Buongiorno Cari Amici! Dziś na obiad będzie aromatycznie, nieskomplikowanie i pysznie. Kuchnia włoska nie jest wolna od eksperymentów. Jest pełna radości i kolorów. Jest zdrowa i pomysłowa. Pyszna i zachęcająca. Prosta! W ciągu kilku minut możemy wyczarować same pyszności. U mnie dziś pełna improwizacja, jak zwykle. Kto mnie zna, ten wie , że nie trzymam się kurczowo standardów. Miary i wagi
Z Kuchni Do Kuchnirozrywa się, albo liście są za duże. Tu szybko formujemy owalne klopsiki, nic się nie rozsypuje, ani nie rozwala i na dodatek nie trzeba piekarnika. Z podanych składników wychodzi obiad dla 4 osób na dwa dni. Składniki: 500 g mięsa mielonego (obojętnie jakie, u mnie akurat wołowe) pół główki kapusty 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku
Dobra karmapodałam w towarzystwie „ Młodych ziemniaczków z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” oraz „Grillowanych szparagów i pomidorków koktajlowych z octem balsamicznym” . Przepyszny zdrowy i sycący obiad pełen smaków, błonnika i witamin! Składniki sałatki z rukolą: (4 porcje) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki oliwy extra vergine (używam oliwy Delicate) 1 łyżka octu z czerwonego wina sól morska
Moja DelicjaUwielbiam młode ziemniaki, najlepiej smakują mi takie ugotowane lub smażone z dodatkiem świeżych ziół. Dzisiejszy obiad był właśnie taki, pachnący wakacjami! Do ziemniaków doskonale pasują takie zioła jak tymianek, majeranek, natka z pietruszki, dodałam jeszcze ziarenka czarnuszki i obowiązkowo czosnek, który musi być, pachniało w całym domu! Podobnie można przygotować inne warzywa, ale ziemniaczki teraz smakują najlepiej, z kubkiem kwaśnego
Moja smaczna kuchniaKluski śląskie to dla mnie rozwiązanie wypadkowe, gdy na obiedzie spotykają się miłośnicy i przeciwnicy ziemniaków. Bo nawet jeśli ktoś nie lubi pure, to z przyjemnością zjada kluchy :) Tak pogodziłam gusta smakowe młodego Gościa i swoje ;) Poza tym to bezglutenowy sposób na wykorzystanie nadmiaru gotowanych ziemniaków. Składniki : ugotowane ziemniaki i mąka ziemniaczana w proporcji 4:1 (u mnie
Weekendy w domu i ogrodzieWyzwanie zostało podjęte. Z sukcesem! :) Takie połączenie składników sprawia, że smak kaszy samej w sobie jest naprawdę mało wyczuwalny. A szybkość i łatwość przygotowania sprawia, że na wakacyjny błyskawiczny obiad nadaje się znakomicie. Kaszę zajadaliśmy razem z sałatką z gotowanych buraków, jabłka i cebuli. Pyszne było! Składniki (na 4 porcje): - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 cebula - 1 puszka czarnej
Smakuje zdrowoniedzielny obiad pyszna quinoa i aromatyczny gulasz z dziczyzny ;) do tego podałam marynowaną cebulkę i jak się pewnie domyślacie domownik był bardzo zadowolony na widok tego dania. Trzeba przyznać, że jednak faceci to w większości mięsożercy. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa gulaszowego z sarny 1 cebula 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką
Quinoa Raz!Placek z cukinii zapiekany z pomidorem, brokułem i serem. Do tego pyszny sos czosnkowy, przecież to prawie pizza ;) To bardzo proste i smaczne danie. Idealnie sprawdzi się w roli obiadu lub kolacji. Można użyć różnych dodatków, wedle uznania. Ważne, by mogły się piec razem z ciastem przez 40 minut. Jeśli użyjemy ryby, warto ciasto przykryć, np. folią aluminiową, aby mięso
Kucharzycafont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kluseczki cętkowane to jeden z moich ulubionych przepisów na szybki obiad. Super są też jako dodatek do dań głównych, albo zamiast makaronu do zupy. Przepis oparty jest na idei klusek kładzionych, przerobionych na bezglutenowe. Składniki: 1 szklanka ugotowanej na sypko czerwonej quinoy
Quinoa Raz!perfekcyjny w porównaniu z innymi bezglutenowymi bułkami tartymi. Uważam ten produkt za bardzo udany i będę do niego wracać. Wykorzystałam bułkę tartą na dwa różne sposoby w trakcie jednego obiadu - do obtoczenia kotletów przed smażeniem oraz jako dodatek do skorzonery - tradycyjnie uprażoną i zmieszaną z masłem :) Wyszło pysznie, ale jak tak dalej pójdzie to będę ważyła 200 kilo. Składniki
Quinoa Raz!dusimy pod przykryciem. Jeszcze gorącego indyka kroimy na grube paski, układamy na sałatce i polewamy sosem z cytryny, oleju lnianego, pieprzu i soli. Całość posypujemy szczypiorkiem i nasz dietetyczny obiad gotowy
Quinoa Raz!poeksperymentować i opracować swoją wersję, oczywiście z quinoą, ponieważ do tej pory, wszelkie kompozycje tego ziarna z mielonym mięsem, doskonale się sprawdzały. Tym razem pieczeń, którą zaplanowałam na dwa obiady nie dotrwała do następnego dnia ;) Co prawda trochę za sprawą gościa, który nas spontanicznie odwiedził wieczorem, ale jego mina i mina domownika oraz tempo w jakim danie zniknęło, może świadczyć
Quinoa Raz!jako domowe maskotki, ale jako danie towarzyszą mi od dziecka, więc jestem z tym oswojona ;). Dziadkowie, którzy mieszkali na wsi hodowali króliki i gdy do nich przyjeżdżałam na niedzielny obiad często podawali ich pieczone mięso. Najlepszego królika na świecie przygotowuje mój tata, ja przejęłam rodzinną tradycję. Wiadomo, że najlepsze są skoki i comber, a nigdy nie wiadomo co właściwie, zrobić
Quinoa Raz!kochać szparagów i młodych ziemniaków? Ja osobiście nie wyobrażam sobie majowych obiadów bez nich. Dziś bardzo prosta, ale przy tym efektowna zupa z zielonych szparagów, do której podałam pieczone ziemniaczki. Oczywiście nie mogło zabraknąć komosy ryżowej, wybrałam czarną i nafaszerowałam nią pieczonego kartofelka, pyrkę, grulę ;) czy jak kto woli. Farsz zyskał niepowtarzalny charakter dzięki gałązce świeżego rozmarynu w połączeniu
Quinoa Raz!Zaledwie kilka doskonałych składników, prostota i jakość, a efekt powala. Danie jest bardzo uniwersalne, można przyrządzić na ciepło, lub na zimno, świetnie sprawdzi się zarówno jako śniadanie, obiad, lub kolacja. Kolejna moja miłość, młody bób <3 W bobowym sezonie mogłabym się żywić tylko nim, ale po co skoro jest jeszcze quinoa, świeża nać pietruszki i prawdziwy rarytas
Quinoa Raz!