młode warzywa. Cebulę, ziemniaczki i marchewkę dostałam od babci, a cukinię i fasolkę szparagową z działki od mamy M. Do tego filet z kurczaka, lub indyka i fit - ekologiczny obiad gotowy! Składniki: - 30 dkg młodych ziemniaków - 4 młode marchewki - 30 dkg fasolki szparagowej - duża młoda cebula - 5 ząbków czosnku - 2 małe cukinie - 40 dkg filetu z kurczaka/ indyka - 1/2 pęczka
Cook&LovePyszności, całe takie naczynie, jak prezentuję niżej zniknęło w jeden dzień. Rzadko robię zapiekanki, za bardzo kaloryczne, za mało wymagające. Mojej ulubionej jeszcze nie widzieliście - zwykle
Cook&Lovewierzchu, kremowe w środku. Do ich przygotowania możemy użyć ulubionych ziół (najlepiej świeżych) i przypraw. Sposób podania także daje wielkie pole do popisu, mogą służyć jako dodatek do obiadu, świetnie sprawdzą się także jako samodzielne danie z dodatkiem ulubionego sosu. Do dzieła! Składniki: - ziemniaki (równe, o podłużnym kształcie,ilość taka, jakiej potrzebujecie) - 2 łyżki masła (na każde 6 ziemniaków) - kilka
Cook&LoveZiemniaki pieczone, ziemniaki gotowane, ryż, makaron, kasza.... i tak w kółko. Kojarzycie? Ile można jeść te same dodatki do obiadu? Od dziś z tym koniec! Koniec z nudą i koniec z monotonią. A może samodzielne wege danie? Łapcie pyszną receptę: Składniki: - nieduża cukinia - 5 średnich ziemniaków - kilka małych marchewek - 6 ząbkow czosnku - średnia cebula - oliwa z oliwek - świeży rozmaryn - sól
Cook&Lovewiedziałam co zrobić na obiad, miałam zamrożone surowe grzyby i ochotę na zapiekankę. I wyszło to :) Efekt był dokładnie taki jak sobie wymyśliłam - przepyszny! Danie jest dosyć ciężkie, ale raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na takie szaleństwo. Należy nam się! :) Składniki: - 4 plastry karkówki - ok 35 dkg mrożonych, surowych grzybów leśnych - cebula - 6 ząbków czosnku - 7 średnich ziemniaków
Cook&LoveZapiekane ziemniaki, chrupiąca cebulka i pieczarki - wszystko aromatycznie doprawione, a do tego pachnące czosnkiem polędwiczki otulone boczkiem... Taką oto zapiekankę dziś Wam proponuję na obiad :) Danie łatwe i przyjemne, nie napracujecie się przy nim dużo, a efekt jest naprawdę zaskakujący. Do tego całość pięknie wygląda na talerzu. Czego chcieć więcej! To co?! Do dzieła! :) SKŁADNIKI: 4 duże ziemniaki
Słodko-Słony Świat Ilonypewniak na naszym rodzinnym stole. Każdy go lubi! Mama podaje go z kopytkami, kluskami śląskimi lub kaszą gryczaną, do tego kiszony ogórek (wiadomo - mojej mamy najlepszy!) i obiad gotowy. Wiecie dlaczego jeszcze tak lubimy to danie? Bo jest idealne na wszelkiego rodzaju święta. Można je zrobić dzień lub dwa wcześniej i nie martwić się przygotowaniami. Z tego powodu
Kulinarne InspiracjePasują do każdego obiadu, mięsnego, warzywnego, rybnego. Także do duszonych grzybów z dodatkiem lubczyku. Smakują również pysznie same z masełkiem lub odsmażone z boczkiem i cebulką. Uniwersalne ziemniaczane danie. Jedne z moich ulubionych:) Najbardziej lubimy te rumiane i chrupiące odsmażone na patelni na maśle klarowanym. Pięknie wtedy pachną masłem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki 2 jajka garść posiekanego
Zasmakuj Kuchnimacie pomysłu na obiad? Chcecie przygotować coś na szybko? Jeśli tak to poniższy przepis przypadnie Wam do gustu. Wystarczy wyluzowane udka pokroić, przyprawić i usmażyć na patelni wraz z dodatkiem mieszanki chińskich warzyw (marchewki, papryki, pora, kukurydzy i grzybków mun) oraz makaronem ryżowym. Danie do przygotowania w niecałe 20 minut 😃 Składniki na porcję dla 2-3 osób
UgotowaćPrzyrządziłam wspaniałą jednogarnkową potrawę hiszpańską – Paella marinera, bo to od razu przyszło mi do głowy po otwarciu przesyłki . Istnieje wiele odmian tej potrawy i zazwyczaj jada się ją na obiad. Tradycyjnie Paella powinna być spożywana z naczynia, w którym ją przyrządzano. Gotowi na podróż do Hiszpanii? Składniki na ok. 4 duże porcje Bulion szafranowy: litr wody pieprz czerwony ,jagody
Z Kuchni Do Kuchnibardzo zbliżone do cen w Polsce, z całą pewnością znacznie mniej zapłacicie za typowe węgierskie produkty np. paprykę, salami czy węgierski pyszny Tokaj. W restauracjach można kupić syty obiad składający się z typowego węgierskiego gulaszu z kluseczkami za ok. 17 PLN . Węgierski gulasz z kluseczkami Ale uwaga nie wszędzie :( We wpisie o lokalnych przysmakach znajdziecie nazwę knajpki, którą polecamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Grzyby leśne to dobra baza dla wielu potraw. Na dzisiejszy obiad podałam polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym . Wszystkim bardzo smakowało, więc gorąco polecam. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 20 dag. ugotowanych leśnych grzybów 2 cebule szalotki pietruszka zielona masło klarowane przyprawy: sól, pieprz, lubczyk inne wg. gustu MARYNATA: 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta pieprzu grubo mielonego, szczypta soli
Kuchnia BeatyBardzo lubię kotlety z warzyw szczególnie te z brokułami i fetą. Są sycące i smaczne, najlepiej smakują podane z surówką. Idealne na piątkowy obiad lub kolację, nie wiem dlaczego ale bardziej wolę kotlety z warzyw niż z mięsa. Składniki: 1 duży brokuł 2 ziemniaki 100 gram sera typu feta 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych Lestello Sól, pieprz Bułka
Bajeczna Kuchniaburaczki, wymieszać i podsmażać chwilę. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem , cukrem oraz odrobiną octu. Zasmażane buraczki to idealny dodatek do niedzielnego obiadu.Podawać na gorąco jako dodatek do obiadu. Smacznego
Aromatyczne Podróżeciasto do popołudniowej kawki. Wszak gęsina smaży się dobre 3 godziny. Ja przygotowuję od razu większą ilość mięsa, smażę w dwóch garach tak, by wystarczyło na co najmniej 2 obiady. Takie mięcho pyszne jest także jako dodatek do sałaty z sosem winegret. Można także przygotować z kawałków mięsa, zalanych tłuszczem smarowidło do chleba. Składniki: - nogi gęsie (u mnie
Smaczne Zdrowe