punktu widzenia zdrowego odżywiania ryby są jednym z najbardziej wartościowych pokarmów,o dużej zawartości białka,wiamin z grupy B,witaminy D,wapnia,fluoru i jodu.Są lekkostrawne i często niskokaloryczne i co najważniejsze łatwe w przygotowaniu.Nie są jednak popularne.Dlaczego?Argument,że są za drogie jakoś mnie nie przekonuje.Ponieważ z naszych rzek i jezior,które stają się coraz czystsze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Biała rzodkiew szczególnie polecana jest w okresie jesienno-zimowym.Ma bowiem właściwości bakteriobójcze pomocne w zwalczaniu infekcji bakteryjnych.Poza tym można zajadać się nią do woli,jest wyjątkowo niskokaloryczna,w 100 g ma 12 kcal i na dodatek jest bardzo zdrowa.Jej wyjątkowe właściwości zdrowotne potęguje dodatek czarnego sezamu (wit.A,E, grupy B,magnez,żelazo,wapń,potas i wiele innych),a zjedzona na surowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!taką surówkę z selera robi się od zawsze, a wszystkim którzy jeszcze jej jeszcze nie znają bardzo ją polecam…:)Seler jest również często używany w dietach odchudzających dostarczając niskokalorycznego błonnika. Czasami nazywa się go nawet warzywem o „ujemnej kaloryczności”, ponieważ twierdzi się, że nasz organizm spożytkuje więcej kalorii w procesie trawienia niż uzyska z samego selera, niemniej
UgotujmyTo.plsojowym.Jest bogatym źródłem białka, co ma szczególne znaczenie w opartej głównie na niskobiałkowym ryżu i pozbawionej mleka kuchni chińskiej. Jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin[.Jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Stanowi często spotykany składnik oryginalnych potraw orientalnych i kuchni europejskiej, dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich.Ja od kiedy stosuję dietę o zmniejszonej ilości laktozy sięgam
Ostra na Słodkomoim stole będą gościć surówki i sałatki pachnące latem. Ale na razie zajadam się młodą kapustą.Kapusta jest warzywem bardzo zdrowym i sama w sobie jest niskokaloryczna. 100 g młodej kapusty to tylko 22 kCal. Możemy zatem śmiało podjadać ją wtedy, kiedy chcemy zrzucić kilka kilogramów. Kapuśniaczki, surówki czy gotowana w całości kapusta to nie tylko
Codzienna kuchnia niecodziennawykorzystać w kuchni na nieskończenie wiele sposobów. Surowy miąższ dyni jest wodnisty i pozbawiony smaku, dopiero po doprawieniu i wkomponowaniu w potrawy nabiera smaku i charakteru. Poza tym, jest niskokaloryczna (27 kcal na 100g), sycąca, zawiera błonnik, beta-karoten, potas i kwas foliowy. Składniki: 1 dynia hokkaido 2 szalotki 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1,5 litra bulionu
Smakowity Blog KulinarnySzybka, niskokaloryczna, bogata w witaminy i składniki odżywcze sezonowa przekąska. Pyszna dynia Hokkaido, wędzony łosoś i polska gruszka, to wszystko w kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się
SzczyptaSmaQgrecka musaka, czyli zapiekanka z mięsem i pomidorami. Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do pieczywa. Osoby na diecie powinny włączyć go do menu, ponieważ jest niskokaloryczny i poprawia przemianę materii, jednak chłonie tłuszcze jak gąbka, więc lepiej uważać z oliwą. Z uwagi na dużą zawartość błonnika obniża poziom cholesterolu, stąd bardzo często jest łączony z tłustymi
SzczyptaSmaQprzygotowaniu. Zapewniam Was, jak już raz go spróbujecie, święta w Waszym domu będą znacznie częściej niż w kalendarzu. Uszczęśliwiająca czekolada, romantyczna róża (można zastąpić cynamonem) i gwóźdź programu – batat – niskokaloryczny, naszpikowany witaminami LiveFood, po który nie trzeba się już wyprawiać do egzotycznych krajów, wystarczy wizyta w najbliższym markecie. Kocham bataty za ich uniwersalność, można je gotować, grillować, parować, piec
SzczyptaSmaQtygodniu będę dodawała przepis na jakąś słodkość słodzoną tą cudowną roślinką. Stewia - roślinka, która jest dużo słodsza od cukru. Należy do grupy tzw. słodkich białek. Jest niskokaloryczna i nie powoduje próchnicy. Uznaje się ją za bezpieczną dla osób chorujących na cukrzycę lub nadciśnienie. Nadmierna ilość cukru źle wpływa na nasze zdrowie oraz sylwetkę, dlatego należy zacząć stosować
Czarnawisienkastrony: Ziarenkowo ) Sklep w którym są dostępne to Ziarenkowo: www.ziarenkowo.com Jajka - źródło białka, witamin (A, D, B), siarki, potasu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, lecytyny, cynku. Oliwk i - niskokaloryczne, a bogate w: witaminy (A, B, C, E), fosfor, potas, żelazo, miedź, błonnik i "dobry tłuszcz". Do tego wspomagają trawienie, poprawiają odporność, mają korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego
Wypisz Wymalujbardzo! /Kalafior - Najcenniejsze warzywo pod względem wartości odżywczych. Jest dietetyczny i najlepiej trawiony z kapuścianych. Ma silne właściwości przeciwrakowe i przeciwutleniające. Jest wskazany podczas diety gdyż jest lekkostrawny, niskokaloryczny, wzmacnia odporność organizmu i oczyszcza krew. Bogaty w witaminy: A, B1, B2, B6, C, K, PP, oraz w wapń, magnez, fluor, cynk, jod, mangan, żelazo i fosfor. Ubogi w kalorie
Wypisz Wymalujkremowości i wyjątkowego smaku, który powinny polubić nawet dzieci. Cukinia to wyjątkowe, bogate w witaminy warzywo z którego można zrobić niemal wszystko. Bardzo łatwo się ją przyrządza, jest niskokaloryczna i odkwasza organizm, dlatego korzystajmy z cukinii, póki jeszcze są. Zupę polecam podawać z grzankami czosnkowymi (najlepiej z chleba pełnoziarnistego) lub ewentualnie domowymi groszkami ptysiowymi . Zupa krem z cukinii
Poezja smakuzatym idzie wysuszeniu), a następnie dopiekłam w niższej temperaturze.Dobrym rozwiązaniem jest pieczenie w folii aluminiowej, ryba tak przygotowana nie ma wprawdzie chrupiącej skórki, ale jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Składniki: 2 pstrągi 2 duże gałązki natki pietruszki 1 cytryna sól morska świeżo zmielony pieprz masło pietruszkowe: 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Umytego
Gorący kąsekŚwietny pomysł na pyszny i niskokaloryczny obiad. Rolada z piersi kurczaka, z gruszką konferencją, młodą cukinią i pieczonym czosnkiem. Co tu dużo pisać zróbcie dzisiaj na obiadek! Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szt. podwójnej piersi z kurczaka - 2 gruszki konferencje - 1 młoda cukinia - czosnek - oliwa z oliwek - sól himalajska - łyżeczka miodu - pieprz kolorowy Pierś z kurczaka rozetnij wzdłuż, oprósz solą
SMYKWKUCHNI