obiad - 94612 przepisów (strona:1746/6308)

Włoska kapusta duszona z boczkiem wędzonym 141

popularna u nas niż biała, ma ona delikatniejszy smak, a liście są bardziej miękkie. Można z niej zrobić gołąbki, dodawać do zup lub przygotowywać na ciepło jako dodatek do obiadu. Robiąc barszcz ukraiński, dodałam do niego właśnie tę kapustę, a pozostałą część główki udusiłam z boczkiem wędzonym i koperkiem. Zazwyczaj po tę odmianę kapusty sięgam jesienią i zimą, ponieważ biała

Danka Pichci
Ryba po grecku przepis tradycyjny 197

Piszę świątecznych bo zawsze robię większą ilość by oprócz wigilii wystarczyło tez na święta. Rewelacyjnie sprawdza się jako przystawka na zimno (ja wolę na ciepło), ale równie dobrze jako obiad w towarzystwie ziemniaków. Czasem lubię dodać do warzyw dynię , wnosi pyszny, maślany smak. RYBA PO GRECKU PRZEPIS TRADYCYJNY Składniki ryba po grecku przepis tradycyjny: 1 kg filetów białej, morskiej ryby

Dorota Smakuje
Piersi kaczki z jabłkami i pomarańczą 172

pobliskie dachy niezwykle uspokaja... Dziś dla odmiany coś na wytrawnie. Jak dla mnie kaczuszka wybitna :) Z chrupiącą skórką. Do tego idealny sos na bazie jabłek, pomarańczy i masła. Taki obiad na pewno zachwyci waszych gości :) Przepis na tą kaczuszkę znalazłam na tej stronie (klik ). W oryginale jest to receptura Karola Okrasy. Pozwoliłam sobie nieco skopiować treść przepisu. Chyba rozumiecie

My simple kitchen
Kotlet de volaille z piersi przepiórki 105

votes ) Kotlet de volaille z piersi przepiórki De volaille z piersi przepiórki to ekskluzywne danie, idealne na świąteczny obiad. Przepiórki są drogie ale jest na to rada, by zacząć cieszyć się częściej ich mięsem i nie płacić fortuny warto je hodować . Są niewymagające i szybko rosną . Z tego przepisu pewnie najszybciej skorzystają właśnie Ci co je hodują . Uważam, że warto

Ogrodnik w podróży
Tarta z kreme dyniowym i szałwią 140

Tarta, danie kuchni Francuskiej na deser lub obiad. Powstało bardzo dużo wariacji na temat tarty i jak wiele wspaniałych potraw powstała przez przypadek. Stephanie Tatin, współwłaścicielka małego hotelu w Lamotte „Beuvron” w środkowej Francji przygotowywała jak co wieczór deser dla gości. Przez roztargnienie włożyła ciasto bez ciasta do pieca. Jabłka z cukrem, bez ciasta, bardzo się spiekły, goście

RafalCook
PIZZA Z LECZO 192

spód do pizzy. Całość posypana jest tartą mozzarellą i zapieczona w piekarnik. Smakuje to naprawdę dobrze! Pizza jest dość syta, więc można ją podać zarówno na kolację, jak i obiad. Składniki: Leczo: 1 cebula 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 2-3 pomidory 1 kiełbasa z piersi kurczaka Morliny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej

Kuchnia MagdaLeny
Kalafiorowa tikka masala 134

Lubię dania jednogarnkowe, które w połączeniu z ryżem, ziemniakami lub makaronem dają pyszny, sycący obiad. I to jest właśnie takie danie. Aromatyczne i rozgrzewające – idealne na chłodne wieczory. W oryginalnym przepisie Jamie połączył kalafior i ser panir, ale sera nie upolowałam, więc dołożyłam drugą porcję kalafiora. I tak wyszło super smaczne. Polecam w połączeniu z białym ryżem. Ilość porcji

wiecejwarzyw.pl
Papryka faszerowana ryżem, szpinakiem i wędzoną kiełbasą 129

Czerwone papryki faszerowane ryżem i zdrowym szpinakiem wymieszane z drobiową kiełbasą z dodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku  to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Pachnące curry faszerowane papryki sprawdzą się także w postaci imprezowej przystawki. Składniki: 6 czerwonych papryk Farsz: 350g kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka Morliny 200g ryżu 360g mrożonego szpinaku 2 cebule 3 ząbki czosnku

Szalona Kuchnia Eweliny
Kurczak nadziany mięsem i żurawiną 141

owocową nutą, miękki i soczysty kurczak ze złocistą, chrupiącą skórką, pieczony z dodatkiem słodkiej żurawiny, wątróbki, mięsa mielonego i aromatycznej natki z pietruszki to świetny pomysł na świąteczny rodzinny obiad. Składniki: 2,2kg kurczaka 2 łyżki przyprawy do kurczaka sól pieprz Farsz: 400g łopatki wieprzowej 250g fileta z kurczaka 400g boczku wieprzowego 500g wątróbki drobiowej 125g masła extra 3 jajka

Szalona Kuchnia Eweliny
Krewetki z kielbasa w pikantnym pomidorowym sosie z warzywami 143

przypadku tego dania. Prosto, szybko, pysznie i czysto. W aromatycznym pomidorowym sosie połączyłam krewetki i kiełbasę Morliny, dodałam do tego kilka przypraw, ryż i powstał idealny jednogarnkowy obiad dla wielbicieli owoców morza. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki z cukinii i twarogu 131

Placki idealnie zastępują mięsny posiłek. Podane z pieczonymi warzywami i aromatycznym sosem jogurtowym stanowią smaczny, wegetariański obiad. ok. 2-3 porcje: 1 mniejsza cukinia, ok. 250 g 250 g chudego lub półtłustego twarogu 1 jajko 1 szklanka dowolnej mąki Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy mąkę, mieszamy. Dodajemy jajko oraz twaróg i mieszamy ponownie. Masę smażymy porcjami

Kucharzyca
Chłopski garnek 142

Prosty i szybki sposób na sobotni obiad, a pomysłu brak? Proponuję chłopski garnek, czyli proste danie z 3 składników i przypraw.  Potrzebujemy tylko cebulę, ziemniaki i kiełbasę. Najlepiej do tego dania nada się Kiełbasa Morlińska z szynki. Kiełbasy Morlińskie sprawdzają się w kuchni do różnych dań. Spróbujcie ich koniecznie. Polecam . CHŁOPSKI GARNEK Składniki: 2 kiełbasy morlińskie z szynki

Bon appetit mon amie
Schab z pieczarkami i papryką w sosie pomidorowym 97

widzę, że ostatnio wrzucałam mało mięsnych potraw. I wiecie co? Wiecie, wiecie. Nie będę za to przepraszać. A co do samego przepisu, to wyszedł z tego całkiem sympatyczny obiad. Mięsożerni zadowoleni no, nie było innej opcji. Składniki: 500 g schabu 1 duża czerwona papryka 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów w kawałkach 100 ml passaty

Kardamonovy
Kotlety rybne z wędzonej makreli 193

Kotlety rybne z wędzonej makreli to pomysł na smaczny obiad. Świetnie sprawdzają się też w roli przekąski czy przystawki np na imprezach typu szwedzki stół. Mogą stanowić wsad do kanapek czy burgerów. Wędzona makrela jest niezwykle aromatyczna i bogata w smak, nie trzeba dużo by powstało pyszne danie. Ta rybka w połączeniu z ryżem stanowi świetny duet. Kotlety rybne upiekłam

Dorota Smakuje
Moskole z kiełbasą zapiekane pod oscypkiem 125

połączyłam z góralskimi plackami i oscypkiem. Ale żeby nie było tak prosto i polsko to smak wzbogaciłam o dodatek musztardy francuskiej, która fajnie podkręciła smak dania. Wyszedł pyszny, syty obiad i rodzina zadowolona. Bo czasami prostota jest najlepsza. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania