poddać procesowi kiszenia, zupełnie jak na zwykłe kiszone ogórki. Składniki: 2 kg ogórków koper (łodygi i baldachy) chrzan czosnek Zalewa: 1l wody 4 dkg soli Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki (niekoniecznie) i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Do wyparzonych i osuszonych słoików dajemy po odrobinie chrzanu, ząbku czosnku i łodyżce kopru. Wkładamy ogórki
Kuchnia w czekoladzieulubionych ogórków zaraz po piklach (przepis-klik) Składniki na 7 słoiczków: 2 kg ogórków główka czosnku kwiaty kopru łyżka pieprzu ziarnistego ziele angielskie liście laurowe 1/2 papryczki chilli 3/4 szklanki pikantnego ketchupu 1/2 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 litr wody 2 łyżki soli Ogórki wymyć i pokroić wzdłuż w plasterki. Na dnie wyparzonych słoików ułożyć koper
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaangielskie zalewa : 1 litr wody ( najlepiej źródlanej ) 1 i 1/2 łyżki soli 2 łyżki cukru 1/2 szklanki octu 10% Sposób wykonania : Ogórki dokładnie myjemy z letniej wodzie. Do każdego litrowego słoika wkładamy po 1-2 listku laurowym,3 ząbki czosnku, łodygę zielonego koperku, kawałek chrzanu, kilka ziaren pieprzu, 3-4 ziarenka ziela angielskiego i 2 łyżeczki
Przepisy i porady kulinarneOgórki w tym roku bardzo obrodziły, sama nie wiem co z nich tworzyć więc robię najprostsze i najszybsze przetwory. Ogórki małosolne z tego przepisu są dobre już po kilku dniach jednak, mogą stać dłużej wtedy otrzymamy pyszne ogórki kiszone. Podany przepis jest na 1 słoik 900 ml. Czytaj więcej
Pychotkaaapieprzu mielonego 1/2 szkl octu 1/2 szkl oleju Ogórki wyszorować i pokroić w cieniutkie plasterki (najlepiej na tarce). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Warzywa wymieszać i odstawić na ok pół godziny aż puszczą sok. Cukier, pieprz, olej i ocet wymieszać, wlać do ogórków. Całość zamieszać i włożyć do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcić. Pasteryzować ok 20 minut od zawrzenia
Smakołyki AsiSzybka i pożywna sałatka, jedna z ulubionych mojego męża. Składniki: słoik mieszanki sałatkowej (groszek, kukurydza, marchewka) 3 ogórki kiszone 1 duża pierś z kurczaka 2 szklanki makaronu świderki czerwona papryka 1/2 cebuli 5 łyżek majonezu 1 mały kubek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku szczypta chili sól pieprz łyżka oleju Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejnym przepisem z mojego pierwszego zeszytu z przepisami (założyłam go jeszcze w latach 80) jest sałatka na zimę z papryką, ogórkiem, cebulą i marchewką. Warto zrobić takie słoiki, aby zimą cieszyć się smakiem letnich warzyw. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy AleksandrySkładniki: * 1 mały kalafior * 1 słoik oliwek ciemnych * 1 słoik marynowanych pieczarek * 4 jajka * 6 dużych ogórków kiszonych * 3 duże pomidory * pęczek natki pietruszki * 5 łyżek majonezu * 5 łyżek ketchupu * pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Studzimy. Oliwki przekrawamy na pół. Pieczarki kroimy w plasterki a jajka, ogórki
Pobite gary Barbarycukrem, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru a następnie odstawiamy do wystudzenia. Po ok. 3 godz. do zalewy wlewamy wodę, którą puściły ogórki. Ogórki wraz z cebulą przekładamy do wyprażonych słoików (po 500 ml pojemności). Zalewamy zimną zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy przez
Domowy Smak Jedzeniafilmie poniżej dowiesz się co zrobić, aby np. podczas kiszenia ogórków łatwiej włożyć lub wyjąć rękę ze słoika z wąskim otworem. Zapraszam na film. Życzę miłego dnia
Przepisy i porady kulinarnePropozycja na sałatkę Wielkanocną. Składniki 18 przepiórczych jajek 200 g sera feta 1 słoik białych szparagów 2 małe cebule 1 ogórek sałatkowy 150 g białej rzodkwi Sos : 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 3 łyżki gęstej śmietany 18 % sól cukier pieprz Przygotowanie Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, a następnie obrałem. Ser feta pokroiłem w kostkę
R'n'G Kitchenbyło dla mnie ogromnie ważne. Jedynie jajka trzeba do niego ugotować, ale to już nie kwestia chłodnika, tylko dodatków do niego. Potrzebujemy: 1/2 litrowego słoika buraczków marynowanych, około 200 g 2 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewki 400 g jogurtu naturalnego sól, pieprz gotowane jaja wedle uznania Buraczki bez marynaty, obrane ogórki i rzodkiewki miksujemy blenderem na gładko. Następnie
MamaOskarkatakie spory. Nie uważacie? Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 1 kg marchwi 1 kg cebuli 2-3 łyżki soli zalewa: 3 szklanki wody 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 łyżka soli dodatkowo do każdego słoika: 1-2 łyżki oleju 1 łyżeczka ziaren gorczycy(...)ziaren ziela angielskiego Ogórki dokładnie umyć i odsączyć z wody. ( Ja najczęściej rozkładam je na ręczniku.) Pokroić w średniej grubości plastry. Najwygodniej i najszybciej jest użyć elektrycznej maszynki lub tarki jarzynowej. Pokrojone ogórki zasypać solą, przemieszać i odstawić przynajmniej na godzinę. Po tym czasie odlać powstały sok i dokładnie odcisnąć ogórki. Marchew wyszorować dokładnie lub oskrobać
Codzienna kuchnia niecodziennakamionki wsyp wszystkie składniki składniki i dokładnie wymieszaj. Przykryj gazą i zawiąż sznurkiem. Codziennie mieszaj zakwas, po czterech dniach powinien być gotowy. WSKAZÓWKI: - Słoik musi być bardzo czysty, najlepiej wyparzony - Zakwas spod ogórków musi być "żywy", najlepiej własnego wyrobu. Dzięki niemu zakwas szybciej zacznie fermentować. - Ta ilość starcza na około 6 litrów żuru
Kuchnia bezglutenowa Lolijest mnóstwo, kupuję większą ilość, wieszam go w przewiewnym miejscu do góry nogami, a gdy wyschnie wkładam go d o suchych i czystych słoików, zakręcam i przechowuję do następnej wiosny. Jak zrobić ogórki małosolne Składniki: 1000 g ogórków gruntowych 3-4 gałązki kopru gorąca woda do zalania ogórków sól kamienna niejodowana (1 łyżka
Kulinarne przygody Gatityjest mnóstwo, kupuję większą ilość, wieszam go w przewiewnym miejscu do góry nogami, a gdy wyschnie wkładam go d o suchych i czystych słoików, zakręcam i przechowuję do następnej wiosny. Jak zrobić ogórki małosolne Składniki: 1000 g ogórków gruntowych 3-4 gałązki kopru gorąca woda do zalania ogórków sól kamienna niejodowana (1 łyżka
Kulinarne przygody Gatity