Pan bagnat – kanapka nicejska nadziewana sałatką z tuńczykiem 308sałatka zamknięta w bułce/chlebie to absolutny klasyk w rejonach Nicei, we francuskiej Prowansji. Sprawdzi się i na śniadanie, i na lunch, ale też na obiad czy na kolację – świetna do zapakowania w piknikowy kosz. Spróbujcie, kanapka nicejska smakiem nie ma sobie równych! Jak wiele potraw tak i ta była na początku jedzeniem prostych ludzi , w szczególności rybaków i pracowników
Karo in the Kitchen
Pierś z kaczki podana z sosem wiśniowym 234Pomysł na niedzielny obiad - pierś z kaczki podana z sosem wiśniowym. Mięso z kaczki jest miękkie i soczyste. Idealnie smakuje podane z lekko wykwintnym sosem wiśniowym. Do tego dania możecie przygotować kluski francuskie kładzione lub kluski śląskie . Składniki na 2 porcje: pierś z kaczki 2 średniej wielkości piersi z kaczki wraz ze skórką sól, pieprz sos wiśniowy
Ugotować
Zielone risotto z kurczakiem, szparagami i szpinakiem 209Zielone risotto z kurczakiem, szparagami i szpinakiem to pyszny pomysł na obiad, nie tylko od święta! Ja do swojego użyłam ostatnich szparagów, które jakimś cudem kupiłam jeszcze niedawno na targu. Do tego kurczak i szpinak… Mmm, już nie mogę się doczekać następnej porcji 😉 Przepisy na risotto w różnych wariantach znajdziecie pod TYM linkiem. Składniki: 200 g ryżu
Pasja Smaku
Polędwiczki z dorsza w czerwonym bulionie z chorizo, ciecierzycą i papryką 212bulionie z pikantną kiełbasą chorizo, sycącą ciecierzycą i czerwoną papryką. Ani to zupa rybna, ani gulasz ale to połączenie smaków jest naprawdę pierwszorzędne. Nie dajcie się namawiać – przygotowanie takiego obiadu zajmie Wam nie dłużej niż 30 minut! Mrożone polędwice z dorsza trzeba odmrozić – najpierw spłukać pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę, dać odciec wodzie z ryb na sitku
Karo in the Kitchen
Leczo z cukinią 201Dziś tak tradycyjnie, jak na polski obiad w lato przystało, czyli leczo! Jako dziecko nienawidziłam (nie wiem czemu, nie pytajcie :P) a teraz baaardzo lubię i nie wyobrażam sobie żeby go nie robić przynajmniej kilka razy w czasie wakacji. Dzielę się więc z Wami moim szybkim i smacznym przepisem na to nieskomplikowane, jednogarnkowe danie :) Składniki na ok. 4 porcje
Simply Food
Zasmażana młoda kapusta z koperkiem 196Młoda kapusta zasmażana z dodatkiem dużej ilości koperku to moja dzisiejsza propozycja na pyszny i szybki dodatek do obiadu. A tu zapraszam na młodą kapustę z marchewką . Składniki: 1 mała główka kapusty 1 cebula 4 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej pęczek koperku sól, pieprz Wykonanie: Kapustę umyć, poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać kapustę i podlać
magiczna kuchnia Kasi
Sos z kalafiora do makaronu 304kalafiora z makaronem to smaczny i prosty pomysł na szybki obiad. Składniki (sos na 4 osoby): nieduży kalafior (lub pół dużego) 2 cebule 2 ząbki czosnku ok 200 ml mleka pół łyżeczki imbiru mielonego łyżeczka cukru trzcinowy lub brązowy chilli w płatkach parmezan lub inny podobny ser sól, pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy w garnku
Mechanik w kuchni
Kurczak pieczony w marynacie ketchupowo-czosnkowej z przyprawą rosołową 176Jest to prosta propozycja na nieskomplikowany oraz tani obiad. Mogłabym stwierdzić, że nawet i "kryzysowy", ponieważ jego składniki znajdują się praktycznie w każdej kuchni. Mimo swej prostoty kurczak smakuje naprawdę świetnie i bardzo aromatycznie. Dominująca, czosnkowa nuta idealnie komponuje się z delikatnym posmakiem pomidorów. Natomiast przyprawa rosołowa podkreśla smak mięsa. Polecam! około 1,2 kg dowolnych części z kurczaka Marynata
Di gotuje
Kotleciki z kalafiora 164Kotleciki z kalafiora Typowy polski obiad, to ziemniaki, kapucha lub mizeria i… kotlet. Co prawda kotleciki z kalafiora nie zastąpią prawdziwego schabowego, jeśli ktoś jest smakoszem, ale mogą być fajną i zdrową alternatywą. Kotleciki bardzo fajnie sprawdzają się nie tylko jako część głównego dania, ale również w burgerach! Wspaniale komponują się z różnymi sosami i dodatkami. U mnie
Blendman
Pieczone żeberka w ketchupowej marynacie 223jutrzejszy obiad polecam pyszne żeberka pieczone w ketchupowej marynacie. Mięso jest idealnie przyprawione i rozpływa się w ustach. Żeberka pojadę z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: 1 pasek żeberek, ½ szklanki Ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym WSP SPOŁEM , 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej, 1 łyżeczka pieprzu, szczypta soli, 4 łyżki oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka kroję na porcje. Ketchup mieszam
Tradycyjna kuchnia Kasi
Kotlety z cukinią i żółtym serem 217zabija” smak cukinii, a do kotletów zdecydowanie bardziej pasuje bułka tarta, ewentualnie możecie spróbować przygotować je z kaszą manną. Do tego jogurt ze świeżymi ziołami i pyszny, letni obiad gotowy! Składniki /12 sztuk/: 2 cukinie 2 jajka Czytaj dalej... Artykuł Kotlety z cukinią i żółtym serem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smaku
Fasolka szparagowa z bekonem, cebulą i jajkiem w koszulce 252kremowym maśle czerwona cebula. Bekon dodaje chrupkości i wędzonego, dymnego aromatu – cały smak podkręca czosnek , a jajko w koszulce to tutaj przysłowiowa kropka nad i. Czy jako samodzielny obiad, czy jako dodatek do jasnych mięs i ryby – tak podana fasolka na pewno nie jest nudna czy byle jaka! Fasolce odcinamy zdrewniałe końce i dokładnie ją myjemy. Gotujemy fasolkę na parze
Karo in the Kitchen
Schabowy w wędzonej papryce 176Schabowy w wędzonej papryce Kotlet schabowy , to nieśmiertelny element polskiej kuchni . Niedzielny obiad, bez tego kawałka mięsa w chrupiącej panierce , jeszcze nie tak dawno ,nie istniał . Czasy się zmieniły , schabowy…pozostał ten sam …więc może ,czas przy nim nieco pogrzebać Nie ,żebym nie lubiła, klasycznej wersji , wręcz odwrotnie ,osobiście uważam ,że jest to jedno z najsmaczniejszych dań . Generalnie
Ogrodnik w podróży
Wegańska potrawka z mleczkiem kokosowym i zieloną pastą curry 205Obiad inspirowany kuchnią tajską, dla miłośników ostrości. Pikantnego charakteru nadaje potrawce bardzo aromatyczna zielona pasta curry. Ostrość curry zrównoważona jest jednak dodatkiem mleczka kokosowego, intensywność całości łatwo więc dostosować do tego jak wrażliwe na ostre smaki są nasze kubki smakowe. W mojej wersji wykorzystałam ciecierzycę, można ją jednak zastąpić ryżem czy nawet makaronem. WEGAŃSKA POTRAWKA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM
HealthyCreations