obiad - 94612 przepisów (strona:1841/6308)

Tęczowa sałatka z wędzonym kurczakiem 182

Szybka w przygotowaniu, zdrowa, pełna witamin i bogactwa kolorów sałatka z dodatkiem wędzonego kurczaka idealnie sprawdzi się jako lekki obiad oraz pełnowartościowe drugie śniadanie. Składniki: 2 wędzone udka z kurczaka (po obraniu 300g mięsa) 120g roszponki 15 pomidorków koktajlowych 120g mini mozzarelli 1 czerwona cebula 1/2 zielonego ogórka 80g orzechów nerkowca 1 pomarańcza Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki

Szalona Kuchnia Eweliny
Wołowina duszona w Jasnym Piwie 266

czasie o jakieś dziewiętnaście lat. Młody wtedy był taki malutki, a ja w kuchennych powijakach, na etapie sosów z torebki. Internety się dopiero rozwijały, a ja szukałam pomysłów na obiady w starych książkach kucharskich. W jednej z nich, takiej starszej ode mnie natknęłam się na wołowinę w piwie. Zrobiłam raz, a potem wszyscy wokoło domagali się jeszcze i jeszcze

Blondynka Gotuje
kotleciki z quinoa i cukinii 220

masz ochoty na mięso albo cierpisz na notoryczny brak czasu na jutrzejszy obiad zrób kotleciki z komosy ryżowej z dodatkiem cukinii, są bardzo zdrowe i są świetną alternatywą dla mięsa. Połączenie komosy z cukinią (na którą właśnie trwa sezon) daję zdrowego niskokalorycznego i nie suchego kotleta :) PS. W przepisie podałam mąkę pszenną, możesz użyć zamiennie  kukurydzianej lub mąki

Wylizany Rondel
Pieczona frittata z brokułami (Frittata al forno con broccoli) 211

przepis na frittat ę  wzbogaciłam dodatkiem brokułów  i ricotty. Frittata jest szybka i prosta w przygotowaniu a do tego treściwa, idealna na niedzielne śniadanie lub obiad, do którego możemy podać sałatkę z rukoli z sosem balsamicznym. Polecam Wam serdecznie :) * Jeżeli lubicie frittaty, polecam Wam moje wcześniejsze przepisy na frittate z cukinią , kolorowymi warzywami

La grande e la piccola cuoca
Tagliatelle z ragu bolońskim 151

kolejny zrecenzowane przez domowników na 6 z plusem. Cieszy mnie to ogromnie, nie powiem! :) A rekomendacja córki - niejadka jest zaszczytem, kiedy jest pozytywna. Przepełniona tym dzisiejszym zachwytem nad obiadem, piszę dla Was przepis. Potrzebujemy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/3 czerwonej papryki 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 3 łyżki oliwy

MamaOskarka
Warzywa w cieście francuskim 167

Super zdrowy i smaczny obiad. Składniki: Warzywa na patelnię 1 opakowanie Ciasto francuskie 1 opakowanie Sól do smaku Olej tłuszcz do formy Wykonanie: Ciastem francuskim wyłożyć natłuszczona formę(część ciasta odłożyć do ozdobienia) i wyciągnąć brzegi. Warzywa wyłożyć na patelnię z dodatkiem odrobiny oleju i mieszając podgrzać z solą do smaku. Następnie przestudzić, wyłożyć na ciasto i piec w piekarniku

Tradycyjna Kuchnia
kuskus z pieczarkami 159

Jeśli nie macie pomysłu na obiad, a też czasu za wiele nie posiadacie polecam szczególnie dla miłośników pieczarek - a ja do nich należę :) Danie w mniej niż 30 min i co najważniejsze bardzo sycące. Składniki: 4 łyżki kaszy kuskus kilka pieczarek przyprawy ulubione  - sól, pieprz czy Jarzynka olej do smażenia Przygotowanie: kuskus zalewamy wrzątkiem - na ok 1 cm powyżej

Gotowanie z pasją
ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA, BEZ MOCZENIA 200

zostaje jej więcej w drugim dniu, to wekuję w słoiki i pasteryzuję lub wlewam gorącą i zakręcam (nakrętka się wciąga i zupka czeka sobie w lodówce na następny obiad, za jakiś czas...). Tydzień-dwa może tak sobie stać, bez pasteryzacji, ale musi być wlana b.gorąca. Podane ilości są orientacyjne, można dowolnie zamieniać, wymieniać...co kto lubi, co kto woli

Smaczne Zdrowe
ZUPA A'LA RAMEN 176

Cóż można wymyślić na obiad mając tak szeroki wybór makaronów w domu?  Starając się urozmaicić codzienne menu przygotowałam orientalną japońska zupę ranen, czyli rosół japoński. Podstawą tej zupy jest makaron. Teraz do wyboru jest wiele pysznych makaronów pasujących do tej zupy. Oto moja wersja tego przepisu. Bazą zupy jest mięsny wywar (u mnie rosół drobiowo warzywny). Składniki: 1/2 opakowania

Słodki Zakątek
Miodowo - orzechowy kurczak w sosie bazyliowym 204

filet z kurczaka w słodko-ostrej marynacie z dodatkiem orzechowej nuty, podany na dzikim ryżu z bardzo wyrazistym sosem bazyliowo-musztardowym to świetny pomysł na pełnowartościowy, łączący wiele smaków obiad. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 125g dzikiego ryżu Marynata: 40g orzeszków ziemnych solonych 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny skórka starta

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa z soczewicą 189

minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec odstawić z ognia i dodać śmietankę. Całość wymieszać i ponownie zagotować. Wrzucić na wierzch posiekaną natkę pietruszki i podawać na obiad

psgotujemy
SAŁATKA LODOWA 196

Często robię taką sałatkę jako dodatek do obiadu. Wszystkim bardzo smakuje. Polecam przepis :) SKŁADNIKI: 0,5 sałaty lodowej 0,5 czerwonej cebuli pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych zielony ogórek opcjonalnie 0,5 czerwonej lub żółtej papryki szczypiorek słonecznik łuskany SOS: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sól, pieprz, sok z cytryny odrobina musztardy WYKONANIE: Sałatę myjemy, odsączamy

Pani na deser
Roladki schabowe zapiekane w sosie serowym z pieczarkami 192

Zawijane roladki nadziewane szynką oraz plasterkami sera żółtego, zapieczone pod sosem śmietanowo-serowym z pieczarkami to propozycja na smaczny codzienny obiad . Doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek. Składniki: 6 grubych plastrów schabu bez kości 6 plasterków sera żółtego 6 plasterków szynki gotowanej 1 czerwona papryka 6 pieczarek Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku

Wanilia i Kardamon
Sałatka z fetą i suszonymi pomidorami 1487

Sałatka z fetą i suszonymi pomidorami – lekka i pyszna sałatka – na śniadanie, do obiadu, na kolację, do grilla, czy w pudełko do pracy – po prostu na każdą okazję :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center

Kulinarne Przeboje
Miodowo - orzechowy kurczak w sosie bazyliowym 176

filet z kurczaka w słodko-ostrej marynacie z dodatkiem orzechowej nuty, podany na dzikim ryżu z bardzo wyrazistym sosem bazyliowo-musztardowym to świetny pomysł na pełnowartościowy, łączący wiele smaków obiad. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 125g dzikiego ryżu Marynata: 40g orzeszków ziemnych solonych 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny skórka starta

Szalona Kuchnia Eweliny