niskokaloryczne - 2605 przepisów (strona:40/174)

Sałatka z fasolki szparagowej z serem feta, pomidorkami, prażonym słonecznikiem i świeżą bazylią 163

potasu, natomiast zielona prowitaminy A i kwasu foliowego, tak cennego przede wszystkim dla przyszłych mam. Jest produktem dietetycznym, gdyż zawiera bardzo dużo błonnika regulującego przemianę materii i jednocześnie jest niskokaloryczna. Polecana jest także cukrzykom ze względu na swój niski indeks glikemiczny. Jednak uwaga: fasolki szparagowej nie należy spożywać na surowo, gdyż w tej postaci zawiera toksalbuminę, toksyczny związek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grillowanie – bezpiecznie, zdrowo i smaczne 129

ociekający tłuszcz. Jeśli zaś decydujesz się na tradycyjny, pamiętaj nie używać sztucznych podpałek, benzyny czy drzew iglastych. Postaw na warzywa! Warzywa powinny gościć w naszym codziennym jadłospisie. Dlaczego? Są niskokaloryczne, bogate w witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty! Spożywa się je na surowo, gotowane, pieczone, ale też grillowane. Jakie warzywa się nadają na ruszt? Pieczarki (np. farsz z fety i szczypiorku

Strefa Zdrowego Żywienia
Koktajl malinowy 184

Maliny to pyszne, niskokaloryczne owoce, doskonale nadające się na wszelkiego rodzaju desery. Zapewniają uczucie sytości i dostarczają dużo cennego błonnika. Jeśli chcesz aby koktajl miał rzadszą konsystencję, możesz dodać również szklankę wody. Czas przygotowania: 4 minuty Smak: przewaga malin Kiedy pić: o każdej porze Składniki : • garść malin • banan • cytryna • 2 szklanki chudego mleka • siemię lniane • szklanka wody ( opcjonalnie Przygotowanie : Obierz

KUCHNIA POLSKA
Mięso ze strusia - zdrowie na talerzu 151

soczyste, kruche i bardzo delikatne. To idealne połączenie wyśmienitego smaku i wymogów zdrowej zrównoważonej diety (mięso strusie z polskich hodowli nie zawiera hormonów, sterydów i konserwantów). Strusina jest mięsem niskokalorycznym, 100 gramów mięsa strusia to zaledwie 145 kalorii, tym samym polecana jest osobom z nadwagą. Czy mięso strusie jest zdrowe Strusina charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu i tłuszczu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dietetyczne, cytrynowe muffiny 154

pyszne, to tak na początek. Są dietetyczne co nie zawsze idzie w parze z pysznością ale te muffiny takie są. Są słodkie i niskokaloryczne, są idealne a do tego robi się je błyskawicznie. Idealne muffiny do pracy czy na wypad nad wodę, polecam. Dietetyczne, cytrynowe muffiny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Oczyszczający koktajl z buraka i gruszki 251

antyoksydacyjnych i powinny być stosowane w profilaktyce nowotworów. Są bardzo pomocne w wyregulowaniu przemiany materii. Osoby spożywające dużo produktów zakwaszających organizm powinny równoważyć dietę zasadotwórczymi buraczkami. Ponadto burak jest niskokaloryczny zatem można go spożywać bez obaw o wagę. Gruszka – owoc wspomagający pracę tarczycy i mózgu Gruszki, to jedne z nielicznych owoców, które zawierają jod – minerał niezbędny do prawidłowego

Book of spells
OGÓRKI MAŁOSOLNE 166

temperatury otoczenia. Im jest cieplej, tym szybsze kiszenie. Pamiętajcie że ogórki małosolne to bardzo cenny element każdej diety ponieważ podobnie jak ogórki kiszone posiadają właściwości probiotyczne. Dodatkowo są niskokaloryczne więc sprawdzą się także u osób na redukcji. Stanowią także źródło witamin: C, K i E oraz witamin z grupy B m.in. B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie

