warto jeść pstrągi? Jak wszyscy wiemy ryby warto jeść przynajmniej raz w tygodniu ponieważ zawierają wiele wartościowych składników odżywczych począwszy chociażby od kwasów jednonienasyconych omega-3, których delikatne i niskokaloryczne mięso pstrąga zawiera najwięcej spośród wszystkich ryb słodkowodnych. Dodatkowo białko pstrąga jest pełnowartościowe i lepiej się wchłania niż to zawarte w mięsie zwierzęcym. Ryba te dostarcza też wartościowych składników mineralnych
Book of spellsPomysł na pizzę z kalafiora Dziś pomysł na dość nietuzinkowe wykorzystanie kalafiora w kuchni, czyli pizza na spodzie z kalafiora. Jest to świetne rozwiązanie zarówno dla osób na niskokalorycznej diecie, jak i dla poszukiwaczy nowych i niecodziennych smaków. Pizza na spodzie z kalafiora jest dużo zdrowsza i zdecydowanie mniej ciężkostrawna niż typowa pizza na cieście z mąki, dlatego
Kuchenne innowacjejako roślina ozdobna, dopiero w XIX wieku trafił na nasze stoły. Bakłażan to doskonałe źródło błonnika, okazuje się, że zawiera go dwa razy więcej niż jabłko. Jest warzywem bardzo niskokalorycznym, zawiera tylko 20 kilokalorii w 100 gramach. W 90 procentach składa się z wody, a tylko 2 procenty to cukry. Natomiast trzeba pamiętać, że podczas smażenia bakłażan chłonie tłuszcz
Kulinarne przygody Gatitywęglowodanów jakie zawierają, należy mieć na uwadze dzienne spożycie węglowodanów - na co powinno się de facto zwracać uwagę każdego dnia - nie tylko jedząc ziemniaki. Ziemniaki należą również do produktów niskokalorycznych - nie przekraczają 90kcal na 100g produktu. Kaloryczne są natomiast tylko i wyłącznie wspomniane przeze mnie frytki czy chipsy, które mogą zawierać nawet 400kcal w 100g! Co najważniejsze ziemniaki zawierają błonnik
MintTasteDzisiaj specjalnie coś dla lubiących potrawy typu fast food! Domowy hamburger z grillowanym mięsem, świeżymi warzywami i niskokalorycznymi sosami. :) Potrzebne będą (porcja na 4 hamburgery): - pól kilo mięsa wołowego lub wieprzowego z szynki; - 4 ciemne, pełnoziarniste bułki; - liście sałaty; - 4 pomidory; - 1 czerwona cebula; - 2 ząbki czosnku; - 1 mały ogórek; - 1 mały jogurt; - garść natki z pietruszki; - łyżeczka oleju kokosowego
MintTastewynosi 50, zatem cukrzycy również mogą spożywać kiwi np. na II śniadanie; - kiwi zawiera wysoką dawkę luteiny, która wpływa pozytywnie na kondycję oczu - m.in. zapobiega rozwojowi zaćmy; - jest owocem niskokalorycznym - 100g kiwi to zaledwie ok. 60 kcal . Kiwi można dodawać do różnego rodzaju sałatek i koktajli. Polecam też połączenie jogurtu naturalnego z kiwi oraz z siemieniem lnianym - przepyszne, odżywcze
MintTasteArbuz - właściwości odżywcze Arbuz stanowi doskonałą przekąskę na II śniadanie - dodaje energii, a przede wszystkim orzeźwia w upalne dni. Arbuz jest niskokaloryczny, gdyż plaster o gramaturze 350g zawiera ich ok. 125kcal, zatem częściej na arbuza mogą pozwalać sobie osoby będące na diecie. Jakie właściwości odżywcze ma arbuz? zawiera dużą ilość antyoksydantów w tym likopen i beta-karoten , które
MintTasteplacuszki z cukinii . Zalety cukinii: - zawiera dużo potasu, witaminę A, C, K i B1 oraz beta karoten; - dzięki zawartej w niej luteinie jest cenna dla zdrowia naszych oczu; - jest niskokaloryczna, gdyż w 100g zawiera jedynie ok. 16kcal; - łagodzi nadkwasotę żołądka - odkwasza organizm i wpływa na proces trawienia, dlatego też może być polecana maluchom w postaci zupy krem; - można ją jeść
MintTasteidzie zwalcza wolne rodniki - dlatego też można stwierdzić, że dynia posiada właściwości antynowotworowe. Dynia obniża poziom złego cholesterolu we krwi, a przede wszystkim jest niskokaloryczna - przede wszystkim dynię w swej diecie powinny uwzględnić osoby będące na diecie redukcyjnej lub po prostu, które dbają o swoją sylwetkę. Dynię warto obrać i zamrozić, aby po jakimś czasie zrobić z niej coś
MintTastekonserwowa Rolnik wprowadzi do Twojej diety ziarna jednej z najbardziej wartościowych roślin strączkowych, uprawianej na świecie od zarania dziejów. Soczewica obfituje w białko, kwas foliowy, żelazo i wapń. Jest niskokaloryczna i bardzo sycąca. Stanowi wyśmienite wypełnienie pierogów. Możesz ją dodawać do zup, sałatek, makaronów i pasztetów. Doskonale komponuje się z sosem czosnkowym i przyprawami. Nie wymaga gotowania. Cieciorka konserwowa Rolnik
Sama słodycz i szczypta chiliZapraszam na pyszny, delikatny jak chmurka oraz przede wszystkim niskokaloryczny i bardzo orzeźwiający deser . Możemy dodać jakieś ulubione owoce, czekoladę lub pokrojoną w kostkę galaretkę. Polecam jest szybki i naprawdę wspaniały. Smacznego :) SKŁADNIKI : 1 cytrynowa galaretka 2 łyżki cukru pudru jogurt naturalny 400 g biszkopty lub herbatniki żelki w kształcie serca do dekoracji herbata do nasączenia biszkoptów słodkie kakao
Pani na deserbazie mąki z ciecierzycy i cieciorki Jako dodatek możecie dołożyć do nich ulubione zioła, czy też starty ser lub inne składniki. Co prawda nie jest to opcja mega niskokaloryczna, ale na pewno dużo zdrowsza niż krakersy kupione w sklepie:) Bezglutenowe krakersy przepis na 40 krakersów 200 g mąki z czerwonej soczewicy 100 g mąki z ciecierzycy 100 g mąki ryżowej
365 dni dookoła kuchnimamy dostęp do wszystkich świeżych warzyw. Sałatka grecka jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Nie wymaga skomplikowanych składników, bo sałatka grecka składa się z warzyw, które bez problemu kupimy. Jest niskokaloryczna, więc szczególnie polecana osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Składniki: 5 średnich pomidorów 2 małe ogórki 1 czerwona cebula czarne i zielone oliwki ser feta oliwa z oliwek suszone oregano
CookMagtapioki i mleka kokosowego. Lekko płynny, kremowy, dobrze wyważony pod względem słodyczy. Z dodatkiem pestek granatu i plasterków banana. Tapioka to rodzaj skrobi uzyskiwanej z manioku. Jest niskokaloryczna, składa się z białka i lekkostrawnych węglowodanów. Występuje w postaci małych, przypominających styropian, kuleczek, które po ugotowaniu stają się przezroczystymi żelkami. Znajdziecie ją w sklepach ekologicznych lub w dużych marketach
cool and mintycodziennie to samo :)). Dzisiaj maszyna losująca wybrała zupę pomidorową, bardzo prostą do wykonania. Lekko ostra, treściwa dzięki warzywom i mięsie, bez makaronu ani ryżu, co sprawia, że jest niskokaloryczna. Przygotowana od podstaw samodzielnie będzie miała naprawdę dużo lepszy smak niż robiona „na kostce”. Lately I’ve started to eat a lot of soups, practically every week
Martyna Cooks