Kiszonki któż ich nie robi? no bo jak ma wyglądać lato bez ogórków małosolnych czy zima bez kiszonej kapusty? Warto jednak eksperymentować i kisić wszystkie warzywa i owoce bo to kopalnia witamin, mikro i makro elementów tak potrzebnych do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu a do tego są pyszne. Polecam kiszone rzodkiewki i kiszoną marchew . Tym razem zakisiłam cytryny
Moje Małe Czarowanieogórki, to jest sezon ogórkowy i można zrobić zapasy na zimę :) Ogórki zrywamy, myjemy i zaprawiamy :) Najlepiej w tym samym dniu :) Dobre ogórki na zimę, a jakie to są ? Kiszone, domowe :) z czosnkiem, koprem i chrzanem :) Jak wszystko mamy przygotowane, to nakładamy do słoików koper, czosnek, chrzan i ogórki :) Ogórki układamy w słoikach tak żeby
chleba naszegoWszyscy lubią i każdy może sobie przygotować :) Dlaczego nazywamy małosolne? Po prostu do zalewy na litr wody dajemy 1 łyżkę soli, a do kiszenia na zimę 2 łyżki :) Potrzebujemy ogórki gruntowe... Koperek... Chrzan... Czosnek... Sól kamienną i wodę... Ogórki zrywamy i myjemy w zimnej wodzie... Obcinamy końcówki żeby szybciej się zakisiły... Na dno naczynia układamy liść
chleba naszegoNajlepsze te domowe, mocno koprowe i chrzanowe, w sezonie kisimy na okrągło , pod koniec w słoiki, żeby chociaż trochę lata zimą było.składniki ( oczywiście kiszę na ogół ok 3 kg)1 kg ogórków - lubię drobne pęk kopru1/2 główki czosnku - obranekawałek laski chrzanu - obrany i pokrojonysól niejodowana - 2 łyżki na litr wodyopcjonalnie liście chrzanu i wiśniprzygotowanieW odpowiedniej wielkości
Stare GaryPierwsze świeże ogórki już są więc czas na danie z nimi w roli głównej. Zimna przekąska z ogórka i szynki parmeńskiej Świeże ogórki u mnie w domu już zagościły na dobre. Nie kisiłam jeszcze żadnych ale za pewno niedługo będę. Robiłam ostatnio świeże ogórki nadziewane serkiem kremowym, dodałam pomidory z zalewy, jajko i trochę pietruszki. Podawałam
mecooksbotwinki z ładnymi buraczkami, sok z 1/2 cytryny, sól, cukier, 300 ml mocnego bulionu (może być warzywny lub drobiowy), 50 – 100 ml śmietany 12%, dodatki: 3 ogórki (gruntowe -wielkość takie jak na kiszenie), 3 jajka ugotowane na twardo, 3 rzodkiewki*, koperek, 1 nieduży burak, marynata: 90 ml wody, 60 ml cukru, 30 ml octu winnego Marynata: wszystkie składniki marynaty
królestwo garówBardzo prosta sałatka o delikatnym smaku. Do jej zrobienia użyłam ogórków, które były już za duże na kiszenie czy konserwowanie. Najdłużej mi zeszło obieranie i drążenie ziarenek, ale samo zrobienie sałatki jest banalnie proste. Dzieciaki ją uwielbiają ze względu na łagodny smak. ogórki sól Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieOgórki lubię pod każdą postacią. Obowiązkowo w spiżarni muszą się znaleźć konserwowe, kiszone, sałatki z cebulą, marchewką a w tym roku dołącza jeszcze ogórki kanapkowe z kurkumą. Zrobiłam je po raz pierwszy i trochę za wcześnie na wypróbowanie bo niestety ale takie ogórki muszą z dwa miesiące postać. Mam nadzieję, że będą tak pyszne jak zachwalała
Ala piecze i gotujewieku zwierzęcia, zazwyczaj jest purpurowoczerwony (młodsze kawałki są nieco bledsze, np. jak u nas). DODATKI Tatar można jeść z różnymi dodatkami, najczęściej są to drobno pokrojone kiszone lub marynowane w octowej zalewie ogórki, cebula, grzybki marynowane, musztarda, kapary, a w burżujskich okolicznościach nawet oliwa truflowa, którą można dodać na etapie mieszania lub polać nią gotową potrawę. U nas zazwyczaj
Nerds Kitchenmoże się wydać śmieszne, ale wolę mieć większy wybór, po kilka sztuk różnych smaków. Na pewno już za chwilę zrobię ogórki na zimę - moje ulubione ogórki marynowane po warszawsku i oczywiście kiszone bo tych zabraknąć w mojej spiżarni nie może. Może zrobię też po kilka słoików jakiejś sałatki , która przyda nam się do zimowych obiadów, ale też
Smaczna Pyzarobiłam, może dlatego, że coraz częściej, robiona z ogórków kupionych a nie własnych, wychodzi słona a nie kwaśna. Tym razem zostały dobrze ukiszone resztki ogórków z ostatniego w tym roku,domowego, kiszenia. Szkoda było nie skorzystać z okazjiSkładniki:8-9 małych kiszonych ogórków250 g ziemniaków1/2 cebuli1 mała marchewkaduży ząbek czosnkukoperek1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu1,5 l bulionusól(...)smażeniaprzygotowanieZiemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, dodać pokrojony koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać, dodać starte ogórki, posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok 5 min na niewielkim
Stare Garyprzepis. Lubi go nawet M. mimo, że generalnie nie przepada za ogórkami (tak, nie lubi wielu rzeczy). Szczególnie przydaje się, gdy zebrane w ogródku ogórki (tudzież gdzieś kupione) są zbyt duże na kiszone czy konserwowe i nie jest ich na tyle mało, by móc zjadać je na bieżąco. W smaku słodkie i kwaśne jednocześnie - komplikacja najlepszych elementów smaków
Życie zamknięte w smakutego, jak go doprawimy i jakich użyjemy dodatków. Uważam, że świetnie komponuje się z tuńczykiem, dodałam też trochę czarnej quinoy, rzodkiewki, ogórek i zblanszowane dzikie szparagi. Kropką nad i jest koperek i "kawior" z agaru i soku z kiszonych buraczków. Pyszności :) polecam. Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 puszka tuńczyka Princes w sosie własnym 2 smaczliwki (awokado(...)jogurtu naturalnego 1 ogórek gruntowy pół małego pęczka koperku sok z połowy cytryny garść dzikich szparagów 2 rzodkiewki do ozdoby 100 ml soku z kiszonych buraczków 1 płaska łyżeczka agaru pół szklanki zimnego oleju do przygotowania "kawioru" pieprz sól Wykonanie: Do soku z kiszonych buraczków dodajemy agar, mieszamy i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, cały czas
Quinoa Raz!ViolaPassion Następny przysmak z Polski Przedstawiam ogórki mało solne Składniki: Ogórki gruntowe około 1-1,5 kg Wiązanka do kiszenia (W jej skład wchodzą:koper,liść i korzeń chrzanu ,czosnek,liść wiśni) 2-2,5 litra wody Polecam zalać ogórki gorąca wodą taka metoda pozwoli nam na drugi dzień rozkoszować
Viola cooks with passion