niskokaloryczne - 2605 przepisów (strona:47/174)

Sałatka z kaszy kuskus i bobu 122

też świetnym pomysłem na lunch box do pracy. A dlaczego warto jeść bób? – zawiera duże ilości białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, – jest stosunkowo niskokaloryczny, bogaty w błonnik, zawiera niewiele tłuszczu i syci na długo, – obniża stężenie cholesterolu LDL, – zawiera bogaty zestaw witamin m.in. witaminy C, A, kwas foliowy

Fitsweet.me
Zupy w odżywianiu 171

odpowiednio przygotowane zupy mają mało kalorii, a więc pomagają zgubić zbędne kilogramy. Dodatkowo ich płynna konsystencja nie obciąża nadmiernie układu pokarmowego; zupy są doskonałą podstawą do posiłków dietetycznych, są niskokaloryczne, co jest wskazane dla osób, które się odchudzają, ale podczas odchudzania należy jeść zupy czyste, a nie zagęszczane zasmażką czy zabielane tłustą śmietaną; do zabielania zupy śmietanę można zastąpić jogurtem

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pieczeń z dzika z suszonymi śliwkami na puree z pieczonej papryki i batata 167

niepowtarzalny smak i aromat, który zdecydowanie różni się od innych mięs. Zawiera mnóstwo żelaza, witamin i minerałów, niezbędnych dla naszego organizmu szczególnie jesienią. Mięso z dzika jest również chudsze, niskokaloryczne (idealne dla osób dbających o linię ) i nie naszpikowane chemią. Szynkę marynowałam przez noc w czerwonym winie i przyprawach, a na drugi dzień nafaszerowałam suszonymi śliwkami i upiekłam. Podałam

Oryginalny smak
KREM DYNIOWO-KASZTANOWY Z GRZANKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 141

Dynia to zdecydowanie „królowa jesiennych stołów”, piękna, smaczna, niskokaloryczna, a przede wszystkim zdrowa. Dynia jest ogromną skarbnicą witamin i minerałów, dzięki zawartości betakarotenu i karotenoidom, zapobiega chorobom nowotworowym, zapobiega chorobom serca i miażdżycy, a także obniża poziom złego cholesterolu. Wszystkie jej odmiany mają ciekawy smak i można je wykorzystać w przeróżny sposób, na słodko i na słono.  Kasztany

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Topinambur wraca do łask 183

witaminy A, witaminy E, witaminy K) i minerałów takich jak wapń, potas, sód, fosfor, magnez, żelazo (topinambur ma go więcej niż bulwy ziemniaka), miedź i cynk. Topinambur jest warzywem niskokalorycznym, jego wartość odżywcza wynosi zaledwie 73kcal na 100 g surowego produktu. Topinambur dla cukrzyków Topinambur posiada wiele cennych dla zdrowia składników. Dzięki obecności inuliny, której zawiera około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa ogórkowa 144

Lekka,  niskokaloryczna i bardzo smaczna zupa ogórkowa to jedna z chętniej jedzonych zup w moim domu. Jesienią i zimą bardzo często ją gotuję, gdyż w tym okresie kiszone ogórki smakują najbardziej.  Zupę ogórkową, aby była ona bardziej treściwa i sycąca, należy gotować na wywarze z mięsa np. z żeberek, ale przyznam, że często na szybko robię wersję mniej

Kuchcik gotuje
Dieta 3D Chili – na czym polega i czy jest skuteczna? 129

głównie od stopnia dopasowania do indywidualnych potrzeb konkretnej osoby. Trudno powiedzieć by dieta ta była dopasowana indywidualnie, stąd też trudno wystawić jej wysoką notę. W sieci jest wiele gotowych, niskokalorycznych jadłospisów, biorąc pod uwagę fakt, iż za ten konkretny trzeba dodatkowo płacić, opcja wydaje się mało atrakcyjna. Czy warto stosować tę dietę? Myślę że odpowiedź nasuwa się sama. Czy Dieta

