obiad - 94612 przepisów (strona:1903/6308)

Ogórkowy chłodnik bez mleka 203

Chłodnik to doskonała zupa na letni, upalny obiad. Można go przygotować trochę inaczej niż klasycznie – z dodatkiem mleczka kokosowego. Mleczko nadaje chłodnikowi idealną konsystencję. Dziś chłodnik ogórkowy – doskonały pogromca upałów. 2 duże ogórki szklarniowe 1 cebulka dymka 1/3 pęczka natki pietruszki 1/3 pęczka koperku łyżka soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny pół litra wywaru z włoszczyzny

Dieta bez mleka
Spaghetti ze świeżymi pomidorami i kiełbasą 159

minut można przygotować obiad z makaronem. Bardzo proste danie, niezwykle aromatyczne, kolorowe i nawiązujące do włoskich smaków. Wystarczy kupić pomidory, najbardziej polecam do tego dania pomidory lima, które mają cienką skórkę, zwarty miąższ. Według mnie są najlepsze nie tylko na surowo, ale i do wszelkich sosów, także tych, które przygotowujemy w słoikach na zimę. To moja ulubiona odmiana

Moja smaczna kuchnia
Fasolka szparagowa z jajkiem w koszulce 197

Pomysł na lekki i szybki do przygotowania obiad - fasolka szparagowa podana z jajkiem w koszulce. Jeżeli uwielbiacie zasmażaną na maśle bułkę tartą to możecie polać nią ugotowaną fasolkę. Ja pominęłam bułkę tartą, ponieważ chciałam uzyskać danie bezglutenowe i beztłuszczowe 😃 Składniki na 2 porcję: 2-3 spore garście żółtej fasolki szparagowej 2-4 jajka 1 l wody 1 łyżka octu

Ugotować
KOTLECIKI RYŻOWE 177

przygotowania przechowywać w lodówce. Dzięki temu podczas formowania i smażenia kotleciki zachowają nadany kształt i nie będą się rozsypywały. Ja sama najczęściej przygotowuję je z ryżu który pozostał z obiadu i podaję z sosem curry, pomidorowym lub po prostu z mizerią. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej lekko rozgotowanego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki

cool and minty
Bezglutenowy placek wytrawny po wiejsku 161

Dziś mam dla Was przepis na pyszny bezglutenowy placek w sam raz na letni obiad. Ciasto zrobiłam z mąki z czerwonej soczewicy i wody z dodatkiem oliwy z oliwek, czarnej quinoy i świeżych ziół. Reszta składników to warzywa z ogródka mojej cioci i wiejski boczek, który przywiozłam od rodziców. Przepis bierze udział w konkursie z "Tiną" na Durszlaku :) trzymajcie kciuki

Quinoa Raz!
Makaron z cukinią i ricottą 172

jeszcze zostało. A jak nie zostało to szybko róbcie nową partię bo mam dla Was przepis na makaron z cukinią, ricottą i parmezanem. Cudowny, prosty i bezpretensjonalny, letni obiad. Może mało efektowny na talerzu (trochę paciajowaty) ale z młodą cukinią, domową ricottą, skórką z cytryny i świeżo ukręconą bazylią naprawdę świetny w smaku. U nas zaczął się jak co roku

Cooking for Emily
Dip z serka koziego z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i papryką 149

tylko zresztą latem, lubię kreować nowe przepisy inspirowane smakami, jakie oferują nam Włochy, mój ukochany kraj. Największym wyzwaniem jest, aby codziennie zjeść coś innego na śniadanie. O ile obiady i kolacje nie sprawiają mi problemów, o tyle to poranny, pierwszy posiłek w ciągu dnia wymaga nieco więcej weny twórczej. Śniadanie to podstawa, dlatego warto na chwile zastanowić się i ułożyć

Moja smaczna kuchnia
Cukinia faszerowana z mięsem mielonym 149

lepszego, niż zdrowy i sycący obiad z sezonowych warzyw :)  Idealny zarówno do przygotowania w piekarniku, jak i na grillu w niedzielne popołudnie :D Składniki: 3 małe cukinie 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mięsa mielonego wołowego 200 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta

Malinowo w kuchni
Kotlety sojowe zapiekane z serem i pomidorem 226

Pomysł na urozmaicenie niedzielnego obiadu - kotlety sojowe zapiekane z żółtym serem i plasterkiem pomidora, podane z ryżem i błyskawiczną sałatką (z pomidora, kukurydzy, ogórka i czerwonej cebuli). Poniższe kotlety są bardzo smaczne i szybkie do przygotowania. Dodatkowo możecie je podać osobom będącym na diecie wegetariańskiej.  Składniki na 3-4 porcje: 6-8 sztuk kotletów sojowych 0,5 l wody

Ugotować
Fusilli z papryką, szpinakiem i pomidorami 136

gotuj. Wsyp szpinak i duś na małym ogniu, pod przykryciem do momentu, aż opadnie. Dosmacz solą, pieprzem. Wymieszaj z makaronem. Serwuj z parmezanem i dużą ilością świeżej bazylii. Obiad gotowy

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami 520

Pyszna zapiekanka na obiad lub do kolacji, to smaczne danie dla każdego. Potrzebujemy ugotowany makaron, naczynie, przyprawy i dodatki: szynkę konserwową, ser żółty, cebulę, cukinię, kukurydzę, paprykę, trochę tłuszczu do posmarowania naczynia i pieczarki. Przyprawiamy dowolnie wg swojego smaku, podstawowe przyprawy to sól, pieprz i oregano. Do natłuszczonego naczynia wkładamy warstwami wcześniej przygotowane,  pokrojone, ugotowane, odsączone warzywa, ser, szynkę

chleba naszego
Penne z kurczakiem i cukinią 150

Zapraszam na szybki obiad , penne z kurczakiem i cukinią w sosie śmietankowym. Jest to bardzo proste danie zresztą jak każdy przepis na makaron. U mnie sos do makaronu powstają na ogół z tego co akurat mam pod ręką. Kawałek fileta z kurczaka , zielona cukinia i suszone pomidory to kolejny letni standard. Pyszny, smaczne i pożywne penne z kurczakiem i cukinią

codojedzenia
Placki ziemniaczano-szpinakowe 215

przyprawy. 4. Placki smażymy na oleju z obu stron, do momentu aż się zarumienią.   Przepis bierze udział w akcji: Wytrawne tarty i placki – najlepsze na letni obiad

Podwójnaporcja
Cukinia faszerowana pieczarkami i mięsem z kruszonką 169

Sezon na cukinię w pełni. Faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem z chrupiącą parmezanową kruszonką to propozycja na smaczny letni obiad, lub opcja na pozbycie się nadmiaru cukinii z ogródka. W tej wersji jest bardzo smaczna i łatwa do przygotowania. Jedna tylko uwaga-gdy mamy małą cukinię omijamy etep podpieczenia w piekarniku, w tym przypadku nadziewamy surową i zapiekamy, starsze sztuki

Wanilia i Kardamon
ROLADKI ZE SZCZAWIEM 152

ROLADKI ZE SZCZAWIEM to świetny pomysł na obiad, z wykorzystaniem sezonowego składnika, który zawiera wiele składników odżywczych. Artykuł ROLADKI ZE SZCZAWIEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE