gruszki w occie grzyby duszone w słoikach grzyby suszone kiszone pomidory z papryką konfitura z brzoskwiń konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich kwas buraczany maliny na zimę mirabelki w occie morele w occie nalewka sosnowa nalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto
królestwo garówSzczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mizeria to chyba najbardziej polska surówka, zaraz obok surówki z kiszonej kapusty. Świetnie orzeźwia w lecie, pysznie smakuje i zimą. Ile domów, tyle sposobów na to, jak zrobić mizerię. Ja lubię tą, w której smaki przenikają się delikatnie i miękko. Z jogurtem zamiast śmietany i z nutą słodyczy. Ogórki dokładnie myję i nie do końca obieram je ze skórki
Karo in the Kitchenbiała i jasnozielona część)pol kapusty pekinskiej3 jajka na twardo3 ogórki kiszone2 jabłkapuszka groszkumajonez pół na pół z jogurtem i łyżeczka musztardysól, pieprzPora myjemy, przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki. Solimy, by zmiękł i odstawiamy na 10 minut. Kapuste pekinska kroimy na paseczki rozmiarem pasujace do pora.Ogórki kiszone i jabłka ścieramy na grubej tarce, dodajemy do pora
Z Kuchni Do Kuchnipietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty
Moja smaczna kuchniaprzepisy na pyszne przetwory. Zaczynam od tradycji, czyli kiszonych, a później zapraszam na chutnej z mirabelek, jagody w syropie, dżem z czarnej porzeczki, sałatkę z zielonych pomidorów, korniszony i wiele innych. Sorry placki po węgiersku, kartacze, schabowe i wszystkie inne, jeszcze poczekacie na publikację :) Składniki na słoik 1 litrowy: ogórki koper (1 baldach+ gałązka) czosnek ( 2 ząbki
Gosia gotujekupuje warzywa czy owoce i przetwarza, marynuje, kisi. My nie chcąc być gorszymi też się w to włączyliśmy. W końcu zjeść zimą takiego korniszona to nie byle jaki rarytas. Dodatkowo wzbogacony czosnkiem więc jeszcze nieco zdrowotnie zadziała, bo wiadomo, że czosnek to naturalny antybiotyk. Potrzebujemy: 1 kg małych ogórków gruntowych 8 ząbków czosnku Zalewa: 1 szklanka
Marder&Marder Manufacturepuszki łososia w oleju, użyłam Graal250 g pomidorków daktylowych1 kiszony ogórek2 małe czerwone cebulkigarść posiekanej natkiSałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Dodać kawałki łososia z puszki, nie trzeba dokładnie osączać z oleju. Pomidorki daktylowe przekroić na pół. Dodać do sałatki. Cebulki obrać i razem z ogórkiem pokroić na cienkie plasteki. Ja pokroiłam je tak cieniutko
Monia miesza i gotujenaturalny koncentrat z buraków, najlepiej z kiszonych. Mnie osobiście w tej zupie przeszkadza posmak rosołu, więc wybrałam taką opcję, do czego również i Was zachęcam. Pamiętajcie, że koncentrak z buraków możecie również przygotować sami w domu (klik). Składniki na ok 6 porcji Czas przygotowania: 25 min 2 pęczki botwinki 1 ogórek gruntowy 1 duży pęczek koperku 1 duży
Słodki KompromisSałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty
Moja smaczna kuchniaplastry. Zupa: krem ziemniaczany Bellarosa z kiszoną kapustą, skwarki, pianka kminkowa i wódka Palace. Bellarosa należy do grupy kulinarnej B, czyli jest ziemniakiem ogólnoużytkowym, zawierającym więcej skrobi niż ziemniaki typu A. Pod widelcem się rozgniatają. Danie główne: zraz wołowy - polędwica sezonowana, ziemniaki Vineta ze śledziem, boczek sous vide, mus z ogórków z Hajnówki, konfitura z czerwonej cebuli, sos tymiankowy
królestwo garówsera topionego2 liście sałaty rzymskiej4 plasterki kiszonego ogórka2 bułki do burgerówPrzepis:Pierś kurczaka rozbijamy i zawijamy w papirus. Z każdej strony smażymy pierś na rozgrzanej teflonowej patelni (po 5 minut). Po usmażeniu przekrawamy ją na dwie części. Bułkę do burgera smarujemy połączonym majonezem z ketchupem nakładamy liść sałaty, kurczaka, ser, cebulkę, pomidora, ogórka i ponownie nakładamy nasz sos majonezowo-ketchupowy
Emcia PichciPieczeń z piersi kurczaka – aromatyczna, bardzo smaczna i idealna do krojenia 2. Terrina z serków wiejskich – nafaszerowana startą rzodkiewką i świeżym ogórkiem 3. Pasztet z pieczonych wątróbek – szybki do przygotowania i bardzo kremowy 4. Jajka w szynkowych kubeczkach(...)nadziana pastą jajeczną – prosto i smacznie :) 6. Różowe jajka – gotowane jajka marynowane w zakwasie buraczanym OBIAD 7. Biała kiełbasa zapiekana z kapustą kiszoną i podsmażoną cebulą 8. Biała kiełbasa zapiekana z cebulką i papryką w piwnej zalewie 9. Pieczeń rzymska
Ugotowaćprzypraw, które dodacie do kiszenia. Jednak zapewniam Was, że w lodówce nie postoi nawet przez tydzień bo zawsze ma wielu amatorów. Gotowy kwas wystarczy dodać do schłodzonego jogurtu, kefiru lub zsiadłego mleka i w ciągu kilku sekund mamy znakomity napój chłodzący z dużą zawartością witamin i soli mineralnych. Dodając pokrojony koperek, rzodkiewki, ogórki itp. mamy zupę na zimno. Składniki
SzczyptaSmaQkukurydzą i kalafioremSałatka z ogórków małosolonychSałatka z pomidorków ze szczypiorkiemSałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkamiSałatka z soczewicy i cukiniiSemifreddo jagodowo-truskawkoweSer pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z paprykąSorbet truskawkowySpaghetti ze szpinakiem i grana padanoSurówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiemSurówka z kiszonej kapusty z koperkiemSurówka z kiszonej
Moja smaczna kuchnia