pisałam, prawie cała sobota zleciała nam na robieniu przetworów :-) Troszkę tego zrobiliśmy, bo ogórki w zalewie musztardowej , ogórki w zalewie curry obie wersje pyszne, polecam bardzo :-) W tym roku znalazłam jeszcze u smacznej pyzy przepis na kiszonego kalafiora. Kalafiora bardzo lubimy, kiszonki to samo zdrowie wiec zakisiliśmy na próbę. Takiego kalafiora można jeść samego lub dodać
kruche babeczkidania na talerzu. Całość delikatnie mieszamy tak, żeby cebulka była dobrze zanurzona w sosie. Podajemy na ciepło. Nam smakuje z buraczkami czerwonymi i ogórkiem konserwowym z kurkumą . Świetnie też komponuje się z kimchi lub kapustą kiszoną po koreańsku . Smacznego! *Przepis zainspirowany tym . Artykuł Wegańskie kremowe casserole z fasolki szparagowej i chrupiącej cebulki (bez glutenu) pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plDawno nas nie było ale i pracy trochę i leń mega duży. A w tak zwanym międzyczasie wyjazdy różne i sporo skubania: to tu, to tam
slodkokwasnaplwięc mam nadzieję trochę złamać konwencję. Ogórki małosolne to kolejny sezonowy cud, na który czekaliśmy z niecierpliwością. Któż nie lubi ogórków małosolnych? Nie znam takich osób, za to znam takie, które cenią je sobie wyżej, niż kiszone, że o innych nie wspomnę. U mnie co roku muszą być :) Pierwszą partię zrobiłam w ostatnią sobotę i już od poniedziałku
Delicious Titbitspyszny, lekko pikantny. Polecam. składnikiok 400 g rzodkiewek ( 3 pęczki)400 g kefiru350 g jogurtuszczypiorekmłoda cebulka - szczypior - pęczekłyżeczka płatków chili2 kiszone ogórkigarść kolendrysól, pieprzprzygotowanierzodkiewki umyć, obciąć końce, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Ogórki pokroić w drobną kostkę, cebulkę w krążki, kolendrę i szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z kefirem i jogurtem, doprawić solą, pieprzem i chili
Stare Garyziemniaków majonez - do smaku zieleni - do smaku Wykonanie Mięso z kurczaka drobno posiekać, dodać ogórki i ziemniaki (wszystkie starte na drobnej tarce) , dodać posiekane zioła i majonez, wymieszać .Partiami tworzyc kotleciki z utworzonej masy. Podawać na ciepło.:)u mnie z marchewka i surowką z kiszonej kapusty
w mojej kuchniSkładniki ogórki, 2-3kg czosnek, 8 ząbków koper, 3 gałązki chrzan, 1 korzeń przyprawa do kiszenia, 1 opakowanie sól, 6 łyżek Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ogórki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. W garnku zagotowujemy 3 litry wody z solą. Studzimy, może być ciepłe. Układamy ogórki ciasno w słoiku, przekładając czosnkiem, koprem, chrzanem
Gotowanie moimi oczamifaszerować, smażyć, dodawać do makaronów, zapiekanek i przygotować przetwory na zimę. W ubiegłym sezonie podałam przepisy na sałatki słoikowe z cukinią i kiszone cukinie . Tym razem przygotowałam cukinię w zalewie z curry, prawie identycznej jak do ogórków curry . Do przepisu użyłam młodych, niewielkich cukinii, o bardzo miękkiej skórce. Jeśli macie duże cukinie z grubą skórką i dużymi nasionami, należy
Codziennik KuchennyPolecam taki sposób na białą kiełbasę. Inną wersję można znaleźć tutaj: KLIK .Składniki:6-8 białych kiełbasek6-8 cebul2 czerwone papryki4 kiszone ogórkiolejsól, pieprzostra mielona papryka do smakuSposób przygotowania:1. Cebulę pokroić w krążki, a ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej.2. Paprykę pokroić w cienkie paseczki.3. Do warzyć dodać 2 łyżki oleju, doprawić solą, pieprzem i papryką
Kuchnia domowa Animarchewka, to niezaprzeczalnie smak dzieciństwa. Kiedyś, rodzice dbali o to, aby do każdego obiadu pojawiała się surówka, a na kanapce lądowała sałata, ogórek czy pomidor. Pamiętam jak w przedszkolu serwowano nam nawet kanapki z surówką z kapusty kiszonej z wędliną. Całkiem je lubiłam Dzisiaj, kiedy ciągle się spieszymy, mało kto pamięta o warzywnym dodatku. A przecież, warzywa powinniśmy jeść pięć
Mieszam w Garnkuliście chrzanu 2 l gorącej wody kilka listków wiśni Przygotowanie Ogórki umyłem, obciąłem końcówki. Ułożyłem warstwami...zaczynając od kopru, następnie ogórki ,chrzan ,czosnek ,gorczyca ,liść chrzanu i wiśni ,łyżka soli... na końcu koper...zalałem wrzątkiem , kisiłem około
R'n'G Kitchencebulką ... kiełbasa :-) Cóż, co region to różne określenia i różna gwara.U mnie smażonka wzbogacona pieczarkami i ogórkiem kiszonym.Składniki:2-3 laski chudej kiełbasy (ja wykorzystałam mortadelę zalegającą w lodówce, ale najlepsza jest podwawelska, śląska czy podlaska)2 cebulękilka pieczarek2-3 kiszone ogórkipieprzsłodka paprykaolejWykonanie:Cebule kroimy w piórka podsmażamy na oleju. Kiełbasę kroimy w paseczki dorzucamy do cebuli, mieszamy(...)podsmażamy całość chwilę. W następnej kolejności dodajemy pokrojone w kostkę lub paseczki pieczarki, przyprawiamy pieprzem i słodką papryką i smażymy ok 10 minut. Ogórki kroimy w kostkę dodajemy do zawartości na patelni, mieszamy, posypujemy zieleniną - najlepiej zieloną pietruszką. Ja nie miałam, więc posypałam koperkiem
Walijskie Pichcenieowocowo - warzywnej, którą aktualnie się katujemy, w imię wyżej wspomnianych spodenek. Jako że jest to galaretka z warzyw kiszonych, musimy proces produkcyjny rozłożyć na dwa dni, ponieważ te warzywa musimy najpierw ukisić. 2 marchewki 2 pietruszki 2-3 zielone ogórki Pół kalafiora lub pół brokuła Marchewki, pietruszki i ogórki drobno kroimy w talarki, natomiast kalafiora w różyczki. Zalewamy(...)szklanki, lub słoik małych kukurydz marynowanych Garść orzechów włoskich Pół lub całą kostkę rosołową Szczypiorek i koperek wg uznania Szczypta kurkumy Pieczarki, orzechy, szczypiorek i koperek dodajemy do warzyw kiszonych. Żelatynę robimy według przepisu, ale dodajemy do niej jeszcze kurkumę i kostkę rosołową. Potrzebujemy około litra- tak aby kiszone warzywa wraz z pieczarkami były przykryte. Wszystko zalewamy, i wstawiamy
Pora na poraowocowo - warzywnej, którą aktualnie się katujemy, w imię wyżej wspomnianych spodenek. Jako że jest to galaretka z warzyw kiszonych, musimy proces produkcyjny rozłożyć na dwa dni, ponieważ te warzywa musimy najpierw ukisić. 2 marchewki 2 pietruszki 2-3 zielone ogórki Pół kalafiora lub pół brokuła Marchewki, pietruszki i ogórki drobno kroimy w talarki, natomiast kalafiora w różyczki. Zalewamy(...)szklanki, lub słoik małych kukurydz marynowanych Garść orzechów włoskich Pół lub całą kostkę rosołową Szczypiorek i koperek wg uznania Szczypta kurkumy Pieczarki, orzechy, szczypiorek i koperek dodajemy do warzyw kiszonych. Żelatynę robimy według przepisu, ale dodajemy do niej jeszcze kurkumę i kostkę rosołową. Potrzebujemy około litra- tak aby kiszone warzywa wraz z pieczarkami były przykryte. Wszystko zalewamy, i wstawiamy
Pora na pora