Dzisiaj propozycja na piątkowy obiad - kotlety rybne z dodatkiem kalafiora i suszonych pomidorów. Bardzo, bardzo smaczne. Powstały trochę przypadkiem - akurat miałam w lodówce kilka ostatnich suszonych pomidorów (a je po prostu uwielbiam), gotowany kalafior, który został mi po zupie kalafiorowej , trochę pora i dwa płaty dorsza. Smażyłam na oleju kokosowym, ale spokojnie można użyć dowolnego oleju np. rzepakowego. Kotlety szybciej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMięsko pyszne zarówno na kanapki, jak i na niedzielny obiad :D Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego sól i pieprz 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki miodu łyżka masła Przygotowanie: Mięso opłukać i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, włożyć do naczynia żaroodpornego, w którym mięso będzie się marynowało. Wymieszać musztardę z miodem, marynatą zalać mięso. Naczynie przykryć i wstawić
Malinowo w kuchniwstępu , tak więc dzisiaj ukulałam pieczarkowe kule . Smakowite panierowane pieczarki z farszem z kiełbachy i sera ..mniam . Dobre na zimno i do piwka, i na ciepło do obiadu .My wsuwaliśmy je z młodziutkim bobem , który uwielbiam . No dzieci wolały pieczarkowe kule , bób olały i dobrze, oj tym razem super , dobrze – nie namawiała do jedzenia " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyświeżych nowalijek przygotować coś na co czekało się tak długo. Smak i satysfakcja gwarantowane :) Szczypiorek i sałata to zgrana para. Idealnie łączą się, aby stworzyć pyszną surówkę podawana do obiadu. Spróbujcie :) Składniki: 2 garści świeżej sałaty 2 pęczki szczypiorku 1/3 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub jeśli wolicie śmietany) sól,pieprz Przygotowanie: Szczypiorek i sałatę myjemy
ChilliJemypożywne, tradycyjnie jest podawana z grzankami, ja poszłam w innym kierunku i podałam ją z kluseczkami serowo czosnkowymi które doskonale podkreśliły jej łagodny smak. Rewelacyjne danie na letni obiad, a także na rodzinne przyjęcie. Składniki: Zupa: 1 kalafior 5-6 ziemniaków ½ pora 2 0 dag serków topionych 10 dag masła Jarzynka do zup lub sól do smaku Pieprz kolorowy
Wanilia i Kardamonbędą miały jednolity kolor w środku, są gotowe! Warto je przechowywać w lodówce, żeby nic się z nimi nie stało. Są genialne na kanapkę, piknik i jako przystawka do obiadu. Jeśli nie macie kamionkowego dzbana z Kazimierza Dolnego, możecie oczywiście użyć np. słoika. Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKMłoda kapustka smakuje wyśmienicie i nie potrzebuje wielu dodatków. Taka z dodatkiem koperku i zasmażką jest przepysznym dodatkiem do letniego obiadu. Oczywiście można też z niej ugotować bigosik łącząc z młodą włoszczyzną i marchewką. składniki: 1 duża główka młodej kapusty ( ok 2 kg) 1 l wody lub bulionu pęczek koperku 2 duże cebule 3 łyżki domowego smalcu ze skwarkami sól
Monia miesza i gotujeŚwietna alternatywa dań jednogarnkowych. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :) Sprawdzi się zarówno jako szybki obiad lub posiłek do pracy. Delikatna nuta mięty dodaje ciekawego posmaku. Zapraszam! Makaron z mięsem mielonym, młodą kapustą i pomidorami Składniki: 400g mięsa mielonego 2 szklanki makaronu (u mnie makaron pełnoziarnisty) puszka pomidorów 2 szklanki poszatkowanej młodej kapusty mała garść posiekanej mięty mała cebula ostra
Tagebuch po polskuKurczak - mini pizza to danie, które na pewno zasmakuje miłośnikom pizzy :) Miejsce kalorycznego ciasta zastąpiłam kurczakiem a na nim: salami, pomidor i żółty ser. Fajny pomysł na nietypowy obiad lub przekąski na imprezkę. Składniki na 3 porcje: filet z kurczaka - podwójny 6 plastrów salami 6 plastrów pomidora 6 plastrów żółtego sera ketchup pieprz cayenne przyprawa do kurczaka bazylia olej
Alutka-Gotujezdrowe i bardzo smaczne, to mają piękny kolor. Dziś zapraszam na pieczone frytki z batatów z dodatkiem rozmarynu i kuminu. Pyszny dodatek do obiadu. Pieczone frytki z batatów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g batatów gruba sól morska oliwa z oliwek 2 łyżeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego) gałązki świeżego rozmarynu Wykonanie: Bataty obieramy
Kulinarne przygody Gatityprzepysznych przepisów. Tym razem skłaniamy się ku słonecznym i śródziemnomorskim klimatom. Nie zabraknie pomidorów, oliwek i świeżej bazylii, a wszystko to dzięki przepysznym ziemniaczanym kotletom. Zróbcie je na obiad, a obiecujemy, że nie pożałujecie! Do dzieła! Śródziemnomorskie kotlety ziemniaczane Przepis na ok 13-15 kotletów Potrzebujemy: ok. 6 średniej wielkości ziemniaków ok. 15 sztuk suszonych pomidorów ok. 15 sztuk
Bananowe Poleprzychodzi na myśl, to pesto. Aromatyczne, genialnie sprawdza się kiedy nie mamy czasu na gotowanie. W połączeniu z makaronem i np. indykiem czy ciecierzycą stanowi pyszny i szybki obiad. Jako że pesto bez sera nie smakuje tak dobrze, a ja sama przetwory mleczne jem od wielkiego święta, musiałam znaleźć jakiś substytut. Tę rolę spełniły tu płatki drożdżowe, które oprócz ciekawego
Powiedz dietom niejajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony na części pierwsze. Do zjedzenia na ciepło lub na zimno. W wersji z mięsem czy w wersji całkowicie wegetariańskiej jest pyszny, pełen wartościowych składników, zdrowych tłuszczy, mikro i makroelementów
Karo in the KitchenSpaghetti ze szparagami to pyszne, pożywne i łatwe danie. Można też szparagi podawać z ziemniakami i z dodatkiem dowolnego mięska. Szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem i
Smaczne Potrawytrakcie serfowania po internecie natrafiłam na ten przepis kotletów wg.Magdy Gessler, byłam bardzo ciekawa smaku tych kotletów, więc dziś podałam je na obiad, było pysznie. SKŁADNIKI: 6 kotletów schabowych 2-3 średnie cebule około 1 l mleka sól, pieprz 2 jajka 6-7 łyżek mąki bułka tarta WYKONANIE: kotlety rozbijamy, cebulę kroimy w piórka, każdy kotlet posypujemy solą
Kuchnia Beaty