ogorki do sloikow - 1002 przepisów (strona:29/67)

gulasz z kiełbasą i warzywami 170

serc – gulasz wołowy – gulasz z podrobów z pieczarkami Przepis na gulasz z kiełbasą i warzywami 6 ziemniaków 5 cienkich kiełbasek śląskich 4 ogórki kiszone najlepiej własnoręcznie przygotowane 2 marchewki 1 słoik domowego ketchupu o poj. 250 ml lub opakowania (250 g) krajanki warzywnej w koncentracie z przyprawami Winiary (nowość na rynku) papryka kolorowa mrożona 1 łyżka oleju(...)pokrojone w kostkę ziemniaki i obrane, umyte pokrojone w plasterki marchewki. Całość zalałam bulionem i poddusiłam aż ziemniaki i marchewka zmiękły. Dodałam pokrojone w kostkę ogórki kiszone, kolorową pokrojoną w paski paprykę, wlałam słoik domowego lub innego ketchupu, passaty pomidorowej (kupnej lub domowej), możecie też dodać krajankę warzywną w koncentracie z przyprawami (ostatnio pokazała się w sklepach marki Winiary

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mizeria z octem na winie do słoików na zimę 140

pęczek koperku. Wykonanie: Ogórki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Posypać trzema łyżkami soli, wymieszać i odstawić do lodówki( najlepiej na noc). Następnie ogórki osączyć z nadmiaru płynu i powkładać do słoików razem z pokrojonym drobno koperkiem. Ocet zagotować w trzech szklankach wody i winem, dodać cukier i resztę soli - następnie gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować(...)około 15 minut (Jest to porcja na cztery litrowe słoiki

Tradycyjna Kuchnia
ogórki z papryką i curry 262

cebuli 50 g soli wykonanie: Ogórki kroimy w słupki, cebulę w piórka a paprykę w paski. Wkładamy do garnka, wsypujemy sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 12 godz. Po tym czasie odcedzamy ogórki na durszlaku. Uzyskany sok mieszamy z zalewą. Ogórki, paprykę oraz cebulę wkładamy do słoików. Zalewamy je gorącą zalewą. składniki na zalewę

Domowy Smak Jedzenia
Ogórki korniszony / konserwowe 179

sezon ogórkowy? Wczoraj zakończyłam ogórki kiszone ( zaplanowane i wykonane ). Rozpoczęłam robi enie korniszonów. Będą powstawały sukcesywnie, tak jak będą dojrzewa ły w ogródku. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem. Wykorzystuję go od lat. Dla domowników są to najlepsze ogórki korniszony na świecie ( i z tego się cieszę najbardziej ). Przepis dopracowywałam przez lata. Miarką płynu stała się sosjerka(...)razem ), ząbek czosnku, ½ łyżeczki gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu, 1 liść laurowy, kawałek cebuli oraz niewielką kopru ( taki do kiszenia ). Na koniec najważniejsze – ogórki. Układamy je ściśle w słoiku. Zalewamy przygotowaną zalewą. Zamykamy. Pasteryzujemy przez 15 -20 minut ( dno garnka wykładamy ściereczką, wlewamy wodę. Ustawiamy słoiki, woda kończy się około 2 cm przed zakrętką. Gotujemy przez

Smaki Ewy
Ogórki krokodylki 118

szklanka wody 1 kilogram cukru Sposób przygotowania: Ogórki myjemy nie obierając, kroimy w ćwiartki, czosnek obieramy, drobno kroimy, dodajemy do ogórków. Dodajemy sól, mieszamy i pozostawiamy na noc pod przykryciem. Olej zagotowujemy z przyprawą chilli. Zlewamy wodę z ogórków, zalewamy gorącą zalewą, mieszamy. Koreczki nakładamy do umytych słoików, dość ciasno. Zalewę nr.II zagotowujemy, zalewamy ogórki. Pasteryzować

Bajeczna Kuchnia
Śledzie z kapustą kiszoną i śliwkami wędzonymi 152

zimnej wodzie. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Kapustę kiszoną pokroić na drobniejsze kawałki. Ogórka pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w paski. Wymieszać kapustę, śliwki, ogórka i cebulę. W słoiku ułożyć warstwami śledzie i kapustę. Zalać olejem rzepakowym. Odstawić na 3 dni do lodówki. zastawa

królestwo garów
ogórki na zimę z ziołami prowansalskimi 718

Ogórki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (ok. 3 cm), wkładamy do dużego garnka, zasypujemy solą i pozostawiamy na ok. 3 godz.. Ocet mieszamy z cukrem, curry oraz ziołami prowansalskimi i tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki. Odstawiamy ponownie na ok. 3 godz. Następnie odcedzamy ogórki na durszlaku do innego naczynia. Ogórki przekładamy do wyparzonych słoików

