mąki 3 dag drożdży 250 ml letniej wody 50 ml oliwy szczypta soli 1 łyżeczka cukru przyprawa do pizzy dowolne dodatki kiełbasa papryka ogórek pomidor sos curry lub ketchup ser koryciński z pomidorami, bazylią i czosnkiem Pani Czesławy Zarzeckiej Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto
Moje domowe kucharzeniepowiedzieć, że jest pod nr 1 na mojej liście śledziowej. Jeżeli macie ochotę na śledzie w innym wydaniu to zapraszam tutaj Śledź w sosie curry Składniki 450 g płatów śledziowych 5 małych ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 cebula 250 ml śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry sól pieprz łyżka natki pietruszki Śledzie wymoczyć w zimnej(...)wodzie około 3-4 godzin, a następnie pokroić w poprzeczne paski. Kukurydzę odcedzić na sicie. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Śmietanę wymieszać z curry, solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać i posypać natką pietruszki. śledź w sosie curry
O kuchni z uczuciemkiszone czerwona cebula duże winne jabłko pęczek szczypiorku sok z cytryny 2 łyżki majonezu 2 łyża jogurtu naturalnego sól pieprz ostra papryka curry Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem Wykonanie: Groszek osączyć z zalewy. Ogórki pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w cienkie paseczki. Jabłko rozciąć(...)odsączonego z zalewy rozdrobnionego tuńczyka. Posypać połową posiekanego szczypiorku. Przygotowanie sosu Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać sól, pieprz, odrobine ostrej papryki oraz curry niewielką ilość. Przed podaniem polać sosem. Podawać z pieczywem. Artykuł Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniastopniu zależy od rodzaju musztardy jaki użyjemy. Jeśli jesteście miłośnikami Curry, możecie również dodać tej przyprawy, o czym piszę poniżej. Ja zrobiłam kilka słojów z samą musztardą i kilka z dodatkiem Curry, by każdy z domowników mógł wybrać opcje w sam raz dla siebie :) Składniki: Około 3 kg ogórków Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka octu 10% spirytusowego(...)ziarenka pieprzu 6 ziarenek gorczycy 1 ząbek czosnku 1 średniej wielkości liść laurowy Można również dodać: paprykę pokrojoną w paseczki lub po ¾ łyżeczki przyprawy Curry na każdy słój Słoje z ogórkami zalewamy wcześniej ugotowaną zalewą, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 5 – 7 minut, po czym zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na około godzinę w garnku do pasteryzacji
Smakowy Rajskładniki: 2000 g ogórków gruntowych, świeżych 250 ml octu 240 g cukru 8 ząbków czosnku 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki ziół prowansalskich 50 g soli wykonanie: Ogórki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (ok. 3 cm), wkładamy do dużego garnka, zasypujemy solą i pozostawiamy na ok. 3 godz.. Ocet mieszamy z cukrem, curry oraz ziołami
Domowy Smak Jedzeniaczerwona 1 puszka kukurydzy pół filiżanki mrożonej marchewki z groszkiem 4 kiszone ogórki oliwa do smażenia 1 łyżka sosu sojowego jasnego sól, pieprz, papryka słodka, curry, oregano pomidorki koktajlowe i świeże ogórki do dekoracji Wykonanie: 1. Kroimy cebulę w pół-talarki i szklimy na oliwie. 2. Obieramy pieczarki, siekamy je i dorzucamy do smażącej się cebuli, solimy, pieprzymy(...)żaroodpornego lejemy trochę oliwy, następnie wrzucamy ugotowany ryż i mieszamy wszystkie składniki (paprykę kroimy w kosteczkę, ogórki kiszone kroimy też w kosteczkę). 4. Tofu kroimy w kosteczkę i dodajemy do naszej zapiekanki, wszystko mieszamy, dodajemy łyżkę sosu sojowego jasnego, solimy, pieprzymy, dodajemy curry, paprykę słodką. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 5. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy
Kawa z mlekiemPochłaniany jest pod każdą postacią i w każdej ilości. Będąc na diecie wymyśliłam sobie sałatkę, która przetrwała ze mną do dziś i cieszy się sporym powodzeniem. Połączenie śledzia i curry wydawało mi się wręcz dziwaczne, ale nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała. Poza tym ileż można jeść śledzie w sosie z musztardą i samym jogurcie?Składniki:Ja zawsze sałatki robię(...)momentu uzyskania idealnego dla nas stopnia zasolenia. Kroimy w dogodne dla nas kawałki ( u mnie w paseczki), cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Majonez łączymy z jogurtem i doprawiamy do smaku odrobiną białego pieprzu i sporą ilością curry. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą łączymy i wstawiamy do lodówki, aby całość ładnie nam się przegryzła. Szybka i naprawdę
Malinowe Pocałunkisurimi 1 puszka kukurydzy 3 ogórki konserwowe (użyłam w zalewie curry - Dagoma ) 1 pęczek szczypiorku curry sól, pieprz Dodatkowo: majonez Ryż ugotować (w osolonej wodzie, na sypko) wg przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia. Kukurydzę odcedzić z zalewy, natomiast paluszki surimi pokroić na mniejsze kawałki, ogórki w kostkę, a szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić(...)dużej misce i połączyć z majonezem. Sałatkę doprawić curry, solą oraz pieprzem, a przed podaniem schłodzić w lodówce
Di gotujeTakie pikle w Curry są doskonałą alternatywą dla ogórków konserwowych i kiszonych. Przyznam szczerze, że wszystkim u nas w rodzinie bardzo smakują, dlatego zrobiłam w tym roku z kilku porcji :) Najlepsze jest to, że do pikli można użyć ogórki, które nie są zbyt ładne, lub są przerośnięte, a więc takich które nie nadają się ani do kiszenia(...)łyżki soli Zalewa: 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki octu spirytusowego 10% 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżeczki Curry 2 łyżeczki papryki czerwone 2 – 3 łyżeczki suszonego kopru Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy. Ogórki (obrane lub w skórce) kroimy w słupki lub plasterki. Cebulę kroimy w plastry. Ogórki mieszamy z cebulą i solimy, po czym
Smakowy Rajczerwona 1/2 połowy sera feta 1 cebula czerwona 3 ogórki konserwowe dymka oliwa Składniki na sos: mały jogurt naturalny ogórek konserwowy Przygotowanie Sałatę kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Paprykę, ogórka, cebulę kroję w kostkę,dodaję do sałaty, wsypuję kukurydzę. Kurczaka przyprawiam curry i smażę kilka minut na oliwie. Miedzy czasie
Kukuleczkizimowe dni każdy przysmak zamknięty latem w słoiku jak znalazł. Dwa lata temu robiłam pikle w curry, teraz przyszedł czas na ogórki kanapkowe. SKŁADNIKI: 2 kg. ogórków ZALEWA: 3 szkl. wody 1,5 szkl. octu 2 szkl. cukru 1,5 łyżki gorczycy 1 płaska łyżka ziarnistego pieprzu 1 niepełna łyżka curry 1 łyżka przyprawy do grilla
Kuchnia Beatyogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 6 gałązek natki pietruszki majonez przyprawa curry, u mnie od Skworcu olej sól, pieprz 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Filety kroimy w drobną kostkę, obsypujemy bardzo obficie przyprawą curry. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy. 3. Ogórki kroimy w kostkę, pietruszkę siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 4. Wszystkie(...)składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać jeszcze przyprawę curry jeśli jej smak jest za mało wyrazisty. Mieszamy i chłodzimy
Szefowa kuchniwiększych ogórków i nie wiecie co z nimi zrobić, ten przepis jest dla Was! Składniki: 4 kg ogórków 4 duże cebule 4 papryki czerwone 1 szklanka soli morskiej Zalewa octowa: 1 litr wody 2 szklanki octu 10% 2,5 szklanki cukru 1 łyżka kolorowego ziarnistego pieprzu 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy curry 2 łyżki gorczycy(...)Ogórki umyć, nie obierać ze skórek, pokroić na grubsze plasterki. Cebulę obrać pokroić w piórka, a wydrążoną z nasion paprykę w cienkie paseczki. Całość razem wymieszać w dużym garnku , zasypać solą i ziarnistym pieprzem wymieszać. Odstawić na minimum 3 godziny aby warzywa puściły sok. Odlać 1/2 szklanki soku z warzyw. Zalewa: Wodę wymieszać z octem i cukrem, dodać
Wanilia i KardamonPoszłam za ciosem i po ogórkach kanapkowych z kurkumą , zrobiłam te, z papryką i dodatkiem curry. Dzisiaj po dwóch tygodniach, otworzyłam słoiczek, żeby porównać smaki i powiem Wam, że trudno wybrać. Z kurkumą są jakby delikatniejsze, tutaj jednak bardzo fajnie smak podkręca dodana papryka. Sami zatem musicie zrobić i zdecydować, bo naprawdę warto :) Składniki: 3 kg długich, prostych(...)szklanki octu 1 i 3/4 szklanki cukru 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki curry 1 łyżka ziaren gorczycy Sposób przygotowania: Ogórki umyć i pokroić w długie plastry ok. 1 centymetrowe, paprykę w paski. Do wyparzonych słoików ułożyć bardzo ciasno plastry ogórków i papryki, Powtykać między warzywa
Gosia gotujeJuż na drugi dzień po przygotowaniu możemy zacząć szperać w słoiku w którym znajdziemy lekko słodkie, octowe ogórki z wyraźnym posmakiem curry. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, obiadu lub na kanapkę. Przepis z bloga namiotle.pl po moich modyfikacjach. Składniki: (na 5 słoików po 450ml) 1,5 kg ogórków gruntowych 2 litry wody 1/2 szklanki soli morskiej
Pyry na Gaz