Zalewa: na 1L wody czubata łyżka soli 2 czubate łyzki cukru 1/2szkl octu Do słoika włożyć marchew, koper, ziele ang., listek laurowy, gorczycę i ogórki. Gorącą zalewą zalać ogórki i pasteryzować 5 min. Od razu wyjąć. Nie trzeba stawiać do góry dnem. Smacznego
Ukojenie Podniebieniakrojenia drobniejszego i oczywiście doprawiana :) Składniki: 5 dużych ziemniaków 1 mały seler albo polowa dużego 2 średnie pietruszki (korzeń) 1 puszka groszku 1 słoik groszku z marchewką 0,5 puszki kukurydzy 3-4 ogórki kiszone 2 małe cebule Sos: (składniki na sos są "na oko") 4 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz, kucharek Wykonanie: Ziemniaki
W Moim Magicznym Domuśledziowego rolmopsa, przygotowanego samodzielnie od podstaw, jest po prostu niepowtarzalny. składniki 1 kg świeżych śledzi 3/4 szklanki soli 1 szklana octu 2 szklanki wody 1 cebula 6-7 niewielkich ogórków konserwowych wykałaczki zalewa do rolmopsa 2 szklanki wody 1 szklanka octu 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 4-6 liści laurowych 4-6 ziaren pieprzu(...)tyle, że powinniśmy zrobić to bez trudu). Teraz kładziemy śledziowego fileta na desce ( skórą do dołu) i układamy na nim kawałek cebuli, oraz ogórka, całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Zwinięte rolmopsy wkładamy do słoików, zalewamy przestudzoną marynatą, zamykamy słoje i odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień. Po tygodniu nasze śledzie są gotowe
Miód i pieprzśniadanie lub kolację. Doskonale się sprawdza na przyjęciach w gronie znajomych lub rodzinnych imprezach. Składniki: 1 opakowanie tortellini z szynką 1 mały słoik papryki konserwowej 7 jajek 1 puszka kukurydzy 1 duży ogórek konserwowy majonez (ewentualnie śmietana 18%) sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Tortellini ugotować w osolonej wodzie wedle wskazówek na opakowaniu. Przelać zimną wodą, pozostawić na chwilę
Kuchnia w czekoladzieliście laurowe wykonanie: Do garnka wlewamy ocet oraz wodę, dodajemy cukier, keczup, sól oraz liście laurowa, wszystko mieszamy i zagotowujemy. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Ogórki myjemy, kroimy np. w ćwiartki i układamy ciasno w słoikach. Zalewamy zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: ½ sałaty lodowej, słoik suszonych pomidorów, 25 dag pomidorków koktajlowych, 7 łyżek sezamu, ½ ogórka szklarniowego, 1 średniej wielkości czerwona cebula, puszka kukurydzy, 5 korniszonów, łyżka masła, 15 dag wędzonego sera, 2 łyżki suszonego koperku sos: 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka wody, łyżeczka sosu sojowego, szczypta cukru pudru, szczypta soli. Sposób przygotowania: Ziarna
Pobite gary Barbarywtedy przychodzi pomysł… Składniki: 2 flądry wędzone 4 jajka ugotowane na twardo 4 rzodkiewki ( duże ) Biała fasola z puszki Pęczek natki pietruszki 3 ogórki korniszony 1 cebula 3 suszone pomidory w oleju ( ok ½ słoika) Majonez Sól, pieprz Wykonanie: Flądry obieramy, usuwamy ości ( w przypadku flądry jest to bardzo proste ). Wszystkie wymienione produkty kroimy w kostkę, pietruszkę szatkujemy, fasolę
Smaki Ewylubi sałatek. Nie ukrywam, ja zdecydowanie jestem ich miłośniczką. Mam nadzieje, że prezentowana dzisiaj sałatka zasmakuje również i Wam. Składniki: Mieszanka meksykańska ze słoika 1 wędzona makrela 5 jajek ugotowanych na twardo 4 ogórki korniszony 1 cebula dymka Pieprz czarny Pieprz cayenne Majonez Wykonanie: Mieszankę meksykańską umieszczamy na sicie i płuczemy. Makrelę obieramy ze skóry, dokładnie usuwamy ości
Smaki Ewyczosnek, ziele angielskie Sposób wykonania: Składniki zalewy, czyli : wodę, ocet, cukier, musztardę i sól mieszamy w garnku i podgrzewamy do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy w słoikach i dorzucamy do każdego po parę ziaren gorczycy, ziela angielskiego i po ząbku czosnku. Zalewamy wystudzoną zalewą, mocno zakręcamy i pasteryzujemy od zagotowania około
Qchnia po prostuszybkiego i prostego przepisu na sałatkę. Składniki: 1 puszka groszku konserwowego listki z 5 młodych gałązek pokrzyw 1 słoik selera konserwowego 1 duży słoik majonezu 1 papryka czerwona 1 mały jogurt 5 średnich ogórków konserwowych 6 jajek 1 duży por (zielona część) 2 średnie jabłka 20 dag żółtego sera szczypiorek pieprz, sól Jajka gotujemy, obieramy i następnie białka
Bon Appetit Małgorzatyaromatyczne produkty pochodzące z Borów Tucholskich. Składniki: 5 łyżek drobno pokrojonych podgrzybków marynowanych Nasza Chata 6 łyżek drobno pokrojonych ogórków konserwowych bez skórki 1 łyżka drobno pokrojonej cebuli 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka chrzanu z słoika 1 łyżka płaska musztarda kremska 5-6 łyżek majonezu * 1-2 łyżki gęstej słodkiej śmietany * sól, biały pieprz do smaku
Ala piecze i gotujeskładniki: 2500 g ogórków gruntowych, świeżych 750 ml octu 10% 750 ml wody 3 szkl cukru 1/2 -1 łyżka curry 1/2 łyżki kurkumy 2-3 ząbki czosnku 1 czubata łyża ziela angielskiego, ziaren 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach 2 czubate łyżki soli wykonanie: Ogórki myjemy(...)obieramy. Kroimy w podłużne plastry, staramy się aby raczej były takiej samej grubości. Następnie wkładamy ciasno do umytych słoików. wykonanie zalewy: Do garnka wlewamy wodę, ocet. Wsypujemy cukier raz wszystkie przyprawy. Całość mieszamy i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki i zakręcamy słoiczki. Następnie pasteryzujemy. Wkładamy słoiczki do garna z gotującą się wodą (wyścielonego samo dno ściereczką) i gotujemy
Domowy Smak Jedzeniainnego, dowolnego mięsa) - 250-300 gram salami - 3 papryki (różnokolorowe) - 300 gram pieczarek - 3 cebule - 4 ogórki kiszone - 4 ogórki korniszony - 400 gram kapusty kiszonej - 4 pomidory obrane ze skóry lub puszka pomidorów - mały słoik oliwek - 3 łyżki kaparów - 4 ząbki czosnku - przyprawy: sól, pieprz, chili lub pieprz cayen, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie: Gotujemy wywar na wołowinie
Życie zamknięte w smakuogórków kiszonych i cebuli.Oblane sosem chrzanowym z koperkiem.Pyszna, wiejska zapiekanka.Zapraszam! Składniki:1,5 kg ziemniaków;2 duże cebule;400 g ogórków kiszonych (waga netto, po odcedzeniu);200 g wędzonego boczku;150 g chrzanu ze słoika;400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku;Olej;Pieprz;Sól.Sposób przygotowania:Cebule obrać, pokroić w pióra. Wrzucić
Gospodyni Miejskawłożyć po 1 baldachimie kopru (najlepiej z ziarnkami), 4-5 ząbków czosnku, 1 mały kawałek chrzanu. Możemy też włożyć do każdego słoika po jednym listku czarnej porzeczki,wiśni lub dębu według gustu i uznania. Przed włożeniem ogórków do słoja, każdy ogórek nakłuwamy wykałaczką lub cienkim drucikiem. Następnie nakłute ogórki układamy w słoju, ale niezbyt ciasno. Przegotowujemy wodę
Przepisy i porady kulinarnemoich rodzinnych Kielcach do żuru oprócz warzywnej bazy, ciemnej kiełbasy i boczku dodawało się i kwaśnej śmietany, i wody z kiszenia ogórków, i kopru. Zakwas szykujemy zawsze w świeżo umytym i wygotowanym słoiku lub kamionkowym garnku , a do jego mieszania używamy czystych i wyparzonych narzędzi. Jeśli będziecie o tym pamiętać –nic się nie popsuje, nie zgnije i nie spleśnieje
Karo in the Kitchensię uda, będzie się kisiił 1-2 dni dłużej. Składniki: 1 l słoik płatki owsiane - 5 czubatych łyżek 600-700 ml przegotowanej, ostudzonej, letniej wody listek laurowy - 3 szt. ziele angielskie - 6 kulek czosnek - 2 ząbki Przygotowanie: zmielić płatki owsiane do suchego, wyparzonego słoika wsypać mąkę owsianą, zalać przegotowaną, ostudzoną, lekko ciepłą wodą, najpierw w małej ilości(...)wymieszać z ciepłą wodą) dodać przyprawy i 1 łyżeczkę zakwasu żytniego. Zamiennie można dodać 1 łyżkę wody z kiszonych, ale nie pasteryzownych ogórków. Można również nic nie dodawać, wówczas fermentacja wydłuży się o 1-2 dni. Słoik zakręcić nakrętką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zamieszaj zawartość drewnianą łyżką jeśli zakwas uzyska przyjemny, kwaskowaty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!