ogórek - 2620 przepisów (strona:124/175)

Czosnek marynowany w winie 177

Przepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory" Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku. Ogórki, pomidory, dynie i inne pyszne warzywa i owoce od dawna zamknięte w słojach, kolejna gorączkowa pora przetwarzania dopiero przed nami. Warto zatem zrobić teraz kilka słoiczków tego czosnku, by wypróbować jego smak :) Składniki: 10 dużych główek czosnku

Proste Potrawy
Surówka ze świeżych warzyw 166

Składniki: mała główka białej kapusty 1 cebula czerwona 1 mała czerwona papryka 1 średni zielony ogórek pęczek rzodkiewek olej kukurydziany firmy Oleofarm sól, sok z cytryny, pieprz mielony, cukier Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy, lekko solimy i ugniatamy, pozostawiamy na 10-15 min. Pozostałe warzywa po umyciu kroimy drobno, ale nie tak bardzo drobno:) Kapustę lekko odciskamy jeśli zrobiła się wilgotna

Proste Potrawy
Pyszna sałatka z kukurydzą i czerwoną fasolą 429

fasoli czerwonej 1 kg pory /pokroić, sparzyć, dobrze wycisnąć/ 1/2 kg pomidorów /pkroić w cienkie paseczki/ 40 dag sera gouda /zetrzeć na grubej tarce/ 1 op. ogórków kiszonych /pokroić w drobną kostkę/ 30 dag kiełbasy koniecznie żywieckiej /pokrić w cienkie słupki/ 2 słoiczki majonezu dekoracyjnego WINIARY + 1 KIELECKI

Praktyczna pl
Wielkanocna sałatka 50303

posiekanego szczypiorku kawałek świeżego chrzanu 5 łyżek majonezu dekoracyjnego 3 łyżki jogurtu naturalnego  Chrzan zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pozostałe składniki dowolnie rozdrobnić. Wymieszać z majonezem i ogórkiem

Praktyczna pl
Mielonka wieprzowa na dwa sposoby 156

Mielonka wieprzowa do kanapki. Dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem. Można ją oczywiście dowolnie modyfikować i dowolnie komponować dodatki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style

Praktyczna pl
1 dzień z Dietą 211

28lat się obijałam ;) więc na starość trzeba się zmotywować i porządnie spocić A oto wyciskacze potu i nie tylko ;) A oto moja propozycja na śniadanie: Sałatka z tuńczyka: 1 ogórek kwaszony 1/2 cebuli 1 łyżka kukurydzy 4 łyżki Twarożku o niskiej zawartości tł. 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym  kilka oliwek czarnych 4jajka Wszystkie składniki warzywne i jajka kroimy

NaKońcuJęzyka
Domowe Hamburgery 168

wiem co jest w środku tego miesa... Składniki: 500g. miesa wołowego 3 łyzki otrębów u mnie owsiane chili, oregano, czosnek. Dodatkowo użyłam bakłażanu grillowanego, kapuste pekińską, cebule, paprykę, pieczarki, ogórek i jajko... var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';

NaKońcuJęzyka
Węglowodany 174

widzenia węglowodanów złożonych to:  - brokuły  - kalafior  - szpinak  - rzepa  - bakłażany  - ziemniaki  - bataty  - kukurydza  - marchew  - cebula  - sałata  - seler  - ogórki  - kapusta  - karczochy  - szparagi  4. Rośliny strączkowe  - soczewica  - fasola  - groszek  - czarna fasola  - soja  5. Inne   można wyróżnić korniszony, mleko

NaKońcuJęzyka
Jarzynowa wg mojego świątecznego pomysłu 212

sałatkach nie znajdziecie tych rzeczy... Składniki: 1/2 szklanki groszku, kukurydzy i fasoli czerwonej biała część łodygi pora 5 jajek 3 czubate łyżki majonezu sól i pieprz można dodac 2 ogórki konserwowe 7 pomarańczy Wykonanie: Groszek, kukurydzę oraz fasolę wsypujemy do miseczki. Pora kroimy w plasterki Jajka i marchewkę gotujemy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do warzyw Dodajemy majonez

NaKońcuJęzyka
Daucus carota 139

elastyczność skóry i gładkość. Wskazana jest dla cery przetłuszczającej się, zanieczyszczonej, bladej i zwiotczałej Tonik marchewkowy: Jak zrobić  domowy tonik marchewkowy ? Wymieszaj sok z marchewki z sokiem z ogórka w stosunku 1:1 i przemyj płynem twarz, a następnie spłucz ją letnia wodą. Maseczka dla cery suchej: Jeśli potrzebujesz  maseczki do skóry suchej , wymieszaj utartą marchew (2 łyżki

NaKońcuJęzyka
Sałatka z Surimi 351

Składniki: opakowanie paluszków surimi 3 jajka 1 puszka mieszanki meksykańskiej konserwowa tj. kukurydza, groszek i czerwona fasolka 1/2 pora 6 liści kapusty pekińskiej sól ziołowa mieszanka pieprzu mielonego 1/2 ogórka zielonego opcjonalnie można dodać makaron 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu

NaKońcuJęzyka
Pasta z kaszy gryczanej i pieczarek (bezmięsny pasztet) 178

koniec dodaj posiekany czosnek. 3. Ugotuj jajko na twardo i poczekaj aż wszystko ostygnie. 4. Połącz składniki. Dodaj soli, pieprzu według uznania. 5. Wszystko razem zblenduj. Polecam z ogórkiem kiszonym lub ew. z pomidorem Kalorie: ok. 135 kcal/100 g porcja (ok. 45 g na dwie połówki bułki) - 61 kcal Smacznego! Przepis od Kasiekw gotuje

Malowane smakiem
Kotlety z ciecierzycy (ciecierzycowe kotlety) 216

chrupkie) - smażyłam pod przykryciem. Kalorie: 1 porcja (kotlety bez surówki): ok. 450 kcal (bez oleju: ok. 360) Dodatkowo: Surówka na zdjęciu: 100 g białej kapusty, trochę marchewki, pół małego ogórka kiszonego, 1/3 łyżeczki cukru i pół łyżeczki musztardy.     Smacznego

Malowane smakiem
Kuskus z warzywami 342

pożywny dodatek do mięsa. Kuskus może też być podany samodzielnie, jest świetny na zimno, jak i na ciepło. Delikatny kuskus doskonale komponuje się z kolorową papryką, marchewką, czerwoną cebulą, ogórkiem i pietruszką. Całość doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki oraz podajemy z kurczakiem. Warzywa ilość dowolna, ale dobrana proporcjonalnie do ilości kuskus, kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wrzucamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Weekend u Mamy: Krem z dyni z prażonymi pestkami 204

Moja Mamusia mnie rozpieszcza :) Wczoraj przygotowała PATE Z WĄTRÓBEK , TATAR Z ŁOSOSIA i KREM ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW , a dziś uraczyła mnie przepysznym kremem z dyni. Obawiałam się, że będzie mdły, jednak moje obawy były całkowicie bezpodstawne. Wyszedł pyszny, wyrazisty i kremowy. Niebo w gębie! Składniki (6 porcji): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2,5 kg dyni (średniej wielkości) 2 szklanki

My Culinary Art