Dajet
Zupa krem z cukinii – ANGIE GOTUJE odc. 10 202

dostępna, niedroga i smaczna. A przy tym bardzo zdrowa! To cenne warzywo bogate w potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP i C i beta karoten, jest przy tym niskokaloryczna (ok. 15kcal w 100g). Cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Można ją gotować, dusić, smażyć i piec. Zawiera niewiele węglowodanów, ma niski indeks glikemiczny, zatem nie powoduje gwałtownych wahań poziomu cukru

Dietolog
Schab z fioletową marchewką i frytkami truflowymi 189

frytkami ale trochę w innym wydaniu jak tradycyjne. Frytki zrobiłam z ziemniaków słodkich batata, i ziemniaków fioletowych truflowych. Ziemniaki truflowe pochodzą z Francji i są bardzo smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Jako nadzienie schabu użyłam marchewki fioletowej, jest ona mniej słodka od pomarańczowej i bardziej wartościowa. Była pierwszą marchwią uprawianą, i została wyparta przez pomarańczową

wesoła kuchnia
Kalafior zapiekany na sosie pomidorowym, z kaparami i fetą 224

Niewielu znam szczerze oddanych amatorów kalafiora. Trudno się dziwić – rzadko bywa smacznie podany, sam w sobie nie jest też zbyt wartościowy i najczęściej spełnia rolę dodatku – niskokalorycznego zapychacza. Ja sama najbardziej lubię go na surowo, kiedy jest twardy, chrupiący i lekko pikantny, albo zapieczonego – koniecznie z czymś, co nada mu koloru i zdecydowanego smaku. Tym razem zrobiłam go z wybitnie

Karo in the Kitchen
Pasta z bakłażana z papryką 170

jako roślina ozdobna, dopiero w XIX wieku trafił na nasze stoły. Bakłażan to doskonałe źródło błonnika, okazuje się, że zawiera go dwa razy więcej niż jabłko. Jest warzywem bardzo niskokalorycznym, zawiera tylko 20 kilokalorii w 100 gramach. W 90 procentach składa się z wody, a tylko 2 procenty to cukry. Natomiast trzeba pamiętać, że podczas smażenia bakłażan chłonie tłuszcz

Kulinarne przygody Gatity
Mega czekoladowy tort bezglutenowy 151

powiem, że to jest przepis na szybkie ciasto, bo jego przygotowanie zajmuje dłuższą chwilę . Nie powiem, że jest to niskokaloryczny tort, bo węglowodanów i oleju w nim nie brakuje Ale powiem, że jest to chyba najzdrowsza wersja wegańskiego czekoladowego ciasta, dodatkowo bardzo przyjazna dla alergików. Nie ma w nim glutenu, mąki, orzechów i oczywiście żadnych zwierzęcych produktów, a bazą

Lamarida.pl
Dynia 179

karoten obniża poziom tzw. złego cholesterolu a co za tym idzie zapobiega miażdżycy czyli chorobom serca w tym udaru mózgu. Jedzenie dyni obniża poziom ciśnienia tętniczego. Dodatkowo dynia jest niskokaloryczna i dostarcza organizmowi dużo błonnika co sprzyja odchudzaniu. Sezon na dynię trwa od lipca i kończy się do pierwszych przymrozków   Jak możecie wykorzystać dynię w kuchni?? Poniżej kilka propozycji

I LOVE LIFE
Serek jogurtowy ziołowy 145

Witam! Pokarzę Wam jak w bardzo prosty sposób można zrobić w domu pyszny, zdrowy i niskokaloryczny serek do pieczywa. Tak naprawdę on robi się sam. Zapraszam Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich Przygotowanie: Przygotowujemy sitko o drobnych oczkach, gazę i miskę. Na miskę kładziemy sitko, na sitku rozkładamy gazę. Jogurt mieszamy z przyprawami

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania