moim niedługim zupowym jadłospisie, które chętnie zjadam.Nie wiem czym jest to spowodowane. Choć Mama twierdzi, że to za sprawą kapusty, którą uwielbiam pod każdą postacią, odpowiadam ok.... ale ogórki też lubię, a zupę z nich już niekoniecznie ;) Składniki: 0,7 kg żeberek wieprzowych garść suszonych prawdziwków mogą być też podgrzybki, ale wtedy zupa straci piękny jasny kolor
Gosia gotujejabłko.Jeszcze chwilkę poddusić wszystko razem,Przelać do miseczki, dodać przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek.Pozostawić do zastygnięcia i podawać.Wybornie smakuje na ciemnym pieczywie w towarzystwie kiszonego ogórka.W lecie obowiązkowo z małosolnym. Smacznego
Gosia gotujerozmarynu sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżka smalcu Dodatkowo : 250 kaszy gryczanej 3 pomidory kilka rzodkiewek 10 cm świeżego ogórka 1 szalotka lub mała cebulka kilka gałązek szczypiorku Sos do salsy : 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól i pieprz do smaku 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku szczypta
Gosia gotujełyżka musztardy( u mnie gruboziarnista) 1 łyżka kwaśnej , gęstej śmietany 4 czubate łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 10 plasterków szynki wędzonej 1 jajko, pomidor, ogórek i bazylia do dekoracji Wykonanie: Ugotować jajka na twardo, a ziemniaki w mundurkach do miękkości ( nie rozgotować). Poczekać aż całowicie wystygną.Wtedy bowiem sałatka nie będzie papkowata.Obra
Gosia gotujerazem z olbrzymią przyjemnością. Jej sekret tkwi zapewne w tym, że cebula znajduje się na pierwszym miejscu moich ulubionych warzyw. Za nią plasuje się pomidor, sałata, kapusta, cukinia i ogórek. Polecam zatem tę pyszną zupę cebulową. Składniki: 4 duże cebule 4 łyżki oleju tymianek 1 liść laurowy 1 litr bulionu warzywnego 100 g białego wina półłwytrawnego sól
Gosia gotujejesteście pewni źródła pochodzenia ryb. Czepiam się? raczej zdaję sobie sprawę z zagrożeń i wiem, jakie konsekwencje może przynieść niefrasobliwość. Jedzmy ryby, ale kupujmy je rozsądnie :) Składniki: 3 średnie ogórki kiszone pokrojone w drobna kostkę, mały pęczek posiekanej natki pietruszki , 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę, 2 średnie szalotki pokrojone cienkie talarki, 1 średnia wędzona makrela rozdrobniona
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: -opakowanie tortellini z ulubionym nadzieniem (w biedrze są tanie) -200g szynki konserwowej -pomidor -ogórek -odrobina cebuli (najlepiej czerwonej) -pół papryki -trzy łyżki majonezu -dwie łyżki jogurtu naturalnego -sól, pieprz Przygotowanie: Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pozostałe składniki kroimy w kostkę, dodajemy majonez, jogurt i dorzucamy ostudzone tortellini. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mamy gotową bardzo
Tanie przepisy studenckiecebuli czosnek. Dodajemy odrobinę soli i całość wlewamy na odcedzoną z wody fasolkę. Dobrze mieszamy, aby cebula i czosnek okleiły fasolkę. Gotowe :) Proste prawda ? Podajemy z chlebem i ogórkami małosolnymi. Smacznego
vegetaniepodczas imprez, nie tylko rodzinnych, wybieracie miejsce blisko marynowanych grzybków czy raczej korniszonów i ogórków? Ja zawsze koło grzybków. Zresztą wystarczy zostawić w miseczce widelczyk do przystawek, dać mi herbaty i ma się mnie z głowy na czas potrzebny do dyskretnego pochłonięcia zawartości miseczki. W towarzystwie grzybków robię się
Gotuj z Blue Ravenwarzywno-drobiowego 200 gram kapusty czerwonej 4 małe sztuki kapusty chińskiej pak choi 12 małych marchewek 4 mini kolby kukurydzy kilka sztuk słodkiego groszku kilka rzodkiewek kilka szalotek ogórek świeży sól , pieprz biały , miód i pietruszka suszona do smaku Kapustę czerwoną kroimy w grubą kostkę i gotujemy około 10 minut w wywarze warzywn0-drobiowym . Odcedzamy kapustę i bulion doprawiamy
na gaziekoniecznie z przygotowanym z marynaty sosem i prażonym sezamem. Polecam też podać ćwiartkę limonki, aby można było skropić jej sokiem rybę. Do łososia świetnie pasuje orzeźwiająca surówka z ogórka lub salsa z dodatkiem owoców
Zawsze głodna!pracy. Jest bardzo smaczna, zdrowa i zdecydowanie mniej kaloryczna. A wiosna niedługo ;-) SKŁADNIKI: - garść rukoli - garść roszponki - jajko ugotowane na twardo - pomidorki koktajlowe - 3 czarne oliwki - kapary zielone - ogórek zielony - siemienie lniane - kilka kostek sera feta (o zmniejszonej ilości tłuszczu) dressing do sałatki: - oliwa z olwiek, miód, musztarda, odrobina chili drobno posiekanego, sól morska
SMYKWKUCHNIzagnieść kruche ciasto. Jedną połowę schować do lodówki, a drugą do zamrażarki. W tym czasie obrać i pokroić jabłka. Ja trę je na plasterki - na tych samych oczkach, co ogórki na mizerię. Przygotowane jabłka wymieszać z cukrem wanilinowym i cynamonem. Dno blachy lekko wysmarować masłem roślinnym (zawsze zostaje trochę w kubeczku i tyle wystarczy) lub innym tłuszczem i wykleić połową
W SMAKcukru piętka od razowego chleba na zakwasie Sposób przygotowania: Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry i włożyć do ok. 4-5 litrowego słoja lub kamionkowego garnka (takiego do kiszenia ogórków). Dodać obrane, całe ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. W ok. 2,5 litra przegotowanej, gorącej wody rozpuścić 1 łyżkę cukru. Gdy będzie letnia, zalać nią buraki. Woda musi
W SMAKwarzywną, z warzyw, które mi zostały po zrobieniu wywaru do tego risotta . Czego potrzebujemy? -ugotowane: marchew, seler, pietruszka -dwa jajka ugotowane na twardo i zalane zimną wodą -dwa obrane ogórki kiszone -majonez -pieprz biały -garść kiełków rzodkiewki -szczypiorek świeży Wszystkie składniki kroimy na nieregularne kostki, łączymy z majonezem i kiełkami, doprawiamy pieprzem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Ot tak prosto, łatwo
BaRepas