delikatna. Jako, że jestem zwolenniczką kwaśnych smaków to u mnie na stole często gości karkówka z kiszoną kapustą . Jeśli mam ochotę na karkówkę w delikatniejszej w smaku wersji to wolę przyrządzić karkówkę z pieczarkami . Tym razem postanowiłam zrobić mięso w połączeniu z ogórkami konserwowymi. Podczas pieczenia tworzy się fajny sos, który pasuje zarówno do ryżu jak i ziemniaków. Polecam
Pobite gary Barbarypieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, maggi, olej Sposób przygotowania: Kiszoną kapustę trzykrotnie płuczemy, następnie odciskamy i siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą ( ma przykryć kapustę), solimy i gotujemy do miękkości. Obraną pietruszkę, pieczarki, kiełbasę, cebulę, ogórki i śliwki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy najpierw pietruszkę i przekładamy do garnka z kapustą
Nie tylko w kuchniJest dostępna tylko przez część roku, ale za to jest bardziej wydajna niż rzodkiewki. Zwykle kiszę ją jako kimczi lub libańskie pikle (zobacz przepis), ale błyskawiczna sałatka też jest super. Składniki: pół białej rzepy startej na tarce puszka czerwonej fasoli odsączonej pół ogórka szklarniowego pokrojonego w półplasterki i posolonego pół papryki czerwonej – oczyszczonej i pokrojonej na kawałki garść
Ugotowane pozamiatanePostanowiłam, że z ogórkowych przetworów na zimie zrobię sztandarowe kiszone, konserwowe i meksykańskie. A dlaczego? Ponieważ żadne inne nie smakowały mi na tyle, aby sobie nimi zawracać głowę czy raczej podniebienie. Dostałam jednak pewnego dnia słoiczek ogórków w zalewie gyros wraz z przepisem, no i stwierdziłam, że warte są zrobienia. Polecam bo sałatce tej daje pięć gwiazdek
Jadło i czytadłopodaję przepis na podstawową wersję. SKŁADNIKI: 300 g polędwicy wołowej 1 średnia cebulka 2 ogórki konserwowe 1 żółtko jajka kapary musztarda Dijon (2-3 łyżki) sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Polędwicę przemielić dwukrotnie w maszynce do mięsa na drobnych okach Cebulkę i górka kiszonego drobno pokroić Składniki wraz żółtkiem wymieszać, dodając musztardę, sól oraz pieprz Gotowe porcje posypać kaparami. Podawać
smacznieinatematniej sól z zachowaniem proporcji - na jeden litr wody jedna łyżka soli. 4. Zalewamy ogórki, przykrywamy talerzykiem, w razie potrzeby dociążamy, np. kamieniem. Czekamy. Po około 2 dniach będą dobre, wszystko zależy jak bardzo ukiszone lubimy. RADA: Zalewanie gorącą wodą przyspiesza proces kiszenia. Jak Wy spędzacie wakacje? Denerwuje Was brak regularności wpisów na Waszych ulubionych blogach
Perfect home lifeząbków czosnku 6 liści laurowych 12 kulek ziela angielskiego 2 łyżki soku z ogórków kiszonych/kapusty Przygotowanie zakwasu: Wodę mieszamy z mąką i przyprawami w dużym słoiku, bądź kamionkowym naczyniu. Odstawiamy przykryty gazą, lub czystą ściereczką, na 5-6 dni. Zakwas mieszamy raz dziennie. Żur kisimy do uzyskania kwaśnego smaku i zapachu. Artykuł Zakwas owsiany na żur pochodzi z serwisu
NiePieprz.plpyszne korniszonki. Nam jakoś ostatnio nie wchodziły, zdecydowanie powodzeniem cieszyły się ogóreczki kiszone więc w tamtym roku wogóle nie kładłam konserwowych. Ale myślę, że w tym roku po takiej przerwie skosztujemy ze smakiem więc włożyłam kilka słoiczków.składniki:ok 2,5 kg małych ogórków gruntowych3 marchewkido każdego słoiczka : głązka kopru z nasionami 1-2 ząbki czosnku 1 listek laurowy
Monia miesza i gotujeZdecydowanie bardziej od kiszonych smakują mi konserwowe, dlatego jak tylko dostałam zapas świeżo zebranych, to przygotowałam 20 słoików. Dla nas powinno wystarczyć :) Przepis na zalewę dostałam od Mamy. Składniki: Na ok 20 litrowych słoików: 10kg ogórków (nie za dużych) ok 20 małych gałązek kopru razem z nasionami 1 kg cebuli 1/2 kg marchwi 4 ok 10cm kawałki chrzanu
Kuchnia w czekoladziesprawą kapusty, którą uwielbiam pod każdą postacią, odpowiadam ok.... ale ogórki też lubię, a zupę z nich już niekoniecznie ;) Składniki: 0,7 kg żeberek wieprzowych garść suszonych prawdziwków mogą być też podgrzybki, ale wtedy zupa straci piękny jasny kolor 0,5 kg kiszonej kapusty ( u nas domowa ) 0,5 kg zszatkowanej słodkiej kapusty 1 mała marchewka
Gosia gotujewędzone makrele (razem ok. 600 g)5 jajek ugotowanych na twardo4 średnie kiszone ogórki1 średnia cebula majonez light (słoik 260 g) (użyłam majonezu firmy mosso) Przygotowanie:1. Oporządzamy makrele, wybieramy mięso, starając się wyjąć wszystkie ości. 2. Do ryby dodajemy poszatkowane jajka, drobno pokrojone ogórki i posiekaną cebulę.3. Dodajemy majonezu - tyle, żeby składniki dobrze się połączyły
Malowane smakiemgości SKŁADNIKI: Makaronowe muszle puszka tuńczyka w oleju(odsączony) puszka kukurydzy ogóreczki kiszone 2-3 jajka 150 g sera żółtego papryka czerwona majonez sól pieprz PRZYGOTOWANIE: muszle przygotowujemy według przepisu na opakowaniu,ale trzeba uważać , żeby się nie rozgotowały i łatwo było je później nadziać ogórki ,jajka i paprykę kroimy w kostkę ser ścieramy na tarce o dużych
Swojskie jedzonkoworeczek ryżu basmati RISANA1 puszka tuńczyka w kawałkach150 g żółtego sera4 kiszone ogórkisól z pieprzem Kamis1 łyżka posiekanego szczypiorku2 łyżki majonezu1 łyżka musztardy sarepskiej lub delikatesowejRyż ugotować, osączyć i wystudzić. Tuńczyka dobrze osączyć z zalewy. Ryż wsypać do miski, dodać tuńczyka i posiekany szczypiorek. Ogórki i ser żółty pokroić w kostkę. Dodać do miski wszystko dokładanie wymieszać, doprawić
Monia miesza i gotujeOgórki małosolne mają tę zaletę, że szybko się je robi i już po kilku dniach można je jeść. Ale trzeba je zużyć dość szybko, bo długo trzymane stają się niezbyt smaczne. Z kolei lepiej się kiszą gdy jest ich większa ilość. Dlatego gdy już są dobre do konsumpcji, trzeba je wstawić do lodówki, aby dłużej się nimi cieszyć
Wiem co jemziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami Sałatka ziemniaczana z bobem i ogórkiem małosolnym Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Sałatka ziemniaczana z majonezem Selerowa sałatka z ananasem i szynką Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty
Moja smaczna kuchnia