Lato w pełni, więc na razie cieknie nam co innego gdzie indziej. Przygotowujemy się już jednak do tego, co będzie za kilka miesięcy. A będzie pięknie! Zrobiliśmy właśnie nalewkę wiśniowo-waniliową, morelowo-cynamonową, śliwkową, porzeczkową i orzechową. Wyobrażacie sobie te długie upojne wieczory? My tak… składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru 2 laski wanilii 1/2 l spirytusu(...)puszczą sok. Po tym czasie zalewamy je spirytusem, mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka tygodni. Od czasu do czasu można nimi wstrząsnąć. Po kilku tygodniach filtrujemy nalewkę przez sito i gazę, przelewamy do butelek i odstawiamy na kolejne kilka miesięcy, by opadł osad z owoców, a nalewka się wyklarowała. Wówczas znowu filtrujemy przez sito i gazę. trzeba tę czynność powtórzyć
GRUBY WAŁEKZima to dobry czas na rozgrzewające napoje z owoców cytrusowych.Składniki: 5 sporych cytryn 10 łyżek cukru litr wódki 40-50% Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieIdąc za ciosem, jednocześnie z miętówką przygotowałam kokosową rozpustę - malibu. Troszkę gęste jak na trunek, ale bezapelacyjnie przepyszne:) Potrzebować będziesz: 200 g wiórków kokosowych 250 ml
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzekwitają, liście zaczynają opadać z drzew, świeże owoce któregoś dnia się kończą. Jak zachować chociaż cząstkę lata i letnie smaki? Zostają nam przetwory, mrożonki, a – w przypadku owoców – także nalewki. Nic tak nie pocieszy po jesiennym urwaniu chmury i zimowej zadymce jak kieliszek własnoręcznie naszykowanego w środku lata trunku. Zapisz KILKA SŁÓW O NALEWKACH Nalewka to alkoholowy wyciąg z dowolnych(...)owoców, korzeni, ziół, przypraw lub z wszystkich tych składników na raz. Zazwyczaj zawartość alkoholu w gotowym produkcie wynosi między 40 a 45%. Do przygotowania nalewki wybieramy tylko dojrzałe, pełne smaku owoce. Niedojrzałe odrzucamy – mogą dać nalewce posmak surowizny, a jego nie będzie możliwości się w gotowym trunku pozbyć. Owoce myjemy zawsze przed przebieraniem i wyjmowaniem pestek czy odrywaniem ogonków
Karo in the Kitchenmojej kuchni słowo truskawka odmieniane jest na każdy możliwy sposób. Były i ciasta i desery wszelkiego rodzaju i pierogi. Naszedł czas na coś innego. Dzisiaj zapraszam na nalewkę truskawkową. O jej smaku napiszę dopiero za kilka dni, ale bardzo mnie on ciekawi. Przepis zaczerpnięty od niezawodnego Krakowskiego Makaroniarza , które poznałam dzięki Kukbukowi. To nieprawda, że nalewki kojarzą się z damskimi(...)popitkami. Mój mąż ceni nalewki, szczególnie te domowe. Wiemy co w nich pijemy, tak naprawdę również sami decydujemy o ich smaku i mocy. Jedni lubią mocniejsze, ja preferuję słabsze. Dodając przyprawy takie jak laski cynamonu czy wanilii, każdorazowy wyrób nalewkowy może być inny. Możemy nalewki robić jednoowocowe lub wielo.. co kto lubi. U nas czeka na degustację nalewka
Mieszam w Garnkukolejna nalewka zrobiona w ramach recyklingu, czyli odzyskiwania zagarniętej przez mrożonki lodówki. Trwa akcja czyszczenia zamrażalnika, wyjadamy z niego co tylko się da. A mamy tam wszystko. Między innymi właśnie znaleźliśmy zamrożone jagody. Po rozmrożeniu okazało się, że wciąż są całkiem niezłe i aromatyczne i te parę miesięcy leżenia gdzieś w najgłębszych czeluściach zamrażarki wcale im nie zaszkodziło. Postanowiliśmy zatem(...)przerobimy je na coś procentowego. I tak oto powstała ta nalewka. Przepis podpatrzyliśmy na blogu Pracownia Nalewek . Jeżeli planujecie zacząć jakąś przygodę z nalewkami to zajrzyjcie tam, chłopak naprawdę fajnie i przystępnie wszystko opisuje. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 2 szklanki jagód
Marder&Marder Manufacturewarszawskiej Starówce. Klimat fajny, jedzenie jeszcze lepsze. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. Ale co to ma do nalewki rabarbarowej? Otóż byliśmy już po iluś-tam piwach i dość głośno z Madzią gadaliśmy. I wygłaszałem jedną z moich "genialnych" złotych myśli na temat nalewek(...)które robię. Na tyle głośno dzioba darłem, że usłyszała to Czerwona, właśnie ta moja kumpela. I akurat, zupełnie przypadkiem, miała pod ręką jakąś nalewkę. Mówiąc szczerze nie wiem, czy sprzedają tam domowe nalewki czy tak przypadkiem pod barem akurat miała :) Nalała nam i mówi żebyśmy zgadli co to. Madzia umoczyła dzioba, ja umoczyłem i ni cholery nie wiemy. Wiemy tylko
Marder&Marder ManufactureMiodówka. To jedna z pierwszych nalewek, którą miałem ochotę zrobić. Jawiła mi się jako coś szlachetnego. Wiadomo, miód zawsze dobrze się kojarzy. Do tego jeszcze rum i parę innych dodatków rozbudzających wyobraźnię. Skończyło się tak, że najpierw zrobiłem sporo innych nalewek zanim w końcu do tej wróciłem. Każda decyzja w końcu musi dojrzeć, nabrać mocy urzędowej. Akurat udało się bardzo(...)nawet czy nie dokupić więcej. Cena była naprawdę dobra i więcej się nie powtórzy. W każdym razie nabyłem ten miód i przypomniałem sobie, że dawno dawno temu zaplanowałem tę nalewkę. Odkurzyłem więc swoje kserówki, gdzie miałem ten przepis i wziąłem się do roboty. A pierwotnie przepis podpatrzyłem w Pracowni Nalewek . 1 litr spirytusu 95% 250 ml rumu 720 g miodu
Marder&Marder ManufactureNalewka z cytryn, czyli popularna cytrynówka, to jedna z najprostszych nalewek jakie robiłam. Świetna na rozpoczęcie przygody z robieniem nalewek w domu. Jest szybka (gotowa w 3 dni), można robić ją cały rok (cytryny można kupić zawsze), a także jest smaczna na samej wódce. Dla mnie cytrynówka to nalewka najlepsza na lato – lekka, odświeżająca, o niewielkiej mocy. Lubiana przez(...)Panów i Panie. Idealna na spotkania z przyjaciółmi czy rodziną – umawiamy się w tygodniu, robimy nalewkę, a na weekend cytrynówka jest już gotowa. Nalewka wychodzi pyszna także na spirystusie – jest wtedy trochę mocniejsza i podajemy ją wtedy schłodzoną wraz z kostkami lodu. My nie przepadamy za mocnymi alkoholami, a przyznam, że cytrynówka zeszła od razu – jest wyjątkowo
Poezja smakuMalinówka to nalewka o cudownych smaku i zapachu. Jedna z ulubionych nalewek praktycznie całej naszej rodziny i otoczenia. Chyba nie znam osoby, której by nie smakowała. Używam jej zazwyczaj jako nalewkę leczniczą, zwłaszcza gdy atakuje przeziębienie i grypa. Doskonale się sprawdza i świetnie rozgrzewa, zwłaszcza w wersji na spirytusie :) Składniki: Około ½ kg malin 1 szklanka cukru 1 – 1 ½ szklanki(...)wódki, spirytusu lub rumu (w zależności od tego jaką procentowość nalewki chcemy uzyskać i jaki alkohol aktualnie posiadamy) 1. Sposób: W pół szklanki wrzątku rozpuszczamy cukier i pozostawiamy do ostygnięcia. Umyte i osuszone maliny wsypujemy do dużego słoja, zalewamy zimnym syropem z cukru, szczelnie zakręcamy słój i pozostawiamy tak na kilka godzin. Następnie wlewamy alkohol, szczelnie zakręcamy, lekko potrząsamy
Smakowy RajNiedawno wybrałam się na jagody, z myślą o tym, żeby zrobić z nich między innymi nalewkę. W tamtym roku ją robiłam i ta nalewka stała się jak na razie numerem jeden. Trochę nietypowo się ją robi, ponieważ gotuje się z jagód, wody i cukru sok, a później łączy z rozcieńczonym spirytusem. Potem zlewa się nalew do butelek i odstawia(...)ciemne i chłodne miejsce na kilka miesięcy. Ilość cukru i spirytusu dowolnie można modyfikować, to zależy od Waszych upodobań smakowych. Są trzy podstawowe metody sporządzania nalewek: Surowce najpierw zalać alkoholem, a po zlaniu nalewu zasypać je cukrem. Po rozpuszczeniu cukru, uzyskany syrop wymieszać z nalewem. Owoce najpierw zasypać cukrem, po zlaniu uzyskanego syropu, owoce zalać alkoholem. Następnie uzyskany nalew wymieszać
Zakątek rozkoszy kulinarnychNiewiele brakowało, a tego przepisu by tutaj nie było. Ot, tak po prostu, najpierw nastawiłem nalewkę, a potem zgubiłem przepis. Odtworzyć go się za bardzo nie dałoby, bo sam go wymyśliłem. Miałem jakieś objawianie, wziąłem kartkę i zacząłem wypisywać składniki. Dlatego też pokładałem w niej wielkie nadzieje i strasznie się wkurzyłem, gdy zgubiłem swoje zapiski. A parę(...)już pogodziłem się ze stratą znalazłem przepis :) Po prostu szukałem nie tam, gdzie trzeba. Jak zawsze... To nie jest taka typowa nalewka. Pewnie mistrzowie nalewkarstwa (jest w ogóle taki wyraz?) by mnie wyśmiali, ale skoro miałem takie objawienie, to musiałem ten pomysł sprawdzić. Chociażby po to, żeby wiedzieć, że jest kiepski (albo nie jest). Otóż chodzi mi o zastosowanie brzoskwiń
Marder&Marder ManufactureDzisiaj polecam nasz przepis na domowy alkohol, czyli nalewkę. Każdego roku przygotowujemy nalewki wiśniowe . A ponieważ zeszłoroczna nalewka wiśniowa stoi jeszcze w barku, postanowiłam w tym roku wiśnie ususzyć. Suszone wiśnie są świetnym dodatkiem do ciast, ale też pysznie smakują jako przegryzka zamiast chipsów. Ale też warto z takich wiśni przygotować nalewkę z suszonych wiśni z dodatkiem domowego karmel(...)Efektem jest przepyszna nalewka wiśniowa z delikatnym posmakiem karmelu, będzie doskonale smakować gdy będziemy ją popijać z Piotrem w długie zimowe wieczory. Już nie pora zbiorów wiśniowych i czas na ich suszenie, jednak suszone wiśnie można kupić w sklepach, lub nasz przepis wykorzystać w przyszłym roku. W tym roku kolejny raz przygotujemy też nalewkę pomarańczowo-kawową która wpisze się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię