nalewka - 4783 przepisów (strona:276/319)

Ajwar pikantny z pieczonych papryk i bakłażana 143

Ajwar to tradycyjny bałkański sos paprykowy. Oprócz papryki do sosu możemy dodawać inne warzywa, takie jak: bakłażan, czosnek, pomidory czy ostra papryczka. Każda gospodyni powie, że

Tajemnice Smaku
Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca 118

W ostatnim czasie termin pesto odnosi się do wielu różnych przepisów, jednak przygotowywanych z podobnych zestawów składników i tą samą metodą. Klasyczne pesto jest zazwyczaj wytwarzane

Tajemnice Smaku
Dżem truskawkowo rabarbarowy z imbirem 105

Truskawki i rabarbar są dostępne w tym samym czasie i pewnie dlatego stanowią naturalną kombinację, spotykaną często w przepisach.  Dżem truskawkowo rabarbarowy to już klasyka

Tajemnice Smaku
Botwina kiszona w kefirze 87

Chłodnik z botwinki to najlepsza zupa na upały. Do tej pory przygotowywałam chłodnik tradycyjnie, czyli obgotowywałam botwinkę w wodzie lub bulionie, studziłam dodawałam pozostałe warzywa, kefir

Tajemnice Smaku
Agrestowy dżem “GIN – TONIC” 127

Ten dżem polubią amatorzy słodko-kwaśno-gorzkich smaków. Czy jest w nim gin i tonic? A no nie ma, te dodatki zostały tylko w nazwie. Przepis

Tajemnice Smaku
Kiszony kalafior z burakiem 123

Kiszony kalafior – nie próbowałam, nie znałam smaku i jakoś wątpiłam w to, że może być smaczny. Przez to też tak bardzo długo zabierałam się do

Tajemnice Smaku
Przekąska z oliwek i marynowanych papryczek z serem labneh lub z fetą 157

Przygotowanie marynowanych papryczek z oliwkami  w zalewie jest wyjątkowo proste.  Papryczki możemy podać do stołu na  przystawkę, ale jest to również pomysł na

Tajemnice Smaku
Chutney dyniowy z karmelizowanym cukrem 117

Co to jest chutney?   Chutney to przygotowany na bazie owoców i/lub warzyw, pikantny, słodki albo wytrawny sos pochodzący z Indii. Chutney swoją konsystencją najbardziej przypomina

Tajemnice Smaku
Kiszone cytryny z rozmarynem i chili 115

Kiszenie cytryn to wyjątkowo proste zadanie. Nacinamy owoce, faszerujemy solą, upychamy ciasno w słoiku i zalewamy sokiem z cytryny. Czekamy 3 tygodnie i mamy wyjątkowy dodatek

Tajemnice Smaku
Kiszona kalarepa z burakiem 143

Uwielbiam kiszonki, szczególnie te z dodatkiem buraków. Czerwony burak, oprócz smaku nadaje kiszonym warzywom piękny kolor. Kalarepę kroimy w słupki, dzięki temu będzie chrupiąca i wyrazista

Tajemnice Smaku
Dyniowe kimchi 173

Co to jest kimchi? Kimchi to tradycyjna koreańska kiszonka składająca się zazwyczaj z kapusty, rzepy, ogórka i gochugaru. Gochugaru, czyli koreańskie chili w proszku, a raczej

Tajemnice Smaku
Shot Iguana 122

Shot Iguana to pyszne połączenie 3 składników. Idealny shot dla wielbicieli kawy. Trzeba jednak nieco uważać, bo potrafi zaszumieć w głowie ze względy na dodatek dwóch

Kulinarne Przeboje
Drink Baby Blue Martini 151

Drink Baby Blue Martini to pyszny drink o pięknym błękitnym kolorze. Należy on do owocowych drinków na bazie ginu. Idealnie sprawdzi się na każdej imprezie, zwłaszcza

Kulinarne Przeboje
Bezalkoholowy drink Krwawa Mary 140

Bezalkoholowy drink Krwawa Mary – to wersja słynnego drinku Krwawa Mary, ale tym razem bez grama alkoholu. Drink idealny dla osób, które nie mogą, bądź nie

Kulinarne Przeboje
SOK Z BORÓWEK AMERYKAŃSKICH Z CYTRYNĄ 127

Oprócz tego, że smaczny, to też niesamowicie zdrowy 😊 Bogaty w makro- i mikroelementy. Obniża poziom cholesterolu, wpływa korzystnie na nasz wzrok i jest doskonały na przeziębienie

Walijskie Pichcenie