nalewka - 4783 przepisów (strona:275/319)

Syrop z kwiatów czarnego dzikiego bzu 102

Koniec maja lub początek czerwca to jest ten czas, kiedy zabieram koszyk, nożyczki i idę na spacer w poszukiwaniu kwiatów czarnego dzikiego bzu. Najlepiej daleko od

Tajemnice Smaku
Czereśnie marynowane w miodzie z winem i przyprawami 105

Czereśnie w marynacie to idealny dodatek do pasztetów, pieczonych mięs lub wędlin. Tajemnica smacznych marynowanych czereśni kryje się przede wszystkim w zalewie. Przygotowujemy ją zagotowując wodę

Tajemnice Smaku
Passata – sos pomidorowy – przecier pomidorowy 100

Podłużne pomidory odmiany lima idealnie nadają się do przecierów, ponieważ mają mało nasion i soku, za to dużo miąższu. Pomidory możemy przerobić na dwa sposoby, pierwszy

Tajemnice Smaku
Rillettes z gęsi czyli mięsne smarowidło do chleba 140

Po francusku rillettes, po naszemu mięsne smarowidło. Zapewne po francusku najlepiej smakuje z bagietką. Po naszemu, z domowym chlebem na zakwasie, z ogórkiem lub rzodkiewką. Rillettes

Tajemnice Smaku
Domowa przyprawa piernikowa 103

Do czego używamy przyprawy piernikowej? Cóż to za pytanie? Wiadomo, do piernika! Do piernika, pierniczków i …nie tylko. Przyprawę piernikową możemy dodawać do wielu potraw

Tajemnice Smaku
Kapusta czerwona kiszona 102

Czerwona kapusta dostępna jest w sprzedaży praktycznie cały rok. Dzięki temu możemy ją kisić w niewielkich ilościach, wtedy kiedy będziemy mieli na nią ochotę. Wystarczy dorodna

Tajemnice Smaku
Imbirowa konfitura z marchwi i czerwonych pomarańczy 105

Na chlebowych warsztatach kulinarnych w Kulinarnym Atelier   wyrabialiśmy i piekliśmy żytni chleb na 100-letnim zakwasie Hieronim według rad i wskazówek Arka Andrzejewskiego – 

Tajemnice Smaku
Mini papryki w marynacie 98

Małe kolorowe papryczki są ładne, smaczne i … słodkie ( to nie są pikantne papryczki!). Lubię je marynować w małych porcjach, na bieżąco. Wtedy nawet nie pasteryzuję

Tajemnice Smaku
Cukier aromatyzowany kwiatami bzu 120

Internet “zasypuje” nas w maju cukrem.. nie takim zwykłym, bo cukrem aromatyzowanym kwiatami bzu. Pracy przy tym nie za wiele, więc warto spróbować

Tajemnice Smaku
Kiszone rzodkiewki z miodem 129

Fermentacja to smak, wartości odżywcze, to żywe kultury bakterii, to samo zdrowie! Żywność fermentowana  jest źródłem naturalnych antybiotyków, które możemy spożywać codziennie, bez recepty. Składniki

Tajemnice Smaku
Kiszone liście winorośli 97

Kiszone liście winorośli to przysmak przede wszystkim w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej. Zawija się w nie rozmaite farsze mięsne, warzywne z ryżem czy też z kaszą

Tajemnice Smaku
Kiszone rzodkiewki w wersji azjatyckiej 100

Najzdrowsze kiszonki to te wykonane samodzielnie w domu. Mamy wówczas pewność składu produktu, a podczas kiszenia możemy obserwować, wąchać i próbować warzywa na każdym etapie fermentacji

Tajemnice Smaku
Dżem z aronii i gruszek 145

Świeże owoce aronii zawierają substancje garbnikowe, które nadają owocom cierpki smak. Z tego też powodu aronię rzadko stosuje się do bezpośredniej konsumpcji. Jak pozbyć się tej

Tajemnice Smaku
Sos z pieczonych pomidorów i warzyw 105

W sezonie, kiedy pomidory i pozostałe warzywa są tanie i łatwo dostępne warto poświęcić trochę czasu i przygotować zapas sosu na zimę. Sos z pieczonych pomidorów

Tajemnice Smaku
Sos pomidorowy ze śliwkami 126

Sos BBQ czyli sos barbecue, to inaczej sos grillowy. Sosu używa się między innymi do marynowania mięsa na grill, również jako dodatek po ich upieczeniu. Najbardziej

Tajemnice Smaku