ogórek - 2620 przepisów (strona:119/175)

Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 200

Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach Europy zatrzymałam się w Bawarii i przygotowałam klasyczne danie

Smakowity Blog Kulinarny
Coleslaw 362

marchewka i cebula oraz odchudzony sos majonezowy (z jogurtem naturalnym) zamiast winegret. Spotkałam się też z przepisami w których były też rodzynki, jabłka oraz inne warzywa (np czerwona papryka, ogórek). Tak więc, przepis podstawowy możemy dowolnie wzbogacać. Tylko czy nadal to będzie coleslaw?Składniki:1/2 główki białej kapusty1 marchew1 cebula2 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżeczka musztardysok z 1/2 cytrynysól

Smakowity Blog Kulinarny
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 336

dłużej się nie uchował) albo przygotować z mniejszej ilości produktów. U mnie nic się nie zmarnowało, z warzyw przygotowałam sałatkę jarzynową (dodałam tylko 6 jajek, majonez, musztardę, ogórki i kawałek pory, doprawiłam solą i pieprzem i mieliśmy cudowną bardzo warzywną sałatkę jarzynową (bez ziemniaków), buraczki dogotowałam i zjedliśmy w plastrach do obiadu. Tak więc wszystko wykorzystane. Przepis znaleziony na blogu

Smaczne Zdrowe
Pomidorowa nie do końca klasycznie 151

Uwielbiam zupy. Jako dziecko byłam ich umiarkowanym, a do tego niezwykle wybrednym fanem - pomidorowa z makaronem musiała być zabielana, ale ta z ryżem czysta; ogórkowa tylko bez ogórków, z czego śmiała się cała moja Rodzina - jednak dopóki nie została przecedzona, nie ruszyłam. Barszcz tylko czerwony i tylko w Wigilię, za to zawsze z przyjemnością jadłam kręcipołki - czyli kluski na mleku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie: cebulka w pieczywie 160

odważyłam na takie połączenie, ale do odważnych świat należy. Jeśli jednak nie w smak Wam takie wyzwania, bułki genialnie komponują się z plastrem żółtego sera lub szynki i ogórka. Pyszności!Jak pewnie zauważyliście, na moich bułeczkach niemal nie widać nacięcia. Niestety, za słabo wbiłam nóż. Mimo wszystko dzięki temu nie popękały po bokach, tylko zachowały ładny, okrągły (jak na moje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z serem 177

podróż, oczywiście, przygotowałam nam bułeczki. Długo się zastanawiałam, jakie upiec, aż w końcu pomyślałam o bułkach z serem. Można je przekroić, posmarować masłem, włożyć plasterek szynki lub sera, pomidora, ogórka rzodkiewki; ale takie same, bez niczego, też smakują wspaniale - chrupiący ser na wierzchu, a pod nim mięciutkie, puszyste wnętrze... Pyszności.Przepis znalazłam na Moich wypiekach; zaciekawił mnie water roux. Nigdy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Surówka z kiszonej kapusty 339

przed podaniem w celu przegryzienia się smaków. Wyśmienicie też smakuje następnego dnia. Surówkę należy przechowywać w lodówce.Olej można zastąpić majonezem, a smak surówki wzbogacić pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem konserwowym.Surówka ta stanowi idealny dodatek do smażonej ryby.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką 1082

gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a oleju ze smażenia kurczaka można nie dodawać do sałatki.Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojone ogórki konserwowe lub groszek konserwowy.Ilość czosnku można dowolnie modyfikować.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Jajka w sosie koperkowym 179

jajek.Tak przygotowany sos z jajkami gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 5 - 10 minut, aż jajka się zetną.Podawać ciepłe z ziemniakami i surówką (u mnie z ogórkami kiszonymi).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Margarynę można zastąpić masłem.Ilość koperku można modyfikować, zgodnie z własnym smakiem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kasza gryczana z sosem drobiowym 347

częściami kurczaka np. udkami, pałkami czy skrzydełkami, a kaszę gryczaną ziemniakami czy ryżem.Z dodatku selera i/lub pietruszki można zrezygnować.Smak sosu można wzbogacić dodając pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone i w paseczki paprykę konserwową lub pieczarki.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem 385

posiakanej natki pietruszki;Sól;Pieprz;Przyprawa uniwersalna np. vegeta;Olej.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w bardzo cienkie plasterki (najlepiej zetrzeć na boku tarki służącym do tarcia ogórków na mizerię), oprószyć vegetą (1 łyżeczka) i wymieszać.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.Na rozgrzany na patleni olej

Gospodyni Miejska
Sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem 55691

przepisu:Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Podobnie ze śmietaną.Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojonego ogórka konserwowego, pokrojoną w kosteczkę szynkę, drobno posiekany szczypiorek.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Pieczone ziemniaki aromatyzowane czarną truflą i sezamem 194

skorzystać ze smakowych serków z dodatkami, dostępnych w sklepach.Czas przygotowania: 70 minut (z pieczeniem)Porcje: 3   Składniki:6 ziemniaków podobnej wielkości,150 g serka Almette z ogórkiem i ziołami,150 g serka Almette z chrzanem,150 g serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim,150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulom,4 czubate łyżki mąki,4 łyżki oleju

SzczyptaSmaQ
Sos ciemny pieczeniowy domowy 184

lubimy czy sos sojowy- to jest mój sposób doprawienia, każdy może robić to wedle swoich kubków smakowych nie bójmy się tworzyć nowych smaków, każdy dodatek np. woda z ogórków kiszonych czy czerwone wino doda mu wykwintnego smaku - można równie dobrze ten sos przed zagęszczeniem wykorzystywać  jako bazę do innych sosów, dlatego warto zawsze pod ręką mieć sos zamrożony

Basia w kuchni
Zakaws buraczany - domowy bez konserwantów 151

łączenia ich. Jeśli chce barszcz bardziej słodki daję gruszki, jabłka, więcej marchwi  czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz na wołowinie nie obędzie się bez prawdziwego zakwasu buraczanego, więc mamy ostatnio moment aby taki wykonać. Można go bardzo długo przechowywać

Basia w kuchni