Domowy Smak Jedzenia
Ryba w warzywach 149

zawarte w nich kwasy omega tak zbawienne dla naszego organizmu.... Składniki: 1 kg ryby np. mrożony mintaj, dorsz itp. 2 jajka, mąka do obtoczenia 2 cebule słoik papryki konserwowej 6 ogórków konserwowych 1 duża marchewka sól, pieprz cytryna olej do smażenia 1 szklanka mleka Zalewa: 1 szklanka wody pół szklanki oleju pół słoiczka koncentratu pomidorowego 10 łyżek octu

kgwjanczewo
Sałatka z fetą i ananasem 222

siedzieć na d pustą mi seczką ...  Ciekawe połączeni e smakowe, chętnych zapraszam do testów;)     Sałatka z fetą i ananasem Składniki: puszka ananasa puszka kukurydzy słoik papryki marynowanej 4 ogórki kiszone 4 jajka ser feta majonez pieprz  sól kilka kropel octu Przygotowanie: Ananasa kroimy na drobne kawałeczki, paprykę również. Ogórki obieramy i drobno kroimy, ugotowane

Lawendowe Niebo
Sałatka z kaszą kuskus 176

Składniki: Opakowanie kaszy kuskus słoik 300 ml papryki konserwowej mały słoik pieczarek marynowanych trochę ogórka konserwowego 5 plasterków szynki majonez sól pieprz Wykonanie: Kasze kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu (zalać wrzącą wodą). Paprykę, pieczarki, ogórka i szynkę pokroić w kostkę. Następnie dodać majonez oraz przyprawy i dokładnie wymieszać

Pychotkaaa
musztardowe pikle z ogórków 119

przyjął. Co roku moja mama robi duży zapas zwłaszcza, że ze swojskich ogórków smakują jeszcze lepiej. Zalewa jest lekko ostra ale też dość słodka więc nie czuć tak mocno smaku octu. Jako dodatek do gulaszu spisują się doskonale. Składniki na 12-13 słoiczków: 2 kg ogórków 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki(...)laurowe ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty główka czosnku Ogórki obrać ze skóry i pokroić wzdłuż na paski. Wodę wymieszać z cukrem, solą, musztardami i zagotować. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, nieobrane ząbki czosnku  oraz pieprz. Zalewę gotować chwilkę i na końcu wlać ocet. Ogórki umieścić ciasno w słoikach. Zalać gorącą zalewą i od razu zakręcać. Pasteryzować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z fasolki szparagowej 132

Składniki: * 40 dag fasolki szparagowej * 25 dag żółtego sera * słoik papryki konserwowej * 6 ogórków konserwowych * 2 cebule * 3 kwaśne jabłka * 2 pęczki szczypiorku * 5 łyżek ketchupu * 5 łyżek majonezu * 2 łyżki zalewy z ogórków * sól, pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Ser,paprykę, ogórki, cebulę i jabłka kroimy

Pobite gary Barbary
Tradycyjne ogórki małosolne 135

auto'); ga('send', 'pageview'); OGÓRKI MAŁOSOLNE Składniki: - około 1 kilograma ogórków - 2 litry wody - 4 łyżki soli - pęczek kopru - 3 ząbki czosnku - kawałek chrzanu Przygotowanie: Ogórki myjemy. Wkładamy do słoika naprzemiennie z łyżką kopru, słupkiem chrzanu i połówką obranego czosnku, aż do chwili gdy zabraknie w słoiku miejsca, bądź skończą się nam składniki. Zalewamy roztworem wody

Życie zamknięte w smaku
Tatar ze śledzia 168

Świetna, pikantna przystawka jak i przekąska. Składniki: 1 opakowanie solonych śledzi w oleju ½ małego słoika marynowanych pieczarek 3 ogórki korniszony 1 papryka marynowana 1 duża cebula 1 puszka filetów anchois Sok z ½ cytryny + otarta skórka Pieprz czarny ¼ łyżeczki pieprzy cayen Posiekany szczypiorek Wykonanie: Śledzie przed pokrojeniem moczymy przez około 1 godzinę, aby nie były zbyt słone. Cebulę kroimy

Smaki Ewy
Ogórki w sosie pomidorowym 333

dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną zalewę mieszamy  z ogórkami i cebulą. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 – 2,5 godziny. Po tym czasie ogórki przekładamy do czystych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy (słoiki ustawiamy w wyższym garnku na ściereczce, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, gotujemy ok. 20 minut od momentu wrzenia).  Z podanych składników

VioletoweKucharzenie
Ogórki małosolne - niezawodny przepis 204

W sezonie ogórkowym nie może zabraknąć przepisu na ogórki małosolne. W moim rodzinnym domu działały jak kalendarz. Uwielbialiśmy je (może poza moim Tatą). Gdy tylko

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania