Euro 2016. SKŁADNIKI: 2 świeże wypatroszone okonie, 1 pomarańcza, 100g prażonych migdałów MAKAR , 80g masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryby dokładnie oczyszczam z łusek, usuwam płatwy i oczy. Okonia oprószam z każdej strony solą i pieprzem. Pomarańczę kroję w półplasterki. Ryby nacinam na wierzchu. W każde nacięcie wkładam kawałki pomarańczy. Migdały siekam nożem. Połowę migdałów wkładam do środka
Tradycyjna kuchnia KasiKiedy u Basi zobaczyłam tę tartę to aż oczy mi się zaświeciły. Na drugi dzień zrobiłam swoją, jednak wykorzystałam ciasto francuskie na spód, bo kończył się mu termin ważności. Sos zrobiłam pomidorowy zamiast zwykłego beszamelu, bo wolę pikantniejszą kuchnię. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej okrągłego) Farsz: 2 cukinie średnie 5 marchwi 1 paprykę czerwoną tymianek i oregano
Czerwień i błękitsznurze schnącą, stołem na którym nawet chleb ze smalcem pachniał wyjątkowo do tego ściany przesiąknięte domową miłością. Kompot co gasił pragnienie i przez okno wpadające słoneczne promienie. To mamy oczy, które pełne troski spoglądają gdy świeże mleko i ciasto z truskawkami zjadamy. To zapach rozgrzanego słońcem, topniejącego asfaltu, w którym “maczało się” palce – to dopiero była zabawa! Wielu
Wędrówki po kuchnismarujemy połową kremu, układamy osączone z zalewy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Tort smarujemy kremem. Biszkopty sklejamy ze sobą kremem i robimy z nich uszy. Z bitej śmietany robimy miśkowi oczy i buźkę. Kremem zdobimy tort
słodki bratekBywacie zapewne w Biedronce, więc rzucił Wam się w oczy czekoladowy makaron. Jest to podobno produkt na życzenie klientów, cóż w moim mieście zalega na półkach, więc kupiłam go za całe 1,99 zł. Jest w 100% wegański. Kilka dni mi zajęło wykombinowanie czegoś niebanalnego, i chyba mi się udało, bo nawet Nina była zachwycona obiadem, a dodam że jest
greenscarforaz łagodzi stany mdłości wywołane zatruciem pokarmowym. Jego spożywanie polecane jest osobą cierpiącym na wrzody i nadkwaśność żołądka. Zawarte w twarogu witaminy z grupy B korzystnie wpływają na nasze oczy i stan skóry
Fit&Fast Kitchenowoc poza dużą ilością kalorii i tłuszczy zawiera również ogromne pokłady witamin C, E, A, kwasu foliowego, jak i likopenu, który chroni nasz organizm przed rakiem. Wpływa również na oczy, ponieważ zawiera luteinę! Po prostu bomba zdrowia! Dodatkowo na spontanie postanowiłem nagrać filmik na YouTube, na którym zobaczycie jak robię pastę. Trzeba do tego podejść z dystansem. Nie można wszystkiego
Blendmangolonką najpierw zaplanowałam, do którego mnóstwo ziół dodałam. Dopiero na końcu solą doprawiłam bo oliwkami, kapary ją częściowo zastąpiłam. Jajka przepiórcze przez przypadek w risotto wskoczyły, bo moje oczy nagle w lodówce je zobaczyły. Fajnie nie tylko wyglądały, ale ciekawego smaku dodały. W tym daniu również galareta z golonki swoje 5 gr. smaku dołożyła, a skórka
Moniki Smakołykiangielskie 4 liście laurowe 2 litry wody Wykonanie: Jeśli dorsz był zamrożony należy go oczywiście rozmrozić i obrać ze skóry. Odciąć głowę oraz ogon. Obowiązkowo z głowy ryby usunąć oczy (mądrzy mówią, że zupa z oczami może wyjść mało smaczna ). Tuszkę dorsza oczyścić z ości, pokroić na drobne kawałki. Doprawić do smaku solą. Krewetki jeśli zamrożone – rozmrozić, zblanszować
gutfutTrochę teorii za nami, a co ze smakiem ??? Poznając już wszystkie właściwości i skład Monte nadszedł czas na ocenienie smaku! A więc pierwszą rzeczą jaka mi się rzuciła w oczy jest inny odcień białego kremu jaki spotykamy w zwykłym Monte. Jest on nieco ciemniejszy. Konsystencja całego serka jest nieco budyniowa, mniej kremowa. Natomiast sam smak jest nieco inny, co prawda
W Moim Magicznym Domuprzybliżyła nam ze szczegółami zagadnienia dotyczące mumifikacji zmarłych władców Egiptu, a następnie przeszliśmy do głównego grobowca. Tam zostaliśmy zapoznani przez przewodników z zasadami panującymi w grobowcu i na własne oczy mogliśmy zobaczyć skutki złamania tych zasad. Co działo się dalej, nie mogę tego opisać, ale bardzo się cieszę, że to iluzja. Polecam. W rezerwacie smoków mogliśmy poznać legendy, którymi owiane
Markowy smakJedzenie w literaturze zwykle sprowadzane jest do paru sztampowych przykładów, takich jak proustowska magdalenka. Spójrzmy jednak prawdzie w oczy – to zdecydowanie nie załatwia sprawy, a tym bardziej nie wyczerpuje tematu. Bogusław Deptuła w książce „Literatura od kuchni” postanowił więc przybliżyć nam, co i jak jedzą literaccy bohaterowie. Artykuł NIE TYLKO MAGDALENKA – O LITERACKICH POSIŁKACH pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEomacku wybierać składniki, zawsze wpadnie wtedy w ręce coś ciekawego :) Sięgam więc na ślepo do szafki z produktami i macam za mąką. Otwieram oczy - złapałam mąkę żytnią najwyraźniej - może być! Pomieszam ze zwykłą mąką pszenną i będzie dobrze. Macam po szafkach dalej - coś mi w rękach zachrzęściło. Ooo! Zupełnie zapomniałam o tych suszonych płatkach pomidorowych . Sprawdzą się w chlebie
Grunt to przepis!wywołać w nas uczucie żalu i zrozumienia. Wręcz przeciwnie. Cam to postać naprawdę interesująca, chociażby dlatego, że budzi w czytelniku sprzeczne uczucia. Najbardziej polubiłam Ninę – skromną, nierzucającą się w oczy dziewczynę troszczącą się o swojego brata, nieigrającą z przeznaczeniem i być może niepotrzebnie nader akceptującą swój los. Jest to jednak bohaterka, której postawę w zaistniałej sytuacji oceniam bardzo pozytywnie. Lekkość
TetiisheriŻeby zwiększyć swoje szanse musi zjednoczyć siły ze swoim wrogiem. Oboje przemierzają Kalifornię, niegdyś piękną i słoneczną, dziś kompletnie zniszczoną i wyludnioną, a wszechobecna śmierć niejednokrotnie zagląda im w oczy. Na końcu podróży, w San Francisco, każde z nich stanie przed dramatycznym wyborem. Czy postąpią właściwie? Angelfall to trzymająca w napięciu, momentami brutalna i krwawa opowieść o końcu świata. Mroczną
Tetiisheri