ogórek - 2620 przepisów (strona:116/175)

Shoarma z Kurczaka 26333

kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości Shoarmy. Shoarmę możemy podać z frytkami oraz sałatką przygotowaną z warzyw charakterystycznych dla gyrosa: pomidory, ogórki, kapusta pekińska, cebula.  Całość również możemy polać sosem czosnkowym lub innym ulubionym.     Moje posty

Słodka Strona
Kotleciki KusKus 154

oliwą, bądź masłem. Formujemy kotleciki i układamy na blachę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy kotleciki, aż się zarumienią ok. 10-15 min. Ciepłe wcinamy, najlepiej smakuje z ogórkiem kwaszonym. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Domowy kebab (z proziakowych placków) 201

spalić. Tak ok. 5-6 min. Przekrajać na pół, ale nie do samego końca, tak jakieś 3/4.Sałatka:Sałatę, paprykę umyć i pociąć w paseczki tak sano ogórka. Wszystko wymieszać.Nasz kebab:Na dolną cześć naszego chlebka nakładamy warzywa, następnie mięsko i nakrywamy górną częścią placka.Smacznego :)*Nasze chlebki można zagnieść wcześniej i nakryć je ściereczką, aby nie obsychały, a smażyć

Moje pyszne gotowanie
Rybny burger, czyli "mam ochotę na chwileczkę zapomnienia..." 139

Małe szaleństwo z fastfoodem. Kupiła dzisiaj siostra kwadraciki rybne w panierce, więc pozwoliłyśmy sobie dzisiaj zaszaleć :D Składniki: bułeczka pszenna kostka rybna w panierce dwie rzodkiewki kilka plasterków ogórka odrobina serka kanapkowego Wykonanie: Bułeczkę przecinamy i do piekarnika, rybkę smażymy. Nakładamy naszą rybkę na bułkę (na część dolną), posmarowaną wcześniej serkiem kanapkowym. Układamy warzywka (ubolewałam nad tym, ze nie kupiliśmy

Moje pyszne gotowanie
Kiełkowa bomba witaminowa 145

Zatęskniłam do lata, kiedy to można kupić  świeże warzywka i owoce. Niby w sklepach pełno wszystkiego. Piękne czerwone pomidory, zielone ogórki, kolorowe papryki...Ale to nie smakuje tak, jak w sezonie. Dziś postanowiłam zafundować sobie namiastkę nowalijek: zrobiłam sałatkę z kiełków.Użyłam do niej kiełków słonecznikowych, z brokuła, rzodkiewki i lucerny. Zmieszałam je w miseczce

Codzienna kuchnia niecodzienna
Hamburger bardzo domowy 137

cieniutkie plasterki cebuli, -grubsze plastry pomidora......i polać keczupem. Przykryć górną częścią bułki i...można zajadać.To jest moja, skromna wersja hamburgera. Powinnam dodać jeszcze ogórek konserwowy i sałatę, ale dodałam to, co miałam pod ręką :) Podałam z surówką z kapusty białej, marchwi i szczypioru oraz z kawałkami marynowanej papryki.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tortilla wegetariańska z pastą z czerwonej fasoli 279

blenderze na gładką masę. Spróbować i ewentualnie doprawić :) Kiedy pasta jest gotowa, a placki upieczone, bierzemy się za zawijanie tortilli. Oto moje składniki: sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, czerwona cebula Na placku rozsmarowujemy pastę fasolową, a następnie układamy składniki nadzienia - według smaku i gustu. Na składniki nakładamy sos czosnkowy. Placek z nadzieniem najpierw zakładamy na dole, żeby utworzyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki maślane z twarożkiem ziołowym 122

ilości jaka nam odpowiada. Wszystko mieszamy i nakładamy na bułeczki. Ja lubię ostrzejsze potrawy, więc posypałam je jeszcze zmielonymi płatkami chili.  Udało mi się kupić dobre (choć szklarniowe) ogórki. Idealnie pasują do mojego twarożku :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sushi - moje pierwsze własnoręcznie zrobione 178

sushi sama przynajmniej 100 razy, wtedy będę się wymądrzać ;) Dziś pochwalę się tym, co udało mi się wczoraj zrobić pierwszy raz :) Moje sushi przygotowałam ze świeżym ogórkiem, papryką konserwową, kawałkami sałaty lodowej, wędzonym łososiem i wasabi. Do tego podałam sos sojowy i marynowany różowy imbir.Lubicie sushi? Przygotowujecie je sami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sushi - to nie jest trudne 171

zrobiłam :D teraz podaję wasabi osobno :)Na ryżu układamy wszystko to, na co mamy ochotę :)Ja tym razem wykorzystałam surowego, wędzonego łososia, paluszki surimi, świeżego ogórka i sałatę lodową. Ale to dość ascetyczny zestaw :) Często do sushi dodaję paprykę, awokado, kawałki dojrzewającego sera czy delikatny twarożek śmietankowy. Wspaniale pasuje również krewetka albo zgrillowany pstrąg czy łosoś

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 164

natłuszczonej) patelni na lekko złoty kolor. Przestudzone smarować sosem czosnkowym (lub innym, ulubionym). Na sosie rozkładać pokrojone drobno dodatki. Ja wykorzystałam do tego:sałatę, rzodkiewkę, pomidory, czerwoną cebulę, ogórek i drobno utarty żółty ser. Można jednak dorzucić do tego każdy ulubiony składnik. Ogranicza nas chyba tylko nasza wyobraźnia.Dodatki można komponować w dowolny sposób, czasem podaję wszystko na stole

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placek po węgiersku 1697

się zredukuje (około 20 minut). Placek ziemniaczany napełniamy gulaszem i składamy na pół, ja polałam również po placku.Danie podałam z sałatą z kukurydzą, szczypiorkiem i śmietaną. Idealnie pasują też ogórki kiszone.Mmm pycha

NA MOIM TALERZU
Sałatka wielowarzywna 208

roladek i nie tylko przyda się sałatka wielowarzywna.Skład:-kapusta pekińska-papryka-ogórek-pomidor-cebula-majonez bądź olej-przyprawa warzywko-jeśli z olejem-sos sałatkowy paprykowo-ziołowy      Kilka liści kapusty pekińskiej kroimy w drobne paski a pozostałe warzywa w kostkęPrzyprawiamy do smaku warzywkiem oraz niewielka ilością majonezu.   Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe

Maminek kulinarny
Góralskie ognisko 182

łyżkami śmietany, doprawiamy do smakuprzyprawą tzatziki.Do wersji podstawowej twarogu dodajemy jedynie drobno pokrojony ząbek czosnku.W naszym twarogu jest pokrojona drobno rzodkiewka.Inna wersja może być z drobno pokrojonym ogórkiem.Twaróg mamy gotowy.   Obrane ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie.Przestudzone kroimy w podłużne kawałki a następnie podsmażamy na patelnido zrumienienia.   Wszystko mamy już gotowe. Wykładamy twaróg, dodajemy

Maminek kulinarny
Sakiewki z kaszanką 198

cebulę, dodajemy rozdrobnioną kaszankę,przyprawiamy przyprawą barbecue i wszystko podsmażamy na niewielkim ogniu.   W międzyczasie przygotowujemy dodatek do naszego dania w postaci sałatkiz konserwowej papryki i konserwowych ogórków.   Kaszanka gotowa.   Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm , wycinamy kwadraty i paseczki.   Na ciasto nakładamy kaszankę, zbieramy rogi kwadratu i na górze ściskamy

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania