kukurydzą: 4 gałązki selera naciowego 5 jajek 300 g szynki (może być konserwowa, pieczona czy gotowana – którą najbardziej lubicie albo macie akurat pod ręką) puszka kukurydzy 4 ogórki konserwowe 4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy również selera naciowego, szynkę i ogórki konserwowe. Kukurydzę odsączamy
e-PrzepisyKulinarnedrugi dzień po przygotowaniu, wtedy są jeszcze smaczniejsze. [embed]https://youtu.be/M-uG9PJc-Ms[/embed] Składniki na śledzie po cygańsku : 600 g solonych filetów śledziowych (matiasów) 2 cebule 3 spore ogórki konserwowe sól, pieprz Zalewa: pół szklanki wody 4 łyżki oleju pół szklanki (150 ml) keczupu łagodnego (może też być pikantny) 2 łyżki octu 2 płaskie łyżeczki cukru (dałam trzcinowy) po kilka(...)małym ogniu przez kilka minut. Następnie zalewę odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Śledzie wyjmujemy z wody, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki konserwowe ścieramy na tarce o dużych oczkach. Śledzie mieszamy z podsmażoną cebulą, ogórkami i zimnym sosem pomidorowym. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Następnie śledzie odstawiamy
e-PrzepisyKulinarnestarczy tego pisania przejdźmy do konkretów. Przepis Składniki: 1 kg ziemniaków sałatkowych (nie mączystych) por 125 ml rosołku warzywnego 4 łyżki octu winnego 4 łyżki zalewy od ogórków konserwowych 2 łyżki musztardy łyżeczka cukru pęczek rzodkiewek pół pęczku szczypiorku 3 ogórki konserwowe 2 łyżki mąki 3 średnie cebule 400 g kiełbasy parówkowej olej Oczywiście ocet winny można zastąpić(...)się dużo łatwiej kroić. Por czyścimy i kroimy w plasterki. Zagotowujemy rosołek, wrzucamy do niego por i chwilkę razem gotujemy. Zdejmujemy z ognia do dodajemy ocet i zalewę z ogórków. Całość mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, musztardą i cukrem. Dodajemy do pora ziemniaki, dokładnie mieszamy i odstawiamy całość na minimum 30 minut. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w ćwiartki, ogórki
KasiaiKrzysiu.plSurówka barowa z białej kapusty, z marchewką, cebulą i ogórkami konserwowymi jest bardzo smaczna, chrupiąca i stanowi doskonały dodatek do obiadu. Będzie idealna do pieczonych czy grillowanych mięs, kotletów schabowych czy nawet kebaba albo innego fastfooda. Surówka jest prosta do zrobienia, choć trzeba się nieco pomęczyć, aby zetrzeć i poszatkować wszystkie warzywa. W tej czynności może nas wyręczyć wielofunkcyjny(...)zdaniem nieco straci wtedy na smaku. [embed]https://youtu.be/d2vlyFPKy1A[/embed] Składniki na surówkę barową z białej kapusty: pół średniej główki białej kapusty spora marchew 2 cebule 4-5 ogórków konserwowych mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 12% łyżeczka octu jabłkowego sól do smaku Przygotowanie Kapustę drobno szatkujemy. Cebule kroimy w kostkę. Obraną marchew i ogórki
e-PrzepisyKulinarnekonserwowej * 5 łyżek groszku konserwowego * 3 większe ogórki konserwowe * garść posiekanego szczypiorku * 1 łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Do miski wsypać pokrojone jajka, szklankę ugotowanego, zimnego ryżu. Dodać groszek i kukurydzę konserwową, pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i szczypiorek. Wszystko wymieszać. Dodać majonez, sól
Zrób to smacznieSurówka kopenhaska z sałaty lodowej, marchewki i ogórków konserwowych jest lekka, zdrowa i bardzo pyszna. Idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, ale można ją również jeść jako samodzielny posiłek. Poniższa porcja wystarcza mi na jakieś 3 dni, sałatka bez problemu może tyle stać w lodówce i nie traci na jakości. [embed]https://youtu.be/2SsCQIbf6PY[/embed] Składniki na surówkę kopenhaską (duża(...)miska): główka sałaty lodowej 4 ogórki konserwowe 2 marchewki cebula pęczek szczypioru pęczek natki pietruszki 4 łyżki jogurtu greckiego łyżeczka musztardy (niekoniecznie) sól, pieprz, czosnek granulowany Przygotowanie Sałatę rwiemy na małe kawałki lub siekamy nożem (jeśli mamy plastikowy, gdyż sałaty nie powinno się kroić nożem metalowym). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek i natkę pietruszki siekamy. Marchew obieramy
e-PrzepisyKulinarnePrzepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu warstwowa sałatka jajeczna z tuńczykiem, serem oraz ogórkiem konserwowym. Idealna na kolację lub imprezę. Jest przepyszna, niebanalna i znika z talerza błyskawicznie :)!!. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 dużych jaj 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 większe ogórki konserwowe pół cebuli ok 150 gram sera żółtego w kawałku, u mnie gouda 50 gram
Blog kulinarny S9.PLBardzo prosty dodatek do obiadu. Wystarczy do poszatkowanej kapusty dodać kilka pokrojonych ogórków konserwowych, wymieszać to z majonezowo-jogurtowym sosem o cytrynowo-pietruszkowym aromacie i pyszna, prosta, lekko kwaśna sałatka obiadowa gotowa:) 1/2 większej kapusty pekińskiej 1 duża cebula 4-5 ogórków konserwowych 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny szczypta cukru sól
Smaki Na Talerzunami na dłużej, polecam serdecznie :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 1 kg ziemniaków młodych lub starych opakowanie sera sałatkowego typu feta, u mnie półtłusty 3-4 większe ogórki konserwowe 1 pęczek szczypiorku 1 większa cebulka dymka sól, pieprz 4 łyżki majonezu 3 łyzki gęstewgo jogurtu naturalnego, u mnie typu greckiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane ziemniaki gotujemy w lekko(...)osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia, ser sałatkowy i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy, cebulkę dymkę kroimy w drobną kostkę, wystydzone ziemniaki kroimy w wiekszą kostkę, do dużej miski przekładamy ziemniaki, ser, ogórki, szczypiorek z cebulką. Dodajemy majonez i jogurt naturalny, przyprawaimy pieprzem, dokładnie mieszamy. Możemy zostawić trochę szczypiorku do dekoracji sałatki. gotową sałatkę przekładamy
Blog kulinarny S9.PLnogi ;) Składniki (ilość zależy od indywidualnych zapotrzebowań): naleśniki ser z niebieską pleśnią ogórki konserwowe kukurydza z puszki cebula olej do smażenia Na naleśniku układać kawałki sera pleśniowego, słupki ogórka konserwowego i cebuli, trochę kukurydzy. Zawinąć w rulon. Podgrzewać na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Patelnię można przykryć pokrywką - chodzi o to, by ser się rozpuścił i zmiękła w środku
Weekendy w domu i ogrodziepapryką i ogórkiem konserwowym to przepyszna przekąska na każdą okazję. Sprawdzi się świetnie na świątecznym stole, podczas spotkania z przyjaciółmi czy na zwykłą kolację. Jest delikatna w smaku - lekko słodka, lekko kwaśna. [embed]https://youtu.be/XB-0jfcrNcM[/embed] Składniki na rybę w zalewie słodko kwaśnej: 0,5 kg filetów rybnych (dałam dorsza) dwie małe papryki czerwone 6 ogórków konserwowych(...)sobą. Rybę kroimy na małe kawałki i każdy kawałek z osobna obtaczamy w cieście. Rybę smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Paprykę kroimy w paski, ogórki w plasterki, cebulę w piórka. Cebulę podsmażamy lekko na oleju. Wodę, ocet, olej, passatę pomidorową, cukier i przyprawy przekładamy do rondelka, mieszamy i zagotowujemy. W dużej misce układamy warstwami: ryba
e-PrzepisyKulinarnesmaku sałatka śledziowa poleca się na świąteczny stół. Sałatka, którą podacie także na inne okazje, sprawdzi się świetnie na imprezie czy na imieninach cioci:) Śledzie z dodatkiem ogórków konserwowych, tartego sera, jajek i papryki marynowanej. Doprawiona świeżo zmielonym pieprzem, majonezem i posiekaną natką. Jest pyszna! Dodatkami do takiej sałatki mogą być także warzywa konserwowe, jak np. zielony groszek, kukurydza(...)marchwi są świetną propozycją dodatków do sałatki, której podstawową bazą są śledzie, jajka i majonez. SKŁADNIKI: 500 g filetów śledziowych w oleju a la matjas 8 małych ogórków konserwowych 4 jajka ugotowane na twardo 100 g żółtego sera 5 łyżek majonezu 150 g marynowanej papryki spora garść posiekanej natki świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Śledzie kroję w niezbyt małą
Zasmakuj Kuchniefektowny sposób podania śledzia na wigilijną (i nie tylko!) kolacje. Z dodatkiem czerwonej cebuli, ogórka konserwowego z wyśmienitym, lekko czosnkowym sosem. Pychota!Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 10 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na moczenie śledzi)Składniki: 4 filety śledziowe a’la matjasCzerwona cebula2 ogórki konserwoweKilka gałązek koperkuSos:50ml jogurtu naturalnego50ml majonezu½ łyżeczki musztardy1 mały ząbek czosnku¼ łyżeczki
Kolizje Smakówpapryki 1/2 żółtej papryki 2 ogórki konserwowe 1 mała puszka groszku konserwowego 4 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Filet z kurczaka ugotować z dodatkiem warzyw jak na rosół,wystudzić i pokroić w niedużą kostkę. Ryż ugotować na sypko i pozostawić do wystygnięcia. Papryki oczyścić z nasion,pokroić w kosteczkę,ogórki konserwowe również pokroić w kosteczkę. Groszek odsączyć
Kolorowa kuchnia Elki