Jeśli planujecie zrobić zapasy syropu z młodych pędów sosny, to teraz jest na to najlepszy czas, kiedy przyjdzie czas jesienno - zimowy i zaczną się przeziębienia, będzie
Apetyczna babeczkaSkładniki – porcja na 1 litr nalewki: 1,5 kg zielonych, niedojrzałych orzechów włoskich (zbieranych od końca czerwca do końca lipca), 0,5 litra spirytusu, 0
Coś bym zjadłaWiosenny koktajl owocowo warzywny to nasza dzisiejsza propozycja. Kompozycja owoców i warzyw cieszy się ostatnio dużym powodzeniem i właśnie dziś na taką pyszność chcemy Was namówić
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCytrusowe smaki bardzo przyjemnie łączą się smakowo z korzennymi przyprawami. Dzisiaj zlałam moją pomarańczówkę po drugim filtrowaniu, idzie odpoczywać i dojrzewać na kilka miesięcy, a Wy
Apetyczna babeczkaPrzyznam szczerze, że nie pijam zbyt często kawy. Ale jeśli już mam na nią ochotę, to przygotowuję ją najczęściej w formie latte lub deseru. Dziś zapraszam
Słodkie okruszkiKoktajl antystresowy i odchudzający! – czyli dawka witamin na cały dzień! Zielona herbata działa uspokajająco i odchudzająco (wspomagając metabolizm) zaś liście szpinaku mają właściwości przeciwnowotworowe (zawierają
Kulinarne PrzebojeByło trochę o herbacie, teraz coś na temat kawy. Tym razem jednak amatorzy kawy sami muszą trochę poszperać aby dowiedzieć się mnóstwa na prawdę ciekawych rzeczy
Ukojenie PodniebieniaI choć za tradycyjną „małą czarną” nie przepadam, to latte bardzo lubię. Dziś przepis na kawę lattę w nieco innej wersji, bo z malinowym
Słodkie okruszkiSkładniki: 100 g orzechów laskowych; 1 l zimnej, przegotowanej wody + woda do namoczenia orzechów. Sposób przygotowania: Orzechy wsypać do miseczki/słoika zalać zimną wodą (może
Gospodyni MiejskaKolejna propozycja do zakładki koktajle i smoothie. Tym razem coś na oczyszczenie organizmu i pobudzenie metabolizmu, a to wszystko za sprawą cudownych właściwości grapefruita. Smoothie w
Fabryka pomysłówAffogato to włoski deser, lody zatopione w gorącym espresso. Nie ma nic lepszego! Do dzisiejszej porcji wykorzystałam lody czekoladowo - waniliowe; najczęściej affogato podawane jest z lodami
Moja smaczna kuchniaDziś z rana zachciało mi się czegoś słodkiego. W kuchni znalazłam banana, w zamrażarce zapasy mrożonych jeżyn, w lodówce mleko i postanowiłam zrobić koktajl. Wyszedł pyszny
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBardzo prosty i bardzo smaczny likier do kawy i ciacha. Robi się go błyskawicznie ale trzeba poczekać choć 3 dni aby się przemacerował. Potem to już
Moje Małe Czarowanie