jajek ugotowanych na twardo 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej 6 łyżek majonezu 300 g szynki w kawałku (na przykład z indyka) 200 g ogórków konserwowych 1 łyżka startego chrzanu (ze słoika lub świeżego) 2 łyżki usiekanego szczypiorku do smaku: sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z jajkiem i szynką Przygotowanie: Ogórki kroję w drobną kostkę
Uwaga Babcia Gotujenajróżniejszymi. Podstawowe i niezmienne są oczywiście ogórki, woda i sól . Znaczy się tak: najlepsze jest kamionkowe naczynie , może też być duży słoik . Nalewamy do środka przegotowanej wody i nasypujemy solidne dwie łyżki soli . Mieszamy i wrzucamy ogórki . Dobrze żeby nie za dużo ogórków było, tzn. żeby trochę przestrzeni miały, żeby nie były tak niemiłosiernie ściśnięte jeden obok(...)przepis, co region to zwyczaj... No i jak już zrobimy wszystko co trzeba to zakrywamy kamionkę lub słoik. Można to zrobić talerzykiem, chociaż ja osobiście preferuję ściereczkę. I czekamy. I tutaj znowu osobiste preferencje wchodzą w grę. To znaczy trzymamy ogórki tyle ile lubimy. Znam osoby, które już po 24 godzinach wyjmują ogórki, bo uważają, że są już
Marder&Marder Manufacturenaczynia, w którym robione są ogórki). Przygotowanie: Ogórki umyć. Jeżeli zależy komuś zależy na tym by ogórki były szybko dobre odciąć końcówki i naciąć środek ( wbić nóż w środek ogórka, na wylot i przeciąć wzdłuż). Do przygotowanego słoika lub przygotowanej miski włożyć koper, czosnek i przecięty na pół (wzdłuż) chrzan. Następnie układać ciasno ogórki, najlepiej pionowo
W kuchni u Monikiczosnku kawałek korzenia chrzanu 2 baldachimy kopru włoskiego 1/2 łyżeczki gorczycy 1 litr wody 1 łyżka soli 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych PRZYGOTOWANIE Paprykę myję, oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję na ćwiartki. Na dno słoika wsypuję gorczycę a następnie wkładam pokrojoną paprykę, wrzucam obrane ząbki czosnku, chrzan, pokrojona na kawałeczki chilli i koper. Sól rozpuszczam(...)szklanki gorącej wody i roztwór wlać do pozostałej wody). Paprykę zalewam zimna woda i uzupełniam do pełna woda z kiszonych ogórków (można pominąć wodę z kiszonych ogórków, ale osobiście polecam ponieważ przyspiesza ona proces kiszenia). Zamykam słoik i mocno nim wstrząsam aby wszystko ładnie się wymieszało. Raz dziennie otwieram słoik i dociskam widelcem paprykę (papryka
Magiczna kuchnia Dariijednak nie ukrywam, co nieco pozmieniałam.Podam Wam przepis oryginalny, ale z adnotacjami - moimi zmianami.Zapraszam więc na ogórkowo-musztardową ucztę. OGÓRKI W MUSZTARDZIE („ Przetwory i nalewki” Janina i Andrzej Kaczorek, (Biblioteczka Poradnika Domowego 8/2012)) na każdy słoik 300ml : (użyłam litrowych, podwoiłam ilość przypraw) liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Zalewa: 2 szklanki wody szklanka octu 120g cukru(...)stołową plus łyżeczkę chrzanu, co zdecydowanie polepszyło i wzmocniło smak) ok. 2 łyżeczek soli Ogórki umyć, obrać (pominęłam) i pokroić wzdłuż na ósemki (pokroiłam w cienkie plastry) i ułożyć pionowo (siłą rzeczy plasterków się tak nie da) w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć przyprawy. Składniki zalewy zagotować, gorącą wlać do wypełnionych słoików (w przypadku plasterków
W kuchni Karmel-itkiminut 1 słoik kurek ( 220 ml ) 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać. Ogórek umyć,przekroić(...)klopsiki,usmażyć je na teflonowej patelni na 4 łyżkach oleju ( około 7 minut ). Zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do tłuszczu ze smażenia dodać resztę oleju, podsmażyć ogórki,kurki i pieczarki ( 5 minut na większym ogniu ). Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zalać bulionem i śmietanką kremówką,ciągle mieszając gotować kolejne 5 minut. Wsypać zasmażkę,zagęścić
Przepisy i porady kulinarneziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, cebula, papryka czerwona. Przygotowanie: Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Na dno każdego słoika (słoik 380ml) dodać : 1/4 łyżeczki gorczycy , 2 ziarenka ziela angielskiego,4 ziarenka pieprzu, plaster cebuli, kawałek ( pasek) czerwonej papryki. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę i powkładać do słoików. Dobrze zakręcić. Dno garnka wyłożyć ściereczką
W kuchni u MonikiSkładniki: 3 kg ogórków marynata 5 szklanki wody 2 szklanki octu 2,5 szklanki cukru 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki kurkumy 15 ziaren ziela angielskiego Wykonanie: Ogórki dokładnie umyć, pokroić w wzdłuż na plastry. Następnie poukładać dosyć ciasno w wyparzonych słoikach. Wszystkie składniki na marynatę zagotować. Gorąca zalewą zalać ogórki, zakręcić. Pasteryzować 5-7 minut
magiczna kuchnia KasiRyba w occie z kolorową posypką. składniki: 1 kg filetów rybnych 4-6 sztuk ogórków konserwowych 2-4 cebule półlitrowy słoik papryki czerwonej w occie zalewa: 3 łyżki octu 1 łyżka oleju 2 szklanki wody 4 łyżki kethupu 1 mała puszka koncentratu pomidorowego dodatkowo: sól pieprz vegeta mąka jajko Sposób wykonania: Rybę odmrozić, pokroić oprószyć solą i pieprzem(...)naleśniki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim rybę obtoczoną w cieście. W garnku zagotować wszystkie składniki podane wyżej na zalewę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ogórki , paprykę i cebulkę pokroić w kosteczkę. W naczyniu układać naprzemiennie usmażoną rybę i farsz, aż do wyczerpania składników. Wszystko zalać chłodną zalewą
Darcia w kuchniSkładniki: (na około 7 słoików po 300 ml) 2 kg ogórków 1 kg czerwonej papryki 5 cebuli 1,5 szklanka octu 2,5 szklanki cukru ziele angielskie (kilka ziaren) liść laurowy (kilka sztuk) sól, pieprz Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki o średniej grubości, solimy je 2 łyżkami soli i odstawiamy do lodówki(...)odstawiamy na 2 godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę pieprzu i zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Gorącą sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików, warzywa ugniatamy i dolewamy zalewe do pełna. Mocno zakręcamy słoiki stawiamy do góry dnem i zostawiamy tak do wystudzenia. Sałatkę przechowujemy w chłodnym miejscu np. w piwnicy. Smacznego
Symfonia smakowaDostałam wczoraj trochę ogórków, bez nawozu, pyszne, aż słodkie! Mniejsze włożyłam do słoików, będą kiszone! Z większych zrobiłam właśnie te pikle! Ten przepis jest całkowicie eksperymentalny i o smaku dowiem się dopiero za jakieś 4 tygodnie, więc polecam dla odważnych. Pikle przygotowałam z miodem i goździkami- dlaczego nie! SKŁADNIKI(...)ogórków świeżych 1 duża cebula sól ZALEWA: 6 łyżek cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki miodu 10 łyżek octu 10% 10 ziaren pieprzu 8 goździków WYKONANIE: ogórki obieramy i kroimy na cztery części, pozbawiamy pestek, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 2-3 godz., ze wszystkich podanych składników gotujemy zalewę, słoiki(u mnie małe 0,2l-takie
Kuchnia Beatyrazem przygotowaliśmy ogórki konserwowe z dużą ilością marchewki. Składniki: -ogórki -młoda marchewka -ząbki czosnku -koper -seler -liście laurowe -gorczyca -ziele angielskie -pieprz ziarnisty Zalewa ( jedna porcja): -3 szklanki wody -1/2 szklanki octu -łyżka soli -4-5 łyżek cukru Składniki zalewy należy zagotować. Ogórki myjemy i odcinamy końcówki. Marchew obieramy. Do słoików wrzucamy kilka
Maminek kulinarnydodatku upominał się o nią szanowny mąż, o dziwo. Kiedy już jednak postanowiłam zrobić ją na weekend, okazało się, że teściowa ma dla nas "cały_słoik_świeżutkiej_sałatki_jarzynowej, dla_Justynki_bez_ogórka_bo_nie_może" ;)Zgadnijcie, która zniknęła pierwsza :) Jarzynowa oczywiście, bo oboje ją uwielbiamy, tylko ja robię ją rzadko, bo nie mam cierpliwości do krojenia.Kiedy już
bistro mamałyżka kurkumy - 1 łyżka curry - kilka ząbków czosnku (dałam całą, niedużą główkę) - 4 płaskie łyżki soli himalajskiej (można dodać morską) Ogórki umyć, pokroić w podłużne plastry, mniej więcej takiej samej grubości. Upakować ciasno w przygotowane wcześniej słoiki, czym ciaśniej tym lepiej. W garnku przygotować marynatę(...)wody, octu, cukru, dodać curry, kurkumę, pokrojone w plastry, obrane ząbki czosnku, sól, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Marynatę zagotować i gorącą zalać ogórki (starałam się równo porozdzielać ziarna pieprzu, ziela angielskiego i plastry czosnku) Słoiki dokładnie zakręcić, wstawić do garnka z gorącą wodą i spasteryzować. Od momentu wrzenia gotujemy ok.6-10 minut (w zależności od wielkości słoi), następnie słoiki
Smaczne Zdrowezaległości, a cykl rozpoczynamy ogórkami kanapkowymi, które podpatrzyłyśmy u Margarytki :). To była totalna nowość dla mojej rodziny, ale pozytywnie zaskoczyła nas smakiem. Zrobiłam 12 słoików, ale w przyszłym roku zrobię pewnie więcej :). Ogórki, chociaż nazywają się kanapkowe, można też z powodzeniem podać do obiadu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandry