kilka słoików z ubiegłego roku są bardzo smaczne. Ogórki świetne się sprawdzą jako przekąska, idealne do kanapek, obiadu. Składniki 2,5 kg ogórków 3 łyżki soli 1 łyżeczka chili 1 główka czosnku
Kulinarne pyszności MolkiDawno na blogu nie było boczku. A jak wiadomo – boczek jest smaczny. Ba, najsmaczniejszy. Dawno też nie używaliśmy wolnowara. A wolnowar i boczek, to połączenie
slodkokwasnaplOstatnimi czasy przyrządzamy sporo wołowiny. Bo mięso wołowe jest dobre i zdrowe. Chociaż wieprzowe też jest dobre 😉 szczególnie boczek. No ale miało być o wołowinie. Wiadomo
slodkokwasnaplgulaszu . SKŁADNIKI* Papryka czerwona – 3 szt* Cukinia – 1 szt* Kiełbasa cienka np. śląska / zwyczajna – 3 szt* Czosnek – 2 ząbki* Ogórek kiszony – 2 szt* Natka pietruszki – 0,5 pęczka* Koncentrat pomidorowy – 4 łyżki* Sól – do smaku* Pieprz – do smaku* Chili – do smaku* Papryka słodka – do smaku* Oregano – do smaku* Cukier – 1 szczypta* Olej do smażenia* Estragon – do smaku SPOSÓB(...)cukinię zalewamy ciepłą wodą ( tak , aby zakryła warzywa ) i dusimy na wolnym ogniu.Dodajemy podsmażoną kiełbasę.Dodajemy drobno posiekany czosnek i połowę natki pietruszki , a następnie pokrojone w kostkę ogórki kiszone.Wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy.Dodajemy zioła , cukier , paprykę słodką , chili , pieprz , a następnie koncentrat pomidorowy.Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 35-40 minut – papryka ma zmięknąć , a leczo zgęstnięć
Ostra na Słodkogyrosa Sos orzechowy: 50 g masła orzechowego 100% 100 ml mleka kokosowego 20 ml sosu sojowego 2 cm kłącza imbiru 1 ząbek czosnku 1 mała papryczka chili pół limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego Dodatki: ulubiona sałata zielony ogórek papryczka chili natka kolendry sezam * PRZYGOTOWANIE Szaszłyki z kurczaka Piersi z kurczaka umyj, osusz i oczyść. Następnie pokrój je na długie pasy(...)papryczkę chili, otarty imbir oraz czosnek. Wsyp cukier trzcinowy i wlej sos sojowy oraz wyciśnięty sok z limonki. Gotuj przez kilka minut. Powinien powstać gęsty sos o konsystencji beszamelu. (Jeśli będzie za gęsty, dolej więcej mleka, jeśli za rzadki dodaj odrobinę masła orzechowego). Podanie Na talerze wyłóż sałatę, plastry ogórka i papryczki chili. Na wierzch połóż upieczone szaszłyki. Całość
Food Squarekaszą pęczak oraz pysznymi patisonami Firmy ORZECH . Składniki: 600 g mięsa z żeberek wieprzowych 1 średnia marchewka 1 średni ogórek kiszony 1 średnia cebula 1/2 papryczki chili 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki otartego majeranku 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku 1 szklanka jasnego piwa 1 szklanka wody 1 łyżeczka miodu(...)mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i poukładać kawałki mięsa. Smażyć z obu stron aż się zrumienią. Na patelnię wlać wodę i piwo. Dorzucić pokrojone w plasterki warzywa: marchewkę , ogórka ze skórką oraz cebulę w piórkach. Dodać miód i wszystkie przyprawy poza czosnkiem. Przykryć i dusić na małym ogniu około 45-55 minut. Na samym końcu dodać wyciśnięty przez praskę
Gosia gotujegram salami - 3 papryki (różnokolorowe) - 300 gram pieczarek - 3 cebule - 4 ogórki kiszone - 4 ogórki korniszony - 400 gram kapusty kiszonej - 4 pomidory obrane ze skóry lub puszka pomidorów - mały słoik oliwek - 3 łyżki kaparów - 4 ząbki czosnku - przyprawy: sól, pieprz, chili lub pieprz cayen, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie: Gotujemy wywar na wołowinie, salami kroimy w słupki(...)podsmażeniu dokładamy do wywaru. Paprykę, ogórki i cebulę także kroimy w słupki i dodajemy do zupy. Następnie dorzucamy pokrojone pieczarki, kapustę kiszoną i pomidory. Na samym końcu w garnku powinny się znaleźć pokrojone oliwki i kapary oraz czosnek. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuSKŁADNIKI ( około 20 niedużych placuszków) ciasto na placki: 1 cukinia 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 nieduża cebula 2 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki parmezanu pieprz sól sos: jogurt 150 ml mały pęczek koperku świeża mięta bazylia ogórek gruntowy 2 ząbki czosnku łyżka musztardy francuskiej łyżka oliwy sok z połowy cytryny sól(...)tarce na grubych oczkach, odcisnąć. Cebulę, chili i czosnek, posiekać drobniutko i dodać do cukinii. 2. Wbić dwa jajka, dodać mąkę oraz parmezan i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 3. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju po ok 2-3 min z każdej strony. Placuszki powinny się lekko zarumienić. 4. Ogórek dokładnie umyć i zetrzeć na tarce na grubych
DefinicjaSmakuzmodernizowany sposób. Polecam :) Porcja: 8 osób Składniki: * 1.5kg łopatki wieprzowej * dwie małe cebule * kostka mięsna * 3 ząbki czosnku * wegeta, sól, chili w proszku, papryka w proszku * 2 szklanki wody * Pity * ketchup * sałata, pomidor, ogórek Przepis na sos czosnkowy znajdziecie tutaj: Sos Czosnkowy Mięso przyprawiamy 2 łyżkami wegety, 2 łyżkami papryki, pół łyżeczki chili (można więcej), porządnie nacierając mięso
Klasyka Gotowaniagryczanej z kremowym serkiem 300g kaszy gryczanej 3 jaja 4 łyżki mąki pełnoziarnistej jedna mała cukinia papryczka chili ząbek czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy, Składniki na sos: 300g serka kremowego 80g anchois (z zalewy) natka pietruszki ogórek konserwowy łyżeczka chrzanu ząbek czosnku sól, pieprz Kaszę gotujemy w wodzie około 15 minut. Studzimy. Na tarce o grubych(...)ścieramy cukinię, kroimy drobniutko chili, siekamy czosnek. Następnie dorzucamy 3 jaja i mąkę. Wszystko mieszamy łyżką, żeby kasza połączyła się z pozostałymi składnikami w zwarta masę. Ważne, żeby nie rozdrabniać kaszy, gdyż cały urok tkwi w dużych ziarenkach, które chcemy tu zachować. Serek wyjmujemy do miseczki, kroimy anchois, dodajemy posiekany czosnek, natkę pietruszki oraz ogórka pokrojonego w kosteczkę. Doprawiamy
Sajkofanka smakuwypatrzony u Marghe z Misz Masz Kulinarny, troszeczkę zmieniony. Chłodnik pomidorowy Składniki: 1/2 litra kefiru 1/2 litra jogurtu 1 kg pomidorów 1 zielony ogórek 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka bazylii sok z jednej cytryny odrobina chili w proszku oliwa z oliwek EV sól, pieprz przyprawa maggi Wykonanie: Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy na sitko
Kulinarne przygody Gatityząbek czosnku kawałek (ok. 3 cm) chrzanu kilkanaście ziaren białej gorczycy odrobina chili w proszku lub kawałek świeżej chili ewentualnie: gałązka (fenkułu) kopru włoskiego lub estragonu Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Na dno słoika wysypać chili i ziarna gorczycy. Dorzucić czosnek (lekko nadkrojony) i chrzan. Wcisnąć koper, estragon lub fenkułu. Ułożyć w słoiku ogórki
Weekendy w domu i ogrodzieogórkowym placki: 1 kg mączystych ziemniaków 1 czerwona cebula 2 jajka 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta chili łyżeczka suszonej natki kolendry lub 2 łyżki posiekanej świeżej sos: 1 długi ogórek 2 ząbki czosnku 300 ml jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżeczki soli pieprz 1 łyżka posiekanego koperku do podania: plasterki(...)cebulę, jajka, mąkę sól, pieprz, chili i kolendrę. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy łyżką. Na blasze od piekarnika układamy kawałek papieru do pieczenia i na ten papier nakładamy łyżeczką małe placki o grubości ok pół centymetra. Pieczemy placuszki w 200 st.C ok 25 minut. Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy przeciśnięty czosnek i mieszamy z resztą składników
Dzieje kuchennej Wiewiórydań i deserów. Czas przygotowania: 20 min. Porcja dla 4 osób ● 2 średnio dojrzałe awokado ● 1 mango ● 1 mała sałata lodowa ● 1 mały ogórek ● 80 g orzechów laskowych ● 1 ząbek czosnku ● 20 g imbiru ● ½ papryczki chili ● 6 łyżek sosu sojowego ● 1 łyżka brązowego cukru ● 5 łyżek soku z limonki ● 4 łyżki oleju słonecznikowego ● 2 dymki ● 1 garść listków świeżej kolendry(...)imbir. Usuń nasiona z papryczki chili. Drobno posiekaj czosnek, imbir i chili, przełóż do rondelka. Dodaj sos sojowy, cukier, sok z limonki i 2 łyżki wody. Stale mieszając, wolno podgrzewaj sos na ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj olej słonecznikowy i zdjemij z ognia. Odstaw na bok do wystudzenia. Przygotuj warzywa : Ogórek obierz i pokrój wzdłuż na cieniutkie paski. Dymkę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaoliwki 2-3 ząbki czosnku 1 cebula feta sól, pieprz, chili, bazylia, oregano, czarnuszka Sparzyć pomidory wrzątkiem i obrać ze skórki. Umieścić w dużym garnku, dodać przyprawy kilka oliwek, pokrojoną cebulę i 2-3 ząbki czosnku. Całość zmiksować na gładką masę. Umieścić w lodówce na kilka godzin. Chłodnik podawać z pokrojonymi w kostkę ogórkami, papryką i fetą
MarciochaKucharzycebuli\r","1 papryka czerwona\r","1 \u0142y\u017cka octu winnego lub jab\u0142kowego\r","szczypta cukru\r","4 \u0142y\u017cki oliwy\r","1\/2 szkl. wody\r","chili (opcjonalnie)\r","mi\u0105\u017csz z chleba lub bu\u0142ki pszennej \r","s\u00f3l, pieprz\r","do podania: feta, grzanki, co\u015b\u00a0zielonego"],"name":"Szybkie gazpacho- zupa pomidorowa na zimno","cookTime(...)u017csz.\r","Doprawiamy do smaku.\r"]} Drukuj Szybkie gazpacho- zupa pomidorowa na zimno Składniki 6 pomidorów 2 ogórki gruntowe 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 papryka czerwona 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego szczypta cukru 4 łyżki oliwy 1/2 szkl. wody chili (opcjonalnie) miąższ z chleba lub bułki pszennej sól, pieprz do podania: feta, grzanki, coś zielonego Sposób przygotowania
Mieszam w Garnku