Ola la LCHF
ZUPA Z BOBEM I ZIEMNIAKAMI 95

Sezon na bób rozpoczęty. Bób jest bardzo zdrowy bo jest źródłem białka a także nie zawiera tłuszczu. Bób jest niskokaloryczny ale pożywny więc idealnie nadaje się dla osób które dbają o linię. Bób zawiera w sobie witaminy (C, A, B1 i kwas foliowy) minerały wapń, żelazo, magnez, cynk)  Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle smaczną propozycję zupy z bobem

Kuchnia w oparach
Ogórki małosolne 286

roku zaczęłam od ogórków. Zazwyczaj przygotowuję je w garnku glinianym, ale przyznaję, że na potrzeby bloga, zrobiłam wyjątek i przygotowałam ogórki w szklanych słojach. Ogórki to szybka i niskokaloryczna przekąska.Z podanych proporcji składników otrzymamy 2 - 3 mniejsze (po ok. 1 - 1,5 litra). Składniki: 1 kg ogórków (świeżych, niezbyt dużych) 5-6 gałązek kopru kilka ząbków czosnku, obranych

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi 143

witaminę K, potas, magnez i fosfor. Są również bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy opóźniających procesy starzenia się i kwasu foliowego (10 ugotowanych pędów zaspakaja niemal 50% dziennego zapotrzebowania). Szparagi są niskokaloryczne 100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 17 kilokalorii. Prażone nasiona szparagów są uważane za zamiennik kawy. Co można zrobić ze szparagów Ze szparagów możemy przyrządzić zupy krem, takie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Surówka z kapusty w kilka minut – na grilla 126

słów o kapuście Kapusta ma opinię ciężkostrawnego warzywa, a wpływają na to raczej dodatki w postaci golonek, boczków i kiełbas, z którymi tradycyjnie jej serwowana. W rzeczywistości kapusta jest niskokaloryczna - 100 g ma zaledwie 25 kcal i bogata w witaminę C, A i witaminy z grupy B, a także w mikroelementy: zawiera bardzo duże ilości potasu i wapnia, oraz nieco

e-PrzepisyKulinarne
Szakszuka ze szparagami 218

puszki ( w sezonie oczywiście korzystamy ze świeżych pomidorów, które najpierw obieramy ze skórki) papryczka chilli (do smaku) 3 ząbki czosnku ok 5 szparagów ( ale spokojnie można więcej- są niskokaloryczne a pełne wartościowych składników odżywczych) 4 jajka listki bazylii oregano, sól i pieprz (do smaku) 2 łyżki oleju rzepakowego odrobina cukru Przygotowanie: Pokroić drobno czosnek i wrzucić na rozgrzaną łyżkę oleju

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Co można jeść podczas diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej 208

charakter, czyli spożywamy tylko warzywa i owoce. Natomiast są to dokładnie określone przez doktor produkty. Poniżej znajdziecie tabelki z wszystkimi produktami, które można jeść podczas diety. Są to niskokaloryczne warzywa i owoce, które dostarczają organizmowi fitozwiązki, witaminy i sole mineralne, a jednocześnie doskonale wpływają na proces odżywiania wewnętrznego i oczyszczanie organizmu. Podczas postu doktor Dąbrowska zaleca spożywać jak najwięcej surowych

Kulinarne przygody Gatity
Młoda kapusta z czerwoną fasolą 148

Młoda kapusta z czerwoną fasolą Młoda kapusta , świetne warzywo , co już niejednokrotnie podkreślałam , a do tego zdrowe i niskokaloryczne Sezon w pełni , tak więc trzeba korzystać z jego dobrodziejstw. Przepis jest prosty ale znakomity. Dzięki dodatkowi czerwonej fasolki , taki posiłek staje się bardziej sycący i dłużej trzyma nasz żołądek w ryzach Smaczne, proste , polecam , lepiej zrobić i zjeść , niż się

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania