ogórki z chili i czosnkiem - 505 przepisów (strona:4/34)

Ogórki chili - po raz pierwszy. 394

ogórków chili zbierałam się od dłuższego czasu. W końcu znalazłam przepis idealny (mam taka nadzieję), więc pozostało tylko wziąć się do roboty. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. Podane proporcję są na 1kg ogórków, ja przygotowałam na początek 3kg. Składniki: 1kg ogórków 3/4 szklanki octu 10% 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 4 łyżki oleju (ja użyłam oleju słonecznikowego(...)Zielony Nurt) 1 główka czosnku 1-3 płaskich łyżeczek chili Obieramy i kroimy na 4 ogórki. Następnie wkładamy do miski. Wsypujemy sól, chili, olej i mieszamy. Zostawiamy na 30 min. Uwaga do wszystkie co związane z chili używajcie rękawiczek. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Do garnka wlewamy ocet, stawiamy na gazie i rozpuszczamy w nim cukier. Gdy całość się zagotuje

Brzuszki Łakomczuszki
TATAR Z ŁOSOSIA 138

porcja jest porcją mniejszą - dziecięcą (gdy obchodzimy walentynki we trójkę...  :-) Składniki: - 200g łososia wędzonego w cienkich plastrach - 2-3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 ząbek czosnku - zielony ogórek (kawałek) - sól, świeżo mielony kolorowy pieprz - chili z młynka opcjonalnie(...)lubimy pikantne dania, świetnie pasuje) - koperek - rukola Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, lekko posolić, wymieszać z jogurtem naturalnym. Łososia pokroić w kostkę, dorzucić do jogurtu, dodać świeżo mielony pieprz i wymieszać. Ogórka umyć, pokroić w cienkie, długie paski (np. obieraczką do warzyw). Na talerz wyłożyć cienkie plastry ogórka (można je wymieszać z chili i dopiero wówczas wykładamy), obok ułożyć kilka

Smaczne Zdrowe
Ogórki na ostro 246

sprawdzi się również na imieninowym stole jako przystawka. Do przygotowania tego przepisu będziemy potrzebowali: 2kg ogórków gruntowych Ostra papryka 4 łyżki soli Czosnek 2,5 szklanki cukru Chili 8 łyżek oleju Szklanka octu Ogórki umyte kroimy w kostkę, przekładamy do miski i posypujemy solą. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na min. 2 godziny. Po upływie tego czasu(...)ogórki puszczą sok, dodajemy do nich pozostałe składniki: szklankę octu, 8 łyżek oleju, chili (im więcej damy, tym ostrzejsze będą nasze ogórki – 1 łyżka średnio ostre) i 2,5 szklanki cukru. Ja oprócz zwykłego octu dodaję również ocet jabłkowy lub winny. Wtedy ogórki mają lepszy aromat. Gdy zależy mi, by były bardziej słodkie, dodaję nieco octu balsamicznego

MarcinChef
Azjatycka sałatka z gniecionych ogórków 209

patelni. Składniki: 2 długie ogórki lub 6 średnich ogórków gruntowych garść kolendry, posiekana (z braku kolendry użyłam natkę pietruszki) 3 ząbki czosnku, posiekane 1/3 łyżeczki soli 2,5 łyżeczki cukru 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżeczki sosu sojowego 1,5 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki oleju chili (można zastąpić zwykłym olejem podgrzanym wcześniej na patelni(...)łyżeczki ziaren sezamu podprażonych na suchej patelni Zaprawa: Zmieszać olej sezamowy, sos sojowy i ocet ryżowy. Dodać cukier i sól mieszając, aż się rozpuszczą. Dodać czosnek i olej chili. Dobrze wymieszać. Ogórki dobrze umyć i odciąć końce. Na ogórku położyć wzdłuż na płasko szeroki nóż i docisnąć go dłonią, aby ogórek pękł (ogórki pękają wzdłuż). Obrócić ogórek

Trzeci talerz
Nutka orientu. 176

bazie jogurtu, z różnymi przyprawami) Składniki (1 porcja): 1/3 ogórka startego na tarce 1-2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie grecki) Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Ewentualnie chili Z ogórka wyciskamy maksymalnie dużo soku, mieszamy go z pozostałymi składnikami. Chlebki chapati Składniki (kilka sztuk w zależności od wielkości): Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki oliwy/oleju Szczypta soli

Powiedz dietom nie
Kimchi ogórkowe z imbirem 192

ząbki czosnku 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka rybnego sosu 4 łyżki ryżowego octu 1-2 łyżeczki sol 1 łyżka cukru pęczek świeżej kolendry Pokrój ogórki w cienkie plasterki i wymieszaj z solą. Odstaw na 30 minut. Ogórki puszczą wodę. Nie odlewaj! Pokrój marchewkę w cienkie paski (u mnie spaghetti). Obierz czosnek, cebulę i pokrój w piórka. Pokrój

codojedzenia
Sos a’la bolognese z kaszą 205

mięsny a la bolognese podaję dziś z kaszą i zielonym posiekanym ogórkiem. Mięso mielone z indyka, cebula, czosnek, posiekana ostra papryczka chili i papryka czerwona, do tego sos pomidorowy własnej produkcji, passata, pomidory z puszki. Pasuje też gotowy sos bolognese lub spaghetti ze słoika. Do mięsnego sosu świetnie pasuje także ryż, wszelaki makaron, sałaty lub surówki rozmaite. Podobny sos przygotowuję(...)passata PRZYGOTOWANIE: Rozgrzewam oliwę, przesmażam na niej posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję drobno posiekaną paprykę i papryczkę chili. Następnie dodaję mięso, gdy zmieni kolor dobrze przyprawiam. Gotuję szklankę kaszy w dwóch szklankach wody. Sos a la bolognese podaję z kaszą i zielonym ogórkiem. Danie posypuję natką lub koperkiem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Hiszpania, czyli pikantne gazpacho z grzankami 194

chłodniejsze dni.  Do przygotowania gazpacho potrzeba: 2 puszek pomidorów (mogą być krojone, jak i całe), bagietki, 1 papryczki chili, średniej wielkości ogórka, 1 żółtej papryki, 3 szalotek (ewentualnie średniej wielkości cebuli), 4 sporych ząbków czosnku, 50 gram masła, oliwy, octu winnego białego, soli morskiej, świeżo(...)mielonego czarnego pieprzu, kilku listków świeżej bazylii. Do dość dużego garnka przełożyłem całą zawartość dwóch puszek pomidorów. Dodałem do nich 2/3 dokładnie umytego ogórka wraz ze skórką, 3/4 żółtej papryki, 3/4 papryczki chili, 3 ząbki czosnku i 3 obrane z łupinek szalotki. Do garnka wycisnąłem również sok z całej limonki, zostawiając  cienki plasterek do dekoracji. Wrzuciłem również około

Wyprawy kulinarne
OGORKI KONSERWOWE Z CHILI 137

konserwowe z papryczką chili. Przygotowywałam je w tym roku po raz pierwszy z przepisu od mojej sąsiadki i muszę przyznać, że są naprawdę wyborne. Są ostre w smaku. Ogórki te świetnie nadają się jako przekąska lub przystawka np.: z kromką  domowego chleba i domowym smalcem :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: na litrowy słoik 630 g niewielkich ogórków 400g wody(...)ziarna ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ogórki moczymy, najlepiej kilka godzin (dwukrotnie zmieniając wodę). Krok 2. Do słoika, najpierw, wkładamy przyprawy : koper, ziele angielskie, czosnek, pokrojoną w kawałeczki papryczkę chili.  Krok 3. Ogórki kroimy wzdłuż  na cztery części - układamy w słoiku. Krok 4. Przygotowujemy zalewę: w wodzie rozpuszczamy sól, roztwór zagotowujemy, wlewamy ocet - gorącą marynatą zalewamy

Moja Książka Kucharska
Ogórki marynowane pikantne 214

Polecam też przepisy na Pikantne ogórki na zimę i Ogórki konserwowe na zimę Składniki na 1 słoik 500 ml ogórków marynowanych z chili: 2 duże ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku, 2-3 papryczki chilli, 1 płaska łyżeczka gorczycy 2 gałązki kopru z baldachami. Jak przygotować błyskawiczne ogórki marynowane pikantne? Ogórki myjemy, odcinamy końcówki, kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórkowe lizaki 200

alkoholach.  Jest lekka, orzeźwiająca i efektowna! Myślę również, że w delikatniejszej wersji (mniej doprawionej - bez czosnku i chili) może stanowić świetną (i zdrową!) przekąskę dla naszych małych smakoszy, po którą zapewne chętnie sięgną małe rączki na przyjęciu urodzinowym.  Składniki: 1 ogórek "wąż" 200 gramów dowolnego serka śmietankowego (ja użyłam Philadelphii) 1 roztarty ząbek(...)czosnku mały pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku szczypta chili Do podania: czerwone winogrona Wykonanie: Szczypiorek należy drobno posiekać, rozetrzeć ząbek czosnku lub przecisnąć przez praskę. Połączyć z serkiem, doprawić solą, pieprzem i chili.  Wydrążyć środek ogórka, nakładać do środka serek za pomocą rękawa cukierniczego.  Przed podaniem i pokrojeniem nadzianego ogórka należy dobrze schłodzić.  Bon appetit

Garniec Magalie
Ogórki meksykańskie 183

Ogórki meksykańskie  2,5 kg małych ogórków 4 łyżki soli Zalewa : ·          1 główka  czosnku ·          1 łyżeczka chili ·          40 dkg cukru ·          8 łyżek oleju

Aromatyczne Podróże
Placuszki cukiniowo ziemniaczane z piekarnika 162

sosem ziołowym. Idealne na przekąskę. placuszki: 2 ziemniaki duże 1 cukinia mała 1 cebula sól, pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku papryczka chili suszona pozostałe: 100 g łososia wędzonego 1/2 ogórka zielonego 1 pomidor koktajlowy natka pietruszki sos ziołowy ketchup  1 cebula czerwona oliwki czarne Cukinię ze skórą ścieram na tarce jarzynowej, a ziemniaki obrane(...)miski, dodaję pokrojoną cebulę drobno, jajko, czosnek spraswoany, papryczke chili, makę, sól, pieprz i mieszam. Blachę z piekarnika wykładam papierem, i wykładam łyżką placuszki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i pieke 20 minut, potem rpzewracam na druga stronę i piekę jeszcze 10 minut. Placuskzi podaję z łososiem, sosem, ketchuepm, oliwkami, ogórkiem, pomidorkiem, cebule i posypuję natką. Ziemniaki obieram

wesoła kuchnia
Pietruszkowe naleśniki ze szparagami 198

szklanki mleka 2 jajka farsz: 1 pęczek szparagów białych 1 garść roszponki 6 rzodkiewek 6 pomidorków koktajlowych 6 gałązek koperku 1/2 papryczki chili 6 plastrów boczku wędzonego sos : 4 gałązki koperku 2 ząbki czosnku 1/3 ogórka zielonego 200 g jogurtu greckiego sól, pieprz Natkę pietruszki kroję drobno, przekładam do wysokiego pojemnika dodaję wodę, oliwę, i miksuję blenderem, dodaję mąkę, jajka(...)Szparagi obieram, i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa myję. Rzodkiewkę kroję w paski, pomidorki w plastry, chili drobno.Boczek kroję na szerokie paski i smażę aż będzie chrupiący. Sos : Ogórka dokładnie myję i ścieram na tarce. Do jogurtu dodaję ogórka, czosnek sprasowany, koper pokrojony, sól, pieprz i mieszam. Na każdym naleśniku układam po trzy szparagi zwijam, w środek dodaję

wesoła kuchnia
Filet z kurczaka z grilla na ostro-kwaśno 272

podzielone filety lekko zbijamy tłuczkiem do mięsa (polędwiczki – niekoniecznie, są dość delikatne). Ząbki czosnku obieramy z łupinek i zgniatamy w prasce. Marynatę przygotowujemy w dość dużej misce w ten sposób, że do oliwy i octu z czerwonego wina dodajemy pozostałe składniki: musztardę, sprasowany czosnek, chili, tymianek i sól. Następnie wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy ze sobą. Kawałki kurczaka dokładnie obtaczamy

Kulinarna Pokusa