obiad - 94612 przepisów (strona:1814/6308)

Cielęcina – jak ją przygotować? Dlaczego warto sięgać po nią częściej? 253

diet. Jest odpowiednie również dla dzieci. Dania z cielęciną bywają uznawane za wytworne, choć tak naprawdę da się znaleźć wiele przepisów, które są łatwe i nadają się na codzienny obiad. Dlaczego warto sięgać po cielęcinę częściej? Przy zakrojonym na szeroką skalę zjawisku nadwagi czy otyłości, a także pogarszającej się jakości naszego pożywienia w ogóle, cielęcina wydaje się idealnym rozwiązaniem. Już

codojedzenia
Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym 225

Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym – prosty, a zarazem oryginalny pomysł na obiad, czy kolację. Bazą tego dania są naleśniki oraz idealne jajka sadzone, o których przygotowaniu możesz poczytać tutaj: Jak zrobić jajko sadzone? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym – Składniki: Składniki na naleśniki: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej (ok. 130g) 3/4 szklanki wody

Kulinarne Przeboje
Zupa z rzodkiewką i ziemniakami 157

Uwielbiam zupy . Gdybym mogła jadłabym je chyba praktycznie codziennie – latem lekkie i orzeźwiające chłodniki, jesienią i zimą rozgrzewające zupy kremy. Przepis na dzisiejsza zupę przypomina

Życie ze smakiem
Kotleciki mielone z ketchupem, serem i natką pietruszki 148

dobry :-) Dziś przepis na pyszne kotleciki mielone z indyka z ketchupem, serem u mnie parmigianino regino i natką pietruszki, do tego słodka papryka i kurkuma. Szybka propozycja na obiad, posmakują na pewno dzieciom, a ketchup najlepiej znaleźć taki bez dodatków, jest już kilka firm, które takie produkują. U nas do tego młode ziemniaczki i fasolka szparagowa :-) Miłego dnia

kruche babeczki
Makaron z brokułem i serem pleśniowym 146

Przepis na prosty, ale smaczny obiad z makaronem. Połączenie brokułów i sera pleśniowego jest trafione w dziesiątkę. Dodatek jogurtu nadaje całości kremowej konsystencji, a przy tym danie pozostaje lekkie i zdrowe.  Jeśli nie przepadacie za intensywnym smakiem sera pleśniowego można go z powodzeniem zastąpić serem feta.  Z kolei mięsożercy mogą spokojnie wzbogacić danie o kawałki indyka lub kurczaka

HealthyCreations
Ziołowe tagliatelle z indykiem i papryką (Tagliatelle con tacchino, peperoni e erbe aromatiche) 171

poniedziałkowy obiad proponuję Wam szybkie danie makaronowe do przygotowania w niecałe 30 minut:  ż ó lto-zielone tagliatelle paglia e fieno  z indykiem, kolorow ą  papryk ą i czerwon ą  cebul ą.  Dodatek z i ó ł prowansalskich i czosnku urozmaica danie, podkreślając smak makaronu i nadaj ąc  mu wyrazistości oraz  charakteru

La grande e la piccola cuoca
Obiadowa surówka z buraków 111

Moja ulubiona surówka, która bez wątpienia kojarzy mi się z domem rodzinnym. Idealny dodatek do niedzielnego obiadu.  Kilka faktów na temat buraków: ❤W 100 gramach mają 43kcal, 1,6g białka, 0,2g tłuszczu i 10g węglowodanów.  ❤Zbawienne przy anemii - zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.  ❤Cenne źródło kwasu foliowego - zalecane dla kobiet

Feel Eat
Pan bagnat – kanapka nicejska nadziewana sałatką z tuńczykiem 268

sałatka zamknięta w bułce/chlebie to absolutny klasyk w rejonach Nicei, we francuskiej Prowansji. Sprawdzi się i na śniadanie, i na lunch, ale też na obiad czy na kolację – świetna do zapakowania w piknikowy kosz. Spróbujcie, kanapka nicejska smakiem nie ma sobie równych! Jak wiele potraw tak i ta była na początku jedzeniem prostych ludzi , w szczególności rybaków i pracowników

Karo in the Kitchen
Pierś z kaczki podana z sosem wiśniowym 202

Pomysł na niedzielny obiad - pierś z kaczki podana z sosem wiśniowym. Mięso z kaczki jest miękkie i soczyste. Idealnie smakuje podane z lekko wykwintnym sosem wiśniowym. Do tego dania możecie przygotować kluski francuskie kładzione lub kluski śląskie .  Składniki na 2 porcje: pierś z kaczki 2 średniej wielkości piersi z kaczki wraz ze skórką sól, pieprz sos wiśniowy

Ugotować
Zielone risotto z kurczakiem, szparagami i szpinakiem 177

Zielone risotto z kurczakiem, szparagami i szpinakiem to pyszny pomysł na obiad, nie tylko od święta! Ja do swojego użyłam ostatnich szparagów, które jakimś cudem kupiłam jeszcze niedawno na targu. Do tego kurczak i szpinak… Mmm, już nie mogę się doczekać następnej porcji 😉 Przepisy na risotto w różnych wariantach znajdziecie pod TYM linkiem.     Składniki: 200 g ryżu

Pasja Smaku
Polędwiczki z dorsza w czerwonym bulionie z chorizo, ciecierzycą i papryką 173

bulionie z pikantną kiełbasą chorizo, sycącą ciecierzycą i czerwoną papryką. Ani to zupa rybna, ani gulasz ale to połączenie smaków jest naprawdę pierwszorzędne. Nie dajcie się namawiać – przygotowanie takiego obiadu zajmie Wam nie dłużej niż 30 minut! Mrożone polędwice z dorsza trzeba odmrozić – najpierw spłukać pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę, dać odciec wodzie z ryb na sitku

Karo in the Kitchen
Leczo z cukinią 167

Dziś tak tradycyjnie, jak na polski obiad w lato przystało, czyli leczo! Jako dziecko nienawidziłam (nie wiem czemu, nie pytajcie :P) a teraz baaardzo lubię i nie wyobrażam sobie żeby go nie robić przynajmniej kilka razy w czasie wakacji. Dzielę się więc z Wami moim szybkim i smacznym przepisem na to nieskomplikowane, jednogarnkowe danie :) Składniki na ok. 4 porcje

Simply Food
Zasmażana młoda kapusta z koperkiem 162

Młoda kapusta zasmażana z dodatkiem dużej  ilości koperku to moja dzisiejsza propozycja  na pyszny i szybki dodatek do obiadu. A tu zapraszam na młodą kapustę z marchewką . Składniki: 1 mała główka kapusty 1 cebula 4 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej pęczek koperku sól, pieprz Wykonanie: Kapustę umyć, poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać kapustę i podlać

magiczna kuchnia Kasi
Sos z kalafiora do makaronu 275

kalafiora z makaronem to smaczny i prosty pomysł na szybki obiad. Składniki (sos na 4 osoby): nieduży kalafior (lub pół dużego) 2 cebule 2 ząbki czosnku ok 200 ml mleka pół łyżeczki imbiru mielonego łyżeczka cukru trzcinowy lub brązowy chilli w płatkach parmezan lub inny podobny ser sól, pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy w garnku

Mechanik w kuchni