obiad - 94612 przepisów (strona:1970/6308)

ŁOSOŚ PO AZJATYCKU 171

Dobry pomysł na zdrowy i sycący obiad lub inspiracja na spotkanie z przyjaciółmi. Niewątpliwą zaletą jest krótki czas pieczenia łososia. 15-20 minut wystarczy, by można go było podawać na stół. Upieczonego łososia można serwować także na zimno np. w towarzystwie ulubionej sałaty skropionej sosem winegret. SKŁADNIKI  / 2 porcje MARYNATA 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego

cool and minty
STIR-FRY Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I MAKARONEM RYŻOWYM 184

kurczaka, cieniutkimi paskami marchewki, czerwonej słodkiej papryki i kiełkami fasoli mung. Dzień wcześniej możemy zamarynować kurczaka i pokroić warzywa, a następnego dnia po pracy w 15 minut mamy pyszny obiad, który zawsze się udaje.  Fantastyczny efekt osiągnięty przy minimalnym wkładzie pracy.  SKŁADNIKI / 2 porcje KURCZAK W MARYNACIE 1 pojedyncza pierś kurczaka 2 łyżki soku z limonki lub cytryny

cool and minty
POLĘDWICZKA W SOSIE PIECZARKOWO- BOROWIKOWYM 188

dodatkiem białego wytrawnego wina, które nadaje potrawie lekki aromat i w subtelny sposób podkreśla smak grzybów. Świetne danie do serwowania na wszelkie uroczystości rodzinne lub jako wystawny obiad w czasie grudniowych świąt. Najlepiej smakuje z delikatnym puree ziemniaczanym  lub kaszą jaglaną, gryczaną, jęczmienną. Jako sałatkę podałabym sałatę z winegretem. SKŁADNIKI / 2 porcje 400 g polędwiczki wieprzowej ( 1 polędwiczka

cool and minty
CURRY Z DORSZEM I POMIDORAMI 145

aromatyczne danie z jednej patelni. Błyskawiczne w przygotowaniu, zdrowe i lekkie. Gotowe dosłownie w 30 minut, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Będzie świetnym pomysłem na szybki i bardzo smaczny obiad po pracy. Pastę curry możecie zastąpić łyżeczką przyprawy curry w proszku wymieszaną z łyżką oliwy, łyżeczką kurkumy, startego imbiru i czosnku oraz drobno posiekaną papryczką chili. SKŁADNIKI / 2 porcje

cool and minty
WOŁOWY GULASZ PIECZONY Z WINEM 185

Pyszny, rozgrzewający gulasz pieczony w piekarniku z czerwonym winem. Bogaty w smaku, prosty w przygotowaniu i bardzo dobry do odgrzewania. Przepis nie jest trudny i przydaje się, kiedy nad obiadem nie chcemy lub nie możemy spędzać wiele godzin. Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI

cool and minty
Pancakes 200

Czasami mamy ochotę na szybki obiad. Lub po prostu niezobowiązującą przekąskę. Wtedy, zamiast wymyślać skomplikowane dania, warto sięgnąć po pyszne pancakes. Ich przygotowanie jest niezwykle ... Post Pancakes pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne dla Każdego

Pancook
Pierogi z jagodami jak u babci! 390

czegoś więcej nam trzeba? Mi zdecydowanie nie! Jestem już w niebie, jagodowym niebie z fioletowymi ustami ;-))) I tak mi dobrze i niech już tak zostanie! Pierogi z jagodami, to obiad który musicie, po prostu musicie zjeść w lato. Nie wyobrażam sobie lata bez tego dania. To od zawsze dla mnie znak, że lato zawitało już w pełni do Polski

SMYKWKUCHNI
Ryż czarny z warzywami i parmezanem 153

patelni. Zdrowe przede wszystkim. Mam ostatnio fazę na patelnię bo jestem leń. Jest gorąco. Potrzebuję zjeść zdrowo, kolorowo i smacznie, ale ..nie za bardzo chcę stać przy kuchence. Ten obiad powstał dość szybko. Z rzeczy ,które posiadałam w lodówce i w zamrażarce. Składniki warzywa po włosku na patelnię garść żółtej szparagówki czerwona cebula liście bazylii cukinia baby sól do smaku

Z Kuchni Do Kuchni
Jaglane burgery 290

Brak pomysłu na obiad, resztka kaszy w lodówce i jeden ugotowany ziemniak - tak powstały burgery ;)  Na temat kaszy jaglanej jest od pewnego czasu głośno. Sławę zdobyła dzięki swoim właściwościom odżywczym oraz wszechstronnemu zastosowaniu w kuchni. Z kaszy tej można zrobić wszystko - desery, kotlety, kiełbasę, lody i wiele, wiele więcej. Pod względem właściwości odżywczych jest zaraz po kaszy gryczanej (moja

pyszne zdrowości
Zraziki w sosie koperkowo-czosnkowym. 499

cebulą i czosnkiem, podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy resztę posiekanego koperku i gotujemy około 1/2 godz. wyjmujemy zraziki, do sosu wlewamy śmietankę 18% z łyżką mąki i zaklepujemy sos, obiad gotowy-podajemy z kaszą jęczmienną lub młodymi ziemniaczkami

Kuchnia Beaty
Szparagi w szynce z parmezanem 209

Nie wiem, czy poniższy wpis można nazwać przepisem, ale umówmy się w takim razie, że będzie to inspiracja do przygotowania szparagów. Co prawda przepis ten powstał

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kabaczety z sosem tzatziki 372

mięsa mielonego powstaną nie tylko zwykłe mielone, proponuję teraz obiad pod chmurką –grillowane kabaczety, mimo tak niewielu składników są przepyszne.  Podałam je z delikatnym sosem tzatziki… o tej porze roku szkoda czasu na długie gotowanie, a one szybko się robią i zawsze się udają. Polecam! Składniki: ½ kg mielonego mięsa z szynki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku

Wanilia i Kardamon
Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami 592

dzisiejszy obiad proponuję pyszną faszerowaną cukinię. Potrawę przygotowałam z produktów, które w danej chwili miałam po ręką. Wyszła bardzo smaczna i jeszcze niejednokrotnie zagości w mojej kuchni. SKŁADNIKI: 2 cukinie, 1 udko z kurczaka, 2 pomidory, 1/2 cebuli, 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 50g masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Udko gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron z groszkiem i jajkiem 196

danie jest idealne kiedy macie niewiele czasu i niewiele w lodówce. Wystarczy kilka niewyszukanych składników i 20 minut i pyszny zielony wiosenny obiad gotowy. Składniki: 400g makaronu (u mnie farfalle) 1,5 szklanki zielonego groszku łyżka masła pęczek koperku ząbek czosnku 2 jajka 100ml słodkiej śmietanki sól, czarny pieprz, papryka w płatkach Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonym

Pyry na Gaz
Lżejsze placuszki twarogowe na mące ryżowej 269

podanego przepisu nie wychodzi dużo, bo są naprawdę sycące. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste. Takie lżejsze placuszki twarogowe na mące ryżowej idealnie pasują na śniadanie, kolację, a nawet na obiad. Spróbujcie.  Składniki: (na 2 porcje) 250 g chudego twarogu 2 jajka L 3 łyżeczki cukru trzcinowego ( u mnie od Pro-BIO ) 3 łyżki mleka 3/4 szklanki mąki ryżowej

Słodkie okruszki