: Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki(jak są dłuższe to ja jeszcze kroję słupki na pół,lubię jak są takie na jeden kęs). Ogórki dajemy do miski i solimy 3 łyżkami soli i odstawiamy na 6 godzin. Gotujemy zalewę:cukier z octem zagotowujemy dodajemy chili i olej i czosnek obrany
Swojskie jedzonkosmakują :) Polecam :) Składniki ( na słój o poj. 1 litra ) - 6 dużych solonych filetów śledziowych a'la matjas - 1 duża cebula - 4-5 malutkich ogórków konserwowych z chili - 1 duży ząbek czosnku - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 szklanka oleju - 3/4 szklanki keczupu - 1 łyżka musztardy - 1 płaska łyżeczka cukru - pieprz do smaku ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty śledziowe moczę
Kuchnia z widokiem na ogródZazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa lub ogórek,ale można je tez przygotować z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia papryczek chili. Natomiast zanim przejdę do podania wam przepisu na ogórki chciałam tylko wspomnieć o bardzo ważnej roli kiszonek w naszej codziennej diecie. Kiszenie to nic innego jak proces fermentacji, prowadzony przez bakterie fermentacji mlekowej(...)kamiennej niejodowanej 1 łyżka cukru 5 ząbków czosnku 10 cm kawałek imbiru kilka baldachimów kopru 1 łyżka chili w płatkach 1/2 pęczka kolendry Wykonanie: Ogórki płuczemy, odcinamy końcówki. Jeśli ogórki nie są bardzo małe kroimy je na mniejsze części. Czosnek obieramy, ząbki kroimy na ćwiartki. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Kolendrę dosyć grubo siekamy. Wszystkie składniki
Kulinarne przygody Gatityzdrowy. Schłodzony orzeźwi każdego który jest spragniony. Można taki chłodnik zrobić sobie do pracy na wynos. 1 garść roszponki 1 ogórek zielony długi 1/3 pęczka natki pietruszki 1/3 pęczka koperku 1 ząbek czosnku 6 rzodkiewek kawałek papryczki chili 4 gałązki mięty 300 ml jogurtu greckiego sól, pieprz czerwony 1 plaster cytryny Ogórka kroję wzdłuż na krajalnicy do chleba(...)blendera, dodaję pokrojony koper, natkę pietruszki, czosnek, listki mięty, jogurt grecki, sól, pieprz. Całość miksuję blenderem. Drugą połowę ogórka ścieram na tarce jarzynowej razem ze skórą, rzodkiewki kroję. Do szklanek wlewam chłodnik do połowy, dodaję startego ogórka, pokrojoną rzodkiewkę, na wierzchu paski ogórka szerokie, kawałek rzodkiewki, plaster cytryny, listki mięty, koperku, posypuję chili i pieprzem.Najlepszy jest schłodzony
wesoła kuchniakukurydzy- puszka czerwonej fasoli- puszka groszku konserwowego- puszka fasolki szparagowej- puszka pomidorów w zalewie (dałam 2)- papryka czerwona- 5-6 ząbków czosnku- fix Knorra do potraw meksykańskich (dałam przyprawę meksykańską)- 4-5 ogórków kiszonych- sos tabasco, chili w proszku, pieprz, oregano, Vegeta - do smaku- 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy- mąka ziemniaczana lub skrobia Maizena (do zaciągnięcia sosu(...)pokrojoną paprykę. Mieszamy, już nie gotujemy. Doprawiamy do smaku, tabasco, chili, solą i pieprzem. Farsz ma być pikantny.Przed dodaniem ogórków i papryki można lekko zaciągnąć skrobią Maizena lub ziemniaczaną. Składniki sosu czosnkowego (tzatziki):- 2 duże jogurty gęste, najlepiej bałkańskie lub greckie- 5 ogórków kiszonych- 6 ząbków czosnku- tabasco,- ketchup (trochę) dla uzyskania koloru- szczypta soli i cukruOgórki pokroić
Smaczne Zdroweróżyczek brokułów 200 g białej kapusty 2 młode cebule razem ze szczypiorem 250 g marchwi 250 g małych gruntowych ogórków mango ( ok. 500 g ) 2 czerwone i zielone strąki chili 3 cebule 3 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka zmielonej kurkumy laska cynamonu 4 goździki 4 łyżki cukru 3 łyżeczki soli 350 ml octu Przygotowanie(...)zmieliłem w młynku. Brokuły, kapustę i młoda cebulę umyłem i oczyściłem. Marchewkę, ogórki umyłem i obrałem. Wszystkie warzywa pokroiłem na kawałki wielkości 1 cm. Mango obrałem, miąższ pokroiłem w kostkę. Chili umyłem, przekroiłem wzdłuż, oczyściłem z nasion, pokroiłem na kawałki. Cebulę zmiksowałem razem z czosnkiem, smażyłem na rozgrzanej oliwie 3minuty. Dodałem zmielone orzechy, kurkumę, połamaną na kawałki laskę cynamonu
R'n'G KitchenSkładniki: – 1 kg świeżych pomidorów (wybierajcie odmiany soczyste, z bogatym miąższem i małą ilością pestek) – 1 czerwona papryka – 1 duży zielony ogórek – 0,5-1 papryczki chili – 3 ząbki czosnku – 2 kromki białego pieczywa – kilka plastrów cebuli – garść zielonych oliwek – 4 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki octu winnego albo(...)pokrojonymi częściami (po oddzieleniu pestek), zlać sok z pomidorów. Kawałek papryki zostawić, resztę pokroić i dodać do pomidorów – podobnie z zielonym ogórkiem. Dodać sok z cytryny, ocet, dorzucić pokruszone pieczywo. Dodać oliwę i tequilę, jeśli używacie. Chili dodawać porcjami (żeby dostosować ostrość). Dodać oliwki (zostawić kilka do dekoracji). Dodać pokrojone łodygi selera (liście zostawić). Za pomocą blendera zmiksować dokładnie
Pociąg Do Kuchniorzechowy: 150 g masła orzechowego 100% 300 ml mleka kokosowego 50 ml sosu sojowego 3 cm kłącza imbiru 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 limonka 1 łyżka cukru trzcinowego Sałatka: miks ulubionych sałat 1 zielony ogórek pęczek rzodkiewki olej sezamowy ocet ryżowy * PRZYGOTOWANIE Satay z tempehu Tempeh pokrój w długie i grube pasy (jak na zdjęciu). Czosnek oraz imbir(...)składników. Do sosu dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, otarty imbir oraz czosnek. Wsyp cukier trzcinowy i wlej sos sojowy oraz wyciśnięty sok z limonki. Gotuj przez kilka minut. Powinien powstać gęsty sos o konsystencji beszamelu. (Jeśli będzie za gęsty, dolej więcej mleka, jeśli za rzadki dodaj odrobinę masła orzechowego). Sałatka Ogórka i rzodkiewkę pokrój na plasterki i ułóż
Food Squareoliwy i grillowanej bagietki zapewni nam pełnowartościowy, doskonały posiłek. Raita ogórkowa 1 ogórek 1 1/2 łyżki posiekanej cebuli 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 szczypta soli 1 szczypta chili 1 łyżka posiekanego szczypiorku Ogórka kroimy wzdłuż i usówamy nasiona. Ścieramy na grubej tarce. Osączamy. Przekładamy do miseczki ,dodajemy jogurt i pozostałe składniki. Mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy
sierotka maRysia w kuchnipierwszej kolejności :) Składniki (na 6 słoików po 0,5 l): 2 kg małych ogórków 2 płaskie łyżeczki chili w proszku 1 papryczka chili 4 łyżki miodu 2 łyżki soli 3/4 szklanki cukru 2 szklanki wody 1 szklanka octu 10% do każdego słoika po: 1 ząbku czosnku, małym liściu laurowym, kilku ziaren ziela angielskiego i 1/2 łyżeczki gorczycy Ogórki(...)poukładać ciasno w słoikach. Do każdego słoika dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę. Chili pokroić w cienkie plasterki. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, miód oraz chili w proszku i w plasterkach. Całość zagotować a następnie gotować chwilę na małym ogniu (około1-2 minuty). Gorącą zalewą zalać ogórki. Słoiki szczelnie zakręcić i gdy przestygną pasteryzować
My simple kitchenproponuję właśnie pyszny, sycący, domowy placek po węgiersku. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsa z udźca wołowego, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 1 puszki pomidorów, 0,5 kg ziemniaków, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, 2 jajek, soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu, 3 liści laurowych, kminku, kminu(...)gotowałem na małym ogniu, jednak już bez pokrywki. Do gulaszu dodałem również pokrojoną w drobne paseczki papryczkę chili wraz z pestkami. Gdyby sos był zbyt gęsty należy dolać do niego wody - sosu powinno być dość dużo, tak aby zakrywać wszystkie składniki gulaszu. Ogórki kiszone pokroiłem wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki o grubości około 3-4 mm. Dodałem
Wyprawy kulinarne